Hoofdmenu
Onze Tours

AZIË

Visum Vietnam

Door: Sjoerd - Reis Expert    |    Reacties: 51

Bijgewerkt op 10 april, 2019

Alle Nederlanders en Belgen die naar Vietnam reizen zijn verplicht een visum Vietnam aan te vragen! Dit kun je online doen, bij de grens of alvast in Nederland. Wij raden aan om je visum online te regelen. Dit gaat tegenwoordig makkelijk en snel en daarnaast voorkom je onaangename verassingen in het land van bestemming!

Visum Vietnam

Nederlanders en Belgen hebben een visum nodig om Vietnam te bezoeken. De meeste kiezen voor een toeristenvisum.  Als je langer dan 30 dagen blijft kan je er voor kiezen om je visum zelf te regelen bij de ambassade in Den Haag. Er zijn echter ook genoeg online mogelijkheden om je visum te regelen. 

TIP ♥ – alle Nederlanders en Belgen dienen een Visum Vietnam aan te vragen!

Hoe krijg je een visum voor Vietnam

Er zijn verschillende mogelijkheden om een visum aan te vragen voor Vietnam. Deze zijn als volgt.

 1. online via de Vietnamese overheid
 2. online een VOA (Visum On Arrival) aanvragen
 3. via een visumbureau in Nederland
 4. via de Vietnamese ambassade

1. Online via de Vietnamese overheid

Sinds mei 2018 is het mogelijk om zelf online je visum Vietnam te regelen zonder tussenkomst van andere partijen. Het is vrij makkelijk te aan te vragen en je kunt online de status van je aanvraag controleren.

Om op deze manier een visum aan te vragen ga je als volgt te werk;

 1. Ga naar deze website;
 2. Vul alle gegevens in zoals gevraagd op de website;
 3. Betaal $25 en wacht 3 werkdagen op goedkeuring;
 4. Ontvang ‘registration code‘ waarmee je de status van de approved E-visa kunt controleren en uitprinten via deze link.
Kosten

Het is pas sinds kort mogelijk om je visum Vietnam op deze manier aan te vragen, maar het kost je slechts $25 per E-visa. Daarnaast kun je de status van het visum Vietnam online controleren.

Er zijn de laatste tijd verhalen bekend van oplichting via buitenlandse websites en het niet verkrijgen van een visum bij de grens. De verantwoordelijkheid voor het proces van het evisum ligt ten alle tijden bij de Vietnamese autoriteiten en NIET bij Azië-Expert. Als je hier vragen over hebt kun je terecht bij de Vietnamese ambassade in Den Haag.

Visum Vietnam

Via deze website kun je een visum Vietnam aanvragen

2. Online een Visa Approval Letter aanvragen

De goedkoopste manier om een VOA (Visum On Arrival) aan te vragen is via Friends Travel Vietnam. Friends Travel wordt gerund door de Nederlander Sidney van Meenen en zijn Vietnamese vrouw Thao en zijn een officiële (en goede) tour operator in Hanoi.

Zij vragen voor een 30 dagen single entry maar €6 en voor een 3 maanden single entry (87 dagen) €14. Dit is bijna de helft goedkoper dan bij andere visum bureaus!

Aanvragen via Friends Travel

Je kunt via Friends Travel Vietnam een visum aanvraag formulier invullen. Als je het formulier hebt ingevuld en betaalt, onderneem je de volgende stappen;

 1. Binnen 2 tot 4 werkdagen ontvang je een e-mail met daarin de “Visa Approval Letter”;
 2. Deze is alleen geldig als je via één van deze internationale luchthavens binnen komt: Noi Bai International Airport (Hanoi); Tan Son Nhat International Airport (Ho Chi Minh City); en Danang Airport (Da Nang). Met de Approval Letter ga je naar een Immigration Officer. Hier handelen ze je visum af;
 3. Je betaalt hier nog een ‘stamping fee’.
  • 1 maand single entry = $25
  • 3 maanden single entry = $25
  • 1 maand multiple entry = $50
  • 3 maanden multiple entry = $50
Meenemen naar Vietnam

Je moet nog wel het één en ander meenemen voordat je daadwerkelijk je visum krijgt. Dit is wat je moet overhandigen bij de Immigration Officer;

 • Twee pasfoto’s;
 • Je paspoort (minimaal 6 maanden geldig bij aankomst);
 • De Visa Approval Letter;
 • Amerikaanse dollars of Vietnamese Dong om stamping fee te betalen;
 • Ingevuld ‘Arrival Form’ (krijg je in het vliegtuig of bij immigration loket).
Kosten

Dit is afhankelijk van het visum dat je aanvraagt. De ‘populairste’ optie is de 30-dagen-single-entry visum. Dit kost in totaal zo’n €27 ($32) per visum.

3. Visum aanvragen bij Visumbureau

Een andere optie is om je visum te regelen via een online visumdienst. Dit is handig als je zelf niet in de buurt van Den Haag of Brussel woont en niet in de gelegenheid bent om zelf een visum online te regelen. Een visum regelen via een online visumbureau is meestal wel wat duurder. Je regelt het als volgt;

 1. Kies een geschikte partij;
 2. Kies je visum (meestal toeristenvisum);
 3. Doorloop het stappenplan op de website;
 4. Verzend je paspoort + formulier (aangetekend);
 5. Betaal voor de service.
Kosten

Voor deze service betaal je meer dan zelf een visum regelen. Dit kan al vanaf €19,95 voor een 30 dagen single entry visum. Daarnaast betaal je nog minimaal $25 bij aankomst in Vietnam voor de stamp van het immigration office. Totale kosten zijn dus zo’n €42 ($50) per visum.

Over land naar Vietnam

Let er op dat je in Vietnam GEEN visum kan krijgen aan de grens als je over land het land in wil reizen. Als je al een visum hebt geregeld in Nederland kom je natuurlijk wel op deze manier het land in.  Bij een gerenommeerde visumpartij als E-visums.nl kunt u terecht voor het aanvragen van een visum voor Vietnam.

4. Visum bij ambassade 

Je kunt ook je visum aanvragen bij de ambassade van Vietnam. Deze zit in Den Haag of Brussel. Dit kost wat meer, maar je weet wel zeker dat je je visum hebt voordat je Vietnam in komt. Check HIER de website van de Vietnamese ambassade.

Kosten

Als je je visum bij de ambassade regelt betaal je $77. Je krijgt dan een visum voor 30 dagen. Over het algemeen krijg je je visum en paspoort dezelfde dag nog mee terug.

Adresgegevens;
 • Nassauplein 12, 2585 Den Haag;
 • Openingstijden; maandag, woensdag, vrijdag van 14:00 tot 17:00;
 • Website: www.vietnamembassy.nl/en/
Wat wij vinden:
 • 9.3/10
  Azië Expert - 9.3/10
9.3/10

Samenvatting

Naast het regelen van sommige inentingen is het belangrijk om je visum Vietnam te regelen. In sommige landen kan je dat bij zowel de grens doen als in Nederland. Wij raden aan om je visum in Nederland te regelen. Dit gaat tegenwoordig makkelijk en snel en daarnaast voorkom je onaangename verassingen in het land van bestemming!

Verzenden
User Review
4 (9 votes)

51 comments

 1. Jessica

  Ik begrijp dat je een visum nodig hebt mo het land in te komen. Hoe kan ik dit het beste onderweg regelen?

  1. Sjoerd Post author

   Hoi Jessica,

   Dit kan je het beste doen door het online te regelen. Zie hierboven bij online visum aanvragen hoe je dat kunt doen.
   Je kunt het dan eenvoudig onderweg aanvragen. Mocht je nog meer vragen hebben hoor ik dat graag natuurlijk.

   Groeten,
   Sjoerd

 2. Mark

  Is het ook mogelijk om een visum ver van te voren te regelen. Wij gaan pas in 2018 naar Vietnam maar ik zou graag nu al het visum regelen.

  Groeten,
  mark

  1. Sjoerd Post author

   Hoi Mark,

   dat kan prima mark. Je hebt in principe ook niet het volledige visum nodig maar een brief. Deze kan je op meerdere websites alvast bestellen.

   Groeten,
   Sjoerd

 3. Pen

  Er staat op de website dat ze dan je paspoort innemen in Vietnam? Wij vliegen via Ho Chi Minh binnen en via Hanoi weer terug. hoe werkt zoiets?

  1. Sjoerd Post author

   Beste Pen,

   waar lees je op onze site dat ze je paspoort innemen? Dit is namelijk niet het geval. Je moet hem kunnen overleggen maar je krijgt hem ten alle tijden weer terug. Het is namelijk jouw paspoort. Niemand anders mag deze innemen of als borg bewaren.

   Reisgroet,
   Sjoerd

 4. Lieke

  Wij komen Vietnam wel binnen via Hanoi (vanaf Chiang Mai), maar we weten nog niet zeker of we via Ho Chi-Minh of via Da Nang er weer uit vliegen (Richting Bangkok). Is het een probleem om het e-visum aan te vragen als je dus via Da Nang weer eruit vliegt? Of gaat het alleen om de binnenkomst?

  Groetjes!

  1. Azië Expert

   Hoi Lieke,

   het gaat er alleen om dat je in HCM of Hanoi binnen komt. Waar je het land verlaat maakt niet uit.

   Groeten,
   Ties

 5. Karin

  Hoi!

  Is het ook mogelijk om op de luchthaven bij binnenkomst in Hanoi daar je visum te regelen? Of wat werkt het handigst?
  Wij vertrekken in december naar Vietnam en zijn van plan ongeveer 3 weken te blijven.
  Groetjes Karin

  1. Sjoerd Post author

   Hoi Karin,

   Zoals hier boven beschreven is het met een VOA mogelijk om op de luchthaven je visum te regelen. Zonder VOA is dit NIET mogelijk! Je kan dus niet op de bonnefooi vertrekken en bij aankomst wat regelen.

   Reisgroet,
   Sjoerd

 6. Selene

  Hi!

  Je moet bij aankomst je visum in USD of Dong betalen. Is er een mogelijkheid om daarvoor op het vliegveld nog te pinnen? Of moet ik USD of Dong al in Nederland halen?

  Groetjes,

  Selene

  1. Sjoerd Post author

   Hoi Selene,

   Toen wij er waren konden we sowieso op het vliegveld al pinnen. Wij konden zelf bij de lopende band al pinnen. Of dat nog steeds zo is, en/of bij iedere lopende band durf ik niet met 100% zekerheid te zeggen.
   Ik vermoed dat het wel mogelijk is. Het is in Nederland vrij duur om dollars of Dong aan te schaffen.

   Groeten,
   Sjoerd

 7. Kelly

  Hoi,

  Via verschillende bronnen heb ik vernomen dat het ook mogelijk is om via land de grens over te gaan naar Vietnam maar dat je dan het visum al geregeld moet hebben bij de Vietnamese ambassade in bijvoorbeeld Thailand of Laos. Dit omdat ik nog niet zeker weet of ik via land of per vliegtuig de grens over ga.

  Bedankt!
  Groetjes,
  Kelly

 8. Tim

  Kan je je visum ook met een credit card betalen /
  pinnen daarvoor. Of moet je in Nederland al geld daarvoor wisselen

  1. Azië Expert

   Hoi Tim,

   je moet Amerikaanse dollars of Vietnamese Dong hebben om de stamping fee te betalen. Dat moet in cash dus dit moet je of mee nemen of op het vliegveld in Vietnam halen. Wij raden je aan om het alvast cahs mee te nemen vanuit Nederland.

   Groeten,
   Ties

 9. Karlijn

  Hallo,

  Wij gaan 5 weken naar Vietnam en Combodja.
  We vliegen via Hanoi heen en terug, we zijn dus niet langer dan en maand achterelkaar in Vietnam.
  Heb ik dan toch een visum van 3 maanden nodig?

