Vientiane

Vientiane is de hoofdstad van Laos en een oase van rust en sfeer. Het is een stad met oude Franse koloniale gebouwen, gezellige straatjes en marktkraampjes. Hoewel het een hoofdstad is, is Vientiane in geen velden of wegen te vergelijken met hoofdsteden als Bangkok of Jakarta. Het is meer een groot dorp dan een stad. Breng een paar dagen door in deze heerlijke stad en je vindt ontelbare bezienswaardigheden.

Bijna iedereen die naar Laos gaat komt uiteindelijk in Vientiane. Om je goed op weg te helpen hebben we op deze pagina alle info en tips voor deze hoofdstad op een rijtje gezet;

De meest relaxte hoofdstad in Azië

De stad telt ongeveer 550.000 inwoners en is daarmee de kleinste hoofdstad van Zuidoost-Azië. Dit valt ook meteen op. Waar steden als Bangkok of Ho Chi Minh soms wat chaotisch en hectisch overkomen met brommers en bussen is Vientiane veel meer ontspannen. De hoofdstad van Laos ligt aan de Mekong en is voor vele reizigers het startpunt van hun reis door Laos.

TIP – Vientiane ligt aan de Mekong en door de ligging van de stad heb je hier schitterende zonsondergangen. Je vindt hier ook eet kraampjes waar je van alles kunt krijgen.

Net als de 4.000 Islands is ook in Vientiane de fiets een geschikt vervoersmiddel. Veel bezoekers trekken richting de ‘boulevard‘ langs de Mekong. Hier vindt je sfeervolle restaurantjes waar je tevens een mooi uitzicht over het water hebt en waar de meeste activiteiten plaatsvinden. Vientiane heeft verschillende highlights maar probeer vooral te genieten van de vele internationale gerechten (veel Frans) en een Beer Lao langs de boulevard.

Vientiane

De bekende Patuxai 

Highlights Vientiane

Vientiane is geen mega stad. Het is niet te vergelijken met Bangkok of Hanoi en aan twee dagen heb je genoeg om de hele stad te zien. Haast vooral niet te veel in deze stad en geniet in de vele sfeervolle restaurantjes en cafétjes of op de Talat Sao ochtendmarkt. Vergeet zeker niet een Beer Lao te drinken: deze wordt gezien als het beste biertje van Azië! Andere highlighs in en rondom de stad zijn;

Patuxai

Een mooie bezienswaardigheid is de Patuxai. Deze triomfboog (geïnspireerd door de Arc de Triomphe) werd gebouwd in de jaren 60 van de twintigste eeuw. Patuxai betekend letterlijk ‘boog‘. Grappig om te weten is dat de Patuxai werd gebouwd met cement dat de Verenigde Staten hadden geschonken voor de bouw van een luchthaven.

Vientiane

Wat Si Saket

De belangrijkste tempel in Vientiane is de Wat Si Saket. Deze tempel werd gebouwd in 1818 door koning Anouvong. Het is de oudste en tempel in Vientiane en geheel in tact. De tempel is gebouwd in de Thaise stijl en een keer gerestaureerd door de Fransen in 1913. In de Wat Si Saket vindt je bijna 6.840 boeddha’s!

TIP – bezoek ook het Buddha Park net buiten de stad

Vientiane

Talat Sao Market

De Talat Sao is de bekendste ochtend markt van Vientiane. Zoals gebruikelijk in Azië verkopen ze hier een hoop dingen. Je vindt hier winkeltjes, groente, fruit, restaurantjes, kleding, juwelen en zijde. De markt is dagelijks geopend van 7:00 tot 16:00 uur.

TIP – aan de Dong Palce Road heb je ’s avonds de Dong Palave Market. Een de grote avondmarkt met Laotiaans eten.

Pha That Luang

De Pha That Luang is een opvallende verschijning zo’n drie kilometer buiten het stadscentrum. Het gouden complex is een boeddhistische stoepa en tevens een belangrijk nationaal symbool. De Pha That Luang is verwerkt in het wapen van Laos en staat afgebeeld op de bankbiljetten. Bij de Pha That Luang vindt je een beeld van de Koning Jayavarman VII, heerser van het Khmer-rijk van 1182 tot 1215.

Vientiane

De schitterende Pha That Luang

Geschiedenis Vientiane

Vientiane is niet altijd de hoofdstad van Laos geweest. Het was Fa Ngum, de heerser van het Lan Xang Koninkrijk, die in 1533 de hoofdstad verplaatste van Luang Prabang naar Vientiane. Net als vele andere Aziatische steden heeft Vientiane een lange geschiedenis. Het was koning Fa Ngum die de toenmalige stad veroverde en bij het koninkrijk Lan Xang voegde.

De hoofdstad van Lan Xang werd in 1533 verplaatst van Luang Prabang naar Vientiane. In 1707 werd Luang Prabang weer de hoofdstad van Laos, mede door de burgeroorlog. Toen in 1828 de stad verwoest werd door koning Rama III van Siam, het vroegere Thailand, raakte de stad verlaten. Later, toen de Fransen het voor het zeggen hadden in Laos, werd Vientiane weer de hoofdstad van Laos.

Vientiane

Beste reistijd

De beste tijd om Vientiane te bezoeken zijn de maanden november tot en met februari. Dit si de droogste periode en bovendien niet te heet. In februari beginnen de temperaturen beginnen te stijgen met april als warmste maand. Het kan dan in heel Laos extreem heet worden. In april heb je tevens het Laotiaanse Nieuwjaar. Het is leuk om dan in Vientiane te zijn om dit samen met de locals te vieren.

Beste reistijd Vientiane

Locatie Vientiane