Hoofdmenu
Onze Tours

AZIË

reis expert header

Halong Bay

Door: Ties - Reis Expert    |    Reacties: 6

Bijgewerkt op 10 februari, 2020

Halong Bay is sinds 2012 één van de ‘7 Wonders of Nature’ en is een absolute must tijdens je reis door Vietnam. Het is een eilandengroep gelegen ter hoogte van Hanoi en staat sinds 1994 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Dit is de bekendste highlight van Vietnam. Dit schitterende kunstwerk van moeder natuur is onbeschrijflijk mooi en staat dan ook geheel terecht op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Wil jij Halong Bay bezoeken? Check dan onze Halong Bay Cruise

De kans is groot dat je naar Halong Bay gaat als je in Vietnam bent. Een cruise door Halong Bay (en ook Lan Ha bay) is een must do. Lees daarom deze pagina goed door. We leren je op deze pagina het volgende over deze schitterende highlight;

Halong Bay: dé highlight van Vietnam

Zo’n 3.500 eilanden die uit het heldere water van de Tonkin Golf rijzen moet eigenlijk al genoeg reden zijn om naar Halong Bay te reizen. Dit is zo’n spectaculair gezicht dat je camera binnen 10 minuten vol staat met honderden foto’s! Halong betekent ‘where the dragon descends into the sea’ wat uiteraard voort komt uit de prachtige rotsen.

Veel van de bewoners van deze dorpjes komen nooit aan wal en leven hun hele leven op zee. Stel je eens voor dat je op een stuk zee komt waar ruim 3.000 eilanden en rotsformaties uit de zee rijzen.

TIP ♥ – check vooraf na wat de samenstelling van de boot is. Als de hele boot vol zit met Chinezen of Russische toeristen kan de trip ineens een stuk minder leuk zijn.

Kalkstenen Rotsen

De rotsen bestaan uit kalksteen waardoor deze door de regen, zeewater en wind eroderen. Hierdoor zijn op enkele plaatsen druipsteengrotten en ondergrondse meertjes ontstaan die het hele aanzicht nog meer ‘sprookjesachtig’ maakt.

Zeker als daar ook nog eens een mind blowing zonsondergang bij komt! Hoewel het één van de meest bezochte plekken in Azië is, en dus behoorlijk druk kan zijn, blijft het een onvoorstelbaar mooi en spectaculair!

Cruise in Halong BayHalong Bay

Halong BayDe schitterende zonsondergang

Reserveer de Cruise via Azie-Expert!

Wij hebben deze cruise zelf gedaan en waren zo enthousiast dat we een samenwerking hebben opgezet met een locale partij. Sinds kort kunnen wij deze tour dus aanbieden tegen dezelfde prijs als in Vietnam.

Een cruise is incl. eten, transfers, overnachten,  de excursies, pick-up, Engelstalige gids en wat drinken.

 • je reserveert de cruise via onze Nederlandse website en kan betalen met iDeal;
 • je boekt lokaal
 • je betaalt dezelfde prijs als in Vietnam;
 • deze prijs is inclusief overnachtingen op het cruiseschip, transfers, eten en drinken, entree geld en excursies.


MEER INFORMATIE

Lan Ha BaaiDit is wat je kunt verwachten in Halong Bay. Reden genoeg om naar Vietnam te reizen

10x leuke dingen om te doen in Halong Bay

De duizenden eilanden en drijvende dorpjes zorgen al voor een onvergetelijke ervaring, maar er is nog meer te zien en doen bij Halong Bay. Meeste van deze bezienswaardigheden zijn inbegrepen bij de tour die je boekt in Hanoi. Let daarom goed op welke tour je boekt. Hieronder lees je de leukste dingen om te doen bij Halong Bay.

#1 Maak een cruise door de baai

Hier ontkom je bijna niet aan. De cruise door Halong Bay is een van de populairste, zo niet de populairste, tours in heel Vietnam. Toeristisch? Ja. Indrukwekkend? Ja. Doen? Absoluut. Halong Bay wint de harten van toeristen door ze op een aantal boten door de baai te laten varen.

Het klinkt cliché, maar het is hier echt schitterend. Je bent zeker niet de enige, maar als je op het dek van de boot staat terwijl je langs de kalkstenen rotsen vaart en de zon langzaam onder ziet gaan is dat echt een moment om nooit meer te vergeten.

