Hoofdmenu
Onze Tours

AZIË

Cat Tien Nationaal Park

Door: Ties - Reis Expert    |    Reacties: 2

Bijgewerkt op 14 januari, 2020

Het Cat Tien Nationaal Park kent een verbazingwekkend divers landschap van laagland en tropische regenwouden. Het park beslaat een oppervlakte van maar liefst 72.000 hectare! Het park ligt in het zuiden van Vietnam tussen Ho Chi Minh en Dalat in.

Het is één van de grootste nationale parken in Vietnam en dankzij de biodiversiteit ook one-of-a-kind. Het Cat Tien Nationaal Park heeft het zwaar te verduren gehad tijdens de Vietnamoorlog maar door inspanningen van onder andere het Wereld Natuur Fonds is dit nationale park weer rijk is aan verschillende dier- en plantsoorten.

Cat Tien Nationaal Park

Het park staat bekend als één van de meest natuurrijke gebieden in Vietnam. Mensen komen hier naar toe om te wandelen, mountainbiken of om vogels te spotten. Je kan er uiteraard ook gewoon genieten van de uitzonderlijke mooie natuur en vooral de rust!

Het is hier zo rustig omdat er maar een beperkt aantal bezoekers worden toegelaten. Het is daarom ook verstandig om van te voren te boeken als je dit park wilt bezoeken, zeker in het hoogseizoen. In het Cat Tien Nationaal Park kan je verschillende trekkings lopen en je hebt er ook nightsafari’s.

Cat Tien nationaal park

Dat het park uitblinkt in dier- en plantsoorten blijkt wel uit de volgende lange lijst; er leven 326 vogelsoorten leven, 100 soorten zoogdieren, 79 soorten reptielen, 41 soorten amfibieën en 400 soorten vlinders. En dan laten we de insecten nog buiten beschouwing.

Dieren die je hier tegen kan komen zijn onder andere olifanten, gibbons, krokodillen, luipaarden en ook de Javaanse neushoorn. In 1990 werd een groepje ontdekt maar onderzoekers denken nu dat het aantal schrikbarend is teruggelopen naar één tot twee volwassen dieren.

Verder vindt je in het regenseizoen veel bloedzuigers. Let hier dan ook op bij het inpakken van je tas. Vietnamese autoriteiten zijn druk bezig met verschillende re-integratie programma’s voor bedreigde soorten. Zo vindt je in het Cat Tien Nationaal Park onder andere het ‘Bear Sanctuary’ en het ‘Dao Tien Endangered Primate Species Centre’.

Geschiedenis Cat Tien Nationaal Park

De regio in en rondom Cat Tien Nationaal Park gaat al een tijdje terug. Zo heeft men in het park oude relikwieën gevonden. Cat Tien was een religieus centrum van de Funan rijk. Een zwarte bladzijde uit de geschiedenis van het Cat Tien Nationaal Park was uiteraard de oorlog met de Amerikanen. Het hele gebied werd zwaar gebombardeerd. Gelukkig hebben de oude oerbossen en de kleinere plantsoorten de oorlog overleeft. Helaas geldt dat niet voor veel dieren en mensen in dit gebied.

De laatste jaren is het Cat Tien Nationaal Park enorm verbeterd en in 2001 heeft UNESCO het park toegevoegd aan de Tentative List. Een lijst waar projecten op komen die in de toekomst toegevoegd kunnen worden aan de UNESCO Werelderfgoedlijst. Dit heeft geleid tot betere faciliteiten en betere wegen in het park.

Vervoer Cat Tien Nationaal Park

De echte natuurliefhebbers kunnen hier makkelijk 2 dagen verblijven. Het is dan beter om er zelf heen te reizen. Dit kan vanaf Dalat of Ho Chi Minh. De busreis vanaf hier duurt zo’n 4 tot 5 uur. De bus rijdt tot de plek Ma Da Gui waarvandaan je een brommer of taxi kan nemen naar het park. Je kan er ook voor kiezen om een daytrip te doen vanuit Ho Chi Minh City of Dalat, dit is wel iets duurder. jJ kan ook kiezen voor de Easy Rider tour, dit is naar onze mening de mooiste manier van vervoer in Vietnam.

Locatie Cat Tien Nationaal Park

Wat wij vinden:
  • Azië Expert - 8.6/10
    8.6/10
8.6/10

Samenvatting

Het Cat Tien National Park kent een verbazingwekkend divers landschap van laagland en tropische regenwouden. Het park beslaat een oppervlakte van maar liefst 72.000 hectare! Het park ligt in het zuiden van Vietnam tussen Ho Chi Minh en Dalat in. Het is één van de grootste nationale parken in Vietnam en dankzij de biodiversiteit ook one-of-a-kind.

2 comments

  1. Maxim

    Beschadigd in de Tweede Wereldoorlog?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

Tickets boeken