Alle Nederlanders en Belgen die naar Vietnam reizen zijn verplicht een visum Vietnam aan te vragen! Dit kun je online doen, bij de grens of alvast in Nederland. Wij raden aan om je visum online te regelen. Dit gaat tegenwoordig makkelijk en snel en daarnaast voorkom je onaangename verassingen in het land van bestemming!

Visum Vietnam

Alle Nederlanders hebben een visum nodig om Vietnam te bezoeken. De meeste kiezen voor een toeristenvisum.  Als je langer dan 30 dagen blijft kan je er voor kiezen om je visum zelf te regelen bij de ambassade in Den Haag. Er zijn echter ook genoeg online mogelijkheden om je visum te regelen. 

TIP – alle Nederlanders en Belgen dienen een Visum Vietnam aan te vragen!

Hoe krijg je een visum voor Vietnam

Er zijn verschillende mogelijkheden om een visum aan te vragen voor Vietnam. Deze zijn als volgt.

 1. online via de Vietnamese overheid
 2. via een visumbureau in Nederland
 3. via de Vietnamese ambassade
 4. online een VOA (Visum On Arrival) aanvragen

1. Online via de Vietnamese overheid

Sinds mei 2018 is het mogelijk om zelf online je visum Vietnam te regelen zonder tussenkomst van andere partijen. Het is vrij makkelijk te aan te vragen en je kunt online de status van je aanvraag controleren.

Om op deze manier een visum aan te vragen ga je als volgt te werk;

 • STAP 1 ga naar deze website;
 • STAP 2  vul alle gegevens in zoals gevraagd op de website;
 • STAP 3  betaal $25 en wacht 3 werkdagen op goedkeuring;
 • STAP 4  ontvang ‘registration code‘ waarmee je de status van de approved E-visa kunt controleren en uitprinten via deze link.
Kosten

Het is pas sinds kort mogelijk om je visum Vietnam op deze manier aan te vragen, maar het kost je slechts $25 per E-visa. Daarnaast kun je de status van het visum Vietnam online controleren.

Visum Vietnam

Via deze website kun je een visum Vietnam aanvragen

2. Visum aanvragen bij Visumbureau

Een andere optie is om je visum te regelen via een online visumdienst. Dit is handig als je zelf niet in de buurt van Den Haag of Brussel woont en niet in de gelegenheid bent om zelf een visum online te regelen. Een visum regelen via een online visumbureau is meestal wel wat duurder. Je regelt het als volgt;

 • STAP 1  Kies een geschikte partij;
 • STAP 2  Kies je visum (meestal toeristenvisum);
 • STAP 3  Doorloop het stappenplan op de website;
 • STAP 4  Verzend je paspoort + formulier (aangetekend);
 • STAP 5  Betaal voor de service.
Kosten

Voor deze service betaal je meer dan zelf een visum regelen. Dit kan al vanaf €19,95 ($23) voor een 30 dagen single entry visum. Daarnaast betaal je nog minimaal $25 bij aankomst in Vietnam voor de stamp van het immigration office. Totale kosten zijn dus zo’n €42 ($50) per visum.  

Let er op dat je in Vietnam GEEN visum kan krijgen aan de grens als je over land het land in wil reizen. Als je al een visum hebt geregeld in Nederland kom je natuurlijk wel op deze manier het land in.  Bij een gerenommeerde visumpartij als E-visums.nl kunt u terecht voor het aanvragen van een visum voor Vietnam.

3. Visum bij ambassade 

Je kunt ook je visum aanvragen bij de ambassade van Vietnam. Deze zit in Den Haag of Brussel. Dit kost wat meer, maar je weet wel zeker dat je je visum hebt voordat je Vietnam in komt. Check HIER de website van de Vietnamese ambassade.

Kosten

Als je je visum bij de ambassade regelt betaal je $77. Je krijgt dan een visum voor 30 dagen. Over het algemeen krijg je je visum en paspoort dezelfde dag nog mee terug.

Adresgegevens;
 • Nassauplein 12, 2585 Den Haag;
 • Openingstijden; maandag, woensdag, vrijdag van 14:00 tot 17:00;
 • Website: www.vietnamembassy.nl/en/

4. Online een Visa Approval Letter aanvragen

De goedkoopste manier om een VOA (Visum On Arrival) aan te vragen is via Friends Travel Vietnam. Friends Travel wordt gerund door de Nederlander Sidney van Meenen en zijn Vietnamese vrouw Thao en zijn een officiële (en goede) tour operator in Hanoi.

TIP ♥ – zij vragen voor een 30 dagen single entry maar €6 en voor een 3 maanden single entry (87 dagen) €14. Dit is bijna de helft goedkoper dan bij andere visum bureaus!

Aanvragen via Friends Travel

Je kunt via Friends Travel Vietnam een visum aanvraag formulier invullen. Als je het formulier hebt ingevuld en betaalt, onderneem je de volgende stappen;

 • STAP 1 ➜ Binnen 2 tot 4 werkdagen ontvang je een e-mail met daarin de “Visa Approval Letter”;
 • STAP 2 ➜ Deze is alleen geldig als je via één van deze internationale luchthavens binnen komt: Noi Bai International Airport (Hanoi); Tan Son Nhat International Airport (Ho Chi Minh City); en Danang Airport (Da Nang). Met de Approval Letter ga je naar een Immigration Officer. Hier handelen ze je visum af;
 • STAP 3  Je betaalt hier nog een ‘stamping fee’.
  • 1 maand single entry = $25
  • 3 maanden single entry = $25
  • 1 maand multiple entry = $50
  • 3 maanden multiple entry = $50
Meenemen naar Vietnam

Je moet nog wel het één en ander meenemen voordat je daadwerkelijk je visum krijgt. Dit is wat je moet overhandigen bij de Immigration Officer;

 • Twee pasfoto’s;
 • Je paspoort (minimaal 6 maanden geldig bij aankomst);
 • De Visa Approval Letter;
 • Amerikaanse dollars of Vietnamese Dong om stamping fee te betalen;
 • Ingevuld ‘Arrival Form’ (krijg je in het vliegtuig of bij immigration loket).
Kosten

Dit is afhankelijk van het visum dat je aanvraagt. De ‘populairste’ optie is de 30-dagen-single-entry visum. Dit kost in totaal zo’n €27 ($32) per visum.

Wat wij vinden:
 • 9.3/10
  Azië Expert - 9.3/10
9.3/10

Samenvatting

Naast het regelen van sommige inentingen is het belangrijk om je visum Vietnam te regelen. In sommige landen kan je dat bij zowel de grens doen als in Nederland. Wij raden aan om je visum in Nederland te regelen. Dit gaat tegenwoordig makkelijk en snel en daarnaast voorkom je onaangename verassingen in het land van bestemming!

Verzenden
User Review
4.5 (4 votes)

Heb je een vraag voor ons Team van Reis Experts? Dan kan je deze vraag, na het doneren van een Kop Koffie hier stellen.

41
 1. Jessica

  Ik begrijp dat je een visum nodig hebt mo het land in te komen. Hoe kan ik dit het beste onderweg regelen?

  Beantwoorden
  • Sjoerd

   Hoi Jessica,

   Dit kan je het beste doen door het online te regelen. Zie hierboven bij online visum aanvragen hoe je dat kunt doen.
   Je kunt het dan eenvoudig onderweg aanvragen. Mocht je nog meer vragen hebben hoor ik dat graag natuurlijk.

   Groeten,
   Sjoerd

   Beantwoorden
 2. Mark

  Is het ook mogelijk om een visum ver van te voren te regelen. Wij gaan pas in 2018 naar Vietnam maar ik zou graag nu al het visum regelen.

  Groeten,
  mark

  Beantwoorden
  • Sjoerd

   Hoi Mark,

   dat kan prima mark. Je hebt in principe ook niet het volledige visum nodig maar een brief. Deze kan je op meerdere websites alvast bestellen.

   Groeten,
   Sjoerd

   Beantwoorden
 3. Pen

  Er staat op de website dat ze dan je paspoort innemen in Vietnam? Wij vliegen via Ho Chi Minh binnen en via Hanoi weer terug. hoe werkt zoiets?

  Beantwoorden
  • Sjoerd

   Beste Pen,

   waar lees je op onze site dat ze je paspoort innemen? Dit is namelijk niet het geval. Je moet hem kunnen overleggen maar je krijgt hem ten alle tijden weer terug. Het is namelijk jouw paspoort. Niemand anders mag deze innemen of als borg bewaren.

   Reisgroet,
   Sjoerd

   Beantwoorden
 4. Lieke

  Wij komen Vietnam wel binnen via Hanoi (vanaf Chiang Mai), maar we weten nog niet zeker of we via Ho Chi-Minh of via Da Nang er weer uit vliegen (Richting Bangkok). Is het een probleem om het e-visum aan te vragen als je dus via Da Nang weer eruit vliegt? Of gaat het alleen om de binnenkomst?

  Groetjes!

  Beantwoorden
 5. Karin

  Hoi!

  Is het ook mogelijk om op de luchthaven bij binnenkomst in Hanoi daar je visum te regelen? Of wat werkt het handigst?
  Wij vertrekken in december naar Vietnam en zijn van plan ongeveer 3 weken te blijven.
  Groetjes Karin

  Beantwoorden
  • Sjoerd

   Hoi Karin,

   Zoals hier boven beschreven is het met een VOA mogelijk om op de luchthaven je visum te regelen. Zonder VOA is dit NIET mogelijk! Je kan dus niet op de bonnefooi vertrekken en bij aankomst wat regelen.

   Reisgroet,
   Sjoerd

   Beantwoorden
 6. Selene

  Hi!

  Je moet bij aankomst je visum in USD of Dong betalen. Is er een mogelijkheid om daarvoor op het vliegveld nog te pinnen? Of moet ik USD of Dong al in Nederland halen?

  Groetjes,

  Selene

  Beantwoorden
  • Sjoerd

   Hoi Selene,

   Toen wij er waren konden we sowieso op het vliegveld al pinnen. Wij konden zelf bij de lopende band al pinnen. Of dat nog steeds zo is, en/of bij iedere lopende band durf ik niet met 100% zekerheid te zeggen.
   Ik vermoed dat het wel mogelijk is. Het is in Nederland vrij duur om dollars of Dong aan te schaffen.

   Groeten,
   Sjoerd

   Beantwoorden
 7. Kelly

  Hoi,

  Via verschillende bronnen heb ik vernomen dat het ook mogelijk is om via land de grens over te gaan naar Vietnam maar dat je dan het visum al geregeld moet hebben bij de Vietnamese ambassade in bijvoorbeeld Thailand of Laos. Dit omdat ik nog niet zeker weet of ik via land of per vliegtuig de grens over ga.

  Bedankt!
  Groetjes,
  Kelly

  Beantwoorden
 8. Tim

  Kan je je visum ook met een credit card betalen /
  pinnen daarvoor. Of moet je in Nederland al geld daarvoor wisselen

  Beantwoorden
  • Azië Expert

   Hoi Tim,

   je moet Amerikaanse dollars of Vietnamese Dong hebben om de stamping fee te betalen. Dat moet in cash dus dit moet je of mee nemen of op het vliegveld in Vietnam halen. Wij raden je aan om het alvast cahs mee te nemen vanuit Nederland.

   Groeten,
   Ties

   Beantwoorden
 9. Karlijn

  Hallo,

  Wij gaan 5 weken naar Vietnam en Combodja.
  We vliegen via Hanoi heen en terug, we zijn dus niet langer dan en maand achterelkaar in Vietnam.
  Heb ik dan toch een visum van 3 maanden nodig?

  Ik hoor het graag,
  Groetjes Karlijn

  Beantwoorden
  • Sjoerd

   Hoi Karlijn,

   Ik vrees van wel. Je visum is maar een maand geldig en zoals je zelf aangeeft zal je na die 30 dagen nog in Vietnam zijn.
   Je hebt dus een multi entry voor 3 maanden nodig.