Er zijn talloze tours te boeken, meestal georganiseerd in Hanoi of Cat Ba. Je hebt de keuze uit dagtours tot meerdere dagen op een boot terwijl prijzen variëren van $70 per dag, tot 2-daagse trips voor $250 dag. Let goed op waar je boekt en wanneer. Duurder betekent bij de Halong Bay tours zeker niet altijd beter.

Boten hebben verschillende afmetingen, zoals schepen met 10, 20 of 24 cabines. Je kunt zelfs en privé boot huren. Iets duurder, maar wel heel mooie!

TIP ♥ – meer over het boeken van cruises vind je hier.

#2 Boek een vlucht boven Halong Bay

Je kunt deze indrukwekkende baai per boot verkennen, maar als je echt wat anders wil kun je er ook over heen vliegen met een klein vliegtuigje of een helikopter. Het is niet echt geschikt voor de budget reizigers, maar wel een unieke ervaring.

Wij hebben ooit in een luchtballon over Bagan gevlogen, en dat was tot nu toe een van de absolute hoogtepunten (letterlijk) van al onze reizen in Azië.

Het voordeel is dat je niet in de toeristische gebieden komt terwijl je waarschijnlijk de allermooiste foto’s van iedereen maakt. Er zijn verschillende opties om te boeken. Je kunt in een helikopter of in een klein vliegtuigje over de baai vliegen.

Kosten

De helikopter tour is vrij duur. Voor minder dan $7.000 gaat zo’n helikopter de lucht niet in. Een vlucht met een vliegtuigje duurt korter (25 minuten) maar kost ook ‘maar $100. Dat is iets beter te betalen.

Cat Ba

Halong BaaiDe boten die rondvaren bij Halong Bay

#3 Huur een kajak

Het rustige water en de prachtige eilanden van de baai maken het perfect om te gaan kajakken. Deze activiteit wordt door veel reizigers gedaan zodra ze hier een cruise hebben geboekt. Een kajak is de ideale optie om de schoonheid en essentie van de Halong zelf te ontdekken.

Je hoeft geen ervaren kajakker te zijn. Het water is hier rustig en de bemanning helpt je graag op weg als je er niet zo handig in bent.

Met de kajak kun je op plekken komen waar de grotere boten niet kunnen komen. Je kunt hier uren rond peddelen langs rotsen, baaien, drijvende dorpjes en door grotten. Er zijn zelfs professionele kajak trips door Halong Bay te boeken.

Je kunt ook kajakken naar de drijvende dorpjes of snorkelen bij verschillende plekken in de baai. Een kajak-tour behoort ook tot de opties, hoewel je dan wel iets minder flexibel bent in waar je naar toe kunt kajakken. En aangezien het weer en het water hier vrij mild is kun je het prima zelf doen.

TIP ♥ – een tour van een dag kost tussen de 500.000 en 700.000 Dong. Een kajak huren kost zo’n 270.000 Dong per dag.

#4 Verken de drijvende dorpen

Halong Bay staat niet alleen bekend vanwege de kalkrotsen, spectaculaire grotten en prachtige stranden, maar ook vanwege de drijvende dorpen. Enkele van deze drijvende dorpjes zijn Ba Hang, Cua Van, Cong Dam en Vung Vieng. Je kunt deze dorpen bezoeken.

Het is bijzonder om te zien hoe de locals hier met en op het water leven. De locals hier zijn erg sociaal, vriendelijk en enthousiast. Vraag altijd netjes voordat je ergens naar binnen loopt of een foto maakt. Ondanks dat ze toeristen wel gewend zijn kan het geen kwaad om hun privacy te respecteren.

Lan Ha BayKajakken in de baai

drijvende dorpen in Halong BaaiDe drijvende dorpen

#5 Geniet van de stranden

Een van de leukste dingen om te doen in Halong Bay is gewoon lekker chillen aan het strand of zwemmen. Met duizenden grotten en rotsen, biedt Halong Bay ontelbaar veel plekken waar je lekker kunt zwemmen, zonnebaden, snorkelen, vissen of kajakken of rondvaren.

Als je bijvoorbeeld stopt bij Cat Ba Island, zijn er verschillende bekende stranden waar je prima kunt relaxen. De stranden zijn niet heel origineel vernoemd, aangezien de beste stranden Cat Co 1, Cat Co 2 en Cat Co 3 heten.

Hoewel deze regio niet bekend staat om zijn mooie stranden is het wel lekker rustgevend om in zo’n schitterende omgeving aan het strand te relaxen.