  Ik hoor het graag,
  Groetjes Karlijn

  1. Sjoerd Post author

   Hoi Karlijn,

   Ik vrees van wel. Je visum is maar een maand geldig en zoals je zelf aangeeft zal je na die 30 dagen nog in Vietnam zijn.
   Je hebt dus een multi entry voor 3 maanden nodig.

   Groeten,
   Sjoerd

 10. Anneke

  Gelukkig nieuwjaar…

  Op de website van de ambassade staat deze melding:
  Also, the embassy does not provide any visa on arrival service.​

  In order to avoid any risks that may arise when boarding flights or at ports of entry in Viet Nam due to possible miscommunication, travellers are strongly recommended to apply with the Vietnamese Embassy in the Nederlands to get visas before leaving IN PERSON OR BY POST.​​

  Is het dan toch nog wel mogelijk via Friends Travel Vietnam visumservices, je autorisatiebrief te regelen en bij aankomst op Ho Chi Min airport het visum te kopen? Wij willen een visum van 3 maanden maar weten nog niet wanneer we precies naar Kuala Lumpur vliegen, kunnen wij een fictieve datum opgeven?
  Alvast bedankt voor het antwoord!

  1. Ties

   Hoi Anneke,

   Je visum aanvragen bij Friends Travel Vietnam zou geen probleem moeten zijn, maar je kunt voor de zekerheid even contact met Friends Travel Vietnam opnemen. Zij kunnen je alles vertellen over hun visumservice. De gegevens vind je hier.

   Alvast een gelukkig nieuw jaar en een fijne reis! :)

   Groeten,
   Ties

 11. Babette

  Hallo,

  Moet ik ook kunnen bewijzen dat ik het land weer uit ga? Ik wil namelijk vliegen naar Ho Chi Min, maar daarna over land verder reizen en dan heb ik verder alleen een ticket vanaf Bali terug naar huis. Ik hoor het graag of dit problemen op zou kunnen leveren.

  1. Ties

   Hoi Babette,

   in tegenstelling tot veel andere Aziatische landen hoeft dit voor Vietnam niet.

   Groeten,
   Ties

 12. R de Jonge

  Hallo, wij vertrekken in Maart naar Vietnam.
  Nu zien wij ook een online dienst om het visum te regelen. Het E-Visum via de Vietnamese ambassade.

  Hebben jullie hier ervaring mee? Van wat ik lees is het paspoort en foto uploaden en dan krijg je een e visum wat je uit moet printen en niet in de rij hoeft te staan voor visum on arrival in Vietnam.

  Bedankt voor het antwoord!

  1. Ties

   Hoi Roy,

   je kunt een e-visum aanvragen. Of je dan niet in de rij hoeft te staan heb ik eerlijk gezegd nog nooit van gehoord :)
   Wat ik wel wat is dat het goedkoper is om het via Friends Travel Vietnam te regelen. Hier betaal je €6 i.p.v $18 online. Een stuk goedkoper en een Nederlands aanspreekpunt :)

   Groeten,
   Ties

 13. Carlijn

  Hoi!

  In juli willen we een tijd naar Azië gaan om daar rond te reizen. We willen enkele tickets boeken en pas als we ‘het gezien’ hebben, onderweg het volgende ticket boeken van Vietnam naar Thailand bijvoorbeeld. Kom je vietnam, Thailand en andere landen in Azië in zonder dat je terugvlucht al vast staat? We willen ongeveer een maand per land verblijven.

  Groet
  Carlijn

  1. Ties

   Hoi Carlijn,

   dat verschilt per land. In Vietnam heb je geen uitreisticket nodig, in Thailand zijn wij er nooit om gevraagd, maar in de Filipijnen kwamen we het vliegtuig niet in zonder uitreisbewijs. Het is ook niet de douane die er om vraagt, maar de luchtvaartmaatschappijen en dan zijn medewerkers ook nog eens niet consequent. De een vraagt het wel, de ander niet.

