Pulau Tioman

Tioman is misschien wel één van de mooiste eilanden in Maleisië. Tioman eiland ligt in het Mersing Marine Park, een eilandengroep met in totaal 64 eilanden waarvan Tioman de grootste is. Hoewel het eiland door dik 190.000 mensen per jaar bezocht wordt behoudt het een uniek karakter. Je hebt hier ongerepte wildernis, vriendelijke locals, authentieke dorpjes en schitterend kraakhelder water. Het is dan ook een populaire duikbestemming.

Pulau Tioman

Nederlanders die goed hebben opgelet bij het programma Expeditie Robinson herkennen de regio misschien wel. Het programma werd namelijk seizoenen lang in de buurt opgenomen. Tioman is met ruim 130 vierkante kilometer het grootste eiland in de groep van 64 eilanden. De natuur op Tioman is werkelijk schitterend met steile groene bergtoppen en turquoise, koraal-rijke wateren waar je schitterend kan duiken.

Tioman, wat eigenlijk Pulau Tioman heet is een waar tropisch paradijs. Pulau Tioman werd bekend onder toeristen in de jaren vijftig vanwege de film ‘South Pacific’. Dat het een schitterend eiland is blijkt wel uit het feit dat het in 1970 door het tijdschrift Time uitgeroepen werd tot één van de tien mooiste eilanden ter wereld. Er zijn verschillende kleine dorpjes die allemaal verbonden worden met kleine weggetjes. Tekek is het grootste dorp van Pulau Tioman. Het is het zenuwcentrum van het eiland. Je vindt hier de meeste accommodatie. In Tekek vind je de meeste winkeltjes en restaurants. Voor het strand hoef je hier niet heen te gaan maar verderop in het noorden ligt het populaire  Air Batung, ook wel bekend als ABC. Hier zijn wat kleinere en mooiere stranden.

Stranden Tioman

Op een tropisch eiland ontreekt het nooit aan mooie stranden. De meest toegankelijke stranden met vermaakt vindt je in het westen. De bekendste stranden zijn Salang Beach, Genting Beach, Tekek Beach en Paya Beach. Bij laatstgenoemde kan je prima duiken. Pulau Tioman is een klein eilandje waardoor je redelijk makkelijk met een boot rondom het eiland vaart. Bootjes varen de hele dag waardoor je kan ‘strand-hoppen’, een leuke ervaring.

Duiken Tioman

Tioman is één van de beste locaties in Maleisië om te duiken. De onderwaterwereld hier is prachtig en het turquoise water is kraakhelder. Er is niks mooier dan het koraal te bekijken (wat hier nog vrijwel intact is) en daarna een cocktailtje te drinken aan het strand. Het water is op z’n helderst van maart tot mei. In principe kan je hier tot oktober duiken. Van oktober tot en met februari gaan de scholen dicht vanwege de moesson. Tioman is de perfecte plek om je PADI duikcursus te halen. Als je je PADI hier wilt halen moet je wel zo’n 5 dagen op het eiland blijven. Het kost ongeveer 1.000 RM.

Locatie Pulau Tioman