Varanasi

Bereid je voor op één van de meest kleurrijke, chaotische, heilige en bekendste plekken op aarde. Een bezoek aan Varanasi is een absoluut hoogtepunt tijdens je reis en de kans is groot dat het je favoriete stad wordt. Varanasi is een bekende hindoe stad en staat ook wel bekend als Banaras of Kashi. Het ligt aan de Ganges en er komen hier duizenden pelgrims en bewoners voor hun dagelijkse rituele wassingen

Varanasi

Varanasi staat ook wel belend als Kashi wat ‘Stad van het Leven’ betekend. En levendig is het zeker. Het is een van ’s werelds oudste en nog steeds bewoonde steden en de hindoes beschouwen het als één van de zeven heilige steden. Al honderden jaren komen hier pelgrims om in de heilige Ganges rivier hun zonde af te spoelen in het heilige water. Volgens vele is het de beste plek om te sterven want iedereen die hier dood gaat krijgt gelijkmoksha (bevrijding uit de cyclus van geboorte en dood) wat wordt gezien als verlichting. Weduwen en oudere of stervende komen naar Varanasi om hun laatste dagen te slijten. Ze zoeken onderdak in tempels bijgestaan door gelovigen. Dit maakt Varanasi de belangrijkste stad van de Hindoe gemeenschap.

Er bestaat geen twijfel dat Varanasi een magische plek is die een onuitwisbare indruk achter laat. Het is echter ook een plek waar leven en dood dicht bij elkaar staan, letterlijk. De, voor ons schokkende, rituelen  van leven en dood worden in het openbaar uitgevoerd. De bezienswaardigheden, de chaos, de mensen, de geuren en kleuren in de ghats, de taferelen in de Ganges kunnen overweldigend zijn. Laat dit je echter niet afschrikken (hoe moeilijk dat ook is). Varanasi is namelijk uniek, een echte beleving. Een wandeling door de straten of een boottocht over de Ganges zullen je voor altijd bij blijven.

De stad Varanasi

Men zegt dat Varanasi is gesticht door Shiva. Het is daarmee ook één van de oudste steden op aarde waar vandaag de dag nog mensen wonen. De oude stad van Varanasi ligt langs het westen van de Ganges. De oude straatjes zijn druk en te smal voor verkeer. De straten hier hebben geen logica en kunnen nogal verwarrend zijn. Je zal niet de eerste en zeker niet de laatste zijn die hier de weg kwijt raakt. En hoewel de straten bijzonder onduidelijk kunnen zijn staan alle populaire hostel, hotels en restaurants duidelijk aangegeven. En het gekke in Varanasi is, hoe erg je ook verdwaald bent uiteindelijk kom je weer in de straat terecht waar je hoort.

Al sinds de 6e eeuw is Varanasi een heilige stad. Het is altijd buiten schot gebleven van politieke ontwikkelingen waardoor de stad haar unieke karakter heeft kunnen behouden. Varanasi ligt tevens langs een eeuwenoude handelsroute waardoor er al eeuwenlang veel mensen komen. Van pelgrims tot leerlingen van de Veda’s waaronder boeddha, Mahavira (stichter van het Jain geloof en de bekende hindoe Shankara.

Locatie Varanasi