Phnom Penh, de naam is voor vele een struikelblok. Deze stad is een feest voor je zintuigen. Overal hoor je typisch Aziatische geluiden en ruik je de heerlijke geuren van locale markten. Phnom Penh is nog een echte Aziatische hoofdstad. Geen metropool als Bangkok maar een combinatie van het heden en verleden van Azië. Het is een stad waar armoede en luxe elkaar overlappen en waar charme en chaos elkaar afwisselen.

De kans is groot dat je in Phnom Penh komt als je in Cambodja bent. Lees daarom deze pagina goed door. We leren je op deze pagina het volgende over deze schitterende highlight;

Phnom Penh; intro

Phnom Penh is de hoofdstad van Cambodja en ligt in het zuid oosten van het land. Phnom Penh betekend ook wel ‘De Heuvel (Phnom) van Penh’. Vreemd genoeg wordt Phnom Penh nog vaak overgeslagen door reizigers die gelijk richting de Angkor tempels vertrekken.

TIP – een leuke manier om de stad te verkennen is met de fiets. Deze kun je huren.

Dit is jammer want de stad ligt prachtig aan de Mekong rivier en biedt genoeg vertier voor reizigers. Het is één van de onontdekte pareltjes Azië. Naar onze mening is Phnom Penh de stad je je verwacht bij een bezoek aan Azië; druk maar sfeervol gecombineerd met een magische ligging!

Lekker eten

Je kunt in Phnom Penh heerlijk eten. ’s avonds openen er tientallen lokale restaurantjes hun deuren en kun je op elke hoek van de straat iets lekkers halen. Je kunt ook street food kopen. Niet zo veel als in Bangkok, maar nog steeds genoeg.

Phnom Penh

De Independence Monument in Phnom Penh 

De charme van Phnom Penh

Wandel over de straten langs één van de vele markies, bezoek he schitterede Royal Palace, leer meer over de schokkende gebeurtenissen in het verleden in het Tuol Sleng Museum of ga op zoek naar lokale gerechten in één van de vele sfeervolle restaurantjes. Phnom Penh heeft het allemaal.

TIP – wij hebben nooit last gehad van zakkenrollers maar we horen we wel verhalen over. Let hier dus op.

Het is een stad in opkomst, één die vandaag de dag nog de charme heeft van een echte Aziatische stad maar ook een stad die is ontdekt door projectontwikkelaars. Laten we hopen dat de charme van Phnom Penh opgewassen is tegen het massatoerisme

Phnom Penh

Het Royal Palace is zeker een bezoek waard

Highlights Phnom Penh

Met de schokkende Killing Fields maar het bijzondere Royal Palace is Phnom Penh een stad van uitersten. De mooiste higlihgts vindt je gewoon op straat waar mensen samen een ochtendsessie yoga doen of op de kraampjes waar je de meest bijzondere dingen kan kopen. De bekendste higlihgts in Phnom Penh vindt je hier onder.

Tuol Sleng Museum

Wat ons betreft verplichte kost bij een bezoek aan Phnom Penh. In deze voormalige school werden tienduizenden Cambodjanen ondervraagd, gemarteld en weggevoerd naar de Killing Fields. Tijdens het bezoek krijg je een goed beeld van de hel die de gevangenen hier doormaakte.

♥ TIP – zoek je meer info? Check dan onze pagina Tuol Sleng Museum

Killing Fields

Onlosmakelijk met verbonden met het Tuol Sleng Museum. Tussen 1975 en 1978 werden hier 17.000 (!) gevangenen, waaronder vrouwen, kinderen en baby’s vermoord. Wat dat betreft dan ook eigenlijk geen “highlight” maar zeker wel het bezoeken waard.

♥ TIP – Zie onze aparte pagina over de Killing Field.

Killing Fields

De bekende Killing Fields, een van de bekendste highlights van Cambodja

Het Royal Palace

Het Royal Palace is gebouwd in 1866 door toenmalig Koning Norodom. Al eeuwen lang is het de verblijfplaats van de Koning of Koningin van Cambodja. Het is iets kleiner dan de Royal Palace in Bangkok maar zeker het bezoeken waard. Het Royal Palace is altijd geopend voor publiek behalve op dagen dat de Koning aanwezig is.
Bij de Royal Palace vind je ook het Huis van de Witte Olifant.

Deze wordt van oudsher al gebruikt voor koninklijke aangelegenheden als verjaardagen, overlijden of trouwerijen. Let er bij bezoek wel op dat er kledingvoorschriften zijn en dat de entree $3 per person is. Een camera kost nog $2 extra en een videocamera $5 extra. Ze zijn geopend van 7:30 – 11:00 en van 14:00 – 17:00 uur.

Zilveren Pagode

De Zilveren Pagode wordt ook wel Wat Preah Keo genoemd wat ‘tempel van de smaragden Boeddha’ betekent. De naam komt voort uit de 5.000 zilveren tegels van 1 kilo per stuk waarmee de vloer is bedekt. De tempel is gebouwd in 1892 door de toenmalige koning van Cambodja, Koning Norodom. Koning Norodom liet zich destijds inspireren door de Wat Pra Keaw in Bangkok.

Het meest in het oog springende beeld is het beeld van Boeddha Maitreya. Dit levensgrote gouden beeld is bedekt met 9.584 diamanten. Zoals bij veel tempels in Cambodja heeft ook hier de Rode Khmer veel vernietigd. Het schijnt dat zo’n 60% van de relikwieën door de Rode Khmer vernietigd is.

Phonm Penh

Geschiedenis Phnom Penh

In 1431 veroverde het Ayutthaya koninkrijk de Angkor regio waardoor de toenmalige koning Ponhea Yat van het Khmer rijk vluchtte naar Phnom Penh. Dat is de eerste keer dat Phnom Penh de hoofdstad werd van Cambodja. Pas in 1866, onder de leiding van koning Norodom I, vestigde de regering zich permanent in Phnom Penh. In die tijd werd ook het Koninklijk Paleis of Royal Palace gebouwd en later volgde de Zilveren Pagode. Hierdoor ontwikkelde de stad zich steeds sneller.

Phnom Penh en omgeving bieden veel bezienswaardigheden die een goede indruk geven van vroegere en huidige Cambodja. Met name de Killing Fields laat bij veel mensen grote indruk achter.. De Killing Fields hebben we in een aparte highlight benoemd.

TravelBird

Wil je graag naar Cambodja maar niet op eigen houtje? Dan is een reis van TravelBird misschien wel wat voor jou. Zij hebben vaak scherp geprijsde reizen naar Cambodja in combinatie met Thailand en Vietnam.

Beste reistijd

In Phnom Penh kun je niet lekker relaxen aan het strand maar goed weer is wel zo leuk. De stad heeft namelijk voldoende bezienswaardigheden die je kunt bezoeken. En dat is leuker als de zon schijnt. Je kunt de stad het beste bezoeken in onze wintermaanden. In de maanden november tot en met februari valt er namelijk de minste regen.

Beste reistijd Phnom Penh

Locatie Phnom Penh

Wat wij vinden:
 • Azië Expert

Samenvatting

Phnom Penh, de naam is voor vele een struikelblok. Deze stad is een feest voor je zintuigen. Overal hoor je typisch Aziatische geluiden en ruik je de heerlijke geuren van locale markten. Phnom Penh is nog een echte Aziatische hoofdstad. Geen metropool als Bangkok maar een combinatie van het heden en verleden van Azië.

4.0

Vragen, opmerkingen en antwoorden

2
 1. Jelle

  Hoi Azië Expert,

  ik ben maar kort in Cambodja en twijfel of ik Phnom Penh moet zien of dat ik beter langer egens anders kan blijven.
  Is het echt een stad die je gezien moet hebben?

  Groeten,
  Jelle

  Beantwoorden
  • Azië Expert

   Hoi Jelle,

   dat ligt er aan wat je nog meer wil zien. In 2 dagen kun je het meest in Phnom Penh wel zien. het is geen Hanoi of Bangkok maar alsnog een mooie stad om te bezoeken. Daarnaast gaan veel bussen via Phnom Penh van A naar B dus kom je er alsnog. Het is geen must-see als je het vergelijkt met steden in Vietnam of Thailand. Maar als je ruimte hebt in je schema zou ik er zeker even heen gaan.

   Groeten,
   Ties

   Beantwoorden

Door de vele vragen kunnen we helaas niet meer zo snel reageren als dat we graag zouden willen. We doen ons uiterste best.

Je email adres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.