Vervoer in Hong Kong

Hong Kong is niet zo groot als buurland China dus kan je er super efficiënt en betaalbaar reizen. Hong Kong is een metropool met een gigantische vervoersnetwerk. Of je nu met de taxi, trein, bus of metro (MTR) reist, alles in Hong Kong is snel en makkelijk bereikbaar.

MTR

MTR Hong KongUiteraard de meest bekende en veruit het meest gebruikte transportmiddel in Hong Kong. De MTR, ook wel bekend als de metro, staat voor Mass Transit Railway. En ‘mass’ is het zeker. Met een bevolkingsdichtheid van 6.638 mensen per vierkante kilometer is het logisch dat de MTR een veel gebruikt vervoersmiddel is. Per dag reizen er zo’n twee miljoen (!) mensen met de MTR. Dat is echter niet altijd zo geweest. Pas toen de bevolking van Hong Kong in de jaren 60 en 70 explosief begon toe te nemen is men begonnen met het aanleggen van de eerste metro lijn, de Kwun Tong Line. De lijn werd in 1979 aangelegd en liep tussen Kwun Tong en Shek Kip Mei. De MTR heeft overigens ook treinen in beheer.

Mocht je langer dan drie dagen in Hong Kong zijn adviseren wij een Octopus Card aan te schaffen. Dit is een chipkaart en tevens het enige geldige betaalmiddel en vervoersbewijs voor de metro. De MTR in Hong Kong is gigantisch groot maar heeft een zeer eenvoudige en efficiënte werking. Er ligt in totaal 83 kilometer spoort en er zijn 51 stations. En dit wordt alleen maar meer. Laat je niet afschrikken door de enorme mensenmassa bij de MTR. Het werkt super efficiënt en is een fantastisch vervoersmiddel om Hong Kong te verkennen!

Bus

Wat minder gebruikt dan de MTR maar zeker net zo makkelijk is het reizen me de bus in Hong Kong. Er zijn er gelukkig genoeg aanwezig en, in tegenstelling tot veel andere Aziatische landen, in goede staat. De bussen zijn comfortabel en er is gelukkig airco aanwezig. Bus tickets zijn overal te koop maar let er op dat je alleen contact kan betalen in de bus. Het voordeel van de bus is dat je boven land reist en dus veel van het leven in Hong Kong mee krijgt. De bussen versieren het straatbeeld in Hong Kong al vanaf 1933.  Er zijn in Hong Kong verschillende busbedrijven die het netwerk onderhouden. De meest bekende zijn KMB, CityBus en Airbus en deze rijden door heel Hong Kong.

Boot

Hong Kong heeft  de op acht na grootste haven ter wereld en ligt aan de kust. Een ideaal vervoersmiddel is daardoor de boot. Hongkong heeft vele veerdiensten die inwoners en toeristen in staat stelt naar Hongkong Island, Kowloon, de Outlying Islands, Macau en het vasteland van China te bezoeken. De bekendste veerdienst is de Star Ferry.

Vroeger werden mensen per Sampan van Hong Kong Island naar Kowloon gebracht. Een Sampan is een, van hout gemaakte, roei-, zeil- of motorboot uit Zuidoost-Azië. In 1870 was er een zekere Grant Smith die het idee opperde om een boot heen en weer te laten varen. Het duurde echter nog tot het jaar 1888 dat de Kowloon Ferry Company werd opgericht door de Indiase zakenman en opiumhandelaar Dorabjee Naorojee Mithaiwala. Later werd dit Star Ferry Co Ltd.  In 1972 kreeg de Star Ferry concurrentie van de Cross-Harbour Tunnel. Hierdoor konden men ook met de auto naar het vasteland van China. Ondanks dat bleef en blijft de Star Ferry een enorm geliefd vervoersmiddel in Hong Kong. Vandaag de dag heeft de Star Ferry 12 boten varen en vervoert het jaarlijks zo’n 26 miljoen passagiers!

Taxi

Net als elke andere wereldstad heeft ook Hong Kong volop taxi’s rijden. En net als in de film kun je ze op straat aanroepen of simpelweg per telefoon een bestellen. De taxi is een goed vervoersmiddel, ook omdat de wegen in Hong Kong van goede kwaliteit zijn. Daarnaast zijn ook de taxi’s voorzien van airco, wat in de zomermaanden geen overbodige luxe is.

De taxichauffeurs spreken over het algemeen geen Engels. Houdt hier dus rekening mee. Grote attracties als The Peak en de Avenue of Stars weten ze echter wel te vinden. Vergeleken met andere delen in de wereld zijn de taxichauffeurs in Hong Kong erg vriendelijk en eerlijk. Dit komt omdat ze erg streng in de gaten worden gehouden door de overheid. Hierdoor wordt het voor de chauffeurs bijna onmogelijk jou op te lichten. Zet voor de zekerheid echter wel de meter aan. Mocht je jezelf door middel van de taxi willen vervoeren let er dan op dat er drie soorten/kleuren taxi’s in Hong Kong rijden. De kleuren geeft aan in welke regio ze rijden. Er is een uitzondering, en dat is het vliegveld, hier rijden ze allemaal naar toe.

taxi hong kong

De rode taxi’s vindt je in heel Hongkong. Ze rijden door Kowloon, Hong Kong Eiland en de New Territories, inclusief Hong Kong Disneyland met uitzondering van Tung Chung Road en het zuiden van Lantau. Deze taxi’s kom je het meest tegen in Hong Kong. Hoewel deze taxi’s het recht hebben in bijna alle gebieden zijn er een hoop die niet de oversteek maken tussen Kowloon en Hong Kong Eiland. Hiervoor zal je dus de Star Ferry of de Cross Harbour tunnel moeten nemen. De groene taxi’s mogen alleen in de gebieden van de New Territories rijden, inclusief Disneyland. De blauwe taxi’s rijden alleen op Lantau Island.