Bohol & Chocolate Hills

Pak een reisgids over de Filipijnen en de kans is groot dat er een afbeelding van Bohol op de voorpagina staat. De natuur op dit eiland is zo mooi dat mensen het verkiezen boven de, veelal bekende, witte stranden. De stranden rondom het eiland Bohol zijn schitterend maar de ware trekpleister hier zijn de Chocolate Hills.

Waarom Bohol?

Bohol is één van de bekendste eilanden in de Filipijnen terwijl het qua grootte maar het tiende eiland van de Filipijnen is. Eigenlijk is Bohol een provincie wat uit nog 75 omliggende eilandjes bestaat. Er wonen ruim één miljoen inwoners en het ligt op anderhalf uur varen van Cebu. Naast de stranden en het berglandschap telt Bohol ook nog ruim 100 grotten.

TIP – vlak bij Bohol ligt Pamilacan Island waar je dolfijnen kunt spotten

De combinatie van de mooie jungles, de indrukwekkende rijstterrassen, de eilandjes voor de kust, de snorkellocaties en de koloniale Spaanse kerken zullen elke reiziger aanspreken.

Do good

Als je op een unieke manier wilt overnachten in Bohol check dan Precess-Bohol.  Dit is een non-profit organisatie die homestays regelen bij families in heel Bohol.

Het geld dat je betaald gaat naar families die het moeilijk hebben.

De Chocolate Hills behoren tot de bekendste highlights van de Filipijnen

Chocolate Hills

De Chocolate Hills zijn zonder twijfel de grootste en bekendste trekpleister in Bohol. Deze kleine heuvels rondom Carmen in het binnenland van Bohol zijn kalkstenen bedekt met groen die ontstaan zijn in de laatste ijstijd. Bohol lag toen namelijk nog onder water en men denkt dat de Chocholate Hills zijn gevormd uit kalkstenen overblijfselen van de koraalriffen uit die tijd.

In totaal zijn het ongeveer 1.500 heuvels die in een gebeid van ongeveer 50 vierkante kilometer liggen. Ze hebben hun naam te danken aan het feit dat de heuvels in de zomer chocolade bruin kleuren. Het bijzondere is dat ze van een afstand allemaal even groot lijken te zijn.

De beste plek om deze merkwaardige heuvels te bekijken is vanuit de dorpjes Carmen en Sagbeyan en bij zonsondergang. Als de zon onder gaat bij de Chocolate Hills kan je schitterende foto’s nemen. Mocht je hier zijn probeer dan een trekking te doen in het droogseizoen. Het landschap is dan oogverblindend mooi!

♥ TIP – Bohol is een klein eiland. Huur een brommer (500 peso) en je rijdt makkelijk zelf naar de Chocolate Hills. Het entreegeld is 40 peso per persoon.

Bohol staat ook in ons routeboek

Zoals veel bekende trekpleisters in Azië gaat er ook bij de Chocholate Hills een legende rond. Men zegt dat hier twee reuzen ruzie hebben gehad en dat de tranen die vloeiden en de rotzooi die naar elkaar toe is gesmeten uiteindelijk de Chocolate Hills zijn geworden.

De tarsier

In Bohol kan je niet alleen mooie bergen bewonderen maar heb je ook nog de kans om het kleine Filipijnse spookdiertje (de tarsier), te spotten.Deze diertjes zijn vrij makkelijk te herkennen aangezien hij nogal grote ogen heeft ten aanzien van zijn lichaam.

TIP – tarsiers zijn extreem gevoelige dieren. Maak dus niet te veel lawaai en volg de regels die er gelden.

Daarnaast kan hij zijn nek 180 graden draaien! Hij leeft in de bossen en komt alleen voor op een paar Filipijnse eilanden. Helaas is de tarsier vandaag de dag een bedreigde diersoort maar bij de Philippine Tarsier Foundation kun je dit schattige maar bedreigde diertje spotten.

♥ TIP – toegang tot het park waar de tarsiers zitten is 60 peso per persoon. Je vindt het park in Loboc.

Bohol

Je moet goede ogen hebben om een tarsier te spotten

Overnachten Bohol

Bohol is niet zo heel groot en met een brommer kan je in twee dagen het meeste van het eiland wel zien. Als je op zoek bent naar strand zit je in de Filipijnen goed. Met ruim 7.000 eilanden heb je genoeg keuze. Het populairste en meest bekende strand in Bohol is Alona Beach. Je vindt hier de typisch witte stranden en blauw water.

Het is de ultieme plek om even bij te komen van al het natuurlijk schoon dat Bohol heeft te bieden. Bohol kan je overigens ook dolfijnen en walvissen spotten hoewel je voor het zwemmen met walvishaaien beter in Donsol kan zijn.

♥ TIP – wij sliepen in HIlltop Cottages in Loboc in een tweepersoonskamer voor 1.000 peso per nacht incl airco. Een andere leuke plek is Nuts Huts, deze dien je wel te reserveren.

Bohol

De Chocolate HIlls

Loboc

Als je eens een keer niet aan het strand wilt slapen kun je ook kiezen voor Loboc. Loboc ligt in de heuvels van Bohol en is wat rustiger dan Alona Beach. Het ligt aan een rivier waar drijvende restaurants rondvaren en waar je kunt zwemmen en kajakken.

Wij vonden het sfeervoller dan Alona Beach. Een gezellige plek in Loboc om te slapen en ’s avonds wat te drinken (naast de drijvende restaurants) is Fox & The Firefly Cottages of Nuts Huts. De laatste wordt gerund door een Belg.

Een leuke activiteit is suppen over de rivier in Loboc (te regelen bij Nuts Huts).

Bohol

Ook al ligt het niet aan het strand, Loboc is een van de beste plekken om te relaxen

Hoe kom je er?

Bohol is redelijk eenvoudig te bereiken. De belangrijkste stad op het eiland is Tagbilaran waar je een vliegveld hebt. Er gaan dagelijks een aantal vluchten tussen Manilla en Tagbilaran maar het is leuker, en goedkoper, om met de boot te gaan.

Boot

Er gaan verschillende boten van en naar Tagbilaran. Alle boten vertrekken vanaf de pier waar je verschillende ferries ziet. Een aantal bestemmingen zijn;

 • Cagayan de Oro (Mindanao) – 700 Peso, 10 uur
 • Cebu City (Cebu) – 250 Peso, 4 uur
 • Dumaguette (Negros) – 700 Peso, 2 uur
 • Larena (Siquijor) – 950 Peso, 3 uur
 • Manilla – vanaf 600 Peso, 30 uur

TIP – wij hebben vanuit Oslob (Cebu) met een bangka de oversteek gemaakt naar Alona Beach. Dit kostte ons 1.000 peso p.p.

Locatie Bohol

Wat wij vinden:
 • Azië Expert

Samenvatting

Bohol is niet het bekendste of populairste eiland van de Filipijnen, maar wij vonden het wel een van de leukste. Het is een klein eiland waar veel te doen is. Huur een brommer en je kunt het hele eiland zien!

4.7

Vragen, opmerkingen en antwoorden

1
 1. Mendez Mitch

  Bed and breakfast

  Geachte ,

  Ik leef hier op bohol met mijn vrouw zij is een local en kent dus het eiland en omgeving .
  We plannen nu om een bed en breakfast te openen met verschillende mogelijkheden om toeristen te begeleiden en rondritten te bezorgen de hills de aapjes de locale markten motorbikes renting en duiken in Cebu maar er is meer dat wij weten en kennen ,om een prachtig avontuur te beleven maar natuurlijk niet op twee dagen maar bv een week zonder verveling en iedere avond door te brengen met local vriendelijke mensen die heel erg behulpzaam zijn en tussen de rice velden .
  Wij zullen hen een lux leventje bezorgen .
  Onze start data is nog niet zo duidelijk maar ik laat het je binnenkort weten als er intresse voor ons project is ?
  De liging van onze plaats is iets over de middel of het eiland !

  Vriendelijke groet.

  Mendez Mitch

  Beantwoorden

Door de vele vragen kunnen we helaas niet iedereen meer persoonlijk beantwoorden. We doen ons uiterste best.

Je email adres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.