Zoals de meeste landen in Azië liggen ook de kosten in Vietnam lager dan in Nederland. Het eten, vervoer, de hotels/hostels, de bezienswaardigheden etc. zijn spotgoedkoop in vergelijking met diezelfde aspecten in Nederland. Hoeveel je precies kwijt bent per dag is afhankelijk van je eigen wensen. Een budget Vietnam is persoonsgebonden.

Wil je weten wat je budget Vietnam moet zijn? Lees dan verder op deze pagina. Hier geven we je namelijk tips en informatie over het budget met onder andere:

Dagbudget Vietnam

In principe kan je voor €30-€35 een dag goed door komen. Dan hebben we het over; een overnachting in hostels (privé kamer), eten buiten de deur in normale restaurants, een bezienswaardigheid bezoeken en wat boodschappen.

Het kan uiteraard ook duurder als je wilt verblijven in duurdere hotels en wilt eten in 3 sterren restaurants.

TIP – reken voor je budget Vietnam op minimaal €30 per dag

Het kan ook goedkoper als je genoegen neemt met slapen op dorms, het koken van je eigen eten, etc. Houd er daarnaast ook rekening mee dat populaire bestemmingen als Hanoi, Sapa of Hoi An, duurder zijn. Hier betaal je dus ook de hoofdprijs.

Als je minder uit wil geven in Vietnam is het regenseizoen de beste periode. Er gaan dan minder mensen richting Vietnam ende prijzen zakken.

Realistisch

Je hoort nog wel eens van mensen die als budget Vietnam €15 per dag aan hebben gehouden. Als je rekent op €15 per dag slaap je altijd in dormitories, eet je altijd op straat en reis je alleen met lokaal vervoer.

Dit kan, maar is niet realistisch. Iedereen neemt een keer de minivan i.p.v de lokale bus en we eten allemaal een keer in restaurants i.p.v. op straat.

Kosten per persoon per dag

Budget Vietnam

De kosten per dag

Wat de kosten per dag zijn is moeilijk uit te leggen omdat niet iedereen op dezelfde manier reist. Daarom is het budget Vietnam voor iedereen ook anders. Backpackers geven nu eenmaal minder uit dan mensen die een reis hebben geboekt of een iets luxere reisstijl hebben. De kosten die we hieronder noemen zijn gemiddelde kosten. Niet low-budget maar ook niet over de top. Gemiddeld geven wij in Azië zo’n €40 per dag uit, ook in Vietnam.

Accommodatie

Vaak is accommodatie de grootste kostenpost in je budget Vietnam. Ook dit kun je zo goedkoop of duur maken als je zelf wil. Een dorm in een budget hostel kost gemiddeld zo’n 100.000 tot 250.000 Dong per nacht, dat is ongeveer €4 tot €10. Het gaat hier om een gemiddelde dus het kan ook duurder zijn. Slaap je liever in een private room? Een privekamer in een budget hostel in Hanoi of Ho Chi Minh zijn beschikbaar voor 250.000 Dong (€10), maar de meeste zijn iets duurder. Denk aan 350.000 Dong, zo’n €14. Een tweepersoonskamer is vaak iets duurder. Denk aan ongeveer 550.000 dong (€22) per nacht.

Hostels zijn heel er populair en je vindt ze bijna overal. De meeste hostels bieden gratis WiFi aan, en veel zullen gratis ontbijt of gratis bier hebben.

Voor een budgethotel met een tweepersoonsbed betaal je vaak net zo goedkoop als een hostel. Denk aan zo’n 370.000 tot 500.000 dong per nacht (€15 – €20). Ook hier heb je vaak gratis WiFi en gratis ontbijt. Het ‘nadeel; is dat je in een hotel geen gezamenlijke keuken hebt. Je kunt dus niet je eigen eten klaarmaken waardoor je vaak buiten de deur moet eten.

Kosten per dag

Kosten per dag – wij sliepen in Vietnam voornamelijk in private rooms. Dorms zijn niet ons ding 🙂 Gemiddeld gaven wij €12,43 uit per persoon per nacht. Dat is gemiddeld €24,86 gemiddeld voor een tweepersoonskamer. Als je genoegen neemt met dorms kun je voor €6 per nacht prima slapen.

Deze man zal iets goedkoper uit zijn met overnachten 🙂 

Eten

Als er een land in Azië is waar je lekker kan eten dan is het wel in Vietnam. En het kan ook heel goedkoop. Je hebt super veel keuze. Je kunt gezellig mee eten met de locals in een klein lokaal restaurantje voor een paar euro of genieten van exclusieve maaltijden in de meest fancy restaurants die je je kunt voorstellen.

Als je bij eet kraampjes eet (street food) of op en van de vele markten betaal je voor een kom ‘pho’ of een rijst gerecht niet meer dan 35.000 Dong, zo’n €1,35. Als je door Vietnam reist zie je ook vaste stalletjes langs de weg met krukjes die zo uit Smurvenland lijken te komen. Dit noemen ze sit-down restaurants. Hier kun voor ongeveer 45.000-95.000 (€1,80 – €3,80) eten.

En hoewel het voor je budget Vietnam beter is om voor de lokale restaurants te kiezen, snappen we dat je af en toe behoefte hebt aan een westerse maaltijd. Ook dit is niet duur. Voor een maaltijd ga je richting de 200.000 Dong (€8). Alles daarboven is een ‘luxe’ restaurant.

Een liter water bij een supermarkt is ongeveer 20.000 dong (€0,80), terwijl een biertje of frisdrank in een restaurant ongeveer 30.000-35.000 dong kost. Slaap je in een hostel met eigen keuken en wil je zelf koken? Voor 400.000 dong per week heb je genoeg voor basisproducten in supermarkten.

Kosten per dag

Kosten per dag – wij reden met de brommer van Ho Chi Minh naar Hanoi dus we aten voornamelijk onderweg bij lokale tentjes. Dat heeft ons een hoop geld bespaart. Wij gaven gemiddeld €11,76 per persoon uit aan eten. Dan hebben we het over ontbijt, lunch, avondeten en drinken. Een enkele keer aten we wat luxer.

budget vietnam

Het lokale eten is echt heerlijk!

Vervoer

Wij hebben in Vietnam alles op de brommer gedaan (behalve de rit van Hanoi naar Sapa). Daarom hebben we bijna niet met het openbaar vervoer gereisd. Wij kochten twee oude brommers voor $450 per stuk. Op onze pagina Brommer rijden Vietnam lees je alles over het kopen/huren van een brommer in Vietnam. Een nieuwe brommer kost je zeker $1.000, maar voor $300 moet je een prima tweedehands Honda Win kunnen kopen.

Het openbaar vervoer in Vietnam is goedkoop en goed geregeld. Zeker het reizen met de bus is erg goedkoop. De bussen in en rondom Ho Chi Minh kosten vaak maar 4.000 dong per rit. Dat is nog geen €0,20. Langeafstandsbussen zijn vaak net zo goedkoop. Een rit tussen Hue en Hanoi kost je ongeveer 110.000 dong (€4,50). Uiteraard betaal je meer als je de luxere VIP of Tour bussen neemt. Van Hanoi naar Ho Chi Minh betaal je ongeveer €30 per rit.

Voor een bus van Ho Chi Minh City naar het naburige Phnom Penh in Cambodja betaal je nog geen 400.000 dong per persoon.

De trein is ook goedkoop. Van Da Nang naar Hanoi betaal je ongeveer 750.000. Er zijn extreem goedkope luchtvaartmaatschappijen die je snel van An naar B kunnen bregen, maar dit moet je vaak ver van tevoren boeken .Check onze pagina Vervoer Vietnam voor gedetailleerde kosten.

budget vietnam

De prijzen voor busreizen.

Activiteiten

Veel van de activiteiten in Vietnam hebben betrekking op de prachtige natuur. Hierdoor hoeft het niet veel te kosten. Toch zijn er ook wel een aantal tours waar je diep voor in de buidel moet tasten. Hierdoor moet je budget Vietnam behoorlijk worden opgeschroefd.

Voor georganiseerde excursies zoals het die naar de Cu Chi Tunnels betaal je tussen de 100.000 en 200.000 dong (€4 tot €8). Dat is niet zo veel voor een dagje uit. Maar een tourtje naar Halong Bay is wat duurder. In Hanoi kun je dagtrips boeken voor zo’n $100 tot $150 per dag. Het kan ook goedkoper, maar dan is de kwaliteit van je cruise echt een stuk minder.

Een trekking in Sapa kost je makkelijk €20. Een kookcursus van een halve dag of fietstochten beginnen bij ongeveer 300.000 dong (€12). Voor canyoning in Da Lat (aanrader!) liggen de prijzen rond 450.000 dong (€18).

Kosten per dag

Kosten per dag – het is lastig aan te geven wat het per dag kost. Niet iedereen boekt boekt betaalde activiteiten. Maak daarom wat meer ruimte voor betaalde activiteiten in je budget Vietnam. We gaan er van uit dat je niet elke dag tours doet. Voor het gemiddelde zijn we daarom uitgegaan van 1 betaalde activiteit in 3 dagen. Reken op ongeveer €5 tot €8 per dag.

Vietnamese Dong

De munteenheid in Vietnam is de Dong. 100.000 Dong is ongeveer €4,15 (2017). Als je gaat pinnen krijg je briefjes van 500, 1.000, 2.000, 5.000, 10.000, 20.000, 50.000, 100.000, 200.000 en 500.000 Dong. Een hoop mogelijkheden dus. €35 pinnen betekent dus dat je miljonair bent in Vietnam.

TIP – Amerikaanse Dollars worden ook veel gebruikt om mee te betalen. Neem dus wat dollars mee.

Afdingen

Afdingen is heel normaal in Vietnam. Het is vooral gebruikelijk bij souvenirs, kunst en alles wat met de hand gemaakt is. De regel is dat je overal op kunt afdingen, behalve op artikelen waar een vaste prijs op aangegeven staat. Een uitzondering zijn de souvenirwinkels waar prijzen van producten vaak aangegeven staan, maar waar afdingen wel degelijk mogelijk is.

Let er op dat Vietnamezen niet publiekelijk voor gek willen staan. Ding dus goed af. Wordt niet boos en blijf lachen.

ATM

In Vietnam kun je in elke stad met Nederlandse en Belgische pinpassen betalen. Passen met het Maestro, Visa of MasterCard logo worden overal geaccepteerd. Grote Vietnamese banken zijn BIDV, VietinBank, Vietcombank, HSBC en VIB.

Elke pintransactie die je in Vietnam doet, kost je 20.000 tot 30.000 Dong. Een pinautomaat wordt aangegeven als ATM.

TIP – stel je pinpas in op ‘Pinnen Wereldwijd’. Als je dat niet doet, kun je niet pinnen.

Wat wij vinden:
  • Azië Expert - 8.7/10
    8.7/10

Samenvatting

In principe kan je voor €30-€35 een dag goed door komen. Dan hebben we het over; een overnachting in hostels (privé kamer), eten buiten de deur in normale restaurants, een bezienswaardigheid bezoeken en wat boodschappen.

8.7/10