Angkor Wat

De Angkor Wat is één van de belangrijkste archeologische gebieden in Zuidoost-Azië en de absolute highlight van Cambodja. Het is de populairste en meest bezochte bezienswaardigheden van Cambodja. De tempels vormen een mythisch bouwwerk zoals veel mensen nog nooit gezien hebben. Deze tempels, gebouwd tijdens het bekende Khmer rijk zijn een combinatie van creativiteit en toewijding aan de goden. Elke heerser van het Khmer rijk wilde tempels bouwen groter dan die van zijn voorganger waardoor er een complex van 400 vierkante kilometer is ontstaan.

Angkor Wat en andere tempels

Door de enorme bouwdrift van de koningen van het Khmer rijk kenmerkt dit complex zicht door het grootste religieuze bouwwerk ter wereld; de Angkor Wat. Alle tempels stammen uit het beroemde Khmer rijk dat zich in de hoogtij dagen uitstrekte van Myanmar tot Vietnam. Vandaag de dag vormen de tempels nog steeds het hart van Cambodja. Op deze pagina vertellen we je het volgende over de Angkor tempels;

Zorg er voor dat je de Angkor Wat in ieder geval ziet met zonsondergang op zonsopkomst!

Het is niet alleen de nationale trots maar voor veel Cambodjanen ook een bron van inspiratie in de vorm van een bedevaartsoord. Elke reiziger in Cambodja brengt een bezoek aan de Angkor Wat tempel. Ook al is het toeristische en druk (zeker in het hoogseizoen), de Angkor tempels zijn een must voor iedereen in Cambodja.

backpacken in azie

De Angkor Wat bij zonsondergang is erg indrukwekkend.

Siem Reap

De tempels staan in de provincie Siem Reap. De eerste stad die in deze regio werd gebouwd was Yashodapura in het jaar 889. In ruim 500 jaar werden er door verschillende koningen meer steden en tempels gebouwd die vandaag de dag nog te bewonderen zijn. Bij Angkor Wat vindt je ruïnes van verschillende hoofdsteden uit het Khmer rijk.

Angkor betekent ‘heilige stad’ in het Khmer en Wat betekent tempel. Gezien de tempels, de formaten, de symmetrie en de afwerking van de tempels doet de Angkor Wat zijn naam eer aan. Sinds 1992 staan de tempels op de Werelderfgoedlijst. De bekendste tempel uit de regio is uiteraard de Angkor Wat maar er zijn er meer. De belangrijkste staan hieronder vermeld.

De Angkor Wat is niet de enige tempel hier. In de omgeving liggen er nog veel meer.

Angkor Wat

De Angkor Wat betekent ook wel Heilige Tempel. Deze tempel is samen met Bagan de meest bekende tempel in Zuidoost-Azë. De tempel is gebouwd tussen het jaar 1113 en 1145 in opdracht van Suryavarman II. Veel namen van koningen in deze tijd eindigen overigens op ‘varman’. Varman staat voor ‘beschermer’. Gezien de grote en complexiteit is het een klein wonder op zich dat deze tempel in slechts 32 jaar gebouwd is. De tempel is destijds gebouwd ter ere van de Hindoe god Vishnu.

Het hoogste punt van de tempel is 65 meter en het gebied om de tempel is ongeveer een vierkante kilometer groot. Het ontwerp van de tempel is zeer bijzonder en precies. Het is gebouwd volgens de mythische hindoeïstische kosmos met als richtlijn de vijf pieken van de berg Meru. Als je de Angkor Wat bezoekt zal je zien dat er één grote toren is die diende als het huis van de Hindoe goden. De vier kleine torens eromheen stonden voor de oceanen en continenten.

Het eerste wat je opvalt zijn de enorme hoeveelheden reliëfs die op de Angkor Wat aanwezig zijn. Het is bijna niet te bevatten dat zoiets met de hand is gemaakt. Elk reliëf vertelt zijn eigen verhaal of legende. Op de gehele Angkor Wat zijn zo’n 2.000 Devata’s (godinnen) en Aspara’s (danseressen) afgebeeld!

