Togian Islands

De Togian Islands behoren tot de mooiste eilanden van Indonesië, en dat is nogal wat met ruim 17.000 eilanden. Toch komen hier maar weinig mensen. Dat is niet omdat ze het niet mooi genoeg vinden maar omdat het een behoorlijke onderneming is om bij de Togian Islands te komen. Maar geloof ons, het is de moeite meer dan waard!

Togian Islands

De Togian Islands is een eilanden groep in de Tomini Bay midden in Sulawesi. Je vindt er prachtige witte stranden, palmbomen met gekleurde hangmatjes, heerlijk verse vis, indrukwekkende bossen, helder blauw water en schitterend koraal. De eilanden zijn niet groot en op de meeste eilandjes zijn er maar een handvol hostels waar je kan overnachten.

TIP – je kunt op de Togian Islands NIET pinnen dus neem voldoende cash mee. Zeker als je wil gaan snorkelen of duiken.

Togean

Life op de Togians

De Togian Islands bestaan uit verschillende eilandjes waarvan Batu Daka, Togian en Talata Koh de drie grootste zijn. Verderop liggen nog Walea Kodi en Walea Bahi. Er zijn een aantal ‘Island Resorts’ waar je kan verblijven. Dorpen zijn het nauwelijks te noemen aangezien er alleen maar hostels staan. Wij sliepen vlak bij Bomba op Batu Daka maar je kan ook overnachten in Katupat op Togian.

Wegen zijn er niet evenals voertuigen. En dit is juist de charme van de eilandjes. Er lopen geen vervelende verkopers, er zijn geen dure resorts en je komt er geen dronken toeristen tegen want een heftige party-scene vind je hier niet. Het enige wat in de buurt komt is het populaire Kadidiri waar je aan het strand altijd wat te beleven is in de vorm van kampvuurtjes en gezellig biertjes drinken.

Back to basic

Togian Island is niet te vergelijken met de Gili’s. Er is hier vrij weinig tot niets. Eten en drinken doe je voornamelijk in je resort.

Alleen Paradise en Black Marlin hebben een klein winkeltje waar je snacks and sigaretten kunt kopen.

Het leven hier is laid-back en mensen die hier een dag of twee plannen komen bedrogen uit.. Je zal er langer blijven dan gepland.

Duiken en Snorkelen

Hoewel de populairste activiteit vooral bestaat uit het chillen in je hangmat kan je op de Togian Islands heel goed duiken en snorkelen. De zee rondom de eilanden (de Teluk Tomini zee) heeft het zwaar gehad toen hier met dynamiet gevist werd. Sinds dat verboden is, is ook het koraal weer tot leven gekomen en is de onderwater wereld rondom de Togian Islands net zo indrukwekkend als de wereld boven water.

TIP – in het hoogseizoen kan het geen kwaad om te reserveren

Er zijn veel duikscholen waar je duiklessen kan nemen. Bijna elk hostel biedt wel iets aan en zo niet dan weten ze waar er wel scholen zitten. Hou er wel rekening mee dat het duiken hier behoorlijk duur is.

Als je gaat duiken kom je onderwater een aantal mooie dieren tegen zoals schildpadden, haaien, octopussen en uiteraard een hoop gekleurde tropische vissen.

Togean

Als je niet zo van het duiken bent maar wel wat wil doen kan je ook de jungle intrekken in het binnenland of één van de verlaten stranden zoeken. Op Una Una  heb je zelfs een actieve vulkaan die je kan beklimmen. 

Overnachten Togian Islands

De meeste accommodatie bestaat uit bungalows aan het strand. Er is voornamelijk budget accommodatie maar dat betekent niet dat het heel goedkoop is. Voor een hutje aan het strand ben je in het hoogseizoen al snel €35 per nacht per persoon kwijt. Dit is wel inclusief 3 maaltijden en gratis thee of koffie voor de hele dag. Dit is niet om toeristen uit te buiten, dit komt vooral doordat alles geïmporteerd moet worden naar de Togian Islands.

Togean

Omdat je niet kan pinnen is het verstandig om drinken (waterflessen) en snacks mee te nemen omdat dat op de Togian Islands behoorlijk prijzig is. Je kan het uiteraard ook gewoon kopen bij je accommodatie.  Reserveer van te voren je accommodatie! Van juli tot september zijn over het algemeen het koelste maanden. Duiken en snorkelen kan het hele jaar door.

Bereikbaarheid Togian Islands

Het is niet gemakkelijk om op de Togian Islands te komen. Je zal half Sulawesi door moeten om richting Ampana te komen. Vanaf Ampana zijn er geen standaard vaartijden van boten. Je vaart gewoon mee met een boot die toevallig die kant op gaat om spullen te brengen (die wel regelmatig gaan). Ook prijzen kunnen daarom heel erg variëren. Wij betaalde ongeveer €1 per persoon voor de oversteek.

Locatie Togian Islands

Wat wij vinden:
  • Azië Expert
5.0

Door de vele vragen kunnen we helaas niet iedereen meer persoonlijk beantwoorden. We doen ons uiterste best.

Je email adres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.