Hoofdmenu
Onze Tours
reis expert header

Samye klooster

Door: Sjoerd - Reis Expert    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 20 november, 2019

Het Samye klooster ligt in Dranang op zo’n 170 kilometer van Lhasa aan de Yarlung Tsangpo rivier. Het was het eerste boeddhistische klooster in Tibet. Het klooster werd gebouwd in het jaar 775 ten tijde van Koning Trisong Detsen. Het Samye klooster is niet zozeer bekend omdat het het oudste klooster is maar des te meer vanwege de bouw.

Samye klooster

Wie thuis is in de Tibetaanse cultuur herkent de vorm van een Mandala in het Samye klooster. Een Mandala is een term die in Tibet wordt gebruikt voor een plan of kaart wat de kosmos uit moet beelden. Het complex bestaat dus uit verschillende bouwwerken met als centrale deel de tempel. Het ontwerp van het Samye klooster zou gebaseerd zijn op het bekende tempelcomplex Odantapuri in het huidige Bihar, India. Men zegt daarnaast dat het centrale deel, ook wel Ütse, van de tempel de magische berg Meru moet voorstelle. Terwijl de buitenste tempels de oceanen, continenten, subcontinenten en andere kenmerken van de boeddhistische kosmologie voorstellen.

Samye klooster

Historische waarde

Het Samye klooster is van grote historische, symbolische en ook politieke waarde geweest in Tibet. Het is daarom één van de bekendste kloosters in Tibet. Volgens de geschiedenisboeken in Tibet werd de abt van de Nalandauniversiteit in India, Shantarakshita, uitgenodigd door koning Trisong Detsen om het boeddhisme in Tibet tot het geloof te maken. Shantarakshita was dan ook degene die de verantwoording kreeg over de bouw van het Samye klooster. Helaas voor Shantarakshita waren de goden en demonen in Tibet niet gecharmeerd van de bouw van het klooster en het boeddhisme. Hierdoor liep de bouw niet volgens plan en Shantarakshita trok zich terug van de bouw van het Samye klooster.

Koning Trisong Detsen

Hij adviseerde koning Trisong Detsen wel om Padmasambhava te halen, een tantrische meester. Padmasambhava werd uitgenodigd in Tibet en gaf de kwade geesten en demonen twee mogelijkheden; óf verdwijnen uit Tibet óf zich overgeven aan het Boeddhisme. De geesten en demonen kozen voor het laatste en beloofde tevens Tibet, én de dharma te beschermen met al hun wil en kracht.

Niet alleen het klooster is indrukwekkend. Ook de omliggende omgeving is het bezoeken waard met het spectaculaire landschap. Voor de echte berggeiten onder ons kan je naar de top van de Hepori heuvel lopen. Mocht je de top bereiken kan je genieten van een adembenemend uitzicht over het klooster en het landschap. Mocht je willen overnachten hier kan dat in het Monastery Guesthouse.

Locatie Samye klooster

Wat wij vinden:
  • 7.8/10
    Azië Expert - 7.8/10
7.8/10

Samenvatting

Het Samye klooster ligt in Dranang op zo’n 170 kilometer van Lhasa aan de Yarlung Tsangpo rivier. Het was het eerste boeddhistische klooster in Tibet. Het klooster werd gebouwd in het jaar 775 ten tijde van Koning Trisong Detsen. Het Samye klooster is niet zozeer bekend omdat het het oudste klooster is maar des te meer vanwege de bouw

Meer lezen over Tibet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder