Hoofdmenu
Onze Tours
reis expert header

Norbulingka Paleis

Door: Sjoerd - Reis Expert    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 20 november, 2019

Het Norbulingka Paleis wordt ook wel het Summer Palace of zomer paleis genoemd. Het werd later gebouwd dan het Potala paleis. Deze werd gebouwd in het jaar 822, het Norbulingka Paleis en omliggende park werd gebouwd in 1755 door Kälsang Gyatso, de zevende Dalai Lama.

Norbulingka Paleis

Hoewel Kälsang Gyatso begonnen is met de bouw van het paleis werd de bouw afgerond in 1783 onder Jampäl Gyatso, de achtste Dalai Lama. Vanaf dat moment werd het Norbulingka Paleis het zomerverblijf voor de Dalai Lama’s.

TIP ♥ – het ligt op slechts drie kilometer van het Potala paleis.

Norbulingka

Het Norbulingka paleis diende als religieus centrum evenals een administratief gebouw en is gebouwd in de echte Tibetaanse architectuur. Het Paleis en het omliggende park zijn 36 hectare groot en wordt gezien als het grootste ‘hand-made‘ park in Tibet.

Het paleis wordt ook wel het Summer Palace genoemd en tijdens de zomermaanden is er dan ook veel vermaak met muziek, dans, zingen en verschillende feesten. Bekend is ook het jaarlijkse Sho Dun of ‘Yoghurt Festival’.

Betekenis

In het Tibetaans betekent Norbulingka ook wel ‘Treasure Garden‘. Het Norbulingka Paleis telt 374 kamers. Het Norbulingka Paleis is niet altijd zo geweest. Voordat het gebouwd werd was het een onvruchtbaar land. Dit is veranderd in een park met rozen, petunia’s, chrysanten, enzovoort. Het park was zo groot en mooi dat fietsen zelfs werd ‘verplicht’ om de schoonheid ervan te ervaren.

Door de invasie van China in 1950 werden delen van het paleis beschadigd. Deze werden gelukkig hersteld in 2003, opvallend genoeg door de Chinese overheid. Het Norbulingka Paleis staat sinds 14 december 2001 op de Unesco Werelderfgoedlijst.

Bioscoop in het  Paleis

Eén van de bekendste dingen hier is het feit dat Heinrich Harrer hier de veertiende Dalai Lama, Tenzin Gyato, heeft geholpen met het aanleggen van een kleine bioscoop. Dit is een bekende scène uit de documentaire / film ‘Seven years in Tibet’.

Locatie

Wat wij vinden:
  • 9.2/10
    Azië Expert - 9.2/10
9.2/10

Samenvatting

Het Norbulingka Paleis wordt ook wel het Summer Palace of zomer paleis genoemd. Het werd later gebouwd dan het Potala paleis. Deze werd gebouwd in het jaar 822, het Norbulingka Paleis en omliggende park werd gebouwd in 1755 door Kälsang Gyatso, de zevende Dalai Lama.

Meer lezen over Tibet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder