Tokyo

Een bezoek aan Tokyo is als het drinken van drie Redbulls. Tokyo bruist van de energie! Het leven gaat hier 24/7 door en alles waarvan jij denkt dat het nieuw is, is in Tokyo achterhaald. De nieuwste mobiele telefoons (keitai) worden een dag later weer ingeleverd voor een nieuwere en de mode veranderd hier sneller dan de seizoenen!  Maar Tokyo is meer dan een hypermoderne metropool. Het heeft een traditionele en culturele waarde die niet meteen opvalt.

90% van de reizigers die naar Japan gaat komt via Tokyo binnen. Het is daarom de meest bezochte stad in Japan. Lees daarom deze pagina goed door. We leren je op deze pagina het volgende over deze bijzondere stad;

Tokyo: intro

Als je verder kijkt dan dit hypermoderne gedeelte vindt je in Tokyo ook de Shinto heiligdommen waar een Japanners een ‘fortune‘ papiertje kopen en deze na het lezen in een boom hangt.  Dit is een veel gezien ritueel in Tokyo. Verder heeft Tokyo nog een aantal tempels, niet zo veel als Kyoto, maar genoeg om je een dag te vermaken!

TIP – als je van musea houdt, vraag dan een Grutt Pass aan. Hiermee krijg je korting (of gratis toegang) bij meer dan 70 musea.

Tokyo, of Tokio, is sinds 1868 de hoofdstad van Japan. Het is tevens de meeste bekende stad in Japan. Tokyo ligt op het eiland Honshu, de grootste van de grote vier eilanden in Japan. Hoewel de stad maar 2.188 vierkante kilometer groot is telt het ruim 13 miljoen inwoners! Het kan hier dus behoorlijk druk zijn.  Tijdens je rondreis door Japan zullen de steden waarschijnlijk niet boven aan je lijstje staan maar een bezoek aan Tokyo is zeker de moeite waar!

Bloesem kijken

Japan staat bekend om de schitterende bloesems. De beste tijd om dit natuurwonder te aanschouwen is de lente. 

Er zijn een aantal parken waar je de bloesems in bloei kunt bewonderen. Dit zijn Ueno-koen, Yoyogi-koen, Inokashira-koen en Shinjuku-keon. Minder bekende (en minder drukke) plekken zijn Meguro-gawa en Aoyama Rei-en.

Toyo in de avonduren

Bezienswaardigheden

Uiteraard raden wij aan om een ticket te boeken richting de stad om het zelf te ervaren. Mocht je nog niet helemaal overtuigd zijn hebben wij hieronder onze mooiste, leukste of meest interessante highlights in Tokyo gezet.

De Senso-Ji tempel

De Senso-Ji is de oudste boeddhistische tempel van Japan. Volgens de legende van deze tempel vonden in het jaar 628 drie vissers een beeld in de Sumida rivier. Volgens het hoofd van het dorp ging het hier om een beeld van de belangrijke boeddhistische god Kannon, de godin van genade. Het hoofd van het dorp verbouwde hiervoor zijn huis tot een kleine tempel waardoor iedereen het beeld kon komen vereren. In 645 is de bouw begonnen van de tempel zoals die vandaag de dag te bewonderen is.

Koishikawa Kōrakuen

Hoewel Tokyo een bijzonder drukke stad is en het dagelijks leven hier voorbij raast vindt je in Tokyo tevens prachtige parken en tuinen. Eén daarvan is de Koishikawa Kōrakuen. Deze schitterende tuin is een oase van rust in het midden van Tokyo. De aanleg van het park begon in 1629 tijdens door een heer, geholpen door een gevluchte geleerd uit de Ming-dynastie van China. De beste tijd om dit park te bezoeken is tijdens de herfst of lente vanwege de mooie kleuren.

De Senso-Ji tempel

Odaiba

Odaiba is een groot kunstmatig eiland in de baai van Tokyo. Het werd in 1853 gebouwd tijdens de Tokugawa-shogunaat, een bekende shogun in de historie van Japan. Het eiland diende als als bescherming tegen de bedreiging vanaf de zee. Daiba refereert in het Japans naar de kanonnen die geplaatst werden op het eiland. In Japan staat het dan ook wel bekend als Daiba.

Blijf even wachten tot het donker wordt, want het uitzicht op de Rainbow Bridge die Odaiba met hartje Tokyo verbindt is echt adembenemend mooi.

Tokyo Tower

De Tokyo Tower werd in 1958 gebouwd ter ere van het opbouwen van de stad na de Tweede Wereldoorlog. De toren lijkt behoorlijk op de Eiffeltoren in Parijs maar is, toevallig of niet, 333 meter hoog. Daarmee is de Tokyo Tower 13 meter hoger dan de Eiffeltoren in Parijs.

De kleur, fel oranje met wit, heeft te maken met de internationale luchtvaart regels. Het observatieplateau ligt op 145 meter hoogte.

De Tokyo Tower

Yanaka

Yanaka is een van de oudste delen van de stad. Wonder boven wonder is het gespaard gebleven tijdens de Tweede Wereldoorlog, om nog maar te zwijgen over de vele natuurrampen zoals de Great Kanto Earthquake. In Yanaka vind je nog oude houten huisjes en burggen. Dat maakt de buurt uniek in Tokyo.

Naast oude houten huisjes vind je hier ook nog honderden tempeltjes. Daarnaast leven en werken er ook een hoop kunstenaars.

Imperial Palace

Het Imperial Palace was het kasteel waar de Edo-ju uit de Tokugawa shogun het land bestuurde. Je kunt er gratis rondlopen. Twee bekende bruggen die naar het Imperial Palace gaan zijn de Niju-bashi en de Megane-bashi. Als je eenmaal binnen bent zie je de Edo-era Fushimi-yagura wachttoren.

Je kunt ook een tour boeken door het paleis. Er zijn van maandag tot vrijdag twee tours per dag. Een om 10:00 uur en een om 13:30 uur.

Tokyo

De Imperial Palace

Geschiedenis Tokyo

Het is is zeker niet altijd zo’n metropool geweest. In 1603 nam de Tokugawa-familie het shogunaat over. Hierdoor moest de Daimyo, ook wel een Japanse krijgsheer (geen keizer), en zijn familie in het toenmalige Edo verblijven. In die tijd bleef Kyoto de hoofdstad omdat de keizer hier nog woonde maar de komst van de Daimyo had wel grote invloed op de groei van Edo.

WIST JE DAT – lang geleden Tokyo een klein vissersdorpje was? Het heette toen Edo.

Dit veranderde echter op 9 november 1867. Deze dag legde Tokugawa Yoshinobu, de 15e shogun van het shogunaat zijn taken als shogun neer. Hiermee kwam de macht van Japan weer te liggen bij Keizer Meiji en zijn regering. Zijn officiële naam was Mutsuhito maar na zijn dood werd dit veranderd naar Meiji wat ‘heldere staat’ betekend. De naam Edo werd veranderd naar Tokyo en het werd de hoofdstad van Japan.

De stad in de avonduren

Tokyo vandaag de dag

Vandaag de dag is het een wereldbekende stad. Steden als Amsterdam of Parijs zijn dorpjes vergeleken met deze mega stad. Het heeft met meest uitgebreide en geraffineerde metro– en trein traject ter wereld, heerlijke eten, winkelcentra die ervaren als pretparken en oversteken hier lijkt op een scène uit Brave Heart!  Maar hoewel het een enorme stad is en je letterlijk kan verdwalen hangt er gemoedelijke en gezellige sfeer.

TIP – een aantal leuke markten in tokyo zijn Oedo Antique, Tsukiji Outer en UNU Farmers Market

Het oogt kleiner en als je de wolkenkrabbers en neon verlichting op de achtergrond wegdenkt is het helemaal prachtig. De marktjes, barretjes en restaurantjes, winkeltjes en bezienswaardigheden maken deze stad geschikt voor elk type reiziger! Of je nu de Sky Tower bezoekt, het Imperial Palace bekijkt of je vergaapt aan het oversteken op straat, Tokyo heeft het allemaal!

Yoyogi Park

Een van onze leukste ervaringen in Tokyo was een bezoek aan Yoyogi Park. In dit park gebeuren zo veel bijzondere dingen dat je er makkelijk een dag kunt blijven. Van Japanners die Greace nadoen tot Powerrangers die met elkaar ‘vechten’.

Beste reistijd Tokyo

De beste tijd om de stad te bezoeken is tussen mei tot en met november. De herfst (september tot en met november) zorgt voor kleurrijke bladeren en aangename temperaturen. De zomer (mei tot en met augustus) is het hoogseizoen. Je hebt dan lekkere temperaturen maar wel grote drukte en lange rijen bij de musea en in de metro. Naast de drukkende hitte heb je ook nog last van hoge prijzen in de zomermaanden.

De winter is koud, maar niet zo extreem. Het is niet de beste tijd om Tokyo te bezoeken omdat de parken in deze tijd van het jaar niet echt bloeien.

Beste reistijd Tokyo

Voor meer informatie en leuke insider tips over Japan en Tokyo kijk hier.

Locatie Japan

Wat wij vinden:
  • Azië Expert

Samenvatting

Een bezoek aan Tokyo is als het drinken van drie Redbulls. Tokyo bruist van de energie! Het leven gaat hier 24/7 door en alles waarvan jij denkt dat het nieuw is, is in Tokyo achterhaald. Maar het heeft ook een traditionele en culturele waarde die niet meteen opvalt.

4.6

Door de vele vragen kunnen we helaas niet iedereen meer persoonlijk beantwoorden. We doen ons uiterste best.

Je email adres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.