Hoofdmenu
Onze Tours

AZIË

Angkor Wat

Door: Ties - Reis Expert    |    Reacties: 7

Bijgewerkt op 30 augustus, 2019

De Angkor Wat is één van de belangrijkste archeologische gebieden in Zuidoost-Azië en de absolute highlight van Cambodja. Het is de populairste en meest bezochte bezienswaardigheden. De tempels vormen een mythisch bouwwerk zoals veel mensen nog nooit gezien hebben. Deze tempels, gebouwd tijdens het bekende Khmer rijk zijn een combinatie van creativiteit en toewijding aan de goden. Elke heerser van het Khmer rijk wilde tempels bouwen groter dan die van zijn voorganger waardoor er een complex van 400 vierkante kilometer is ontstaan.

Angkor Wat en andere tempels

Door de enorme bouwdrift van de koningen van het Khmer rijk kenmerkt dit complex zicht door het grootste religieuze bouwwerk ter wereld; de Angkor Wat. Samen met tempels als Bagan en de buiten Azië gelegen Machu Pichu in Peru, Xunantunich in Belize of Tikal in Guatemala behoort Angkor tot de mooiste ter wereld.

Alle tempels stammen uit het beroemde Khmer rijk dat zich in de hoogtij dagen uitstrekte van Myanmar tot Vietnam. Vandaag de dag vormen de tempels nog steeds het hart van Cambodja. Op deze pagina vertellen we je het volgende over de Angkor tempels;

TIP ♥ – Zorg er voor dat je de Angkor Wat in ieder geval ziet met zonsondergang op zonsopkomst!

Het is niet alleen de nationale trots maar voor veel Cambodjanen ook een bron van inspiratie in de vorm van een bedevaartsoord. Elke reiziger in Cambodja brengt een bezoek aan de Angkor Wat tempel. Ook al is het toeristische en druk (zeker in het hoogseizoen), de Angkor tempels zijn een must voor iedereen in Cambodja.

backpacken in azie

De Angkor Wat bij zonsondergang is erg indrukwekkend.

Siem Reap

De tempels staan in de provincie Siem Reap. Yashodapura was de eerste stad die in deze regio werd gebouwd in het jaar 889. In ruim 500 jaar werden er door verschillende koningen meer steden en tempels gebouwd die vandaag de dag nog te bewonderen zijn. Bij Angkor Wat vindt je ruïnes van verschillende hoofdsteden uit het Khmer rijk.

TIP ♥ – vanuit Siem Reap kost een TukTuk naar de tempels $15 per dag. Ze rijden je dan de hele dag rond.

De Angkor tempels

Iedereen kent de Angkor Wat, maar er zijn veel meer tempels in deze regio. De Angkor Wat is de bekendste van allemaal, maar je kunt hier makkelijk twee dagen rondlopen en elke dag andere tempels bezoeken. Hou er wel rekening mee dat het hier vrij toeristisch is, je zult zeker niet de enige zijn. Op deze pagina vertellen we je over de belangrijkste tempels;

#1 Angkor Wat

Angkor Wat betekent ook wel Heilige Tempel. Deze tempel is samen met Bagan de meest bekende tempel in Zuidoost-Azë. De tempel is gebouwd tussen het jaar 1113 en 1145 in opdracht van Suryavarman II. De tempel is destijds gebouwd ter ere van de Hindoe god Vishnu.

Het hoogste punt van de tempel is 65 meter en het gebied om de tempel is ongeveer een vierkante kilometer groot. Het ontwerp van de tempel is zeer bijzonder en precies. Deze tempel is gebouwd volgens de mythische hindoeïstische kosmos met als richtlijn de vijf pieken van de berg Meru.

Een van de eerste dingen die je opvalt zijn de enorme hoeveelheden reliëfs die op de Angkor Wat aanwezig zijn. Het is bijna niet te bevatten dat zoiets met de hand is gemaakt. Elk reliëf vertelt zijn eigen verhaal of legende. Op de gehele Angkor Wat zijn zo’n 2.000 Devata’s (godinnen) en Aspara’s (danseressen) afgebeeld!

