Boracay

Met ruim 7.000 eilanden heb je keuze genoeg om ergens aan het strand te gaan liggen. Maar welk strand is nu eigenlijk hét strand van de Filipijnen? Hier komt het eiland Boracay om de hoek kijken, hier ligt namelijk White Beach, het bekendste strand van de Filipijnen. Zoals de naam doet vermoeden een wit strand wat rechtstreeks uit de reclamefolder lijkt te komen.

Boracay

Ondanks de populariteit van dit strand en eiland heeft Boracay nog steeds de charme en uitstraling van een bounty-eiland waar je naast luieren op het strand kan snorkelen, yoga lessen volgen, Mt. Luho kan beklimmen of één van de vele waterporten kan beoefenen. Een heerlijk eiland! Het eiland ligt bij het noordelijke puntje bij het grotere eiland Panay. In het laagseizoen ondergaat het eiland een soort afkick-kuur waar alles wordt opgeknapt en schoongemaakt om de status als ‘Hét strand van de Filipijnen’ te behouden. Het eiland werd pas in de jaren ‘70 ontdekt en vooral White Beach werd toen bekender onder toeristen. White Beach is vier kilometer lang en loopt langs de westkust van het eiland. Je vindt hier tevens de beste restaurants, leukste winkels en strandtentjes.

Sinds de ‘ontdekking’ in de jaren ‘70 telt Boracay meer dan 300 resorts en ontelbare bars en restaurants en marktjes waar je voor zonnebrillen tot horloges terecht kan. Daarnaast is het voor watersport liefhebbers een waar paradijs. Windsurfen, snorkelen, duiken (bij het Apo Reef) en jetskiën is hier overal mogelijk. Ondanks deze transformatie sinds de jaren ’70 is White Beach en Boracay toch vooral zon, zee, prachtige stranden, een ontspannen sfeer en heerlijke fruitshakes. Gelukkig wint die heerlijke eiland vibe het nog van de commercie.

Voor wie echter niet tussen de resorts wil zitten en het populaire White Beach liever niet bezoekt zijn er meerdere opties. Zo heb je Bulabog Beach in het oosten wat door de flinke wind vooral populair is bij kitesurfers. Verder heb je nog het rustige Puka Beach in het noorden. Als je het strandleven een keer wil ontsnappen zou je nog Mt. Luho kunnen beklimmen, het hoogste punt van het eiland vanwaar je een schitterend uitzocht hebt over het eiland en omstreken.

Ondanks dat Boracay nog steeds een klein bounty eiland is (het eiland is maar 9 kilometer lang en op zijn smalste punt 1 kilometer breed) is er de laatste jaren wel een steeds groter probleem met vervuiling van het eiland. Dit is niet alleen een gevaar voor de natuur en de dieren in de omgeving maar ook voor het toerisme en de lokale bevolking.

Locatie Boracay