Bagan

Een reis naar Myanmar en niet naar Bagan gaan is ondenkbaar! Wat Angkor Wat voor Cambodja is of Borobudur voor Indonesië is Bagan voor Myanmar. Het wordt niet voor niets op één lijn geplaatst met de bekende Angkor Tempels. En sterker nog; mensen die het voorrecht hebben gehad om zowel de Angkor Wat als Bagan te bezichtigen plaatsen Bagan nog hoger. Dit komt vooral omdat het in Bagan, en Myanmar in het algemeen, nog niet toeristisch is. Het is een wereld van verschil met de drukte bij de Angkor.

De kans dat je naar Bagan gaat als je in Myanmar bent is vrij groot. Daarom willen we je zo goed mogelijk informeren over deze bijzondere plek. Op deze pagina lees je het volgende;

Het schitterende Bagan

Wat Bagan zo bijzonder maakt is de duizenden tempels die hier staan. Op zo’n 40 vierkante kilometer vindt je hier 2.200(!) boeddhistische tempels, kloosters, kunstschatten en pagodes en nog eens ruim 2.000 ruïnes. Deze cijfers zijn al indrukwekkend maar als je dit met je eigen ogen aanschouwt is het nog veel indrukwekkender! Nergens ter wereld vindt je op zo’n klein gebied zo veel tempels en pagodes. Het is dan ook één van de belangrijkste archeologische vondsten in heel Azië.

TIP – houd er rekening mee dat alle buitenlandse bezoekers $10 p.p moeten betalen om de Bagan Archaeologicol Zone binnen te mogen.

Wat dat betreft is het bijzonder dat de bouwwerken nog niet op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het restrictieve beleid ten opzichte van toeristen en internationalisatie dat Myanmar jarenlang heeft gevoerd. Bagan staat wel op de Tentative List van UNESCO, een soort wachtlijst. Als het aan ons ligt worden de tempels vandaag nog toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst want Bagan is minimaal zo indrukwekkend als Angkor of Borobudur, zo niet indrukwekkender.

Bagan

De opkomende zon bij de tempels

Tempels, tempels en nog een tempels

In Bagan is vooral de hoeveelheid tempels die het zo indrukwekkend maakt. Steeds meer toeristen vinden hun weg richting Bagan waar je kan genieten van spectaculaire uitzichten over de tempels. Daarnaast is het voor veel Theravade boeddhisten nog steeds een bedevaartsoord. De meest spectaculaire manier om de tempels te zien is vanuit de lucht. Er is de mogelijkheid om in een luchtballon boven het gebied te zweven en zo de duizenden tempels te zien.

WAAR TE SLAPEN? – je hebt 3 opties om te overnachten in Bagan. Nyaung U, Old Bagan en New Bagan. Nyuang U is voor de budget reizigers met gezellige restaurants en goede transportmogelijkheden. New Bagan heeft de beste ‘normal’ accommodatie, hoewel het er niet echt sfeervol is en Old Bagan ligt het dichts bij de tempels met de meeste luxe resorts.

Onder je lijken dan de duizenden stoepa’s, tempels en pagodes als gouden witte en rode pionnen over het landschap uitgestrooid. In werkelijkheid zijn deze nauwkeurig neergezet door verschillende welvarende families. Zeker bij zonsopkomst heerst er een sprookjesachtige sfeer. Het laat een onuitwisbare indruk achter en Bagan is voor vele ook niet voor niets hét hoogtepunt van hun reis.

Bagan

Ties in Bagan

Welke tempels?

Er staan hier in totaal zo’n 4.500 tempels en ruïnes. Als je alleen de 2.200 tempels wilt bezichtigen en uit gaat van twee tempels per dag ben je al ruim drie jaar bezig, elke dag.

En dan laten we de 2.000 ruïnes nog achterwege. Het is voor de doorsnee backpacker of toerist ook (bijna) niet mogelijk om alle tempels te zien, daarom hebben we een overzicht van de drie belangrijkste of mooiste tempels van Bagan. Uiteraard is er nog veel meer te zien. De beste manier is om een plattegrond te vragen met daarop alle tempels.

Luchtballon

Heb je het geld en de lef? Maak dan een ballonvlucht over Bagan, een adembenemende ervaring!

Ananda Pahto

Ze zeggen in Myanmar ook wel; als je niet bij de Anada Patho bent geweest ben je niet in Bagan geweest. De Ananda Pahto wred gebouwd door koning Kyanzittha. Hij was de zoon van koning Anawrahta, de eerste koning in Bagan. Naast het feit dat dit een prachtige tempel is om te zien staat de Ananda Pahto vooral bekend om de vier gigantische Boeddhabeelden binnenin de tempel.

Elk beeld staat voor een windrichting, twee van deze beelden veranderen van gezichtsuitdrukking wanneer je er naar toe loopt. De mooiste tijd om de Ananda Pahto te bezoeken is tussen half december en januari. Er wordt dan een religieus festival gevierd waar duizenden boeddhistische pelgrims op afkomen. De tempel raakte tijdens de aardbeving van 1975 zeer zwaar beschadigd en moest volledig worden gerestaureerd.

TIP – als je foto’s wil maken zonder al te veel mensen op je foto ga dan tussen 13:00 en 16:00. Dit is het heetst van de dag, en veel mensen zoeken dan een restaurantje op.

Bagan

Sulamani tempel

Sulamani werd in 1181 gebouwd door Narapatisithu. Deze tempel werd bekend als “kraaien juweel’ en is een meer verfijnde tempel dan de Htilominlo en Gawdawpalin tempels. Sulamani heeft een paar van de mooiste sierwerken met het bewerkte stucwerk op lijstwerk en pilaren. Deze zijn vandaag nog in redelijk goede conditie.

De tempel is voorzien van twee verdiepingen die op brede terrassen zijn samengesteld om een piramide effect te creëren. Het metselwerk wordt beschouwd als een van de beste in Bagan. Een deel van de tempel werd in 1975 beschadigd door de aardbeving. Er staan pagodes op de hoeken van elk terras en een hoge muur, inclusief toegangspoorten. Het is een van de meest indrukwekkende tempels.

Bagan

Dhammayangyi tempel

De Dhammayangyi tempel is de grootste in deze regio. En dat zegt nogal wat met ruim 4.500 tempels en ruines. De tempel is qua bouw vergelijkbaar met de Ananda Temple heeft. Het werd gebouwd door koning Narathu (1167-1170), die ook bekend stond als Kalagya Min, de ‘king killed by Indians’.

Na de moord op zijn eigen vader, besteeg Narathu de troon van Bagan en als gevolg van dat, bouwde hij deze tempel. Er wordt gezegd dat Narathu toezicht hield op de bouw zelf en dat metselaars werden geëxecuteerd als ze een naald tussen de bouwstenen konden plaatsen. Helaas heeft Narathu de tempel nooit af gezien, hij werd vermoord voor de voltooiing.

TIP – je kunt met de boot van Mandalay naar Bagan als het water hoog genoeg staat. De boottocht duurt ongeveer 12 uur en is bijzonder om mee te maken.

Bagan

De geschiedenis

Bagan is één van de vroegere hoofdsteden van Myanmar. Het werd gesticht in 849 en was de hoofdstad van het Pagan-rijk, waar het Theravada-boeddhisme de belangrijkste religie was. Dit verklaart de enorme aantallen tempels, pagodes en kloosters in het gebied. De eerste koning was koning Anawrahta. Hij maakte van de stad in de middeleeuwen een enorme stad van 40 vierkante kilometer. Dit was vijf keer groter dan het toenmalige Londen! In de tijd dat het de hoofdstad was werden er ongeveer 6.000(!) tempels gebouwd waarvan er vandaag de dag dus nog 2.200 overeind staan. Helaas zijn er in 1975 tijdens een aardbeving een groot aantal bouwwerken beschadigd.

TIP – een ballonvlucht over de tempels kost je zo’n $300 tot $350 p.p. best duur, maar het is het dubbel en dwars waard. Hier lees je er meer over.

Bagan werd in 1287 verlaten door de bewoners omdat ze bang waren voor de invasie van hun grote rivaal; Kublai Khan Hij was de leider van de Mongolen. Historici denken dat het vluchten van de bewoners een redding is geweest voor de meeste tempels. De Mongolen troffen namelijk een lege stad en hebben daardoor minder vernield.

Bagan vandaag

Bagan, of Pagan zoals het ook genoemd wordt, ligt aan de oever van de Ayeyarwaddy rivier, op ongeveer 130 kilometer van Mandalay en er wonen vandaag de dag ongeveer 20.000 mensen. Het is een klein dorp en de bevolking leeft voornamelijk van visvangst, weefkunst en de productie van lakwerk. Het is nog maar een klein stadje waar je hotels vindt waar de toeristen kunnen verblijven. Het is hier is veel minder toeristisch dan bijvoorbeeld Angkor Wat. Dit maakt de hele omgeving nog indrukwekkender. Myanmar is echter wel een land in opkomst dus Bagan zal in de loop der jaren zeker drukker worden.

Hoe kom je er?

Bagan kun je eigenlijk opdelen in 3 plekken. Old Bagan, New Bagan en Nyaung U. Je kunt naar alledrie de plekken reizen en overnachten. Het grootste gedeelte van de mensen reist vaak naar Nyaung U. Hier overnachten ze ook.

Nyaung U

In Nyaung U heb je een vliegveld. Er gaan dagelijks vluchten tussen Yangon en Nyaung U voor zo’n $85 tot $100 p.p. Als je met het vliegtuig reist zorg er dan wel voor dat je op tijd reserveert. Deze vluchten zitten namelijk snel volgeboekt. Je kunt ook vanaf Mandalay vliegen voor zo’n $50 p.p.

Uiteraard kun je ook met de bus naar Nyaung U. Dit is voordeliger, maar duurt ook iets langer. Je kun to.a. vanaf de volgende steden met de bus en minivan naar Nyaung U;

  • Mandalay – 6.500 Kyat, 5 uur
  • Kalaw – 10.500 Kyat, 10 uur
  • Yangon – 15.000 Kyat – 11 uur
  • Magwe – 6.500 Kyat 5 uur

Beste reistijd

Verwacht veel hitte in Bagan gedurende het grootste deel van het jaar. De beste tijd om de tempels bezoeken is tussen november en februari, wanneer de temperatuur rond de 30 graden ligt. Vermijd de maanden maart tot en met mei, wanneer de temperaturen ver boven de 40 graden komen. Het is geen pretje om alle tempels te bezoeken in de brandende zon. De neerslag is het hoogst in juni en oktober. Als je kunt, bezoek Bagan dan tijdens een volle maan, een populaire tijd voor de lokale festivals.

Beste reistijd Bagan

Locatie Bagan

Wat wij vinden:
  • Azië Expert

Samenvatting

Een reis naar Myanmar en niet naar Bagan gaan is ondenkbaar! Wat Angkor Wat voor Cambodja is of Borobudur voor Indonesië is Bagan voor Myanmar. Het wordt niet voor niets op één lijn geplaatst met de bekende Angkor Tempels. Bagan is zonder enige twijfel het hoogtepunt van je reis.

5.0

Door de vele vragen kunnen we helaas niet iedereen meer persoonlijk beantwoorden. We doen ons uiterste best.

Je email adres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.