Angkor Wat Tips

Als je naar de Angkor Tempels zijn er een aantal dingen je die niet mag missen;

 • Zonsopkomst bij de Angkor Wat;
 • Bezoek de Bayon tempel;
 • Check waar Tomb Raider is opgenomen (Ta Prohm);
 • Bewonder de details op Banteay Srei;
 • Doe een trekking bij de River of a Thousand Lingas;

Angkor Thom

De Angkor Thom is wat minder bekend dan de Angkor Wat maar zeker net zo mooi. Ook de Angkor Thom is afkomstig uit het Khmer rijk en is gebouwd onder leiding van Jayavarman VII. Na zijn machtsovername in het jaar 1177 heeft hij van Ankgor Thom de nieuwe hoofdstad gemaakt om zijn overwinning op het Champa rijk te vieren.

Jayavarman VII leefde van ongeveer 1130 tot 1215 en was vrijwel zeker de eerste boeddhistische koning van Angkor.

Er worden hier een hoop olifanten ritjes aangeboden. Wij raden aan dit niet te doen. Olifanten leven hier in gevangenschap en worden vaak slecht behandeld

Mensenmassa

We zullen er niet om heen draaien. Je bent niet de enige die de tempels bij Angkor wilt zien. Vaak hoor je reizigers hier over klagen maar helaas ontkom je er niet aan.

De meeste bezoeken de Angkor tempels vanwege de zonsopkomst. Daarna vertrekken ze weer. Blijf dus even hangen tussen 7:00 en 9:00 uur dan is het wat rustiger. Rond het midden van de dag is het ook rustiger omdat het heet is.

De toegangspoorten van de Angkor Thom

Jayavarman VII liet de indrukwekkende toegangspoorten van de Angkor Thom bouwen (zie foto). Dit deed hij om de stad beter de kunnen verdedigen. Vele vinden deze tempel beter begaanbaar en rustiger dan de Angkor Wat omdat je hier tussen en zelfs op de tempel kan.

Dit raden wij echter niet aan. De tempels zijn duizenden jaren oud en hebben met het massatoerisme al genoeg te verduren. Als iedereen de tempels en cultuur met respect behandeld zorgen we er voor dat de generaties na ons ook kunnen genieten van deze magische plek.

Binnen deze stadsmuren zijn vandaag de dag nog vele ruïnes van tempels te vinden als;

De Baphuon-tempel

Deze tempel is gebouwd in het jaar 1150. Koning Udayadityavarman II droeg de tempel op aan de Hindoe god Shiva. Niet lang geleden is een deel van de tempel ingestort en in 1960 werd een poging gedaan om het te restaureren. Het toenmalige Khmer regime stond dat echter niet toe. Gelukkig is dit in 1996 alsnog gebeurd.

TIP – de populaire plekken zijn niet voor niets zo druk. Het is dus de moeite waar om er wel een keer heen te gaan. Koop daarom minimaal een 3-dagen ticket. Dan heb je tiid om meerdere plekken bezoeken.

De Bayon-tempel

De Bayon tempel is een mengeling van boeddhisme en hindoeïsme en gebouwd door koning Jayavarman VII in 1181. De Bayon is een rond complex, dit in tegenstelling tot de meeste tempels binnen Angkor. De Bayon tempel is ook een beetje een vreemde gewaarwording tussen alle andere Ankro tempels. Bayon heeft op dit moment 37 (gerestaureerde) torens maar origineel moeten het er 49 tot 54 zijn geweest me elk 4 gezichten erop. Ook op de Bayon tempel zijn vele reliëfs te vinden van bijvoorbeeld Lokeshvara.

Ta Keo

De Ta Keo tempel werd gebouwd door Jayavarman V. Jayavarman V was 10 jaar toen hij zijn vader opvolgde. 7 jaar later (het jaar 975) liet hij zijn eerste tempel bouwen. Dit was de Ta Keo tempel. De tempel heeft 5 torens en is gebouwd in een ‘terras-stijl’, te vergelijken met de Borobodur in Indonesië. De tempel oogt enorm en dit komt vooral door de grote vormen die er zijn gebruikt in tegenstelling tot veel andere tempels uit deze tijd.

De Te Keo tempel

Het Olifantenterras

Het Olifanten terras is een enorm plein waar de koningen vroeger alle parades, spelen, feesten en andere bijzondere taferelen zagen gebeuren. In die tijd moet het een magisch effect hebben gehad met de vele mensen en olifanten die hier rond liepen. Dit gebied draagt de naam Olifanten terras maar als je goed kijkt zal je ook beelden zien van leeuwen en garuda’s (een mythische vogel).

De Phimeanakas-tempel

De Phimeanakas-tempel werd in 962 gebouwd door koning Rajendravarman in de onbekende Khleang stijl. Koning Suryavarman (waar Koning Jayavarman VII de neef van was) liet de tempel jaren later echter herbouwen in de Hindoe stijl. Helaas is een deel van de tempel ingestort waardoor het veel van zijn glorie verloren heeft.

Toegang Ankor tempels

Om de tempels te kunnen bezoeken moet je entre betalen. Dit geld gebruiken ze voor onderhoud van de tempels. Het heet een ‘Angkor Pass’ en zonder zo’n pas kom je het complex niet op. Deze passen kunnen gekocht worden bij de hoofdingang onderweg naar de tempels.

Openingsuren voor de tempels is van 5:00 uur tot 18:00 uur. De Angkor Wat gaat om 18:00 uur dicht. Je moet altijd je ticket bij je hebben omdat er soms gecontroleerd kan worden en er wordt naar gevraagd bij de ingang van grotere tempels. Als je het park binnen gaat zonder ticket moet je een boete betalen. Meer informatie vind je hier.

TOEGANSPRIJZEN – je hebt verschillende kaartjes die je kunt kopen. Je hebt ze voor voor één dag ($20), voor drie dagen ($40) en voor zeven dagen ($60). Als je zonder ticket het complex betreed krijg je een toegangsverbod en $100 boete

Angkor Wat

Zonsondergang bij Angkor Wat

Beste reistijd

De beste tijd om de tempels te bezoeken is niet alleen afhankelijk van het weer. Op sommige momenten is het drukker met mensen (voor zonsopkomst) of erg heet (midden op de dag). De kans op regen is het grootst tussen de maanden mei en oktober. Hieronder een overzicht van de beste reistijd om de Angkor tempels te bezoeken.

Beste reistijd Angkor

Locatie Angkor Tempels

Wat wij vinden:
 • Azië Expert

Samenvatting

De Angkor Wat is één van de belangrijkste archeologische gebieden in Zuidoost-Azië en de absolute highlight van Cambodja. Het is de populairste en meest bezochte bezienswaardigheden van Cambodja. De tempels vormen een mythisch bouwwerk zoals veel mensen nog nooit gezien hebben.

4.6

Vragen, opmerkingen en antwoorden

4
 1. Joyce

  hallo,

  is de Angkor heel erg toeristisch? Ik wil namelijk niet al te drukke plekken bezoeken.
  Alvast bedankt!

  Joyce

  Beantwoorden
  • Azië Expert

   Hoi Joyce,

   de Angkor is logischerwijs toeristisch, het is de bekendste highlight van Cambodja en een van de bekendste in heel Zuidoost-Azië. Je zal dus zeker niet de enige zijn 🙂 Toch raden we aan om er wel heen te gaan. Er zijn genoeg plekjes waar je alleen kunt wandelen over het complex. Er is namelijk meer te zien dan de Angkor Wat. Naar Cambodja reizen zonder de Angkor tempels te bezoeken kan eigenlijk niet 😉

   Groeten,
   Ties

   Beantwoorden
   • Corno

    Goedemorgen Ties,

    Mocht je maar 1 volledige dag bij de Angkor Wat zijn, hoe zou jou dagindeling er dan ongeveer uit zien en welke tempels/tombes zou je dan aanbevelen om in ieder geval te bezoeken?

    Gr. Corno

    Beantwoorden
    • Azië Expert

     Hoi Corno,

     je kunt in een dag tijd best veel zien. Ik zou zeker naar de Angkor Wat gaan. Die mag je niet missen 🙂 Verder heb je de Angkor Thom, de Ta Prohm (Tomb Raider tempel), de Bayon tempel (wat ik persoonlijk de mooiste vond) en het Olifantenterras. Dit is prima in één dag te doen.

     Groeten,
     Ties

     Beantwoorden

Door de vele vragen kunnen we helaas niet iedereen meer persoonlijk beantwoorden. We doen ons uiterste best.

Je email adres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.