Ho Chi Minh City wordt ook wel het Parijs van Zuidoost-Azië genoemd. In tegenstelling tot Parijs is Ho Chi MinhC ity niet de hoofdstad (dit is Hanoi). Vroeger heette de stad Saigon, genaamd naar de oever van de Sài Gòn waaraan de stad ligt. Met ruim 7 miljoen inwoners huisvest de stad ongeveer 8% van de totale bevolking. Ho Chi Minh City is dan ook één van de drukste gebieden in Vietnam.

De kans is vrij groot dat je in deze stad komt als je naar Vietnam reist. Het is samen met Hanoi de meest bezochte stad van het land. Daarom vertellen we je op deze pagina alles over deze energie stad.

Het energieke Ho Chi Minh City

Ho Chi Minh City (ook wel HCMC) is een duizelingwekkende, chaotische en drukke stad. Het leven lijkt zich hier in razend tempo af te spelen, iets wat de locals gewend zijn. Maar als toerist moet je hier wel even aan wennen. Het is de meest energieke stad van het land. Je vindt de beste hotels en de goedkoopste guesthouses, de meest stijlvolle restaurants tot de lekkerste eetkraampjes op straat.

TIP – vanuit Ho Chi Minh kun je de beste tours naar de Cu Chi Tunnels en de Mekong Delta boeken.

Je kunt ronddwalen door sfeervolle steegjes met kleine tempels of juist helemaal uit je bol gaan in een paar van de hipste clubs en bars in heel Zuidoost-Azië. Moderne wolkenkrabbers staan hier schouder aan schouder met sfeervolle gebouwen. De sporen van de oorlog zijn nog altijd zichtbaar. Hanoi wint de strijd qua schoonheid, maar het voormalige Saigon is de ideale mix van modern, sfeervol en mysterieus.

Ho Chi Minh

De stad, verlicht in de avonduren.

Bezienswaardigheden

Ho Chi Minh City heeft behoorlijk wat bezienswaardigheden. Het is de moeite waard om hier een aantal dagen te blijven en de sfeervolle buurten, marktjes en steegjes te verkennen. De stad heeft niet alleen ‘oude’ culturele bezienswaardigheden maar ook hedendaagse zoals musea, winkelcentra’s en hippe bars met een indrukwekkend uitzicht.

War Museum

Als je in Ho Chi Minh bent mag je dit museum eigenlijk niet overslaan. Het War Remnants Museum is een icoon in deze stad en een mooi dagje uit als je meer wil weten over de bizarre oorlog die in Vietnam is gevoerd. Je vindt er foto’s, verhalen van slachtoffers en oude legervoertuigen van zowel het Vietnamese leger als van het Amerikaanse leger. Vergis je niet, de foto’s die in het museum hangen liegen er niet om en kunnen zelfs als schokkend worden ervaren. Toch is het een indrukwekkend bezoek. Entree is 15.000 Dong.

Jade Emperor Pagode

Deze tempel is gebouwd in 1909 en het is één van de bekendste tempels in de stad. Het staat vol met beeldjes van helden uit oude tijden. In de tempel vind je ook 2 grote beelden van twee generaals die, zoals de legende zegt een groene draak en witte tijger hebben verslagen. Je vindt hier veel locals die komen bidden voor de tempel. Mocht je de tempel willen bezoeken, gedraag je dan respectvol richting de locals.

Ho Chi Minh City

Straaljager in het War Remnants Museum.

Reunification Palace

Het Reunification Palace is een bijzonder bouwwerk midden in de stad. Anders dan alle andere gebouwen, maar toch ook indrukwekkend. Omgeven door palmbomen, is dit regeringsgebouw (gebouwd in 1960) een bijna angstaanjagend schouwspel in het anders zo sfeervolle HCMC. Een wandeling door de verlaten gangen geeft dit paleis iets spookachtigs. Het gebouw staat in verband met de val van de stad in 1975, maar het zijn de kitsch details en de schrikbarende architectuur die het meest in het oog springen.

TIP – je betaald 30.000 Dong om binnen te komen.

Cholon (Chinatown)

Cholon is het Chinatown van Ho Chi Minh City. Het is een van de leukste en meest sfeervolle wijken in de stad. Hoewel het minder Chinees is dan het ooit was vind je er nog steeds de Chinese eigenschappen zoals restaurantjes, market en tempels. In Cholon is er een hoop te zien. De twee belangrijkste bezienswaardigheden hier zijn de Binh Tay Market (zie foto), waar je werkelijk van alles kunt kopen. De ander is de Phuoc An Hoi Quan Pagoda, een indrukwekkende Chinese tempel.

