Hoofdmenu
Onze Tours

AZIË

Phnom Penh

Door: Ties - Reis Expert    |    Reacties: 2

Bijgewerkt op 14 januari, 2020

Phnom Penh, de naam is voor vele een struikelblok. Deze stad is een feest voor je zintuigen. Overal hoor je typisch Aziatische geluiden en ruik je de heerlijke geuren van locale markten. Phnom Penh is nog een echte Aziatische hoofdstad. Geen metropool als Bangkok, maar een combinatie van het heden en verleden van Azië. Het is een stad waar armoede en luxe elkaar overlappen en waar charme en chaos elkaar afwisselen.

De kans is groot dat je in Phnom Penh komt als je in Cambodja bent. Lees daarom deze pagina goed door. We leren je op deze pagina het volgende over deze schitterende highlight;

Onze ervaring in Phnom Penh

Bij aankomst in Phnom Penh, vanuit Siem Reap, moesten we even schakelen. We hoorden dat veel mensen deze stad over slaan en direct richting het strand van Sihanoukville reizen of naar de Angkor tempels vertrekken.

TIP ♥ – een leuke manier om de stad te verkennen is met de fiets. Deze kun je huren.

Dit is jammer want de stad ligt prachtig aan de Mekong rivier en biedt genoeg vermaak voor een dag of twee. Het is één van de onontdekte steden in Azië. Naar onze mening is Phnom Penh de stad die je verwacht bij een bezoek aan Azië; druk, maar sfeervol gecombineerd met een magische ligging!

Phnom Penh

De Independence Monument in Phnom Penh 

10 bezienswaardigheden in Phnom Penh

Met de schokkende Killing Fields, maar het bijzondere Royal Palace is Phnom Penh een stad van uitersten. De mooiste bezienswaardigheden vind je gewoon op straat waar mensen samen een ochtendsessie yoga doen of op de kraampjes waar je de meest bijzondere dingen kan kopen.

1. Bezoek het Tuol Sleng Museum

Wat ons betreft verplichte kost bij een bezoek aan Phnom Penh. In deze voormalige school werden tienduizenden Cambodjanen ondervraagd, gemarteld en weggevoerd naar de Killing Fields. Tijdens het bezoek krijg je een goed beeld van de hel die de gevangenen hier doormaakte.

Het is zeker geen ‘feel-good’ trip, maar wel een die je meer inzicht geeft in wat er jaren geleden heeft afgespeeld in dit land. Indrukwekkend en bizar om te zien! Entree is zo’n $2 p.p.

TIP ♥ – zoek je meer info? Check dan onze pagina Tuol Sleng Museum

2. Ga naar de Killing Fields

Onlosmakelijk met verbonden met het Tuol Sleng Museum. Tussen 1975 en 1978 werden hier 17.000 (!) gevangenen, waaronder vrouwen, kinderen en baby’s vermoord. Wat dat betreft dan ook eigenlijk geen “highlight” maar zeker wel het bezoeken waard.

Bij de ingang van de Killing Fields vind je een toren met duizenden schedels. Wij kwamen enigszins geshockeerd terug van de Killing Fields dus weet waar je aan begint.

TIP ♥ – Zie onze aparte pagina over de Killing Field.

Phnom Penh

De bekende Killing Fields, een van de bekendste highlights van Cambodja

Killing Fields

3. Ga naar Het Royal Palace

Het Royal Palace is gebouwd in 1866 door toenmalig Koning Norodom. Al eeuwen lang is het de verblijfplaats van de Koning of Koningin van Cambodja. Het is iets kleiner dan de Royal Palace in Bangkok maar zeker het bezoeken waard. Het Royal Palace is altijd geopend voor publiek behalve op dagen dat de Koning aanwezig is.
Bij de Royal Palace vind je ook het Huis van de Witte Olifant.

Deze wordt van oudsher al gebruikt voor koninklijke aangelegenheden als verjaardagen, overlijden of trouwerijen. Let er bij bezoek wel op dat er kledingvoorschriften zijn.

