De Mekong Delta is een bekend riviergebied in het zuiden van Vietnam. Het beslaat ongeveer het hele gebied ten zuidwesten van Ho Chi Minh.  De oorsprong van de Mekong bevindt zich in de hooglanden van Tibet. De Mekong is ook 4.200 kilometer lang en bevat honderden kleine waterwegen, eilandjes en diverse grotere rivieren. Het is een indrukwekkende omgeving.

De kans is vrij groot dat je naar de Mekong reist als je in Vietnam bent. Daarom willen we je zo goed mogelijk voorbereiden. Op deze pagina lees je het volgende over deze bijzondere regio.

De Mighty Mekong

De Mekong Delta voelt als een soort sprookje waar het leven zich af speelt op en rondom en machtige Mekong. Het is een wonder van Moeder Natuur waar je in beland. Varend in een bootje zie je van alles voorbij komen. Drijvende huizen, market en scholen zijn hier heel normaal. Het bezoeken van de Mekong Delta behoort tot één van de hoogtepunten je reis door Vietnam. Het is één van de bekendste trekpleisters in Vietnam.

TIP – in Ho Chi Minh kun je overal verschillende tours boeken naar de Mekong.

Een bezoek is een ontsnapping aan de duizelingwekkende drukte van de steden in Vietnam. Hier gaat het leven half zo snel. Waterbuffels relaxen in de rijstvelden, boten vol met kokosnoten, fruit of rijst varen in een rustig tempo voorbij en via de smalle, bruine riviertjes kan je het lokale leven als een soort fata morgana ontdekken.

Ben Tre

De Mekong Delta is één van de meest bezochte regio’s in Vietnam. Waar de meeste reizigers naar My Tho gaan heeft het pittoreske Ben Tre de mooiste omgeving. Ben Tre heeft lang een geïsoleerd bestaand gehad door de ligging in de Mekong Delta.

Mekong De;ta, Vietnam

Een visserbootje over de rivier

Bezienswaardigheden Mekong Delta

Toeristen komen hier niet alleen voor de mooie rijstvelden en de machtige Mekong Delta. Waar de Mekong Delta vooral om bekend staat is het leven om de rivier heen. De bewoners in de regio zijn vriendelijk en open. En naast het bekijken van de rijstvelden kan je hier kleurrijke vruchten proeven, boomgaarde of viskwekerijen bezoeken, drijvende markten en dorpjes bezichtigen, koken bij de locals of een ‘homestay‘ doen in één van de vele traditionele dorpjes. Een aantal bekende bezienswaardigheden zijn:

  • Drijvende dorpjes
  • Tempels
  • Con Tho
  • Bang Lang
  • Ben Tre

TIP – een van de leukste manieren om de omgeving te ontdekken is met de fiets. Die kun je overal huren.

Drijvende dorpjes

Naast de prachtige rijstvelden die je hier vindt zijn de lokale dorpjes een absolute must om te bezoeken. Deze zijn met elkaar verbonden en worden gevoed door de kleine bruine riviertjes die afstammen van immense Mekong Delta.

Het bijzondere is dat de locals écht gebruik maken van de Mekong. Zo vind je er ook drijvende huizen, gebouwd op vlotten en olievaten. Hierdoor zijn er complete drijvende dorpen. Naast de drijvende dorpjes vind je ook drijvende marktjes (floating market) zoals in Bangkok die je absoluut niet mag missen.

Tempels

Maar zelfs tempels zijn hier niet vreemd. In de regio rond Soc Trang en Tra Vinh staan nog indrukwekkende bouwwerken uit de Khmer tijd. En deze zijn redelijk eenvoudig te bezoeken. Deze streek werd namelijk tot de 17e eeuw bevolkt door de Khmer die hier verschillende nederzettingen hadden.

Verder heeft het met het bekende eiland Phu Quoc nog een tropische schoonheid in de regio met witte stranden en indrukwekkende  bossen. Het is een veelzijdig gebied waar zo veel te zien is dat het ontelbaar veel indrukken op je achterlaat.

Mekong Delta

Can Tho

Can Tho is de belangrijkste stad in de Mekong Delta. Hoewel het niet heel groot is voelt het als een metropool na een paar dagen ronddwalen in de backwaters van de Mekong. Can Tho kan worden gezien als de economische, culturele en transportcentrum van de Mekong Delta. Alles wat er te regelen valt kun je hier regelen. Het is een bruisende stad met een gezellige boulevard vol met tuinen. Het is een aantrekkelijke mix van smalle straatjes en brede boulevards.

Bang Lang

Bang Lang is een prachtig gebied. Het is een vogelopvang waar je een mooi uitzicht hebt over verschillende vogels die hier leven. Er is een uitkijkplatform om de vogels te spotten. De beste tijden om dit bijzondere spektakel te zien is rond zonsopgang en zonsondergang. Het ligt vlakbij Can Tho. Je kunt er heen lopen in zo’n 30 minuten. Een taxi nemen kost ongeveer 25.000 Dong.

Mekong Delta

Ben Tre

Ben Tre is een absolute aanrader. Het heeft lang een geïsoleerd bestaand gehad door de ligging in de Mekong Delta. Door de bouw van een brug tussen My Tho en Ben Tre is het vandaag de dag een stuk makkelijker te bereiken. Tot een massale toeristenstroom heeft dat (nog) niet geleid. Ben Tre is een mooi gelegen dorpje waar de rust overheerst.

Het stadje ligt schilderachtig aan de waterkant met oude gebouwen. Tevens is de stad prima te voet te verkennen want heel veel is er niet te zien in Ben Tre. De reden dat mensen hier naar toe gaan is de omgeving. Boottochten zijn dan ook enorm populair hier en zijn overal te regelen. Een andere reden om richting Ben Tre te reizen is vanwege de bevolking. De mensen hier leven zoals het eiland uitstraalt; rustig en relaxed.

TIP – je kunt met de bus van Can Tho naar Ben Tre. Dit kost je zo’n 65.000 Dong.

Hoe kom je er?

Je kunt er komen met het vliegtuig, maar dit is vrij prijzig en bovendien is de afstand makkelijk af te leggen met de bus, brommer of auto. De meeste reizigers komen vanaf Ho Chi Minh met de bus naar de Mekong Delta.

Bus

Vanuit HCMC gaan er vanaf Mien Thay busstation elke dag bussen naar de Mekong. De meeste bussen gaan naar My Tho, de toegangspoort tot de Mekong. Je kunt ook naar Bent Tre reizen. Dit is een directe verbinding door de nieuw aangelegde bruggen is het niet nodig om met de ferry te gaan. Het kost je ongeveer 125.000 Dong en de rit duurt 3 uur. Een busticket koop je op het station of bij je accommodatie.

Beste reistijd

De Mekong is op haar best tijdens de droge maanden van december tot en met april. De lucht is dan glashelder, het landschap is weelderig en het water is rustig. Van juni tot en met september kan het warm en vochtig zijn. Dit betekent ook wel dat de natuur mooie groen is en er veel tropisch fruit beschikbaar is waar de Mekong bekend om staat.

In oktober en november kun je af en toe overstromingen verwachten, vooral in afgelegen gebieden rond Dong Thap en Tra Vinh. Blijf daarom op de hoogte van het regionale weerbericht voordat je in deze maanden naar de Mekong vertrekt.

Beste reistijd Mekong Delta

Locatie Mekong Delta

Wat wij vinden:
  • Azië Expert

Samenvatting

De Mekong Delta is een bekend riviergebied in het zuiden van Vietnam. Het beslaat ongeveer het hele gebied ten zuidwesten van Ho Chi Minh.

4.7

Stel hieronder je vraag aan onze Reis Experts. Ben je tevreden met ons antwoord? Dan zou je ons hier kunnen trakteren op een lekkere kop koffie.

Je email adres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.