#6 Verken Cat Ba

Cat Ba, het grootste eiland in Halong Bay, is een ruig eiland bedekt met jungle. Reizigers die hier komen zijn op zoek naar avontuur en rust. Op Cat Ba Town, met betonnen hotels na, is het eiland verder ongerept met een het idyllische Halong Bay net buiten de kust. Dat de natuur hier zo schitterend is komt ook omdat de helft van het eiland uitgeroepen is tot National Park.

Je kunt naar Halong Bay reizen en overnachten op Cat Ba. Het is de populairste regio in deze baai om te overnachten. Daarnaast heb je hier ontzettend veel te doen. Je kunt oude forten bezoeken, het nationale park verkennen, met een scooter het eiland rond rijden of een uitstapje maken naar het schitterende Lan Ha Bay.

En dat is nog maar een klein deel van wat er allemaal te doen is.

Cat BaEen van de stranden van Cat Ba

stranden Han La BayDe stranden van Lan Ha Bay

#7 Ga BBQ’en op het strand

Je kunt van traditionele Vietnamese delicatessen genieten tijdens een cruise door deze baai. Niks is leuker dan een BBQ op een unieke locatie. Zo’n BBQ wordt vaak georganiseerd bij bekendere plekken en stranden in de baai, zoals Soi Sim Beach en Ba Trai Dao Beach.

Je ziet er vaak stelletjes omdat het het een romantische aangelegenheid is. En dat is het ook wel. Je zit op een rustig strandje, omringd door indrukwekkende rotsen die uit de zee rijzen terwijl de zonder onder gaat en de golven het strand op rollen.

Zonder twijfel een once in a lifetime ervaring!

#8 Verken de vele grotten

Avontuurlijke reizigers kunnen hier naast chillen op het strand of een boor ook de kliffen en rotsen trotseren door ze te beklimmen. Krabi mag dan bekend staan als DE plek om rotsen te beklimmen, ook in Halong Bay kun je je flink uitleven.

Het is een activiteit die niet alle spannend is, het geeft je ook nog de beste uitzichten op de prachtige 3.000 kalkstenen kliffen, die uit het water oprijzen. Cat Ba Island is de bekendste plek voor klimmers om een tour te boeken of een rots te beklimmen.

Vergis je niet in deze activiteit. Het zijn geen kleine rotsen die je beklimt aangezien sommige meer dan 30 meter hoog zijn. Het wordt aanbevolen om veiligheidsgordels te gebruiken in sommige risicovolle gebieden. Maar, mocht je je evenwicht echt niet meer houden, kun je ‘gewoon’ naar beneden springen in het water.

TIP ♥ –  reken op zo’n €50 p.p. voor een dag klimmen
Halong Baai

#9 Ga naar Lan Ha Bay

Iedereen kent Halong Bay. Niet heel vreemd aangezien het een van de populairste gebieden in Vietnam is. Maar ken jij ook Lan ha Bay? De meeste tourbedrijven concentreren zich op Halong Bay, de bekendste baai in deze regio. Lan ha Bay wordt maar weinig bezocht.

Het kleinere Lan Ha Bay is net zo mooi als zijn grotere broer Halong Bay, het is alleen een stuk kleiner en het wordt een stuk minder bezocht. Een groot voordeel is dat er daarom veel minder toeristen zijn. Het enige nadeel is dat er ook minder boten heen varen en minder georganiseerde tours zijn omdat er minder vraag naar is.

Deze baai hoorde ooit bij Ha Long Bay, maar werd een onafhankelijke archipel in een poging om de natuur te beschermen tegen het toerisme. Dat is in Halong Bay namelijk niet helemaal in orde, aangezien ze kampen met veel problemen door het toenemende toerisme.

#10 Wacht op de zonsondergang

Hier hoef je niet zo heel veel voor te doen. Als je op een boot door de baai cruist of lekker op een van de stranden relaxt. De zonsondergang zorgt altijd voor spectaculaire landschappen in Halong Bay. Wij zijn groot fan van zonsondergangen op zee, maar die in Halong Bay heeft iets bijzonders. Niet in de eerste plaats vanwege de prachtige locatie.

Er is niks mooier dan langzaam de hemel oranje/paars te zien kleuren terwijl je op zee dobbert. Het klinkt een beetje cliché, maar dit is een must-do als je in Halong Bay bent. Pak een biertje, zorg dat je camera opgeladen is, ga zitten  het dek van de boot, of het strand, en geniet van dit kunsttukje van Moeder Natuur.

Lan Ha BayLan Ha Bay

Prachtige zonsondergangPrachtige zonsondergang

De verschillende tours in Halong Bay

De meeste reizigers boeken en bootcruise die er zijn in verschillende soorten en maten (en prijzen). Je vaart meestal op een zeilboot in Chinese stijl, maar er zijn ook luxere boten. Houd er wel rekening mee dat al deze boten de bekende route varen. Met een 2-daagse cruise ben je vaak maar 24 uur in Halong Bay.

TIP ♥ – boek niet de goedkoopste tours. Deze varen vaak snel door Halong Bay en staan bekend om de slechte service. Je kunt beter iets meer uitgeven en echt genieten.

Tours zijn er in alle soorten en maten. In Hanoi kun je (niet echt beste) dagtrips boeken voor zo’n $70 per dag, tot 2-daagse trips voor $250. Als je uit gaat van zo’n US$100 tot US$150 per dag heb je vaak een kwalitatief goede cruise.

Om een goede afweging te maken tussen welke tour je moet boeken geven we je een overzicht van de voor en nadelen per soort tours

De luxe tours

Als je jezelf echt wil verwennen kan je er voor kiezen om een luxe tour te boeken in Halong Bay. De kosten zullen ongeveer $300 tot $350 USD zijn voor een luxe hut.

Het voordeel van deze cruise is dat de faciliteiten aan boord vaak van hoge kwaliteit zijn. Vaak is er een Spa of fitness ruimte aan boord van deze luxe schepen. Ook de kwaliteit van het eten aan boord van deze cruise zal zeer goed zijn.

Een nadeel is toch wel de hoge prijs die je betaald voor deze kwaliteit. Voor veel reizigers zal deze optie buiten het budget vallen.
Halong Bay

De midden klasse tours

De meeste reizigers zullen kiezen voor de middenklassen of budget tours in Halong Bay. In deze klassen worden ook de meeste bootreizen aangeboden wat de keuze er soms niet makkelijker op maakt. Wij raden aan om in de middenklassen een tour te boeken omdat de budget versies vaak echt een vrij karige tour aanbieden.

Voor een degelijke cruise zou je tussen de $110 en $130 USD moeten betalen. In dat geval kan je meer luxe en activiteiten verwachten.

Het voordeel van het grote aanbod van operators is, dat veel van deze bedrijven extra’s bij de tour doen om te zorgen dat je de tour bij hun boekt. Denk hierbij aan gratis kajaks huren tijdens de tour of een gratis transfer vanuit Hanoi.

Het nadeel van deze vele aanbieders is dat er zo veel opties zijn. Maar het is zeker de moeite waard om de verschillende opties tegen elkaar af te wegen. Het kost iets meer tijd en uitzoek werk maar dan krijg je ook wel een tour met je zelfgekozen voordelen!

De budget tours

Er worden hele goedkope basis tours aangeboden waarbij u geen extra’s kan verwachten aan boord van je schip. De budget cruises beginnen vanaf $60,- USD. Dit is echter vaak de meest basic boot die je aan zult treffen in Halong Bay. Het is soms wel mogelijk om deel te nemen aan activiteiten in Halong Bay maar vaak tegen een hoge meerprijs.

TIP ♥ –  Mocht je toch voor de budget tour gaan kijk dan goed wat je precies krijgt bij je tour!

Dag tours

Voor wie geen tijd heeft om meerdere dagen in Halong Bay te verblijven is het mogelijk om een dag tour te boeken. Deze boten kosten ongeveer $30,- USD per uur. De boot biedt meestal plaats aan maximaal 20 personen. Ook hier is het aanbod zeer groot. Bekijk dus goed de opties die je bij elke cruise krijgt!

TIP ♥ – Let er bijvoorbeeld op of de lunch inclusief is bij de prijs zodat je niet voor onaangename verassingen komt te staan.

De voordelen van een dag tour zijn dat ze goedkoop zijn en makkelijk te boeken vanuit Halong City.

Een nadeel hiervan is dat het erg druk kan zijn op deze boten. Ook is er vaak gratis entertainment aan boord in de vorm van karaoke. Niet iets waar je op zit te wachten als je wil genieten van het natuurlijk schoon in Ha long Bay.

Onze eigen tour!

Wij adviseren hier minimaal drie dagen te verblijven. Elke dag die je hier blijft ben je een unieke ervaring rijker. Daarnaast verblijf je op je eigen boot (uiteraard met andere reizigers) waardoor de drukte van deze plek niet meteen opvalt.