TIP ♥ – entree is $3 p.p. Een camera kost nog $2 extra en een videocamera $5 extra. Ze zijn geopend van 7:30 – 11:00 en van 14:00 – 17:00 uur.

4. Bezoek de Zilveren Pagode

De Zilveren Pagode wordt ook wel Wat Preah Keo genoemd wat ‘tempel van de smaragden Boeddha’ betekent. De naam komt voort uit de 5.000 zilveren tegels van 1 kilo per stuk waarmee de vloer is bedekt. De tempel is gebouwd in 1892 door de toenmalige koning van Cambodja, Koning Norodom. Koning Norodom liet zich destijds inspireren door de Wat Pra Keaw in Bangkok.

Het meest in het oog springende beeld is het beeld van Boeddha Maitreya. Dit levensgrote gouden beeld is bedekt met 9.584 diamanten. Zoals bij veel tempels in Cambodja heeft ook hier de Rode Khmer veel vernietigd. Het schijnt dat zo’n 60% van de relikwieën door de Rode Khmer vernietigd is.

Phnom Penh

Het Royal Palace is zeker een bezoek waard

5. Bezoek het National Museum

Het National Museum van Cambodia ligt naast het Royal Palace en herbergt meer dan 5.000 voorwerpen uit de oude Angkor-periode. Het is best een indrukwekkend museum en heel anders dan andere musea’s in Azië.

Je hebt verschillende kamers met zeldzame beelden en andere items, waaronder een legendarisch standbeeld van de melaatse koning van Siem Reap en een gigantische 11e-eeuwse bronzen Vishnu. Er zijn meertalige gidsen  beschikbaar voor bezoekers.

TIP ♥ – entree is $10 p.p.

6. Ga naar het eilandje Koh Dach

Koh Dach, niet te verwarren met Koh sDach, is een eiland op een uur rijden van de hoofdstad. Het staat ook bekend als Silk Island en is een leuke get-away als je de drukte van de stad even zat bent. Bezoekers kunnen leren over Cambodjaanse zijdeweven door een bezoek te brengen aan de dorpen verspreid over de eilanden.

Hier zie je hoe locals zijde spinnen, terwijl anderen materialen verven om mooie producten te maken.

7. Maak een uitstapje naar Phnom Kulen National Park

Het Phnom Kulen National Park ligt op 48 kilometer afstand van Siem Reap en op 1,5 uur rijden van Phnom Penh. Het ligt in het Dangrek-gebergte en is een van de mooiste en historisch belangrijkste locaties in het gebied. Kulen is namelijk een heilige berg en was voor de Khmer enorm belangrijk.

Je vindt er twee indrukwekkende watervallen, die helaas eigendom zijn van een zakenman uit Siem Reap. Dat neemt niet weg dat ze heel indrukwekkend zijn. Op de top van de berg vind je Angkor ruïnes die toegankelijk zijn door een indrukwekkende trap.

TIP ♥ – helaas zijn de watervallen in het park ‘eigendom’ van een zakenman uit Siem Reap die $20 entree vraagt voor de watervallen

Phnom Penh

Kulen National Park

8. Boek een kookles

Het eten in Cambodja is niet zo gevarieerd als in Vietnam, maar je kunt er best lekkere dingen eten. En het is nog leuker om het zelf te maken. Er zijn door de heel stad kookcursussen te boeken waarbij je Cambodjaanse gerechte leert maken.

TIP ♥ – reken op ongeveer $20 voor een kookles.

9. Ga naar de markt

Markten zijn van groot belang in Azië, niet alleen in Phnom Penh.  De Central Market, of Phsar Thmei, is een unieke, traditionele markt. Je herkent de markt meteen aan het beige gebouw met een grote koepel in het midden.  Kraampjes verkopen alles, van sieraden, edelstenen en eten tot huishoudartikelen, eten, souvenirs en handwerk.

10. Chillen bij de rivier

Phnom Penh ligt aan de rivier. Veel locals chillen daarom ook bij de waterkant. Het is lekker om neer te ploffen op een van de bankjes langs de rivier en het dagelijkse leven voorbij te zien komen. Geniet van de bezienswaardigheden een van de vele restaurants en bars langs de strip of boek een boottocht over de rivier.

Phnom Penh

Kulen National Park

De charme van Phnom Penh

Wandel over de straten langs één van de vele markies, bezoek he schitterende Royal Palace, leer meer over de schokkende gebeurtenissen in het verleden in het Tuol Sleng Museum of ga op zoek naar lokale gerechten in één van de vele sfeervolle restaurantjes. Phnom Penh heeft het allemaal.

 TIP ♥ wij hebben nooit last gehad van zakkenrollers maar we horen we wel verhalen over. Let hier dus op.

Het is een stad in opkomst, één die vandaag de dag nog de charme heeft van een echte Aziatische stad maar ook een stad die is ontdekt door projectontwikkelaars. Laten we hopen dat de charme van Phnom Penh opgewassen is tegen het massatoerisme

Geschiedenis Phnom Penh

In 1431 veroverde het Ayutthaya koninkrijk de Angkor regio waardoor de toenmalige koning Ponhea Yat van het Khmer rijk vluchtte naar Phnom Penh. Dat is de eerste keer dat Phnom Penh de hoofdstad werd van Cambodja. Pas in 1866, onder de leiding van koning Norodom I, vestigde de regering zich permanent in Phnom Penh. In die tijd werd ook het Koninklijk Paleis of Royal Palace gebouwd en later volgde de Zilveren Pagode. Hierdoor ontwikkelde de stad zich steeds sneller.

Phnom Penh en omgeving bieden veel bezienswaardigheden die een goede indruk geven van vroegere en huidige Cambodja. Met name de Killing Fields laat bij veel mensen grote indruk achter.. De Killing Fields hebben we in een aparte highlight benoemd.

Phonm Penh

De leukste ho(s)tels

De Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh heeft een breed scala aan accommodaties voor alle reizigers en budgetten. Je vindt er echt van alles, van low-budget backpackers hostels tot de meest luxe resorts. Veel accommodatie is gericht op de jongere reizigers. Dit zijn de beste opties

Beste reistijd

In Phnom Penh kun je niet lekker relaxen aan het strand maar goed weer is wel zo leuk. De stad heeft namelijk voldoende bezienswaardigheden die je kunt bezoeken. En dat is leuker als de zon schijnt. Je kunt de stad het beste bezoeken in onze wintermaanden. In de maanden november tot en met februari valt er namelijk de minste regen.

Phnom Penh

Locatie Phnom Penh

Wat wij vinden:
 • Azië Expert - 8/10
  8/10
8/10

Samenvatting

Phnom Penh, de naam is voor vele een struikelblok. Deze stad is een feest voor je zintuigen. Overal hoor je typisch Aziatische geluiden en ruik je de heerlijke geuren van locale markten. Phnom Penh is nog een echte Aziatische hoofdstad. Geen metropool als Bangkok maar een combinatie van het heden en verleden van Azië.

2 comments

 1. Jelle

  Hoi Azië Expert,

  ik ben maar kort in Cambodja en twijfel of ik Phnom Penh moet zien of dat ik beter langer egens anders kan blijven.
  Is het echt een stad die je gezien moet hebben?

  Groeten,
  Jelle

  1. Azië Expert Post author

   Hoi Jelle,

   dat ligt er aan wat je nog meer wil zien. In 2 dagen kun je het meest in Phnom Penh wel zien. het is geen Hanoi of Bangkok maar alsnog een mooie stad om te bezoeken. Daarnaast gaan veel bussen via Phnom Penh van A naar B dus kom je er alsnog. Het is geen must-see als je het vergelijkt met steden in Vietnam of Thailand. Maar als je ruimte hebt in je schema zou ik er zeker even heen gaan.

   Groeten,
   Ties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

Tickets boeken