Borobudur (UNESCO)

De Borobudur is de bekendste trekpleister van Indonesië. Wat de Angkor Wat voor Cambodja is, is de Borobudur voor Indonesië. De Borobudur tempel ligt 40 kilometer ten noordwesten van de stad Yogjakarta in midden Java. De Borobudur is een immens bouwwerk dat opdoemt uit een de groene rijstvelden en omliggende bossen. De tempel ligt vlak bij de Merapi, de meest actieve vulkaan van Indonesië. Samen met de Prambanan en de Kraton in Yogyakarta zijn dit dé highlights van het eiland Java.

Op deze pagina geven we je de volgende informatie over de Borobudur;

Borobudur

De naam Borobudur is waarschijnlijk afkomstig van het Sanskriet “Vihara Buddha Ur”. Vrij vertaal betekent dit “boeddhistische tempel op de berg”. De tempel is gebouwd tussen 750 en 850. De tempel is een indrukwekkend bouwwerk. Het is opgebouwd als een grote stoepa (boeddhistisch bouwwerk dat relieken van een boeddhistische heilige bevat) waarvan de basis 123 bij 123 meter is!

Wist je dat de Borobudur het grootste boeddhistische bouwwerk ter wereld is?!

De tempel telt negen etages. Om de tempel helemaal te kunnen zien heb je aan een uurtje ook niet genoeg. Van de negen etages zijn de eerste zes vierkant, de laatste drie zijn rond. Al deze etages vertegenwoordigen de boeddhistische kosmos. Een boeddhist loopt elke etage zeven keer rond, met de klok mee. Op de bovenste verdieping vindt je 72 kleine stoepa’s die rondom één grote, centrale stoepa gebouwd zijn. Deze stoepa staat voor het Nirwana.

Hoe kom je er

Je kunt overal in Yogyakarta een tour boeken naar de Borobudur (vaak in combinatie met Prambanan). Je kunt echter ook op eigen vervoer.

Vanuit Yogyakarta vertrekken  van Jombor Terminal elk half uur bussen naar Borobudur. Buskaartje kost 20.000Rp. De rit duurt 5 kwartier. De laatste bus gaat om 16:30 uur.

De tempel telt negen etages. Om de tempel helemaal te kunnen zien heb je aan een uurtje ook niet genoeg. Van de negen etages zijn de eerste zes vierkant, de laatste drie zijn rond. Al deze etages vertegenwoordigen de boeddhistische kosmos.

Zonsondergang 

Als je de het tempelcomplex bekijkt is het bijna niet voor te stellen hoe dit toentertijd verwezenlijkt is. Het staat nog steeds fier overeind ondank alle aardbevingen en bomaanslagen. Het is qua oppervlakte enorm en de bouw schijnt minimaal 80 jaar te hebben geduurd! Niet verrassend overigens aangezien er ook voor 56.640(!) kubieke meter steen is gebruikt!

Geschiedenis Borobudur

De tempel is niet altijd zichtbaar geweest. Doordat het vlakbij de Merapi ligt heeft de tempel eeuwen verborgen gelegen onder as en begroeiing. De tempel is in 1814 weer ontdekt door Luitenant Sir Thomas Stamford Raffles, of eigenlijk meer zijn Nederlandse medewerker H.C. Cornelius.

Met meer dan 200 man maakte Cornelius het monument vrij. Het was inmiddels 1885 toen Jan Willem IJzerman de verborgen basis van de Borobudur ontdekte. Hij liet het uitgraven en fotograferen door Kassian Céphas. Hij legde alle 160 reliëfs vast en daarna werden deze weer bedekt. Deze foto’s zijn dan ook zeer bijzonder!

Borobudur

Boeddhabeelden op de tempel

Wist je dat de centrale koepel wordt omringd door 72 boeddhabeelden!

Entre Borobudur

De toegang is niet gratis. Je moet een kaartje kopen om binnen te komen. Vaak zijn dit combi tickets voor de Borobudur en de Prambanan. Voor alleen de Borobudur betaal je $25 entre en een combinatie ticket met de Prambanan kost $40. Het kan dus voordeliger zijn om een combi te maken tussen deze twee tempels. Het zijn twee van de mooiste en bekendste tempels van Indonesië dus de kans dat je ze gaat bezoeken is redelijk groot.

Entree Borobudur

Prijzen entre tickets Borobudur 2016

Wil jij binnenkort naar Indonesië? Lees dan meer over de prachtige highlights van Indonesië, waar je het beste kunt overnachten in Indonesië of hoe je een goedkoop vliegticket boekt.

Reisgids Indonesië

Speciaal voor Indonesië-reizigers heb we, samen met een andere reizigers, deze reisgids ontwikkeld. Het zit boordevol routes en waardevolle tips & tricks waarmee jij je reis tot een succes gaat maken. Geïnteresseerd? Check dan snel onze gids!

UNESCO

De tempel heeft heel wat achter de rug. In 1985 was er een bomaanslag waardoor er negen stoepa’s vernietigd werden. Vandaag de dag wordt het complex door enorm veel toeristen bezocht. Zo vaak zelfs dat experts gewaarschuwd hebben dat dit grote gevolgen kan hebben voor het bestaan van deze tempel.

Gelukkig staat het sinds 1991 op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is het in de zeventiger jaren gerestaureerd in samenwerking met UNESCO. Ook de overheid doet er veel aan om deze prachtige tempel te bewaren.

Monnik op de Borobudur

Omgeving Borobudur

Niet alleen de tempel is indrukwekkend, ook de omgeving is van grote schoonheid. Je vindt hier groene rijstvelden waar op traditionele manier rijst wordt verbouwd. De vulkanen op de achtergrond geeft de omgeving net even dat extra’s waardoor er de digitale camera snel vol is. De locals noemen deze regio ook wel de Garden of Java. De regio rondom de tempel wordt daarnaast beschouwd als het belangrijkste centrum van Indonesië voor het boeddhisme. Je vindt er daarom ook kloosters en kan zelfs cursussen volgen.

Beste tijd om Borobudur te bezoeken

Je komt hier niet om aan het strand te liggen maar toch is goed weer wel belangrijk. Zonnig weer maakt je trip naar deze indrukwekkende tempel net iets aangenamer. Naast het weer kan ook de tijd van invloed zijn. Hieronder een overzicht van de beste reistijd.

TIP – de Borobudur is extra indrukwekkend tijdens zonsondergang en zonsopkomst

Beste reistijd Borobudur

Locatie Borobudur

Ons Oordeel:
 • Azië Expert

Samenvatting

De Borobudur is de bekendste tempel in Indonesië. Het is een gigantisch bouwwerk werd in 1814 ontdekt door de Nederlander H.C. Cornelius. Ondanks dat het vrij toeristisch is, is het wel een aanrader!

4.5

Vragen, opmerkingen en antwoorden

7
 1. Walter

  Prachtig, zeker in de ochtend

  Fantastische plek! Wel erg druk in het hoogseizoen maar als je buiten onze grote zomer vakantie gaat is het prima te doen 🙂 Ik vond het er geweldig. Zeker ’s morgens vroeg is het echt een magische plek.

  Did you find this review helpful? Yes No

  Beantwoorden
 2. Annelies

  Erg leuk

  Echt heel erg leuke plek! Wij waren er helaas al weer te lang geleden. Hopelijk binnenkort weer bij onze volgende Indonesië reis 🙂

  Did you find this review helpful? Yes No

  Beantwoorden
 3. Pim

  Is de borobudur ook buiten het hoofdseizoen goed te bezoeken? En kan je er op eigen gelegenheid heen?

  Beantwoorden
  • Ties

   Hoi Pim,

   de Borobudur is juist goed te bezoeken buiten het hoogseizoen 🙂 Het is dan een stuk rustiger. Je kunt er ook op eigen gelegenheid heen. Met de bus of taxi ben je er zo. Vraag het even na bij je accommodatie. Die hebben vaak de meest recente bustijden en prijzen.

   Groeten,
   Ties

   Beantwoorden
 4. Ik was er al 5 x geweest, voor het laatst in 2008. Een ticket voor mij koste toen nog 10$ en nu in 2016 20$. Met ons vijfen hebben we toen besloten om niet naar binnen te gaan. Toen wij weggingen, zagen we dat er meer toeristen er hetzelfde over dachten en ook niet naar binnen gingen. Wat kost het over 5 jaar? En kom niet met, je kunt het wel betalen, ik ben in 8 jaar tijd ook niet 100% meer gaan verdienen. Dit gaat mij te ver.

  Beantwoorden

Door de vele vragen kunnen we helaas niet iedereen meer persoonlijk beantwoorden. We doen ons uiterste best.

Je email adres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.