Houd er rekening mee dat Halong Bay ‘jaar-rond’ bezocht wordt. Van februari tot april is het er wat koeler maar brengt het weer ook mist met zich mee wat het (spectaculaire) uitzicht verminderd. Van mei tot september heb je het mooiste weer hoewel er af en toe een storm op treden.

Hierdoor moeten de boten soms van hun route afwijken of varen ze helemaal niet uit. De meeste reisbureaus geven geld terug als het slecht weer; check dit wel even voor dat je boekt!

TIP ♥ – boek je Halong Bay tour bij ons. Check onze 2 of 3 daagse HALONG BAY CRUISE. Een aanrader!

Halong Bay cruiseHalong Bay

Uitzicht vanaf de bootOp de boot

Beste reistijd Halong Bay

Halong Bay kent twee belangrijke seizoenen. Van mei tot september heb je hete seizoen met af en regen. Het koelere seizoen, van oktober tot en met maart is koeler.

TIP ♥ – de beste tijd om Halong Bay te bezoeken zijn de maanden mei tot en met september.

In de wintermaanden (november tot en met maart) heb je minder regen maar is het ook best fris. Zeker in januari en februari. De zomer, van mei tot september brengt lekker weer mee, een blauwe lucht en af en toe wat regen. Temperaturen zijn dan boven de 25ºC.

beste reistijd Halong Bay

Hoe kom je er?

99% van alle reizigers boekt een tour in Hanoi waardoor de heel trip voor je geregeld word. Dit is vaak ook de beste, snelste en makkelijkste manier om er te komen. Vaak wordt je met een bus naar Halong City gebracht waar je vervolgens op de boot stapt. Je kunt overal in Hanoi tours boeken.

Je kunt ook zelf naar Halong City. Neem dan de bus naar Halong City en van daar een brommer taxi nar Bai Chay waar de boten vertrekken. Dit is echter duurder en meer werk.

TIP ♥ – je kunt je busticket naar Halong City ook via 12GoAsia boeken. Snel, veilig en makkelijk.

Locatie

Wat wij vinden:
 • 8.9/10
  Azië Expert - 8.9/10
8.9/10

Samenvatting

Halong Bay is anders dan alles wat je misschien al gezien hebt in Azië (of de rest van de wereld). Dit prachtig stuk natuur is een feest voor het oog.

6 comments

 1. KD

  Hoi,

  Ik wil (in november) sowieso naar Halong Bay gaan. Ik zit alleen te twijfelen of het vervolgens nog wel de moeite waard is om daarna ook nog eens naar Cat Ba Island te gaan. Tref ik daar grotendeels hetzelfde aan en kost het me veel reistijd om op het eiland te komen?
  Ik heb 22 dagen in totaal en wil van Noord-Vietnam naar Zuid-Vietnam. Daarom twijfel ik om na Halong Bay ook nog op Cat Ba Island te verblijven.

  Groetjes!

 2. Tuon Ta

  Hoi ik wil volgende jaar in maand juli een korte reis willen maken
  Wat adviseerd u mij?
  Ik wil 2 dagen in Hanoi en daarna een korte tour naar halong bay en wel 2a3 nachten verblijven, maar graag in een hotel.

  1. Sjoerd

   Hoi Tuon Ta,

   Dank voor je berichtje. We helpen je graag maar dan moet je wel iets specifieker zijn.
   Wat voor advies zoek je precies? Je zou eventueel gebruik kunnen maken van ons Reis Advies, dan krijg je nog veel uitgebreider advies.

   We horen het graag.

   Reis groeten,
   Sjoerd

 3. Jos

  Hoi,

  moet ik in het hoogseizoen tours van te voren boeken of hoeft dat niet?

  Groeten,
  Jos

  1. Azië Expert Post author

   Hoi Jos,

   dat is niet nodig. Er zijn genoeg touroperators waar je mooie tours kunt boeken. Als je een goede tour wil en goede service moet je even kijken bij Friends Travel van Sydney (zie bovenaan deze pagina). Dit is een Nederlander die mooie tours naar Halong Bay organiseert. Echt een aanrader!

   Groeten,
   Ties

 4. Christine

  prachtig stuk natuur! Echt een schitterende ervaring. Helaas wel wat toeristisch geworden sinds de laatste keer dat wij er waren.. Evenwel absoluut het bezoeken waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK TOUR

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van handige tips en weetjes.