Chiang Mai

Chiang Mai is na Bangkok de bekendste stad in Thailand. Het herbergt alles van het unieke en klassieke Thailand. De omgeving is adembenemend en het wordt ook niet voor niets ‘De Roos van het Noorden’ genoemd. Naast de schitterende natuur vind je honderden heilige tempels, verschillende nationale parken, traditionele dorpen en bergstammen.

Op deze pagina willen we je zo goed mogelijk voorbereiden voor je trip naar Chiang Mai. We vertellen je onder andere over;

Chiang Mai; een introductie

Chiang Mai ligt aan de oever van de Ping rivier in een groene vallei aan de voet van de bergen in noord Thailand op 700 kilometer van Bangkok. In de regio van Chiang Mai wonen ongeveer 200.000 inwoners maar ondanks dat is het een stad met een relaxte, laid-back sfeer. Het is een stad in de categorie Ubud, Hoi An of Pai.

TIP – huur een scooter in Chiang Mai. Zo kun je makkelijk de omliggende dorpjes bezoeken.

Het levendige centrum

Het is een stad met grote contrasten; het heeft een levendig centrum met veel kunst en live muziek maar ook een modern karakter. Het is niet de metropool die Bangkok is. Waar Bangok meestal ‘you hate it or you love it is, is het hier altijd; ‘you love it!’. De stad heeft een eigen taal, keuken, dans en tradities wat de stad een heerlijke sfeer geeft. De stad herbergt enorm veel kunst en cultuur en architectuur.

Nachttrein

Een makkelijke manier om in Chiang Mai te komen is met de nachttrein. Er rijden dagelijks 6 treinen tussen Bangkok en Chiang Mai waarvan 2 nachttreinen. Die gaan om 18:10 uur en 19:35 uur.

Tickets kun je lopen bij Thailandtrainticket.com. Zij bezorgen je ticket bij je accommodatie. Informeer je accommodatie hier over.

Chiang Mai

Rijstvelden in de omgeving van Chiang Mai

Waarom Chiang Mai

Chiang Mai is niet voor niets zo populair. De stad biedt genoeg activiteiten voor de toeristen. Je kunt er slenteren langs kleine marktjes, raften op bamboevlotten en georganiseerde jungle tochten maken. Het relaxte tempo van de stad is een contrast van de wervelwind die je mee maakt in Bangkok of het zuiden van het land. Ondanks de constante komst van vliegtuigen en treinen vol met toeristen, blijft het heerlijk rustig en laid-back.

TIP – probeer minimaal een keer street food te eten. In Chiang Mai weten ze het beste eten eten maken!

Ontspannen!

Dit is een plek om te ontspannen na de chaos van Bangkok en nieuwe energie opdoen met fantastisch eten en ontspannen activiteiten. Als je niet niet zo van de aanboden activiteiten houdt, kun je ook gewoon een wandeling maken rond de straatjes, en deze schitterend sfeervolle stad ontdekken.

Chiang Mai

Uitzicht vanuit de bergen 

Bezienswaardigheden Chiang Mai

Chiang Mai heeft ruim 300 tempels waarvan de meeste gebouwd zijn tussen 1300 en 1550. De bekendste tempels zijn de Wat Prathat Doi Suthep, Wat Phra Singh, Wat Chedi Luang en Wat Chiang Man. Naast tempels is er natuurlijk nog genoeg te doen in de stad. hieronder een aantal bezienswaardigheden die de moeite waard zijn.

Night Bazaar

Chiang Mai

De Night Bazaar, of Night Market, is een van de bekendste highlights in Chiang Mai. Deze markt wordt elke avond gehouden. Het is er gigantisch druk, maar erg gezellig. Je kunt er van alles kopen. Van tassen tot lampen. Je kunt er ook lekker eten!

Entre: gratis

Wat Chedi Luang

In Chiang Mai is dit een van de meest bezochte tempels. De Wat Chedi Luang dateert uit 1441. Het is beschadig geraakt door aardbevingen en beschietingen. Restauratie door UNESCO is eens stop gelegd omdat ze niet precies wisten hoe het origineel er uit zag.

Entre: gratis

Wat Doi Suthep

Wat Doi Suthep

De bekendste en meest heilige tempel van het noorden. Het ligt niet in Chiang Mai zelf maar 16 kilometer erbuiten in Doi Suthep National Park. 306 treden leiden je naar de tempel. In combinatie met het nationaal park kun je hier makkelijk een dag blijven.

Entre: 30 Baht

Sunday Walking Street

Chiang Mai

De Sunday Walking Street (Ratchadamnoen Rd) is populair bij zowel de Thai zelf als bij toeristen. De hele straat is gevuld met kleurrijke kraampjes die van alles verkopen. Van traditionele hill-tribe doeken tot glimmende oorbellen. Is iets rustiger dan de Night Bazaar.

Entre: gratis

Wat Phra Sing

De meest bezochte boeddhistische tempel van Chiang Mai. Het is geen grote tempel maar wel een indrukwekkende. Het huisvest het hieligste boeddhabeeld van de stad; de Phra Singh (Lion Buddha).  Het is een typische noord-Thaise tempel. Deze tempel komt uit 1345.

Entre: gratis

Wat Chiang Man

Wat Chiang Man

De Wat Chiang Man is de oudste tempel van de stad. De tempel dateert uit 1296 en er worden twee belangrijke boeddhabeelden bewaard in de tempel. De Phra Sila en de Phra Satang Man die ook even in Laos heeft gestaan. Het is een tempel die het bezoeken waard is!

Entre: gratis

TIP – als je even tempel-moe bent kun je de Chiang Mai Zoo bezoeken. Een leuke highlights aan de voet van Doi Suthep.

