Hoofdmenu
Onze Tours

AZIË

reis expert header

Visum voor Vietnam

Door: Sjoerd - Reis Expert    |    Reacties: 79

Bijgewerkt op 13 maart, 2020

Alle Nederlanders en Belgen die naar Vietnam reizen zijn verplicht een visum Vietnam aan te vragen! Dit kun je online doen, bij de grens of alvast in Nederland. Wij raden aan om je visum online te regelen. Dit gaat tegenwoordig makkelijk en snel en daarnaast voorkom je onaangename verassingen in het land van bestemming!

Visum Vietnam

Nederlanders en Belgen hebben een visum nodig om Vietnam te bezoeken. De meeste kiezen voor een toeristenvisum.  Als je langer dan 30 dagen blijft kan je er voor kiezen om je visum zelf te regelen bij de ambassade in Den Haag. Er zijn echter ook genoeg online mogelijkheden om je visum te regelen.

TIP ♥ – alle Nederlanders en Belgen dienen een visum voor Vietnam aan te vragen!

Hoe krijg je een visum voor Vietnam

Er zijn verschillende mogelijkheden om een visum aan te vragen voor Vietnam. Deze zijn als volgt.

1. Online een Visa Approval Letter aanvragen

De goedkoopste manier om een VOA (Visum On Arrival) aan te vragen is via Local Vietnam. Dit bedrijf wordt gerund door de Marnick en zijn Vietnamese vriendin. Local Vietnam is een officiële (en goede) tour operator in Vietnam.

Zij vragen voor een 30 dagen Visa On Arrical single entry maar €12 en voor een 3 maanden single entry (87 dagen) €16. En dat is niet alleen goedkoop, het is ook heel makkelijk.

Aanvragen via Local Vietnam

Je kunt via Local Vietnam een visum aanvragen. Eigenlijk vraag je een autorisatiebrief aan waarmee je op het vliegveld je visum krijgt. Doorloop simpel de stappen op hun website.

Je hebt keuze uit de volgende opties qua verwerkingssnelheid;

 • 3 werkdagen – €12;
 • 1 werkdag – €22
 • 4 werkuren – €28
 • 2 werkuren – €72

 

Eenmaal in Vietnam

Na betaling krijg je de autorisatiebrief toegestuurd via de mail. Dit formulier moet je uitprinten en bij de douane in Vietnam overhandigen. Hier dien je nog wel een ‘stamping fee‘ te betalen. Die kosten zijn als volgt:

 • 1 maand single entry = $25
 • 3 maanden single entry = $25
 • 1 maand multiple entry = $50
 • 3 maanden multiple entry = $50

 

Meenemen naar Vietnam

Je moet nog wel het één en ander meenemen voordat je daadwerkelijk je visum krijgt. Dit is wat je moet overhandigen bij de Immigration Officer;

 • Twee pasfoto’s;
 • Je paspoort (minimaal 1 maand geldig na aankomst);
 • De autorisatiebrief;
 • Amerikaanse dollars of Vietnamese Dong om stamping fee te betalen;
 • Ingevuld ‘Arrival Form’ (krijg je in het vliegtuig of bij immigration loket).

 

Kosten

Dit is afhankelijk van het visum dat je aanvraagt. De ‘populairste’ optie is de 30-dagen-single-entry visum voor Vietnam. Dit kost in totaal zo’n €12 + US$25 fee per visum.

Visum voor VietnamVisum

2. Visum aanvragen bij Visumbureau

Een andere optie is om je visum voor Vietnam te regelen via een online visumdienst. Dit is handig als je zelf niet in de buurt van Den Haag of Brussel woont en niet in de gelegenheid bent om zelf een visum online te regelen. Een visum regelen via een online visumbureau is meestal wel wat duurder. Je regelt het als volgt;

 1. Kies een geschikte partij;
 2. Kies je visum (meestal toeristenvisum);
 3. Doorloop het stappenplan op de website;
 4. Verzend je paspoort + formulier (aangetekend);
 5. Betaal voor de service.

 

Kosten

Voor deze service betaal je meer dan zelf een visum regelen. Dit kan al vanaf €19,95 voor een 30 dagen single entry visum. Daarnaast betaal je nog minimaal $25 bij aankomst in Vietnam voor de stamp van het immigration office. Totale kosten zijn dus zo’n €42 ($50) per visum.

3. Online via de Vietnamese overheid

Sinds mei 2018 is het mogelijk om zelf online je visum voor Vietnam te regelen zonder tussenkomst van andere partijen. Het is vrij makkelijk te aan te vragen en je kunt online de status van je aanvraag controleren.

Om op deze manier een visum aan te vragen ga je als volgt te werk;

 • Ga naar deze website;
 • Vul alle gegevens in zoals gevraagd op de website;
 • Betaal $25 en wacht 3 werkdagen op goedkeuring;
 • Ontvang ‘registration code‘ waarmee je de status van de approved E-visa kunt controleren en uitprinten via deze link;
 • Print je ontvangen Visa Approval Letter uit. Hiermee dien je op het vliegveld je inreisstempel te halen.

 

Kosten

Het is pas sinds kort mogelijk om je visum voor Vietnam op deze manier aan te vragen, maar het kost je slechts $25 per E-visa. Daarnaast kun je de status van het visum online controleren.

genVisum Vietnam

4. Visum bij ambassade

Je kunt ook je visum aanvragen bij de ambassade van Vietnam. Deze zit in Den Haag of Brussel. Dit kost wat meer, maar je weet wel zeker dat je je visum hebt voordat je Vietnam in komt.

Kosten

Als je je visum bij de ambassade regelt betaal je $77. Je krijgt dan een visum voor 30 dagen. Over het algemeen krijg je je visum en paspoort dezelfde dag nog mee terug.

Adresgegevens;
 • Nassauplein 12, 2585 Den Haag;
 • Openingstijden; maandag, woensdag, vrijdag van 14:00 tot 17:00;
 • Website: www.vnembassy-thehague.mofa.gov.vn/en-us/Pages/default.aspx

Je visum verlengen

Het visum dat je krijgt is 30 dagen geldig, tenzij je bij een visumbureau een visum voor langer dan 30 dagen aan vraagt. Voor de meeste mensen is 30 dagen genoeg, maar het kan zijn dat je langer dan 30 dagen wil blijven.

Let op! Het is niet makkelijk om je visum zelf te verlengen. Reis-Expert neemt geen enkele verantwoordelijkheid voor het verlengen van je visum.

Het is mogelijk om je verblijf te verlengen. De makkelijkste manier is een visumrun. Dit houdt in dat je Vietnam verlaat richting bijvoorbeeld Laos of Cambodja om een paar dagen later weer terug te komen.

Je visum verlengen in Vietnam

Je kunt zelf een visumverlenging aanvragen. Dit kan bij een lokale touroperator in Vietnam. De meeste kunnen dit voor je regelen. Vraag het desnoods na bij je accommodatie. Dit is veruit de makkelijkste manier.

Toch liever zelf doen? Dan moet je ALTIJD een Visa Extension Form hebben. Deze is helaas nergens te vinden. Daarna moet je naar een van de immigratiekantoren hieronder.

 • Hanoi
 • Hue
 • Ho Chi Minh City


Check van tevoren altijd de openingsuren voordat je naar een immigratiekantoor af reist! Volgens de laatste info zijn ze ma – vrij van 07.00 tot 11.30 uur en 13.30 tot- 17.00 uur open.

TIP ♥ – bij het verlengen van je visum voor Vietnam moet je rekening houden met 5 tot 10 werkdagen op het resultaat.

Kosten

Verlengen van 10 dagen kost US$20 en de maximale verlengen (30 dagen) kost US$30. Je moet aan de volgende eisen voldoen:

 • paspoort moet minstens een maand na verlenging geldig zijn;
 • ondertekening van eigenaar hotel / hostel op aanvraagformulier;
 • een van bewijs dat je in een accommodatie overnacht ondertekent door eigenaar accommodatie;

Veelgestelde vragen

Er worden veel vragen gesteld over het visum voor Vietnam. De meest voorkomende vragen proberen we hieronder zo goed mogelijk te beantwoorden.

Wij zijn echter geen visumspecialist. Als je vragen hebt over je reeds aangevraagde visum dien je vragen hierover te stellen bij de desbetreffende partij.

Moet ik een uitreisticket hebben?
Dat is een beetje een ‘grijs’ gebied. In praktijk wordt het zelden gevraagd en er is zelfs onduidelijkheid over of het wel of niet moet. Volgens de laatste info heb je geen uitreisticket nodig om in Vietnam te komen.

Ik ga maar een paar dagen naar Vietnam? Heb ik dan een visum nodig?
Je hebt ten alle tijden een visum voor Vietnam nodig. Ook als je maar 1, 2 of 3 dagen gaat.

Ik heb een stopover in Vietnam. Heb ik dan een visum nodig?
Als je binnen 24 uur een door reist naar een 3e land (bijvoorbeeld van Bangkok naar Hanoi naar Singapore) heb je geen visum nodig. Blijf je langer dan 24 uur? Dan heb je een visum nodig. Tevens is een stopover naar het land waar je bent begonnen (Bangkok – Hanoi – Phuket) niet mogelijk. Daarnaast heb je nodig:

– een geldig doorreis ticket
– je mag de internationale luchthaven niet verlaten
– een toegangsdocument van de eindbestemming
– je vliegt met een full-service luchtvaartmaatschappij. Dus geen low-budget maatschappijen zoals Vietjet en Jet Star.

Hoe lang duurt de aanvraagprocedure?
Dat ligt er aan waar je je visum aan vraagt. Voor visumpartijen in Nederland kunnen wij geen indicatie geven.

Als je het online via de overheid regelt wordt de Approval Letter binnen twee werkdagen (met uitzondering van zaterdag, zondag en nationale of internationale feestdagen) verwerkt en naar je gemaild.

Ik kom over land Vietnam binnen. Kan ik een e-visum aanvragen?
Nee. Een e-visum is alleen beschikbaar als je via een internationale luchthaven Vietnam binnen komt. Als je over land binnen komt dien je dit bij de grens te regelen of via een visumbureau.

Moet ik de exacte datum van mijn aankomst doorgeven?
De door jou opgegeven aankomstdatum is de vroegste aankomstdatum, maar je kunt ook na die datum aankomen. De vertrekdatum die je opgeeft, is de laatste dag waarop je in het land mag zijn, tenzij je een visumverlenging krijgt.

VOORBEELD – Als je een visum aanvraagt voor een maand en je aankomstdatum is 1 januari, is je Approval Letter geldig van 1 januari tot en met 1 februari. Dat betekent dat je in die maand Vietnam kunt betreden, maar op 1 februari moet vertrekken.

Ik reis 31 dagen door Vietnam. Kan dat met een 30-dagen visum?
Nee dat kan niet. Als je een 30 dagen visum hebt mag je 30 dagen in Vietnam blijven vanaf het moment dat je Vietnam binnen komt.

Wat is de Stamping Fee en hoe betaal ik die?
De Stamping Fee zijn de kosten die je moet betalen op een luchthaven in Vietnam om het officiële visum voor Vietnam in je paspoort gestempeld te krijgen. De kosten bedragen US$25 voor een eenmalig visum (1-3 maanden) en US$50 voor een visum voor meerdere binnenkomsten (1-3 maanden).

TIP ♥ – de Stamping Fee moet contant worden voldaan (Vietnam Dong of Amerikaanse dollars). Creditcards of Euro’s worden niet geaccepteerd.

Kan ik reizen zonder een Approval Letter en bij aankomst een visum regelen?
Nee, dat kan niet. Om aan boord van het vliegtuig te komen, moet je een Approval Letter aan de luchtvaartmaatschappij tonen. We raden je aan om altijd een visum voor Vietnam aan te vragen voordat je naar Vietnam reist.

Ik kom aan in Ho Chi Minh, maar vertrek vanuit Hanoi (of andersom). Kan dat?
Ja dat kan. Zolang je je port of entry (aankomstpunt) goed in vult maakt het niet uit waar of hoe je het land weer verlaat.

Wat wij vinden:
 • 9.3/10
  Azië Expert - 9.3/10
9.3/10

Samenvatting

Naast het regelen van sommige inentingen is het belangrijk om je visum Vietnam te regelen. In sommige landen kan je dat bij zowel de grens doen als in Nederland. Wij raden aan om je visum in Nederland te regelen. Dit gaat tegenwoordig makkelijk en snel en daarnaast voorkom je onaangename verassingen in het land van bestemming!

Verzenden
User Review
3.85 (13 votes)

Meer lezen over Vietnam?

79 comments

 1. Kelly

  Hoi!
  Ik ben Belg. En zou in oktober naar Vietnam willen afreizen liefst voor 5-6 weken.
  Als ik het goed heb kan ik enkel met de letter of approval en dan voa op de luchthaven regelen voor de visa 1-3 maanden?
  Nergens kan ik online een visa aanvragen voor meer als 30 dagen?
  Dank je voor alle vele info!

  1. Ties - Reis Expert

   Hoi Kelly,

   er worden op dit moment geen visums voor Vietnam meer uitgegeven. We raden aan om de situatie rondom het coronavirus goed in de gaten te houden.

   Happy travels,
   Ties

 2. Jennifer

  Hi, ik heb begrepen dat als je via land reist een 3 maanden visum niet mogelijk is. Klopt dat?

  1. Ties - Reis Expert

   Hoi Jennifer,

   ik weet dat een eVisa niet geldt, als je over land reist naar Vietnam. Je zult dan een visum moeten aanvragen.

   Happy travels,
   Ties

 3. Sam

  Ik heb heel veel gehad aan jullie informatie! Bedankt hier voor.
  Zou ik ook als ik in Bangkok of Indonesië ben een visum kunnen aanvragen voor Vietnam? Of moet je daar voor in Nederland zijn?

  1. Sjoerd - Reis Expert Post author

   Hi Sam,

   ALs je een VOA online besteld kan dat ook vanuit Bangkok of Indonesië.

   Happy Travels,
   Sjoerd

 4. Olaf

  Beste,

  Jullie hebben me geholpen met hoe ik een visum on arrival in Pakse kan aanvragen, dank hiervoor. Mijn vraag is aangezien ik vanuit Luang Prabang naar Hanoi met de nachtbus wil reizen, of er in vietnam ook visum bij de grensovergangen aangevraagd kunnen worden net als op dezelfde manier als in Laos.

  Anders weet ik dat ik dit tijdig online moet aanvragen.

  Groet,
  Olaf

  1. Sjoerd - Reis Expert Post author

   Hi Olaf,

   Dat gaat helaas niet. Deze moet van te voren online aangevraagd worden.

   Happy Travels,
   Sjoerd

 5. Ilona

  Zo lang je vliegt naar Vietnam kan je gebruik maken van een evisum, begrijp ik dat goed (in vergelijking met over land)? Dus als ik het vliegtuig van Phnom Penh (Cambodja) neem naar Ho Chi Minh, kan ik dat visum simpel online regelen? Maakt niet uit of je van je thuisland of een ander land naar Vietnam vliegt?

  1. Ties - Reis Expert

   Hoi Ilona,

   dat maakt inderdaad niet uit. Zolang je maar via de luchthaven binnenkomt.

   Happy travels,
   Ties

 6. marinus

  als je online een visum hebt aangevraagd heb je geen letter of aprovel nodig ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder