Zoals de meeste landen in Azië liggen ook de kosten in Vietnam lager dan in Nederland. Het eten, vervoer, de hotels/hostels, de bezienswaardigheden etc. zijn spotgoedkoop in vergelijking met diezelfde aspecten in Nederland. Hoeveel je precies kwijt bent per dag is afhankelijk van je eigen wensen. Een budget Vietnam is persoonsgebonden.

Wil je weten wat je budget Vietnam moet zijn? Lees dan verder op deze pagina. Hier geven we je namelijk tips en informatie over het budget met onder andere:

Budget Vietnam

In principe kan je voor €25-€30 een dag goed door komen. Dan hebben we het over; een overnachting in hostels (privé kamer), eten buiten de deur in normale restaurants, een bezienswaardigheid bezoeken en wat boodschappen.

Het kan uiteraard ook duurder als je wilt verblijven in duurdere hotels en vooral Westerse maaltijden eet.

TIP ♥ – reken voor je budget Vietnam op minimaal €25 per dag

Het kan ook goedkoper als je genoegen neemt met slapen op dorms, het koken van je eigen eten, etc. Houd er daarnaast ook rekening mee dat populaire bestemmingen als Hanoi, Sapa of Hoi An, duurder zijn. Hier betaal je dus ook de hoofdprijs.

Wat gaven wij uit?

Wij zijn meerdere keren in Vietnam geweest. Sterker nog, onze eerste avontuur in Vietnam in 2009 was de reden om deze website te beginnen! Dit land heeft voor altijd een plekje in ons hart er we zijn er ondertussen meerdere keren terug geweest. Tijdens onze laatste reis door Vietnam gaven we net iets minder dan €32 p.p. per dag uit. Wij zijn geen low-budget backpackers, maar ook geen luxepaardjes.

Kosten per persoon per dag

Budget Vietnam

De kosten per dag

Wat de kosten per dag zijn is moeilijk te bepalen omdat niet iedereen op dezelfde manier reist. Daarom is het budget Vietnam voor iedereen ook anders. Backpackers geven nu eenmaal minder uit dan mensen die een reis hebben geboekt of een iets luxere reisstijl hebben. De kosten die we hieronder noemen zijn gemiddelde kosten. Niet low-budget maar ook niet over de top.

Kosten voor accommodatie

Vaak is accommodatie de grootste kostenpost in je budget Vietnam. Ook dit kun je zo goedkoop of duur maken als je zelf wil. Een dorm in een budget hostel kost gemiddeld zo’n 100.000 tot 250.000 Dong per nacht, dat is ongeveer €4 tot €10. Slaap je liever in een private room? Een tweepersoonskamer in een budget hostel in Hanoi of Ho Chi Minh zijn beschikbaar voor 250.000 Dong (€10), maar de meeste zijn iets duurder. Denk aan 350.000 Dong, zo’n €14.

Hostels zijn heel er populair en je vindt ze bijna overal. De meeste hostels bieden gratis WiFi aan, en veel zullen gratis ontbijt of gratis bier hebben.

Voor een budgethotel met een tweepersoonsbed betaal je vaak net zo veel als een hostel. Denk aan zo’n 370.000 tot 500.000 dong per nacht (€15 – €20). Ook hier heb je vaak gratis WiFi en gratis ontbijt. Het ‘nadeel’ is dat je in een hotel geen gezamenlijke keuken hebt. Je kunt dus niet je eigen eten klaarmaken waardoor je vaak buiten de deur moet eten.

Voorbeelden van onze kosten voor accommodatie:

 • Tweepersoonskamer in hostel in Hanoi  €14
 • Tweepersoonskamer in Sapa  €17
 • Hotel in Hoi An  €28
 • Tweepersoonskamer Hue  €11
 • Tweepersoonskamer Dalat  €19
 • Bungalow aan het strand Phu Quoc  €31

Kosten per dag

Kosten per dag – wij sliepen in Vietnam voornamelijk in private rooms. Dorms zijn niet ons ding 🙂 Gemiddeld gaven wij €21,40 uit per nacht voor een tweepersoonskamer. Dat is ongeveer €10 p.p per nacht. Als je genoegen neemt met dorms kun je voor €6 per nacht prima slapen.