Andere bezienswaardigheden

Verder vindt je er een schitterend stadspark ‘Buak Had’, en staan de oude stadsmuren en poorten nog overeind. Chiang Mai is daarnaast de meest gunstige vertrekplaats richting De Gouden Driehoek. Dit is waar Thailand, Myanmar, Vietnam en Laos samen komen.

Naast de schitterende omgeving heeft de stad een goed uitgaansleven. Je kan kiezen voor de clubs maar ook voor rustige bars met live muziek. Daar komt nog eens dat je in Chiang Mai heerlijk kunt eten. Het kent bijna alle internationale keukens maar de eetstalletjes zijn misschien nog wel het beste.

Festivals

Hou je van een leuk feestje? Zorg dan dat je een festival mee maakt in Chiang Mai. In Chiang Mai worden heel veel festivals gevierd. De bekendste is de Songkhran, het Thaise Nieuwjaar, in April. Tijdens dit festival lopen mensen met waterballonnen en waterpistolen op straat om elkaar nat te spuiten. Het is een unieke ervaring!

TIP ♥ – Het Loy Krathong festival is tijdens de volle maan in November. Hier worden duizenden kaarsen op de Ping River losgelaten. Een indrukwekkend gezicht.

Kookcursus

Als je van lekker eten houdt ben je in Chiang Mai aan het juiste adres. Je hebt hier honderden restaurantjes waar je heerlijk kunt eten. Maar nog leuker is om het eten zelf te maken. Je kunt een cooking classvolgen. Chiang Mai is een van de beste steden om een kookcursus te volgen.

TIP ♥ – Kookcursussen kun je overal in de stad boeken. Als je niks vindt vraag het dan bij je accommodatie.

Mediteren

Wil je eens een keer heel wat anders? Overweeg dan een meditatiecursus. Super leuk en erg leerzaam. Je hebt verschillende cursussen variërend van een paar uur tot een paar dagen.

TIP ♥ – een tweedaagse meditatiecursus kost je 500 Baht.

Chiang Mai wordt niet voor niets de ‘Roos van het Noorden’ genoemd

Hoe kom je er?

Chiang Mai is heel goed te bereiken en je hebt letterlijk honderden manieren om er te komen. De meeste reizigers komen hier met de bus, de trein of het vliegtuig. Het vervoer is efficiënt geregeld en je kunt op elk gewenst moment van de dag van en naar Chiang Mai reizen. Hieronder opties;

Bus

De bus is veruit de populairste optie om in de stad te komen. De meeste bussen zijn in goede staat. Zeker de langeafstandsbussen. Vaak hebben ze WC aan boord. Er gaan elke dag een paar bussen van en naar Bangkok. Een kaartje Bangkok-Chiang Mai kost je zo’n 400 tot 900 Baht, afhankelijk van de maatschappij, klasse etc. De reis duurt ongeveer 10 uur en bussen rijden meestal tussen 7:00 en 21:00 uur hoewel je ook genoeg nachtbussen hebt.

TIP – prijzen veranderen constant. Check in de stad voor touroperators of bij je accommodatie voor de meest actuele routes en prijzen.

Trein

Treinen van Bangkok naar Chiang Mai vertrekken van het Hualamphong Station in Bangkok. Voor de meest actuele tijden en prijzen kun je het beste kijken bij State Railways of Thailand. 

Je hebt verschillende treinen, van express treinen, sneltreinen tot sprinters. Daarnaast heb je ook nog verschillende klassen die je kunt boeken (1ste, 2de en 3de). Prijzen verschillen van 250 tot 1.200 Baht. Prijzen kun je het beste bij bovenstaande site controleren en anders bij Hualamphong Station in Bangkok of je accommodatie navragen.

Vliegtuig

Er gaan meerdere vluchten per dag naar Chiang Mai. Vliegtickets bij Skyscanner van Bangkok naar Chiang Mai kosten nog geen €20. Je kunt naar bijna elke stad in Thailand vliegen. Kijk bij vliegtickets Thailand voor meer informatie!

Rijstvelden rondom Chiang Mai

Beste reistijd

De beste tijd om Chiang Mai te bezoeken is afhankelijk van je eigen wensen. Als je bijvoorbeeld het Songkhran festival wil bijwonen moet je hier in April zijn. Als je van bloeiende natuur houdt kun je het beste net na het regenseizoen  (oktober en november) reizen en als je van lekker weer houdt zijn onze wintermaanden weer het beste. Over het algemeen worden de maanden oktober tot en met maart gezien als de beste maanden om naar Chiang Mai te reizen. Dan heb je minder regen en lekkere temperaturen.

Beste Reistijd Chiang Mai

Reisgids Thailand

Aangezien we ontzettend veel vragen kregen over reizen in Thailand hebben we onze eigen Reisgids gemaakt voor Thailand. Hierin hebben we zo veel mogelijk kennis en ervaring in verwerkt. Niet alleen van ons maar ook van andere reizigers!

Zo vind je onder andere info over het budget, visum, highlights, geldzaken, veilig op reis en nog vel meer! In de reisgids vind je ook 4 routes door heel Thailand!

Locatie Chiang Mai

Wat wij vinden:
  • Azië Expert

Samenvatting

Chiang Mai is na Bangkok de bekendste plaats in Thailand. Het herbergt alles van het unieke en klassieke Thailand. De omgeving is adembenemend en het wordt ook niet voor niets ‘De Roos van het Noorden’ genoemd. Naast de schitterende natuur vind je honderden heilige tempels, verschillende nationale parken, traditionele dorpen en bergstammen.

4.3