Het Norbulingka Paleis wordt ook wel het Summer Palace of zomer paleis genoemd. Het werd later gebouwd dan het Potala paleis. Deze werd gebouwd in het jaar 822, het Norbulingka Paleis en omliggende park werd gebouwd in 1755 door Kälsang Gyatso, de zevende Dalai Lama.

Norbulingka Paleis

Hoewel Kälsang Gyatso begonnen is met de bouw van het paleis werd de bouw afgerond in 1783 onder Jampäl Gyatso, de achtste Dalai Lama. Vanaf dat moment werd het Norbulingka Paleis het zomerverblijf voor de Dalai Lama’s. Het ligt op slechts drie kilometer van het Potala paleis.

Het Norbulingka paleis diende als religieus centrum evenals een administratief gebouw en is gebouwd in de echte Tibetaanse architectuur. Het Paleis en het omliggende park zijn 36 hectare groot en wordt gezien als het grootste ‘hand-made‘ park in Tibet. Het paleis wordt ook wel het Summer Palace genoemd en tijdens de zomermaanden is er dan ook veel vermaak met muziek, dans, zingen en verschillende feesten. Bekend is ook het jaarlijkse Sho Dun of ‘Yoghurt Festival’.

Betekenis

In het Tibetaans betekent Norbulingka ook wel ‘Treasure Garden‘. Het Norbulingka Paleis telt 374 kamers. Het Norbulingka Paleis is niet altijd zo geweest. Voordat het gebouwd werd was het een onvruchtbaar land. Dit is veranderd in een park met rozen, petunia’s, chrysanten, enzovoort. Het park was zo groot en mooi dat fietsen zelfs werd ‘verplicht’ om de schoonheid ervan te ervaren.

Door de invasie van China in 1950 werden delen van het paleis beschadigd. Deze werden gelukkig hersteld in 2003, opvallend genoeg door de Chinese overheid. Het Norbulingka Paleis staat sinds 14 december 2001 op de Unesco Werelderfgoedlijst.

Bioscoop in het  Paleis

Eén van de bekendste dingen hier is het feit dat Heinrich Harrer hier de veertiende Dalai Lama, Tenzin Gyato, heeft geholpen met het aanleggen van een kleine bioscoop. Dit is een bekende scène uit de documentaire / film ‘Seven years in Tibet’.

Locatie

Wat wij vinden:
  • 9.2/10
    Azië Expert - 9.2/10
9.2/10

Samenvatting

Het Norbulingka Paleis wordt ook wel het Summer Palace of zomer paleis genoemd. Het werd later gebouwd dan het Potala paleis. Deze werd gebouwd in het jaar 822, het Norbulingka Paleis en omliggende park werd gebouwd in 1755 door Kälsang Gyatso, de zevende Dalai Lama.

Heb je een vraag voor ons Team van Reis Experts? Dan kan je deze vraag, na het doneren van een Kop Koffie, hier stellen.

Je email adres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.