Ho Chi Minh

De Binh Tay Market

Rooftop bars

Als er één stad is in Zuidoost-Azië, naast Bangkok, waar je wat kunt drinken met een spectaculair uitzicht dan is het wel Ho Chi Minh. De stad heeft een aantal gigantische gebouwen staan die stuk voor stuk een adembenemend uitzicht hebben over de stad. Je moet er wat voor oever hebben (gepaste kleding en bereid zijn flink te betalen voor je drinken), maar het is elke cent meer dan waard. Het is een leuke ervaring om ’s avonds uit te kijken over een stad die volledig verlicht wordt door scooters en neon lichten.

Hou er rekening mee dat niet alle bars altijd geopend zijn, of toeristen toelaten. Je kunt dus niet zo maar naar een hoog gebouw rijden en verwachten dat ze je binnen laten. Vraag daarom altijd advies aan locals.

De bars

Er zijn een aantal bekende rooftopbars in Ho Chi Minh waar je naar boven kunt om wat te drinken. Enkele bekende bars zijn; Saigon Saigon, Shri, M Bar, Alto Heli bar, Level 23 Nightspot en Rooftop Garden Bar.

Notre Dame Cathedral

Deze cathedral is niet te verwarren met die in Parijs, hoewel die net zo indrukwekkend is. De cathedral in Ho Chi Minh City is gebouwd tussen 1877 en 1883 en stad in het centrum van de stad. De 2 torens van 40 meter hoog steken hoog boven het straatbeeld uit. Het is een indrukwekkende kerk en tevens een beetje vreemd in een verder, boeddhistisch land. Er is een Engelse tour van 9:00 tot 11:00 van maandag tot zaterdag de zeer de moeite waard is.

Ho Chi Minh

De schitterende Notre Dame

Ho Chi Minh City of Saigon

De stad is vernoemd naar Hồ Chí Minh, een Vietnamese communistische revolutionaire leider. Ho Chi Minh was president van Vietnam (Noord-Vietnam) tussen 1945 en 1969. Hij was een van groot belang in de stichting van de Democratische Republiek Vietnam in 1945, en in die van het Volksleger van Vietnam (PAVN) en de Vietcong tijdens de Vietnamoorlog. De stad Ho Chi Minh werd in 1859 overgenomen door de Fransen. Na een lange reeks van incidenten en botsingen tussen Zuid en Noord Vietnam werden de Fransen in 1954 verslagen door de Viet Minh, die Ho Chi Minh had opgezet. De Viet Minh was een groepering die tegen de Fransen en Japanners waren en voor een onafhankelijk Vietnam.

TIP – je kunt de stad het beste bezoeken tussen december en maart als er minder regen valt.

Saigon

Op 30 april 1975 valt Saigon en gaf het bewind in Saigon zich over aan de communisten. Een deel van de bevolking zag dit als de val van Saigon. Een ander gedeelte beschouwde het als de bevrijding van de corrupte Zuid-Vietnamese regering in Saigon. De naam van Saigon wordt in 1976 officieel gewijzigd in Ho Chi Minh-Stad. Dit is een verwijzing naar Ho Chi Minh, de eerste president van Democratische Republiek van Vietnam. Ondanks dat de stad nu Ho Chi Minh-stad heet blijven veel Vietnamezen het gewoon Saigon noemen.

Ho Chi Minh

De skyline van HCMC

Vliegtickets Ho Chi Minh-Stad

Als je naar Vietnam reist is de kans groot dat je in Ho Chi Minh City of Hanoi  landt. Waar je land is geheel afhankelijk van waar je je reis door Vietnam begint. Vliegtickets naar Vietnam zijn echter snel gevonden, of dat nu naar Ho Chi Minh, Hanoi of misschien wel Danang is. Voor een overzicht van de voordeligste tickets naar Vietnam kan je eens kijken op onze vliegtickets Vietnam pagina..

Overnachten Ho Chi Minh City

Qua overnachten Ho Chi Minh City heb je verschillende mogelijkheden. Accommodatie vindt je hier werkelijk in alle soorten en maten. Of je nu op zoek bent naar fancy drie sterren hotels of lowbudget guesthouses, in Ho Chi Minh stad is alles aanwezig. Er zijn ontelbaar veel guesthouses, hostels, bungalows etc. door heel de stad. Alles is online te boeken.

TIP – bij Booking.com boek je de voordeligste en leukste accommodatie

Locatie Ho Chi Minh

Wat wij vinden:
  • Azië Expert

Samenvatting

Ho Chi Minh City (ook wel HCMC) is een duizelingwekkende, chaotische en drukke stad. Je kunt ronddwalen door sfeervolle steegjes met kleine tempels of juist helemaal uit je bol gaan in een paar van de hipste clubs en bars in heel Zuidoost-Azië.

4.7

Door de vele vragen kunnen we helaas niet meer zo snel reageren als dat we graag zouden willen. We doen ons uiterste best.

Je email adres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.