Deze man zal iets goedkoper uit zijn met overnachten :) 

Kosten voor eten en drinken

Als er een land in Azië is waar je lekker kan eten dan is het wel in Vietnam. En het kan ook heel goedkoop. Je hebt super veel keuze. Je kunt gezellig mee eten met de locals in een klein lokaal restaurantje voor een paar euro of genieten van exclusieve maaltijden in de meest fancy restaurants die je je kunt voorstellen.

Als je bij eet kraampjes eet (street food) of op en van de vele markten betaal je voor een kom ‘pho’ of een rijst gerecht niet meer dan 35.000 Dong, zo’n €1,35. Als je door Vietnam reist zie je ook vaste stalletjes langs de weg met krukjes die zo uit Smurvenland lijken te komen. Dit noemen ze sit-down restaurants. Hier kun voor ongeveer 45.000-95.000 (€1,80 – €3,80) eten.

Hoewel het voor je budget Vietnam beter is om voor de lokale restaurants te kiezen, snappen we dat je af en toe behoefte hebt aan een westerse maaltijd. Ook dit is niet duur. Voor een westerse maaltijd ga je richting de 200.000 Dong (€8). Alles daarboven is een ‘luxe’ restaurant.

Voorbeeld van onze kosten voor eten:

 • Ontbijt in lokaal restaurant €2
 • Lunch in lokaal restaurant €2
 • Westerse maaltijd  €5
 • Vietnamese snack (street food) €0,50
 • Boodschappen voor een week €15

Kosten voor drinken

 • 0,5 liter water  €0,25
 • Biertje in Bia Hoi  €0,15
 • Frisdrank  €1

Kosten per dag

Kosten per dag – wij reden met de brommer van Ho Chi Minh naar Hanoi dus we aten voornamelijk onderweg bij lokale tentjes. Dat heeft ons een hoop geld gescheeld. Wij gaven gemiddeld €8,75 per persoon uit aan eten. Dan hebben we het over ontbijt, lunch, avondeten en minimaal 2 liter drinken. Een enkele keer aten we wat luxer.

budget vietnam

Het lokale eten is echt heerlijk!

Kosten voor vervoer

Wij hebben in Vietnam alles op de brommer gedaan (behalve de rit van Hanoi naar Sapa). Daarom hebben we bijna niet met het openbaar vervoer gereisd. Wij kochten twee oude brommers voor $450 per stuk. Een nieuwe brommer kost je zeker $1.000, maar voor $300 moet je een prima tweedehands Honda Win kunnen kopen.

TIP ♥ – op onze blog Brommer rijden Vietnam lees je alles over het kopen/huren van een brommer in Vietnam.

Het openbaar vervoer in Vietnam is goedkoop en goed geregeld. Zeker het reizen met de bus is erg goedkoop. De bussen in en rondom Ho Chi Minh kosten vaak maar 4.000 dong per rit. Dat is nog geen €0,20. Langeafstandsbussen zijn vaak net zo goedkoop. Een rit tussen Hue en Hanoi kost je ongeveer 110.000 dong (€4,50). Uiteraard betaal je meer als je de luxere VIP of Tour bussen neemt. Van Hanoi naar Ho Chi Minh betaal je ongeveer €30 per rit.

Voor een bus van Ho Chi Minh City naar het naburige Phnom Penh in Cambodja betaal je nog geen 400.000 dong per persoon.

12GoAsia

Sinds een tijdje kun je je hele reis ook online plannen via 12GoAsia. Een super handige website waar je alle prijzen en mogelijke routes makkelijk online kunt checken. Super makkelijk als je in Vietnam bent (of thuis) en de tickets voor bussen wil reserveren.

budget vietnam

De prijzen voor busreizen.

