Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Eten en drinken Zuid-Korea

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

Het eten Zuid-Korea is niet echt wat je gewend bent van eten in Azië. In Zuid-Korea eten ze veel kimchi (gefermenteerde Chinese kool met chili en knoflook) en BBQ en daarmee maken ze de lekkerste gerechten met Koreaanse kruiden. Maar daar blijft he niet bij. Koreanen zijn meesters in het mixen van (heerlijk) eten.

Eten Zuid-Korea

Het eten in Zuid-Korea barst van de smaken. De hoofdingrediënten zijn Aziatisch met veel knoflook, gember, ui, zwarte peper, sesamolie en azijn. Het is wel totaal anders dan bijvoorbeeld het eten in Indonesië. Dat mixen ze weer met drie bekende ingrediënten; ganjang (sojasaus), doenjang (sojapasta) en gochujang (hete rode pepers). Met al deze ingrediënten maken ze de lekkerste gerechten klaar. Uiteraard met veel rijst. Het eten Zuid-Korea staat bekend om haar gezonde eigenschappen; weinig calorieën en veel groenten.

Kimchi is het nationale gerecht in Zuid-Korea (en erg lekker!)

Als je eten Zuid-Korea besteld bestaat je maaltijd uit kimchi, rijst, soep en een van bovenstaande sauzen. Net als veel andere landen in Azië wordt niet alles op één boord geserveerd maar krijg je kleine bakjes en schaaltjes waardoor de hele tafel vol staat met heerlijk eten. Eten is hier ook een sociale gebeurtenis en gebeurt nooit alleen. Altijd met vrienden, familie of collega’s.

TIP ♥ – de barbecue is hier ook erg populair, maar niet op de manier zoals wij barbecuen. Ze gebruiken hier speciale tafels met een gat erin om het vlees te kunnen grillen. Naast de barbecue wordt er natuurlijk ook veel vis gegeten. Rauw, gebakken of in de soep.

Myeongdong Market

Waar kun je eten?

Koreanen eten graag buiten de deur dus je vindt overal restaurants. Je hebt de keuze om bij een van de bekende market stalls te eten (street food) of in een restaurant met een vast menu (jeongsik). De kleinere restaurants serveren niet meer dan 10 gerechten.

Bij bekende highlights kun je vaak wat meer krijgen. Hou er rekening mee dat Koreanen niet graag alleen eten. Het kan voorkomen dat reizigers (of locals) die alleen komen eten niet binnen worden gelaten omdat veel restaurants gerechten serveren voor twee of meer personen. Dit gebeurd zeker bij de jeongsik en barbecue.

TIP ♥ – houd er rekening mee dat het eten Zuid-Korea best pittig kan zijn!

Street food Zuid-Korea

Street food is iets wat je moet proberen in Zuid-Korea. Street food betekent dat je op straat bij een stalletje je eten haalt. Dit zie je veel in Azië, maar bijvoorbeeld ook in landen als Guatemala in Midden-Amerika.

En vaak genoeg zijn de maaltijden die je hier krijgt vele malen lekkerder dan in een restaurant, omdat alles vers gemaakt wordt. Je vindt de stalletjes eigenlijk overal, zeker in grotere steden.

Een groot voordeel is dat het erg goedkoop is. Voor een maaltijd betaal je tussen de €0,35 tot €1,50. Enkele bekende gerechten zijn bungeoppang (pittige viscrackers), dakkochi (gegrilde kipsate), gyeranppang (ei muffins), haemul pajeon (vis pannekoekjes), hotteok (Koreaanse donuts) en odeng (vis sate).

Street food op de Myeongdong Market in Seoul

Drinken Zuid-Korea

Drinken is net als eten een sociale gelegenheid. En in Zuid-Korea kunnen ze er wel wat van. Vaak drinken Koreanen samen met vrienden, familie of collega’s tot in de late uurtjes en ze blijven zeker niet nuchter. Bekend drankje in Zuid-Korea is soju.

Een likeur die gegarandeerd voor een kater zorgt. Daarnaast wordt er ook veel (groene) thee gedronken. De traditionele thee wordt steeds populairder in Korea, vanwege de vele voordelen voor je gezondheid. Er zijn dan ook erg veel varianten te verkrijgen.

Meer lezen over Zuid-Korea?

0 comments

  1. Anoniem

    Visitor Rating: 3 Stars

  2. Anoniem

    Visitor Rating: 5 Stars

  3. Anoniem

    Visitor Rating: 4 Stars

  4. Anoniem

    Visitor Rating: 4 Stars

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU