Vervoer Tibet

Het vervoer Tibet staat helaas niet voor lekker cruisen op een brommertje. De wegen in Tibet zijn, op de Friendship Highway na, bijzonder slecht en daarnaast leent het landschap zich niet echt voor een brommer tour. Mensen die in een krap tijdsbestek reizen zullen hier vormelijk hinder van ondervinden. Binnenlandse vluchten zijn er niet en openbaar vervoer is schaars waardoor je al snel bent aangewezen op de auto, minivan of trein.

Vervoer Tibet

Hét vervoersmiddel voor reizen door Tibet is een 4×4 jeep. Aangezien je niet zelfstandig mag reizen in Tibet en je daarom altijd een gids hebt kun je bij die gids ook altijd een 4×4 huren met chauffeur. Hierdoor ben je helemaal vrij om te gaan en staan waar je wilt. Uiteraard wel met enige Chinese regeltjes. Als vervoer Tibet zijn er gelukkig nog wel meer mogelijkheden die wat goedkoper zijn. De belangrijkste;

Trein Tibet

Als vervoer Tibet is de trein niet het eerste wat in je op komt. Tibet heeft echter wel een spoorlijn. De hoogste ter wereld zelfs (van Golmus naar Lhasa). De trein is een mooie manier om het prachtige landschap te zien aangezien veel van de route op hoogte ligt. Hou er wel rekening mee dat het voornamelijk Chinezen zijn die deze route gebruiken.

Auto Tibet

De auto wordt veel gebuikt voor verschillende tours en is de meest populaire manier van vervoer Tibet. Veel mensen boeken ook een auto met chauffeur en gids tijdens hun verblijf in Tibet. Aangezien China het land bezet zal je hier en daar nog wat controleposten tegenkomen. Als je alle juiste papieren hebt (zie visum) moet dat echter geen probleem zijn.

Aangezien de wegen vaak slecht zijn is de 4×4 vaak de enige optie. Zomers zijn de wegen een grote modderpool en ‘landslides’ zijn dan ook geen ongewoon verschijnsel. Mocht je dus in Tibet willen reizen zorg dan dat je vervoer goed is geregeld want zonder 4×4 kom je Tibet niet door! Veel mensen huren een 4×4 met chauffeur (zelf rijden is niet toegestaan) en delen de kosten met andere reizigers. Prijzen variëren behoorlijk maar je kan er van uit gaan dat je zo’n Y3,50 per kilometer betaalt. Je betaalt dus niet per uur.

Liften Tibet

Niet de meest veilige optie uiteraard en we raden het ook niet als eerste optie aan. Als je echter met een klein budget reist is liften een optie als vervoer Tibet. Wat veel mensen doen is meerijden met een truck maar hier zit voor de chauffeur een groot risico aan aangezien het verboden is. Andere mensen kiezen er voor om met locals mee te rijden hoewel dit vaak niet gratis is, zeker niet als ze in een 4×4 rijden.

Minivan Tibet

Minivans worden meestal gebruikt voor de kleinere afstanden zoals in steden. Het is niet het beste vervoer Tibet voor de grotere afstanden. Er zijn wel minivans die van Lhasa naar Shigatse, Gyantse, Sakya en Lhatse rijden maar meestal concentreren ze zich op kleine afstanden.