Angkor Wat Tips

Als je naar de Angkor Tempels zijn er een aantal dingen je die niet mag missen;

 • Zonsopkomst bij de Angkor Wat;
 • Bezoek de Bayon tempel;
 • Check waar Tomb Raider is opgenomen (Ta Prohm);
 • Bewonder de details op Banteay Srei;
 • Doe een trekking bij de River of a Thousand Lingas;
Angkor

#2 Angkor Thom

De Angkor Thom is wat minder bekend dan de Angkor Wat maar zeker net zo mooi. Ook de Angkor Thom is afkomstig uit het Khmer rijk en is gebouwd onder leiding van Jayavarman VII. Na zijn machtsovername in het jaar 1177 heeft hij van Ankgor Thom de nieuwe hoofdstad gemaakt om zijn overwinning op het Champa rijk te vieren. Jayavarman VII leefde van ongeveer 1130 tot 1215 en was vrijwel zeker de eerste boeddhistische koning van Angkor.

Jayavarman VII liet de indrukwekkende toegangspoorten van de Angkor Thom bouwen (zie foto hieronder). Dit deed hij om de stad beter de kunnen verdedigen. Vele vinden deze tempel beter begaanbaar en rustiger dan de Angkor Wat.

De Angkor Thom is de grootste tempel binnen het complex en is eigenlijk een verzameling van tempels. Rondom de Thom staat een 8 meter hoge, 12 kilometer lange muur met vijf poorten. Dit zijn de bouwwerken die onder Angkor Thom vallen;

Bayon

De Bayon tempel is een mengeling van boeddhisme en hindoeïsme en gebouwd door koning Jayavarman VII in 1181. Deze tempel is een rond complex, dit in tegenstelling tot de meeste tempels binnen Angkor. Het is ook een beetje een vreemde gewaarwording tussen alle andere Ankro tempels.

Bayon heeft op dit moment 37 (gerestaureerde) torens maar origineel moeten het er 49 tot 54 zijn geweest me elk 4 gezichten erop. Ook op de Bayon tempel zijn vele reliëfs te vinden van bijvoorbeeld Lokeshvara.

TIP ♥ – er worden hier een hoop olifanten ritjes aangeboden. Wij raden aan dit niet te doen. Olifanten leven hier in gevangenschap en worden vaak slecht behandeld.

Angkor Tom
Angkor Thom
Het Olifantenterras

Het Olifanten terras is een enorm plein waar de koningen vroeger alle parades, spelen, feesten en andere bijzondere taferelen zagen gebeuren. In die tijd moet het een magisch effect hebben gehad met de vele mensen en olifanten die hier rond liepen.

Dit gebied draagt de naam Olifanten terras maar als je goed kijkt zal je ook beelden zien van leeuwen en garuda’s (een mythische vogel).

The Baphuon

Onderdeel van de Angkor Thom en bekend vanwege de vele  trappen. Het is een prachtig complex maar het uitzicht is misschien nog wel mooier. Je kunt helaas niet alle trappen op. De Baphuon wordt al vele jaren gerestaureerd, maar is nu in een redelijke goede staat. Van bovenaf heb je een prachtig uitzicht over de oude stad Angkor Thom en omliggende tempels.

Deze tempel is gebouwd in het jaar 1150. Koning Udayadityavarman II droeg de tempel op aan de Hindoe god Shiva. Niet lang geleden is een deel van de tempel ingestort en in 1960 werd een poging gedaan om het te restaureren.

Het toenmalige Khmer regime stond dat echter niet toe. Gelukkig is dit in 1996 alsnog gebeurd.

Baphuon Temple
Baphuon Temple
De Phimeanakas-tempel

Phimeanakas ligt vrij dicht bij de Baphuon en is ook onderdeel van Angkor Thom. Het is niet zo groot als The Baphuon maar heeft een vergelijkbaar ontwerp. En er is een steile trap (heel steil!). Je kunt de tempel ook vanaf de grond bekijken, maar de top is wel indrukwekkender.

De Phimeanakas-tempel werd in 962 gebouwd door koning Rajendravarman in de onbekende Khleang stijl. Koning Suryavarman (waar Koning Jayavarman VII de neef van was) liet de tempel jaren later echter herbouwen in de Hindoe stijl.

Helaas is een deel van de tempel ingestort waardoor het veel van zijn glorie verloren heeft.

Tips voor Angkor Wat

#3 Prasat Kravan

Dit is een van de kleinere Angkor tempels. Deze tempel werd gebouwd in de 10e eeuw. De gevel bestaat uit symmetrische torens van rode bakstenen. De gedempte kleur van de steen maakt het een unieke tempel in dit complex.

De Prasat Kravan is meestal de eerste stop van de ‘grote tour’ in het tempelcomplex van Angkor.

#4 Ta Keo

De Ta Keo tempel werd gebouwd door Jayavarman V. Jayavarman V was 10 jaar toen hij zijn vader opvolgde. 7 jaar later (het jaar 975) liet hij zijn eerste tempel bouwen. Dit was de Ta Keo tempel. De tempel heeft 5 torens en is gebouwd in een ‘terras-stijl’, te vergelijken met de Borobudur in Indonesië.

De tempel oogt enorm en dit komt vooral door de grote vormen die er zijn gebruikt in tegenstelling tot veel andere tempels uit deze tijd.

De Te Keo tempel

#5 De Ta Phrom

Na de Angkor Wat is de Ta Prohm een van de meest populaire tempels voor toeristen in het Angkor-gebied. Dit is niet alleen omdat het een prachtige tempel is die door de bomen lijkt te worden opgegeten, het is ook de die bekend werd door Lara Croft aangezien de film Tomb Raider hier is opgenomen.

Het is een van de oudste tempels van Angkor en de eerste die geheel van zandsteen is gebouwd. Met veel ruïnes die door de wortels van torenhoge bomen worden bedekt, is deze tempel verreweg een van de meest spectaculaire.

TIP ♥ – bezoek de tempel vroeg in de morgen wanneer iedereen bij de Angkor Wat is.

#6 De Banteay Srei

Deze tempel ligt niet in het Angkor tempelcomplex, maar zo’n 30 kilometer verderop. Het is echter wel een tempel die het bezoeken waard is, al is het alleen maar omdat het hier een stuk rustiger is.

Het is één van de kleinste Angkor tempels die er te vinden is, maar de Banteay Srei compenseert zijn kleine afmetingen met grootste schoonheid!

De naam Banteay Srei betekent de ‘tempel van de vrouwen’. Dit omdat men beweerd dat de tekening zo gedetailleerd en precies zijn, dat dit alleen gemaakt kan zijn door vrouwenhanden.

De tempel is gebouwd in het jaar 967 en net als veel tempels in Cambodja is ook deze tempel gebouwd voor het Hindoeïsme.

TIP ♥ – als je een Angkor Pass koopt is deze ook geldig voor de Banteay Srei. Meer info over deze tempel vind je op de pagina Banteay Srei

Banteay Srei

De Banteay Srei

De Angkor Pass

Om de tempels te kunnen bezoeken moet je entre betalen. Dit geld gebruiken ze voor onderhoud van de tempels. Het heet een ‘Angkor Pass’ en zonder zo’n pas kom je het complex niet op. Deze passen kunnen gekocht worden bij de hoofdingang onderweg naar de tempels.

TIP ♥ – de Angkor Pass is ook geldig voor de Banteay Srei

Waar koop je de pas?

De Angkor Pass kan alleen worden gekocht bij het officiële ticketcentrum, op 4 kilometer van de stad Siem Reap. Het is elke dag geopend van 5:00 uur tot 17:30 uur. Tickets die worden gekocht van hotels, tourbedrijven en andere derden zijn niet geldig.

 • De toegangskaart moet contant worden betaald (Amerikaanse Dollars, Cambodjaanse Riel, Thaise Bad of Euro). Betalen per creditcard is niet mogelijk. Er is een ATM beschikbaar mocht je geen cash bij je hebben.
 • Je kunt je toegangskaart niet vooraf kopen. Toegangskaarten voor een eendaags bezoek worden tot 17.00 uur afgegeven, tickets die na 17.00 uur zijn uitgegeven, gelden voor de volgende dag.

Wat zijn de toegangsprijzen?

De toegangsprijs voor het Angkor Archeologisch Park hangt af van het type toegangskaart dat je koopt. Er zijn 3 soorten passen beschikbaar, de genoemde prijzen zijn van kracht vanaf 1 februari 2017.

 • 1-dags pas – $37;
 • 3-daagse pas – $62;
 • 7-daagse pas – $72.

De 3-daagse pas is geldig gedurende 10 dagen vanaf de datum dat je het koopt, de 7-daagse pas is 1 maand geldig vanaf de datum dat je het koopt.

TIP ♥ – misschien leuk om te weten is dat $2 aan het Kantha Bopha Children’s Hospital Fund wordt gedoneerd.

Wat zijn de openingstijden?

De meeste tempels in het park kunnen bezocht worden van 7.30 uur tot 17.30 uur, maar er zijn uitzonderingen:

 • Angkor Wat en Srah Srang kunnen vanaf 5:00 uur tot 17:30 uur worden bezocht, zodat bezoekers de zonsopgang kunnen zien;
 • Phnom Bakheng en Pre Rup kunnen van 5.00 uur tot 19.00 uur bezocht worden, zodat bezoekers de zonsopgang en zonsondergang kunnen zien.

Meer informatie vind je hier.

TIP ♥ kinderen tot 12 jaar mogen gratis naar binnen. Ze moeten alleen hun paspoort laten zien.

Druk, druk, druk...

We zullen er niet om heen draaien. Je bent niet de enige die de tempels bij Angkor wilt zien. Vaak hoor je reizigers hier over klagen maar helaas ontkom je er niet aan.

De meeste bezoeken de Angkor tempels vanwege de zonsopkomst. Daarna vertrekken ze weer. Blijf dus even hangen tussen 7:00 en 9:00 uur dan is het wat rustiger. Rond het midden van de dag is het ook rustiger omdat het heet is.

Angkor Wat

Zonsondergang bij Angkor Wat

Do’s & Don’ts bij de tempels

De tempels die je hier bezoekt zijn heiligdommen. Het is daarom belangrijk om je te gedragen en te kleden op de manier zoals van je wordt verwacht. Helaas komen er nogal eens toeristen negatief in het nieuws door naakt bij de tempels te fotograferen of gekke bekken te trekken bij boeddhabeelden. Dit is absoluut NOT-DONE bij deze heiligdommen. Een aantal tips.

Dresscode bij de Angkor tempels

De boeddhistische cultuur is redelijk conservatief met betrekking tot kleding. Het dragen van kleding zoals korte broeken of rokken die huid boven de knieën tonen, worden beschouwd als zeer respectloos.

Ook blote schouders is not-done. We raden je aan om je respectvol te kleden wanneer je Angkor bezoekt. Dat betekent dat je je knieën en schouders en buik bedekt.

TIP ♥ – het is niet verboden om met monniken te praten, maar wees respectvol. Vraag ALTIJD toestemming voor een foto.

Het beklimmen van tempels

De ruïnes van Angkor tonen zijn prachtig door de bijzondere architectuur. De velen toeristen en het  aanraken van de ruïnes versnellen het proces van afbraak. Elk jaar komen hier duizenden mensen en helaas is het afbraak-effect moeilijk te voorkomen. Om je impact te minimaliseren, wordt het sterk aangeraden om de volgende dingen niet te doen:

 • Raak te beelden niet aan;
 • Zit niet op breekbare structuren;
 • Leun niet op tempelstructuren;
 • Verplaats of neem geen archeologische artefacten mee;
 • Teken niet op muren;
 • Gebruik geen paraplu’s met scherpe pinten.

Geluidsoverlast

Dit geldt misschien meer voor Chinezen dan voor Nederlanders en Belgen. Het word als onbeleefd beschouwd om luid te zijn. Daarom is het belangrijk om stil en respectvol te praten. Schreeuwen of veel geluid verstoren andere bezoekers.

TIP ♥ – het hele complex is een rookvrije zone!

Angkor
tips voor Angkor Wat

Tips voor een bezoek

Deze tempels behoren tot de populairste in heel Azië. Het kan er gigantisch druk worden en er zijn heel wat mensen die daar over klagen. We begrijpen het punt, maar het is zo druk om een reden. De tempels zijn gewoon erg indrukwekkend.

Soms zie je door alle bomen het bos niet meer. Daarom hebben wij een aantal tips voor het bezoeken van deze tempels op een rij gezet. 

TIP – bekijk hier onze tips

Beste reistijd

Met de beste tijd om te gaan doelen we niet op het weer (daarover lees je hier meer). We hebben het hier over het moment waarop het het minst druk is bij de Angkor Wat. Wat dat betreft moeten we je enigszins teleurstellen. Je zal nooit de enige zijn die hier heen komt, het is hier altijd druk.

Zeker bij de populaire tempels Angkor Wat, Bayon en Ta Prohm is het mensen ontwijken. Als je de drukte een beetje wil vermijden kan het helpen om niet de ‘vaste route’ te volgen, maar gewoon zonder plan door het complex te lopen op zoek naar rustige plekken.

TIP ♥ – qua weer zijn de maanden november tot en met april de beste maanden om Cambodja te bezoeken.

Angkor Wat

De beste zonsondergang tips

Verwacht geen wonderen. Tijdens zonsondergang is het druk. Er zijn twee primeime momenten bij de Angkor Wat; zonsopkomst en zonsondergang. Het maakt niet uit waar je deze twee natuurverschijnselen wil bekijken; het is er altijd druk. DE plek om te fotograferen is het het lotusmeer voor de hoofdtempel (Angkor Wat). Dit is de bekende foto die je alle reisgidsen ziet staan (zie hieronder).

De enige mogelijkheid om hier een goede foto te maken is door vroeg (héél vroeg) te komen. Wij waren hier rond 5:00 uur om een goed plekje te scoren!

Andere mogelijkheden

Andere mooie plekken om de zon onder te zien gaan is bij Phnom Bakheng, maar ook hier zul je nooit alleen zijn. Een mooi alternatief is Pre Rup, maar hoe rustig het hier ook is, het is niet voor niets zo druk bij het lotusmeer. Dat is DE plek om foto’s te schieten.

TIP ♥ – als je na 16.30 uur een pas voor een dag koopt, mag je de zonsondergang bekijken en de volgende dag heb je met die pas ook nog toegang tot de tempels.

Locatie Angkor Tempels

Wat wij vinden:
 • 8.6/10
  Azië Expert - 8.6/10
8.6/10

Samenvatting

De Angkor Wat is één van de belangrijkste archeologische gebieden in Zuidoost-Azië en de absolute highlight van Cambodja. Het is de populairste en meest bezochte bezienswaardigheden van Cambodja. De tempels vormen een mythisch bouwwerk zoals veel mensen nog nooit gezien hebben.

7 comments

 1. Jacqueline

  Hallo Ties en Sjoerd,
  Wij willen rond 8 februari 2019 van Phnom Penh naar Can Tho reizen. Hoe kunnen wij dat het beste aanpakken.
  Ook zou ik graag willen weten of jullie ervaring hebben met de TET feesten in Vietnam. Dit jaar valt het op 5 februari. Hebben jullie nog tips en adviezen die we op kunnen volgen?
  Hoor graag van jullie
  BVD

  Groet Jacqueline

 2. Gabriëlle Bruin

  Hoi Ties en Sjoerd,
  Hebben jullie nog tips waar je het beste de zonsopgang en ondergang kan bekijken? En dan het liefst de wat rustigere plekken.
  Thanks!
  Gabriëlle

  1. Ties Post author

   Hoi Gabriëlle,

   Jazeker :) Rustige plekken kun je helaas wel vergeten bij Angor Wat :) Die zijn er nagenoeg niet. De mooiste foto’s maak je op een bepaalde plek en daar wil iedereen graag heen. De beste plek is een van de 2 vijvers voor te tempel. Dan heb je een mooie reflectie van de tempel in het water. Je zou ook nog naar Angkor Hill kunnen gaan. De beste tip die we je kunnen geven is om zo vroeg mogelijk te gaan zodat je zelf je plekje kunt uitzoeken zonder dat er overal al mensen staan :)

   Groeten,
   Ties

 3. Joyce

  hallo,

  is de Angkor heel erg toeristisch? Ik wil namelijk niet al te drukke plekken bezoeken.
  Alvast bedankt!

  Joyce

  1. Azië Expert Post author

   Hoi Joyce,

   de Angkor is logischerwijs toeristisch, het is de bekendste highlight van Cambodja en een van de bekendste in heel Zuidoost-Azië. Je zal dus zeker niet de enige zijn :) Toch raden we aan om er wel heen te gaan. Er zijn genoeg plekjes waar je alleen kunt wandelen over het complex. Er is namelijk meer te zien dan de Angkor Wat. Naar Cambodja reizen zonder de Angkor tempels te bezoeken kan eigenlijk niet ;)

   Groeten,
   Ties

   1. Corno

    Goedemorgen Ties,

    Mocht je maar 1 volledige dag bij de Angkor Wat zijn, hoe zou jou dagindeling er dan ongeveer uit zien en welke tempels/tombes zou je dan aanbevelen om in ieder geval te bezoeken?

    Gr. Corno

    1. Azië Expert Post author

     Hoi Corno,

     je kunt in een dag tijd best veel zien. Ik zou zeker naar de Angkor Wat gaan. Die mag je niet missen :) Verder heb je de Angkor Thom, de Ta Prohm (Tomb Raider tempel), de Bayon tempel (wat ik persoonlijk de mooiste vond) en het Olifantenterras. Dit is prima in één dag te doen.

     Groeten,
     Ties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

Tickets boeken

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van handige tips en weetjes.