Hoofdmenu
Onze Tours
reis expert header

De Three Holy Lakes

Door: Sjoerd - Reis Expert    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 20 november, 2019

De natuur in Tibet is met niets te vergelijken; het is alsof je op een compleet andere planeet komt waar moeder natuur flink haar best gedaan heeft. Bij dit prachtige landschap horen ook de vele meren in Tibet. Over het hele Tibetaanse landschap vindt je een groot aantal prachtige meren. Als je door Tibet reist is de kans groter dat je een meer tegenkomt dan een mede reiziger. De meren zijn stuk voor stuk van ongekende schoonheid en geven het toch al schitterende landschap van Tibet nog een extra dimensie.

De Three Holy Lakes van Tibet

Achter elk meer schuilt een bijzonder verhaal wat de meren nog mystieker maken dan dat ze al zijn. De drie bekendste meren in Tibet zijn Yamdrok, Nam Co, en Mapam Yum Co, bij elkaar ook wel de ‘Three Holy Lakes’. Afhankelijk van waar je bent raden we aan om er minimaal één te bezoeken.

#1 Yamdrok Lake

Yamdrok Lake is één van de Three Holy Lakes in Tibet. Het meer wordt ook wel Yamdrok Yumtso genoemd. Met 638 vierkante kilometer is het Yamdrok Lake het grootste zoetwatermeer in het zuiden van de Himalaya’s.

Het heeft een lengte van 130 kilometer en een breedte van 70 kilometer. Je vindt het Yamdrok Lake op 100 kilometer van Lhasa. Vanuit Lhasa vertrek je over de Friendship Highway richting Kathmandu. Boven op de pas kom je dit prachtige meer tegen.

De route naar de Yamdrok Lake is een van de mooiste die je kunt vinden.

Het meer ligt op 4.441 meter hoogte. Hierdoor wordt het meer omringt door besneeuwde bergtoppen. In combinatie met de bijzonder blauwe kleur van het meer geeft dit een spectaculair uitzicht. Het Yamdrok Lake wordt gevoed door een groot aantal rivieren.

TIP ♥ – je kan rondom het Yamdrok Lake lopen. Dit duurt zegen dagen en geeft goed weer hoe groot dit meer is. Volgens de locals heeft het water van dit meer speciale krachten; het kan de oudere weer jong maken! Het proberen waard dus..

Tibet

Sjoerd en Ties bij Yamdrok

#2 Nam Co Lake

Op 240 kilometer van Lhasa ligt het Nam Co Lake. Dit meer is met 4.720 meter het hoogste gelegen zoutwatermeer ter wereld! De naam Nam Co betekent dan ook ‘Heavenly Lake’. Dit alleen is volgens ons al een bezoek waard.

Het is met een lengte van 70 kilometer en een breedte van 30 kilometer een stuk kleiner dan het Yamdrok Lake. Dit doet echter niet onder aan de schoonheid, want nog meer dan het Yamdrok Lake blinkt het Nam Co Lake uit in uitzichten en pure natuurlijke schoonheid!

Dit is één van de mooiste meren van de Three Holy Lakes.

In April smelt het ijswater uit de bergen. Dit levert een miraculeus, turquoise water kleur op. Samen met de besneeuwde bergtoppen op de achtergrond levert dit ongekend mooie beelden op. Je camera staat binnen enkele minuten vol met schitterende foto’s.

TIP ♥ – de beste tijd voor trekkingen rond het Nam Co Lake is vanaf eind mei tot oktober.

#3 Mapam Yum Co Lake

In het zuidwesten van Tibet, in de buurt van Mount Kailash vindt je Mapam Yum Co Lake, de laatste van de Three Holy Lakes. Ook dit meer heeft een bijzonder record op zijn naam staan. met het azuurblauwe water, de besneeuwde bergtoppen en klein zandstrandjes is ook de omgeving van het Mapam Yum Co Lake prachtig!

Dit is het hoogst gelegen ’freshwater’ meer ter wereld

Het contrast met het grimmige landschap van Mount Kailash is daardoor erg groot wat het Mapam Yum Co Lake nog spectaculairder maakt. Mount Kailash is overigens de heiligste berg(top) van Tibet. De beste tijd om richting Mapam Yum Co Lake te gaan is, net als bij Nam Co Lake, tussen mei en oktober wanneer het overdag redelijk wam is. ’s Nachts kan het echter best fris zijn!

Tijdens een bezoek aan Tibet is het bezoeken van de Three Holy Lakes bijna verplichte kost. De tempels van Tibet zijn van ongekende schoonheid en culturele waarde maar de Three Holy Lakes doen qua schoonheid zeker niet onder!

Wat wij vinden:
  • 8/10
    Azië Expert - 8/10
8/10

Samenvatting

De natuur in Tibet is met niets te vergelijken; het is alsof je op een compleet andere planeet komt waar moeder natuur flink haar best gedaan heeft. Bij dit prachtige landschap horen ook de vele meren in Tibet. Over het hele Tibetaanse landschap vindt je een groot aantal prachtige meren.

Meer lezen over Tibet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder