Hoofdmenu
Onze Tours

AZIË

reis expert header

Mu Cang Chai

Door: Ties - Reis Expert    |    Reacties: 8

Bijgewerkt op 14 januari, 2020

Als het om schitterende rijstvelden gaat kent bij iedereen Ubud in Indonesië of de rijstterrassen van Banaue in de Filipijnen en uiteraard Sapa in Vietnam. Maar het prachtige landschap en de adembenemende schoonheid van de Mu Cang Chai regio in Vietnam kan zomaar de meest adembenemende regio zijn die onze wereld te bieden heeft.

Mu Cang Chai v.s Sapa

Het stadje ligt in het noordoostelijke deel van Vietnam op slechts 150 kilometer van Sapa. De regio ligt 1.000 meter boven de zeespiegel en de indrukwekkende rijstvelden hier zijn schitterend om te zien.

Naast het feit dat de rijstterrassen hier van adembenemende schoonheid schoonheid zijn, is de cultuur hier uniek. Het is een bestemming die voor eeuwig zal blijven hangen in het hart van elke reiziger.

TIP ♥ – Mu Cang Chai ligt op ongeveer 13 uur rijden van Hanoi

Mu Cang Chai
Mu Cang Chai

Rijstterrassen van Mu Cang Chai

Rijstvelden zijn niet zeldzaam in Zuidoost Azië. Of je nu in Thailand, Cambodja, Laos, Myanmar of Indonesië bent, je komt overal rijstvelden tegen. In Mu Cang Chai staan echter geen rijstvelden maar rijstterrassen, een unieke en indrukwekkende manier om rijst te verbouwen.

Deze regio bestaat voornamelijk uit terrasvormige rijstvelden die van de berghelling naar beneden lopen. De locals hebben deze ingenieuze manier om rijst te groeien en oogsten gecreëerd. Normaal wordt rijst verbouwd op plateaus. Om te voorkomen dat hun rijst te weinig water zou krijgen bouwde de locals terrassen. Hierdoor kon het water niet meer van de berg lopen. Het resultaat is verbluffend!

TIP ♥ – de maanden september en oktober zijn de beste maanden om de rijstterrassen te zien.

Het oogstseizoen 

De ontzagwekkende rijstterrassen hebben er voor gezorgd dat er jaarlijks veel toeristen en fotografen deze sublieme schoonheid met eigen ogen willen aanschouwen. Het maakt niet veel uit wanneer je hier bent, er is altijd wel iets in deze regio waarvoor je je camera moet pakken.

Maar als je de mooiste foto’s wil maken is het aan te raden om Mu Cang Chai te bezoeken tijdens het oogsten van de rijst rond september en oktober. In deze periode staan er rijen met rijst zo ver het oog kan zien. Het is werkelijk een magisch mooi uitzicht!

Mu Cang Chai

Bezienswaardigheden

De leukste (en meest spectaculaire) manier om de omgeving te zien is door een brommer te huren. Met een brommer kun je gemakkelijk reizen en overal stoppen. Enkele hoogtepunten in de omgeving zijn; de La Pan Tan terrassen, de Lim Mong-vallei en de Khau Pha bergpas (đe langste bergpas in Noord-Vietnam).

2 tot 3 dagen

Als je alles wil zien heb je hier zeker 2 tot 3 dagen nodig. De eerste dag kun je de schoonheid van de Khau Pha bergpas ontdekken en de indrukwekkende Lim Mong vallei bezoeken. De La Pan Tan rijstterrassen zijn spectaculair, mooier dan Sapa!

Mu Cang Chai ligt vlakbij Sapa, maar bijna iedereen vind de rijstterrassen van Mu Cang Chai mooier

Mu Cang Chai

Locals & cultuur

Niet alleen de schitterende rijstterrassen in zijn bijzonder. Ook de locals die hier leven, bestaande uit voornamelijk H’mong, maken je reis naar deze regio uniek. Het zijn hard werkende, bescheiden en vriendelijke mensen. Het zijn deze gastvrije locals die een bezoek aan Mu Cang Chai net dat beetje extra geven.

Het is een bestemming die je niet zal teleurstellen. Het is een plek die voor altijd in je geheugen gegrift zal staan als één van de mooiste plekken die je ooit hebt gezien!

Hoe kom je er?

De afstand tussen Hanoi en Mu Cang Chai is zo’n 280 kilometer, maar de weg is heel erg slecht dus reken op minimaal een dag om er te komen. Er rijden verschillende busmaatschappijen tussen Hanoi en deze regio. Ze vertrekken de hele dag door. Het makkelijkste is om bij je accommodatie of een touroperator te vragen naar busprijzen en vertrektijden.

Met de trein

Helaas rijden er geen treinen naar dit dorpje Je kunt wel met de trein van Hanoi naar Yen Bai. Vanaf daar neem je de bus naar Mu Cang Chai. De treinen vertrekken meestal ’s avonds (19:40, 20:35, 21:10 uur, 21:50 uur) en komen ’s ochtends in Yen Bai aan.

TIP ♥ – reken op zo’n 200.000 tot 250.000 Dong voor de rit die zeker 13 uur duurt.

Powered by 12Go Asia system

Beste reistijd

Het oogstseizoen loopt meestal va september tot oktober. Dit betekent dat de rijstterrassen op hum mooist zijn. Als je niet n deze maanden naar Mu Cang Chai kunt komen kun je ook in de maanden mei tot en met juli komen wanneer H’mong mensen beginnen met zaaien. Ook in deze maanden heb je groene terrassen, met spectaculaire uitzichten.

Locatie Mu Cang Chai

Wat wij vinden:
 • 8.6/10
  Azië Expert - 8.6/10
8.6/10

Samenvatting

Maar het prachtige landschap en de adembenemende schoonheid van de Mu Cang Chai regio in Vietnam kan zomaar de meest adembenemende regio zijn die onze wereld te bieden heeft.

8 comments

 1. GEERT MARCHAND

  dag Patty ,

  Ik vroeg me af hoe jullie de verplaatsing uiteindelijk gedaan hebben ?
  graag info hieromtrent . Alvast bedankt . Groeten , Geert ,

 2. Mireille

  Hallo,
  Ja mijn pen is hier rijkelijk aan het vloeien… wij reizen half november naar vietnam en ben volop onze route min of meer aan het uitstippelen. Geraak je met de trein niet in Mu Cang Chai?

  1. Ties - Reis Expert Post author

   Hoi Mireille,

   leuk om te horen dat je inspiratie op doet!

   Helaas rijden er geen treinen naar Mu Cang Chai. Je kunt wel met de trein van Hanoi naar Yen Bai. Vanaf daar neem je de bus naar Mu Cang Chai. De treinen vertrekken meestal ’s avonds (19:40, 20:35, 21:10 uur, 21:50 uur) en komen ’s ochtends in Yen Bai aan.

   Happy travels,
   Ties

 3. Debora

  Hallo!

  Wat een geweldige informatieve site is dit zeg :).
  Even een vraag: wij hebben helaas maar twee weken tijd in Vietnam, dus we zullen moeten kiezen tussen Sapa en Mu Cang Chai. Welke optie is het best bereikbaar / kortste reistijd vanuit Hanoi?
  Gaan er ook nachtbussen naar Mu Cang Chai?

  Hartelijke groet,
  Debora

 4. Merle

  Is het mogelijk om vanuit Mu Cang Chai (met de bus) naar Ha Giang te reizen?

  1. Sjoerd

   Hoi Merle,

   zelf hebben we deze route nog niet afgelegd. Het meeste wordt allemaal vanuit Sapa of Hanoi geregeld.
   Ik ben bang dat de kans vrij klein is dat er vervoer te regelen is. Of het moet een prive auto of brommer zijn maar ik weet niet of dat is wat je zoekt :)

   Reisgroet,
   Sjoerd

   PS. Mocht je tevreden zijn met onze website en/of met ons gratis advies. Dan kan je ons hier eventueel op een kop lekkere koffie trakteren. Alvast bedankt. ?

 5. Patty Bevers

  Wij zouden graag naar Mu Cang Chai reizen vanuit Sapa. Als ik goe geïnformeerd ben is dit 150 km en duurt dit ruim 2 uur. Maar als ik de gebergte zie, kan ik dat bijna niet geloven… Weet u hoe we vanaf Sapa het beste kunnen reizen? Mijn man rijdt motor, is dat een reeele optie? Ik heb gezien dat een taxi hier naartoe erg prijzig is, een kleine 100 euro. En met trein en bus erg omslachtig door de nachtelijke reistijd en vervolgens een bus die maar twee maal per dag gaat. Dat kost samen erg veel reistijd. Indien het reizen van Hanoi de beste optie is, hoor ik dat ook graag. Graag uw advies. Alvast bedankt!
  Met vriendelijke groet,

  1. Ties Post author

   Hoi Patty,

   Vanuit Sapa naar Mu Cang Chai is geen hele gebruikelijke route. Binnen 2 uur ga je dit ook zeker niet redden :) Gezien het vervoer in Vietnam en de route door de bergen zou ik eerder rekenen op 6 uur.
   Motor rijden zou kunnen, maar dan heb je een Vietnamees rijbewijs nodig. Een Nederlands en Internationaal Rijbewijs zijn niet geldig in Vietnam, hoewel weinig mensen zich daar aan houden. Reizen via Hanoi is wat dat betreft ook de beste optie omdat vanaf hier de meeste bussen rijden.
   Het is echter wel 2x lang reizen omdat je eerst van Sapa naar Hanoi moet en vervolgens nog van Hanoi naar Mu Cang Chai. Wat je ook kunt doen is een auto met chauffeur huren voor ene paar dagen die je van Sapa naar Mu Cang Chai brengt. Dit is echter ook vrij prijzig. Een andere optie is om eerst naar Mu Cang Chai te reizen (vanuit Hanoi) en vervolgens naar Sapa.

   Veel reisplezier alvast!

   Groeten,
   Ties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder