Hoofdmenu
Onze Tours

AZIË

reis expert header

Cultuur China

Bijgewerkt op 1 november, 2019

Als mensen aan China denken, denken ze vaak aan grote, drukke steden en heel veel mensen. Hoewel dat deels waar is, is de cultuur China één van de mooiste in heen Azië. De schitterende cultuur van China kwam zo’n 2.000 jaar geleden tot stand tijdens de bekende Han-dynastie. De eeuwenoude bouwwerken in het land staan nog steeds met de Chinese Muur als bekendste hoogtepunt. Toch wordt deze eeuwen oude cultuur met snelheid van het licht ingehaald door moderne wolkenkrabbers en een 24/7 economie. De combinatie van oud en nieuw maakt China zo’n eindeloos fascinerende bestemming.

Cultuur China

Of je nu de Chinese Muur bezoekt of het traditionele dorpje Lijiang. Elk stukje cultuur China heeft zijn eigen unieke karakter en is zeker de moeite waard om te bezoeken. En cultuur China vindt je niet alleen in en rondom Beijing. Laat de steden achter en trek het binnenland in en je vindt een cultuur die je niet meteen linkt aan China maar oude stoffige dorpjes waar cultuur en traditie nog belangrijk zijn. Check deze pagina voor de culturele hoogtepunten in China.

Chinese Muur

Als je aan China denkt, denk je aan de Chinese Muur en andersom. De Chinese Muur, of Great Wall, is de bekendste trekpleister van China. Het is een uit aarde en stenen gebouwde verdedigingsmuur in het noorden van China. In China staat de muur bekend als de ‘Muur van 10.000 Li’. Eén Li is 500 meter. De Chinese Muur is dus ongeveer 5.000 kilometer lang.

De Verboden Stad

De Verboden Stad is het best bewaarde gebouw uit China en tevens het grootste paleiscomplex ter wereld. De stad was de plaats van waaruit de keizers destijds het Ming en de Qing-dynastie bestuurde. De Verboden Stad staat sinds 1987 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Plein van de Hemelse Vrede

Het Plein van de Hemelse Vrede wordt ook wel het Tiananmen-plein genoemd. Het ligt in Beijing en is samen met de Verboden Stad, Chinese Muur en Tempel van de Hemel één van de bekendste trekpleisters in of rondom Beijing. Op het Plein van de Hemelse Vrede vindt je onder meer de Tiananmen-toren, Mao’s Mausoleum het Monument van de Volkshelden en de Grote Hal van het Volk.

Terracottaleger

Naast de Chinese Muur is het Terracottaleger de meest bekende highlight van China. Het Terracottaleger is een archeologische vondst van 9.099 stenen soldaten die diende als ‘gift’ voor het graf van de eerste Chinese Keizer Qin Shi Huangdi. Het leger ligt in de buurt van de stad Xi’an. Het Terracottaleger is een bijzonder spektakel.

Tibet

De naam is een afleiding van Tubbat. Lang geleden noemde Arabische geschiedenis schrijvers het koninkrijk zo. Het is eeuwen lang een afgeschermd land geweest met mysterieuze boeddhistische koninkrijken verstopt achter duizenden meters hoge bergen.

Suzhou

Het Venetië van China, zo wordt Suzhou vaak omschreven. En wie in Suzhou komt begrijpt meteen waarom. De kanalen en grachten, de bootjes en zelfs gondels doen denken aan de wereldberoemde stad in Italië. Zelfs Marco Polo noemde de stad ooit één van de mooiste van China!

Zomer Paleis

Deze voormalige speelplaats van de keizers ligt ongeveer 15 kilometer buiten Beijing en is een prachtig, typisch Chinees park. Het Zomerpaleis word ook wel Yiheyuan of Qingyi Garden genoemd. Je kan er zonder moeite een dag doorbrengen rond tempels, tuinen, paviljoens, meren, bruggen, torens en paden.

Lijiang

Lijiang is een doolhof van straatjes, gammele oude houten gebouwen, bruggetjes en stromende kanalen. Het maakt het één van de meest bezochte steden in het noorden van Yunnan. Lijiang is vergelijkbaar maar met Sūzhōu vanwege de kanalen. Beide steden worden ook wel het Venetië van Azië genoemd.

Tempel van de Hemel

De Tempel van de Hemel (Temple of Heaven) word gezien als één van de mooiste tempels van China. Het is tevens één van de grootste. Het maakt samen met de Tempel van de Zon, de Tempel van de Maan en de Tempel van de Aarde deel uit van de vier belangrijkste tempels van Beijing. De Tempel van de Hemel is echter de bekendste.

Shangri-la

In Shangri-la waan je je eerder in Tibet dan in China. De stad wordt ook wel Zhongdian genoemd en ligt hoog in de bergen tussen Yunnan, Sichuan en Tibet. Shangri-la ligt in een schitterende omgeving omringd door een paar prachte Tibetaanse kloosters.

Wat wij vinden:
  • 9.4/10
    Azië Expert - 9.4/10
9.4/10

Samenvatting

Of je nu de Chinese Muur bezoekt of het traditionele dorpje Lijiang. Elk stukje cultuur China heeft zijn eigen unieke karakter en is zeker de moeite waard om te bezoeken. En cultuur China vindt je niet alleen in en rondom Beijing. Laat de steden achter en trek het binnenland in en je vindt een cultuur die je niet meteen linkt aan China maar oude stoffige dorpjes waar cultuur en traditie nog belangrijk zijn. Check deze pagina voor de culturele hoogtepunten in China.

Meer lezen over China?

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder