Waarom je juist WEL alleen moet reizen

Voor veel mensen is alleen reizen eng. Een hoop mensen denken er aan maar er zijn er maar weinig die het daadwerkelijk doen. We vinden het al snel gevaarlijk en onverstandig om alleen te reizen. Om maar niet te spreken over alle onzekerheden als “ontmoet ik wel mensen” en “wat als er iets gebeurt?”. Maar alleen reizen kan een verademing zijn! De keren dat ik alleen op reis ben gegaan heb ik niet alleen ontzettend veel mensen leren kennen, ik heb ook mezelf leren kennen. De beslissing om alleen te reizen is één van de beste beslissingen van mijn (nog korte) leven geweest! En hier is waarom:

Waarom alleen reizen

Je ontmoet sneller mensen – reizen met je vriendin of een vriend is leuk maar je komt minder snel in contact met andere. Je hebt immers al iemand om je verhalen mee te delen. Als je alleen reist ben je sneller geneigd contact te zoeken met andere (tenzij je graag alleen op je kamer blijft). Als je slaapt op een dorm ontmoet je al snel mensen omdat daar ook veel mensen slapen die alleen reizen. Je stapt nu eenmaal minder snel af op een koppel dat een romantisch etentje heeft.

Meer vrijheid – de één wil graag naar de Weekend Market de ander wil graag naar de Grand Palace. Een bekend probleem. Tenzij je allebei de highlights bezoekt zal er één moeten schikken. Als je alleen reist kan je doen en laten wat je wil. Je hoeft met niemand rekening te houden. Je kan je plannen van de ene op de andere dag wijzigen, en dat gebeurd op reis nogal eens. Je bent de baas over je eigen reis!

Je verlegt je grenzen – als je alleen reist is er niemand om even op terug te vallen. Elke uitdaging, elk obstakel zal je zelf te lijf moeten gaan. Als je alleen in Hanoi rond wandelt zal je zelf op zoek moeten naar accommodatie, je zal zelf je tours moeten boeken. Maar als je bus vertraging heeft, je trein niet op komt dagen, een tour niet door gaat moet je dat ook zelf oplossen. Je verlegt je grenzen en de uitdagingen die je tegen komt moet je zelf overwinnen!

Je leert jezelf kennen – je reist alleen rond, elke uitdaging die je tegen komt ga je alleen aan en je kan doen en laten wat je wil. Dat zijn alle ingrediënten die je nodig hebt om jezelf te leren kennen. Vaak leer je mensen kennen die een totaal andere kijk op de wereld hebben dan jij. Je ervaart het leven in een compleet andere wereld dan die je gewent bent. Niet alleen jouw blik op de wereld veranderd, ook jijzelf veranderd. Reizen maakt je een completer mens. Je hebt immers alle tijd om na te denken over jezelf, wat je tot nu toe gedaan hebt, wat je wel en niet goed vind etc. Dat klinkt misschien een beetje zweverig maar het is echt zo!

Je hebt tijd voor jezelf – het voordeel van alleen reizen is dat je je écht kan afsluiten voor de rest van de wereld. Ten eerste omdat je alleen reist en ten tweede omdat je je telefoon uit kan schakelen, je e-mails niet hoeft te lezen, je Facebook niet hoeft te checken. Je kan je letterlijk afzonderen van de rest van de wereld en even tijd nemen voor jezelf. Je hebt geen verplichtingen, geen verantwoordelijkheden (behalve jezelf eten en drinken geven). Soms is het heerlijk om even écht alleen te zijn.

Vragen, opmerkingen en antwoorden

1
  1. Kimberly

    Jaaaa Reisgids is echt een aanrader. En het alleen reizen ook. Beste tijd uit mijn leven!!!

    Beantwoorden

Door de vele vragen kunnen we helaas niet meer zo snel reageren als dat we graag zouden willen. We doen ons uiterste best.

Je email adres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.