Lhasa betekent ‘Het land van de Goden’ en staat bekend als het hart en ziel van Tibet. Het is een eeuwenoude stad vol mystiek en prachtige plekken, ondanks de aanwezigheid van de Chinezen vandaag de dag. Het dient al eeuwen als het centrum voor de politiek, cultuur en godsdienst in Tibet. Lhasa is de hoofdstad van Tibet en ligt op zo’n 3.650 meter hoogte en is daarmee één van de hoogste steden ter wereld.

Lhasa

Het eerste wat opvalt in Lhasa is het Potala Paleis. Dit immense, bijna magische, bouwwerk is het paleis van de Dalai Lama die tegenwoordig in India woont. Het Potala Paleis is nog steeds een van de bekendste trekpleisters in Lhasa. De stad is voor veel mensen het beginpunt van hun reis door Tibet en door de gunstige ligging is het klimaat er prima. Het sneeuwt er nauwelijks en de zon schijnt bijna altijd.

Geschiedenis

De eerste keer dat de naam Lhasa in de geschiedenis voorkwam was in het jaar 822. Daarvoor sprak men over Rasa, letterlijk ‘Het land van de Geiten‘ en daarmee iets minder mystiek dan Lhasa. De stad is de traditionele woonplek van de Dalai Lama en je vindt in de stad naast het Potala Paleis ook het Norbulingka Paleis. Ook wel het Winterpalace en Summerpalace genoemd.

In het jaar 641 trouwde Songsten Gampo met zijn bruid Wencheng. De eerste prinses uit het Tang-Dynastie die met een Tibetaanse heerser trouwde. Songsten Gampo wordt beschouwd als de stichter van Lhasa. De oorspronkelijke Tibetaanse geschiedenis vermeld dat de Nepalese prinses Bhrikuti één van de eerste vrouwen van Songsten Gampo was. Voor beide vrouwen liet hij in Rasa een boeddhistische tempel bouwen.

Tempels

De Ramochetempel en de Rasa Tulnang Tsuklkang tempel wat letterlijk ‘De wonderlijke verschijning op het land van de Geiten‘ betekent. Het duurder echter nog tot het jaar 1400 dat Lhasa uitgroeit tot meer dan een tentenkamp. Tsongkhapa en zijn volgelingen lieten in deze tijd drie belangrijke gelugkloosters bouwen. De gelug is één van de vijf hoofdscholen binnen het Tibetaanse boeddhisme. Deze drie tempels zijn de Ganden, Sera en Drepung. De laatste en veertiende Dalai Lama die nog in Lhasa gevestigd was is Tenzin Gyatso. De vijfde Dalai Lama was echter de eerste die zijn regering verplaatste naar Lhasa en daarmee de stad ook de politieke hoofdstad maakte.

Verboden voor buitenlanders

Lang was de stad verboden voor buitenlanders. In de 20e eeuw probeerde verschillende Westerse verkenners naar de stad te reizen, iets wat duidelijk in de pers gebracht werd. Hiermee werd Tibet een bekend gebied en sindsdien is het nooit meer hetzelfde. In 1950 woonde er ongeveer 25.000 mensen in Lhasa, exclusief zo’n 15.000 monniken die in kloosters leefde rondom Lhasa. De invasie van China tussen 1950 en 1951 leidde echter tot vluchtende mensen uit Tibet, waaronder de huidige Dalai Lama Tenzin Gyatso. Hij moest vluchten uit zijn woning in het Potala-paleis en leeft nu in ballingschap in India. Deze invasie leidde tot opstanden van 1987 tot 1993. De reactie van China hierop was dat de monniken in Lhasa en Tibet het lastig kregen. Veel mensen moeste ‘heropvoedingssessies‘ volgen om te leven naar de communistische regels van China. Degene die weigerde kregen gevangenisstraffen of vluchtte naar India. Vandaag de dag worden kinderen in Tibet opgevoed met Chinese liederen en taal.

Lhasa vandaag

Door de bezetting van China veranderd het eens zo charmante karakter van Lhasa in een Chinese stad met alle gevolgen van dien. Treinsporen werden aangelegd waardoor het toerisme hard groeit en nieuwe hotels, winkels en supermarkten als paddenstoelen uit de grond schieten.

Gelukkig blijft het karakter van Lhasa wel behouden en ondanks de aanwezigheid van Chinezen blijft de stad nog steeds een cultureel hoogtepunt en dient het als de poort naar het ‘echte’ Tibet, op het platteland

Locatie Lhasa

Heb je een vraag voor ons Team van Reis Experts? Dan kan je deze vraag, na het doneren van een Kop Koffie, hier stellen.

Je email adres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.