Kosten voor activiteiten

Veel van de activiteiten in Vietnam hebben betrekking op de prachtige natuur. Hierdoor hoeft het niet veel te kosten. Toch zijn er ook wel een aantal tours waar je diep voor in de buidel moet tasten. Hierdoor moet je budget Vietnam behoorlijk worden opgeschroefd.

Voor georganiseerde excursies zoals het die naar de Cu Chi Tunnels betaal je tussen de 100.000 en 200.000 dong (€4 tot €8). Dat is niet zo veel voor een dagje uit. Maar een tourtje naar Halong Bay is wat duurder. In Hanoi kun je dagtrips boeken voor zo’n $100 tot $150 per dag. Het kan ook goedkoper, maar dan is de kwaliteit van je cruise echt een stuk minder. Een trekking in Sapa kost je makkelijk €20.

Voorbeeld van kosten voor activiteiten;

 • 2-daagse Halong Bay Tour  €85  tot €130
 • Tour naar Mekong Delta  €25
 • Scooter huren Sapa  €8 per dag
 • Entree Hoi An Ancient Town  €4,50
 • Kookcursus €12
 • Canyoning in Da Lat ➜ €18

Kosten per dag

Kosten per dag – het is lastig aan te geven wat het per dag kost. Niet iedereen boekt boekt betaalde activiteiten. Maak daarom wat meer ruimte voor betaalde activiteiten in je budget Vietnam. We gaan er van uit dat je niet elke dag tours doet. Voor het gemiddelde zijn we daarom uitgegaan van 1 betaalde activiteit in 3 dagen. Reken op ongeveer €5 tot €8 per dag.

Mekong Delta

Een fiets huren in de Mekong Delta koste ons €4 per dag

Vietnamese Dong

De munteenheid in Vietnam is de Dong. 100.000 Dong is ongeveer €4,15 (2017). Als je gaat pinnen krijg je briefjes van 500, 1.000, 2.000, 5.000, 10.000, 20.000, 50.000, 100.000, 200.000 en 500.000 Dong. Een hoop mogelijkheden dus. €35 pinnen betekent dus dat je miljonair bent in Vietnam.

TIP ♥ – Amerikaanse Dollars worden ook veel gebruikt om mee te betalen. Neem dus wat dollars mee.

Afdingen

Afdingen is heel normaal in Vietnam. Het is vooral gebruikelijk bij souvenirs, kunst en alles wat met de hand gemaakt is. De regel is dat je overal op kunt afdingen, behalve op artikelen waar een vaste prijs op aangegeven staat. Een uitzondering zijn de souvenirwinkels waar prijzen van producten vaak aangegeven staan, maar waar afdingen wel degelijk mogelijk is.

Let er op dat Vietnamezen niet publiekelijk voor gek willen staan. Ding dus goed af. Wordt niet boos en blijf lachen.

Pinnen

In Vietnam kun je in elke stad met Nederlandse en Belgische pinpassen betalen. Passen met het Maestro, Visa of MasterCard logo worden overal geaccepteerd. Grote Vietnamese banken zijn BIDV, VietinBank, Vietcombank, HSBC en VIB.

TIP ♥ – elke pintransactie die je in Vietnam doet, kost je 30.000 tot 55.000 Dong. Een pinautomaat wordt aangegeven als ATM.

Wat wij vinden:
 • 8.7/10
  Azië Expert - 8.7/10
8.7/10

Samenvatting

In principe kan je voor €30-€35 een dag goed door komen. Dan hebben we het over; een overnachting in hostels (privé kamer), eten buiten de deur in normale restaurants, een bezienswaardigheid bezoeken en wat boodschappen.

Heb je een vraag voor ons Team van Reis Experts? Dan kan je deze vraag, na het doneren van een Kop Koffie, hier stellen.

Je email adres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.