Sprookjesachtige valleien, groene rijstvelden, bergvolkeren, traditie en uitgestrekte natuur, dat is wat je vindt in Mai Chau. En dat op slechts 135 kilometer ten westen van de drukte van Hanoi. Mai Chau zelf is niet meer dan een klein dorp maar de omliggende valleien met kronkelende beekjes en fluitende vogels maken Mai Chau tot een populair gebied. Het ligt dichterbij Hanoi dan Sapa waardoor het vooral in het weekend druk kan zijn.

Mai Chau & valleien

Gelegen rondom de rijstvelden in een bijzonder rustige omgeving is Mai Chau de grootste stad in de regio hoewel Mai Chau nauwelijks een stad te noemen is. In de omgeving vindt je veel kleinere traditionele dorpjes. Mai Chau zelf is een rustig dorpje. De inwoners van de omliggende dorpjes in de regio zijn meestal White Thai, die stammen uit Thailand, Laos en China.

TIP – boek een trip naar een van de traditionele dorpen met de White Thai mensen

In tegenstelling tot Sapa lopen ze helaas niet meer in traditionele kleding maar de Thaise vrouwen zijn meesterlijke wevers en maken tal van producten; van traditionele kleding tot souvenirs. De markt waar deze producten worden verkocht is dan ook één van de bezienswaardigheden in Mai Chau. Verschillende bergvolkeren verkopen hier hun waren met naast de kleding ook vlees, fruit en noten. Net als in de rest van Azië is onderhandelen hier de norm.

Het landschap rondom het stadje is adembenemend mooi

Waarom Mai Chau

De regio van Mai Chau wordt steeds populairder en veel reisbureaus organiseren tochten langs verschillende dorpje in de bergen. Sommige vinden hierdoor dat de authenticiteit enigszins verdwenen is. Wij vinden dat dit deels klopt; ook al komen hier steeds meer toeristen, je krijgt nog steeds een mooie indruk van de leefwijze en de tradities van deze bergvolkeren.

TIP – wil je een trekking doen? Check dan de trekking van Lac Village naar Xa Linh Village. Een mooi en populaire tocht.

Daarnaast is de vallei zelf nog grotendeels ongerept, de rijstvelden zo mooi en de bevolking zo vriendelijk dat dit gebied sowieso het bezoeken waard is. Als je meer van de actie bent kan je in de omgeving goed mountainbiken, wandelen of gewoon ontspannen bij één van de groene valleien en rijstvelden.

De rijstvelden zijn indrukwekkend

Paalwoningen Mai Chau

Mocht je in Mai Chau zijn dan is het overnachten in een traditionele paalwoning in Mai Chau een absolute aanrader. De meeste tours zullen je meenemen naar Ban Lac en Pom Coong. Je kan er ook zelf heen lopen wat niet heel ver is en tevens een mooie route. Je slaapt er tussen de locals, eten doe je onder de paalwoningen met de vriendelijke bevolking, ’s nachts overnacht je in een traditionele paalwoning.

Overdag geniet je uiteraard van de geweldige uitzichten die je worden voorgeschoteld door moeder natuur en van de marktjes waar je sjaals, tassen, jurken en andere accessoires kan kopen.

Mai Chau of Sapa

De locals leven hier in de meeste gevallen al niet meer van de landbouw maar van toerisme. Natuurlijk is dit jammer maar het is in Mai Chau wel minder commercieel dan in Sapa. En zoals gezegd; de omgeving rondom Mai Chau is zo overweldigend mooi dat je de commercialisering snel vergeten bent.

Degene die Sapa en Mai Chau hebben gezien geven ook vaak aan dat Mai Chau iets authentieker is. Overigens kan je ’s avonds nog verschillende dansvoorstellingen bijwonen. Tijdens deze dans worden door de vrouwen op een sierlijke manier het boerenleven in de vallei op weergegeven. Uiteraard is het na de voorstelling tijd om actief te worden en wordt het publiek uitgenodigd om samen met hen te dansen.

TIP – je kunt zelf ook in een van de paalwoningen slapen. Een unieke ervaring.

Mai Chau

Het is in Mai Chau nog lekker rustig

Hoe kom je er?

De makkelijkste manier om er te komen is door de bus te nemen vanuit Hanoi. Vanaf het My Dinh busstation in Hanoi vertrekken tussen 6:00 uur en 14:00 uur bussen naar Mai Chau. Een buskaart kost ongeveer 80.000 Dong en de rit duurt bijna vier uur. Kaartjes kun je kopen op het busstation zelf, bij een touroperator in de stad of bij je accommodatie.

TIP – soms wordt er 5.000 Dong entree gevraagd voor Mai Chau. Dit is niet altijd zo maar hou er rekening mee.

Overnachten Mai Chau

Qua overnachten Mai Chau heb je verschillende mogelijkheden. Accommodatie vindt je hier genoeg. Verwacht uiteraard geen 5 sterrenhotels in het midden van de vallei maar kwaliteitshotels zijn er wel. Er zijn ook nog veel gusesthouses, hostels, bungalows etc. door heel Mai Chau. Alles is online te boeken. Voor een overzicht van alle mogelijkheden kan je kijken bij overnachten Vietnam.

Locatie Mai Chau

Wat wij vinden:
  • Azië Expert

Samenvatting

Sprookjesachtige valleien, groene rijstvelden, bergvolkeren, traditie en uitgestrekte natuur, dat is wat je vindt in Mai Chau. En dat op slechts 135 kilometer ten westen van de drukte van Hanoi.

4.5

Stel hieronder je vraag aan onze Reis Experts. Ben je tevreden met ons antwoord? Dan zou je ons hier kunnen trakteren op een lekkere kop koffie.

Je email adres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.