   Je kunt het risico nemen, zeker voor Thailand. Maar het is natuurlijk op eigen risico. Wat je ook kunt doen is voor het eerste land dat bezoekt (m.u.v. Vietnam) een goedkoop busticket naar een ander land kopen (dat kan makkelijk online). Dan heb je in ieder geval een uitreisbewijs. Nogmaals, de kans dat er om gevraagd wordt is nihil, maar je weet maar nooit :)

   Groeten,
   Ties

 14. Irene

  Ik heb begrepen dat je een autorisatie brief en een application form nodig hebt om n Vietnam visum te krijgen, jullie hebben t alleen over een VOA. Nu vraag ik me af wat je precies nodig hebt.

  1. Sjoerd Post author

   Hoi Irene,

   een application form vul je in om de autorisatie brief (VOA – Visa Approval Letter) te kunnen ontvangen.

   Groetjes,
   Sjoerd

 15. Rene

  Hallo Roy de Jonge,

  Heb jij gebruik gemaakt van het e-visum ?
  Zo ja, wat zijn jouw ervaringen ?

 16. Maria

  we zijn vorig jaar in vietnam geweest en geland in ho chi minh. De stamping fee konden we toen met euro s betalen, 25 euro per persoon. Kun je dat nu nog in euro s betalen of alleen in dollars od dong?

  1. Sjoerd Post author

   Hoi Maria,

   Volgens mij kan dit nog steeds. Het is een beetje afwisselend. Voor de zekerheid kan je wat dollars meenemen.

   Reis groet,
   Sjoerd

   PS. Mocht je nou tevreden zijn met onze website en/of met ons advies. Dan kan je ons HIER op een kop koffie trakteren. Dat houdt ons scherp ?

 17. Wiel

  Bij aankomst dien je dus al op voorhand cash dollars bij je te hebben om de ‘stamping fee’ te betalen en er kan dus niet met creditcard betaald worden ??

  1. Ties

   Hoi Wiel,

   dat klopt. We raden aan om dollars mee te nemen zodat je gelijk de stamping fee kunt betalen. Je kunt ook op het vliegveld pinnen, maar dat gaat niet altijd even makkelijk als je zou verwachten :) Neem daarom gewoon wat cash mee om het proces wat te versnellen.

   Groeten,
   Ties

 18. Maaike

  Hoi!
  Ik ben van plan om 6 oktober uit Nederland te vertrekken (kom dan 7 oktober aan) en om 12 November naar Cambodja door te reizen. Wat voor visum is dan handig om te nemen, aangezien het langer dan 30 dagen is dat ik daar verblijf.
  Reis groet,
  Maaike

 19. Karel

  Hoi!

  Als ik een visa aanvraag via de Vietnamese overheid, kan ik dan ook kiezen voor meer dan 30 dagen en meerdere keren in en uit reizen?

 20. Ilona

  Hoi! Ik wil graag een single entry visum voor 3 maanden aanvragen. Ik kom over land naar Vietnam. Kan ik dit visum aanvragen bij de Vietnamese ambassade? Zo ja, wat zijn de kosten en hoe lang van te voren kan ik dit visum al aanvragen? Alvast bedankt!

 21. sjoerd

  Hi,

  Ik zal 32 dagen verblijven in Vietnam, waarbij ik dus in aanmerking kom voor het 3 maanden visum. Dit kan niet online, waardoor ik het op het vliegveld moet afhandelen. Nou wil de situatie als volgt zijn; ik kom aan op Ho Chi Minh, met een overstaptijd van 1:30 uur richting Hanoi. Dit betekent, als ik het goed heb, dat ik het niet zal redden om de VOA tijdig voltooid te krijgen alvorens ik mijn reis voortzet. Klopt dit?

  Groetjes,

  Sjoerd

 22. Norbert Van Damme

  Hallo,
  Is het buiten het betalen van de visum fee nog nodig om dollars te gebruiken of wordt de euro
  nu ook algemeen aangenomen?
  Met dank

 23. Joyce

  Beste Ties of Sjoerd,

  Mijn vriend en zijn in januari op doorreis. Wij verblijven 10 dagen in Vietnam en vliegen via Hanoi in en uit.
  Nu ik jullie artikel lees begrijp ik eruit dat manier 1 de makkelijkste en de goedkoopste manier is: online visum aanvragen zonder bureau (en of VOA) ertussen voor 25 dollar. Waarom zou ik voor de andere manieren kiezen?

  Manier 1 is al compleet toch of moeten we dan nog een stampling fee of andere vervolgstappen nemen?

  Groet! Joyce

 24. Ayse

  Ik wil 22 maart naar Vietnam gaan, kan ik voor deze datum een visum krijgen? Hoe lang duurt nogmaals gesproken het indienen van een visum?

  1. Sjoerd - Reis Expert Post author

   Hoi Ayse,

   Dat hangt er vanaf wat voor visum je aanvraagt en bij wie je dat doet.
   Normaal moet dit geen probleem zijn.

   Veel reisplezier.

   Groeten,
   Sjoerd

 25. Tom

  Een E visum aanvragen is natuurlijk het makkelijkste behalve als je brildrager bent.
  Op de site van Vietnam word namelijk gevraagd om je paspoort te uploaden zonder bril.
  Ik heb een Nederlands paspoort en daar draag ik dus gewoon mijn bril

 26. Madeleine

  Goedemiddag,
  In juni gaan we 2,5 week naar Vietnam met onze dochter van 2. We komen aan op Hanoi, maar zullen ook nog een binnenlandse vlucht nemen. Spreken we dan over een single entry? En kunnen we dus een E-visum nemen?
  Alvast bedankt voor de reactie!
  Hartelijke groet,

  Madeleine

 27. Eefje

  Ik vraag me af of ik het visum goed heb aangevraagd. We hebben het in- en uitreizen wat ruimer gepland dan dat we, uiteindelijk, daadwerkelijk in vietnam zijn.
  Visum is geldig van 15 mei-15 juni
  Onze reis: binnenkomst: 17 mei- vertrek 5 juni

  Is dat een probleem?
  Eefje

  1. Ties - Reis Expert

   Hoi Eefje,

   dat is geen probleem. Je visum is geldig van 15 mei tot 15 juni. Zolang jij op, of na, 15 mei aan komt en voor 15 juni vertrekt is dat geen probleem. En gezien jouw reisschema val je binnen die data.

   Groeten,
   Ties

 28. Valerie

  Hallo, vraagje wij komen aan in hanoi (juli) en vertrekken terug vanuit hcmc maar vanuit da nang maken we een stop in Siem reap. Maw we hebben een multiple entry nodig. Kan die ook gewoon aangevraagd worden via de website die jullie aanraden vr e visa? Bedankt

 29. Gary

  Hallo,

  Tijdens mijn rondreis door Azië volgend jaar ben ik van plan om over land/water van Cambodja naar Vietnam te reizen en heb daarbij de voorkeur om met de boot van Phnom Penh naar Chau Doc te reizen. Het wordt me echter nog niet helemaal duidelijk hoe ik nu het beste een visum kan regelen als ik op deze manier het land in wil.

  Alvast bedankt voor hulp.

 30. jacqueline

  Hoi Ties,

  even kort vraagje om zeker te zijn van de zaak;
  als je een visum online via de Vietnamese overheid aanvraagt en deze is goedgekeurd.
  Hoef je dan niets meer op het vliegveld te regelen? Is het dan gekoppeld aan je paspoort en neem je de uitdraai mee om de douane door te gaan?
  Bij voorbaat mijn dank!

  mvg,

  Jacqueline

  1. Rene

   Ik heb de zelfde vraag. En ook of ik in Vietnam dan nog een stamping fee betaal?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

Tickets boeken

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van handige tips en weetjes.