   Groeten,
   Sjoerd

   Beantwoorden
 10. Anneke

  Gelukkig nieuwjaar…

  Op de website van de ambassade staat deze melding:
  Also, the embassy does not provide any visa on arrival service.​

  In order to avoid any risks that may arise when boarding flights or at ports of entry in Viet Nam due to possible miscommunication, travellers are strongly recommended to apply with the Vietnamese Embassy in the Nederlands to get visas before leaving IN PERSON OR BY POST.​​

  Is het dan toch nog wel mogelijk via Friends Travel Vietnam visumservices, je autorisatiebrief te regelen en bij aankomst op Ho Chi Min airport het visum te kopen? Wij willen een visum van 3 maanden maar weten nog niet wanneer we precies naar Kuala Lumpur vliegen, kunnen wij een fictieve datum opgeven?
  Alvast bedankt voor het antwoord!

  Beantwoorden
  • Ties

   Hoi Anneke,

   Je visum aanvragen bij Friends Travel Vietnam zou geen probleem moeten zijn, maar je kunt voor de zekerheid even contact met Friends Travel Vietnam opnemen. Zij kunnen je alles vertellen over hun visumservice. De gegevens vind je hier.

   Alvast een gelukkig nieuw jaar en een fijne reis! :)

   Groeten,
   Ties

   Beantwoorden
 11. Babette

  Hallo,

  Moet ik ook kunnen bewijzen dat ik het land weer uit ga? Ik wil namelijk vliegen naar Ho Chi Min, maar daarna over land verder reizen en dan heb ik verder alleen een ticket vanaf Bali terug naar huis. Ik hoor het graag of dit problemen op zou kunnen leveren.

  Beantwoorden
 12. R de Jonge

  Hallo, wij vertrekken in Maart naar Vietnam.
  Nu zien wij ook een online dienst om het visum te regelen. Het E-Visum via de Vietnamese ambassade.

  Hebben jullie hier ervaring mee? Van wat ik lees is het paspoort en foto uploaden en dan krijg je een e visum wat je uit moet printen en niet in de rij hoeft te staan voor visum on arrival in Vietnam.

  Bedankt voor het antwoord!

  Beantwoorden
  • Ties

   Hoi Roy,

   je kunt een e-visum aanvragen. Of je dan niet in de rij hoeft te staan heb ik eerlijk gezegd nog nooit van gehoord :)
   Wat ik wel wat is dat het goedkoper is om het via Friends Travel Vietnam te regelen. Hier betaal je €6 i.p.v $18 online. Een stuk goedkoper en een Nederlands aanspreekpunt :)

   Groeten,
   Ties

   Beantwoorden
 13. Carlijn

  Hoi!

  In juli willen we een tijd naar Azië gaan om daar rond te reizen. We willen enkele tickets boeken en pas als we ‘het gezien’ hebben, onderweg het volgende ticket boeken van Vietnam naar Thailand bijvoorbeeld. Kom je vietnam, Thailand en andere landen in Azië in zonder dat je terugvlucht al vast staat? We willen ongeveer een maand per land verblijven.

  Groet
  Carlijn

  Beantwoorden
  • Ties

   Hoi Carlijn,

   dat verschilt per land. In Vietnam heb je geen uitreisticket nodig, in Thailand zijn wij er nooit om gevraagd, maar in de Filipijnen kwamen we het vliegtuig niet in zonder uitreisbewijs. Het is ook niet de douane die er om vraagt, maar de luchtvaartmaatschappijen en dan zijn medewerkers ook nog eens niet consequent. De een vraagt het wel, de ander niet.

   Je kunt het risico nemen, zeker voor Thailand. Maar het is natuurlijk op eigen risico. Wat je ook kunt doen is voor het eerste land dat bezoekt (m.u.v. Vietnam) een goedkoop busticket naar een ander land kopen (dat kan makkelijk online). Dan heb je in ieder geval een uitreisbewijs. Nogmaals, de kans dat er om gevraagd wordt is nihil, maar je weet maar nooit :)

   Groeten,
   Ties

   Beantwoorden
 14. Irene

  Ik heb begrepen dat je een autorisatie brief en een application form nodig hebt om n Vietnam visum te krijgen, jullie hebben t alleen over een VOA. Nu vraag ik me af wat je precies nodig hebt.

  Beantwoorden
 15. Rene

  Hallo Roy de Jonge,

  Heb jij gebruik gemaakt van het e-visum ?
  Zo ja, wat zijn jouw ervaringen ?

  Beantwoorden
 16. Maria

  we zijn vorig jaar in vietnam geweest en geland in ho chi minh. De stamping fee konden we toen met euro s betalen, 25 euro per persoon. Kun je dat nu nog in euro s betalen of alleen in dollars od dong?

  Beantwoorden
  • Sjoerd

   Hoi Maria,

   Volgens mij kan dit nog steeds. Het is een beetje afwisselend. Voor de zekerheid kan je wat dollars meenemen.

   Reis groet,
   Sjoerd

   PS. Mocht je nou tevreden zijn met onze website en/of met ons advies. Dan kan je ons HIER op een kop koffie trakteren. Dat houdt ons scherp 😉

   Beantwoorden
 17. Wiel

  Bij aankomst dien je dus al op voorhand cash dollars bij je te hebben om de ‘stamping fee’ te betalen en er kan dus niet met creditcard betaald worden ??

  Beantwoorden
  • Ties

   Hoi Wiel,

   dat klopt. We raden aan om dollars mee te nemen zodat je gelijk de stamping fee kunt betalen. Je kunt ook op het vliegveld pinnen, maar dat gaat niet altijd even makkelijk als je zou verwachten :) Neem daarom gewoon wat cash mee om het proces wat te versnellen.

   Groeten,
   Ties

   Beantwoorden
 18. Maaike

  Hoi!
  Ik ben van plan om 6 oktober uit Nederland te vertrekken (kom dan 7 oktober aan) en om 12 November naar Cambodja door te reizen. Wat voor visum is dan handig om te nemen, aangezien het langer dan 30 dagen is dat ik daar verblijf.
  Reis groet,
  Maaike

  Beantwoorden
 19. Karel

  Hoi!

  Als ik een visa aanvraag via de Vietnamese overheid, kan ik dan ook kiezen voor meer dan 30 dagen en meerdere keren in en uit reizen?

  Beantwoorden
 20. Ilona

  Hoi! Ik wil graag een single entry visum voor 3 maanden aanvragen. Ik kom over land naar Vietnam. Kan ik dit visum aanvragen bij de Vietnamese ambassade? Zo ja, wat zijn de kosten en hoe lang van te voren kan ik dit visum al aanvragen? Alvast bedankt!

  Beantwoorden
 21. sjoerd

  Hi,

  Ik zal 32 dagen verblijven in Vietnam, waarbij ik dus in aanmerking kom voor het 3 maanden visum. Dit kan niet online, waardoor ik het op het vliegveld moet afhandelen. Nou wil de situatie als volgt zijn; ik kom aan op Ho Chi Minh, met een overstaptijd van 1:30 uur richting Hanoi. Dit betekent, als ik het goed heb, dat ik het niet zal redden om de VOA tijdig voltooid te krijgen alvorens ik mijn reis voortzet. Klopt dit?

  Groetjes,

  Sjoerd

  Beantwoorden
 22. Norbert Van Damme

  Hallo,
  Is het buiten het betalen van de visum fee nog nodig om dollars te gebruiken of wordt de euro
  nu ook algemeen aangenomen?
  Met dank

  Beantwoorden
 23. Joyce

  Beste Ties of Sjoerd,

  Mijn vriend en zijn in januari op doorreis. Wij verblijven 10 dagen in Vietnam en vliegen via Hanoi in en uit.
  Nu ik jullie artikel lees begrijp ik eruit dat manier 1 de makkelijkste en de goedkoopste manier is: online visum aanvragen zonder bureau (en of VOA) ertussen voor 25 dollar. Waarom zou ik voor de andere manieren kiezen?

  Manier 1 is al compleet toch of moeten we dan nog een stampling fee of andere vervolgstappen nemen?

  Groet! Joyce

  Beantwoorden
 24. Anita

  Ik ga in maart naar Vietnam vanuit Bangkok naar Ho chimin. Ik heb de ambassade in den haag gebeld voor een e-visum deze raadt mij af omdat sommige airlines deze weigert en word je niet toegelaten het vliegtuig in te stappen. Klopt dit wel? Want voor mij is e-visum sneller en goedkoper.

  Beantwoorden

Heb je een vraag voor ons Team van Reis Experts? Dan kan je deze vraag, na het doneren van een Kop Koffie, hier stellen.

Je email adres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.