Beijing, of Peking, is de hoofdstad van China sinds de Mongoolse Yuan-dynastie en daarmee één van de oudste steden van China. De stad telt bijna 20 miljoen inwoners en staat daarmee qua inwoners achter Shanghai als grootste stad van China. De stad Beijing is er één van contrasten; moderne winkelcentra wisselen elkaar af met eeuwenoude tempels. Alle bouwstijlen kom je hier tegen. Van oude traditionele steegjes tot enorme ondergrondse schuilkelders. Het is een stad die nooit verveeld!

De kans is groot dat je in Beijing komt als je in China reist. Het is dan leuk om het een en ander te weten over deze stad. Daarom leren we je op deze pagina het volgende over deze schitterende stad;

Beijing

Hoewel de stad de laatste jaren is uitgegroeid tot een mega stad waar moderne winkelcentra en overvolle straten het uitzicht bepalen, vind je hier nog steeds meer cultureel erfgoed dan in veel andere steden van China. Het is een machtige keizerlijke hoofdstad die veel mensen doet verbazen.

TIP – pas op voor Engels sprekende studenten die je mee willen nemen naar traditionele theehuisjes. Dit zijn vaak oplichters.

In tegenstelling tot steden als Shanghai of Hong Kong is Beijing een stad waar de locals wel tijd nemen voor hun sociale leven. Hoewel het leven hier 24/7 door gaat zie je vaak locals op straat socializen met elkaar. Vandaag de dag is Beijing één van de grootste steden ter wereld en hoewel het niet het economische centrum is van China is het wel de hoofdstad.

Eten

Het zal niemand verbazen dat je in een stad als Beijing heerlijk kunt eten. Er zijn duizenden restaurantjes, van sjiek tot low-budget, waar je heerlijk kunt eten.

Maar het meest bijzondere is het street food. Op straat maken ze de meest aparte gerechten klaar.

Beijing

Beijing in de avonduren

Waarom Beijing?

Steden als Amsterdam of Parijs zijn dorpjes vergeleken met deze metropool. Maar hoewel Beijing een enorme stad is en je letterlijk kan verdwalen hangt er vooral in het centrum een gezellige sfeer. Je moet even zoeken en soms wat geduld hebben maar voor degene die dat kunnen opbrengen herbergt Beijing ontelbaar veel karakteristieke bezienswaardigheden.

Ondanks de miljoenen inwoners heeft Beijing een bepaalde charme. De marktjes, eetstalletjes, barretjes en restaurantjes, winkeltjes en bezienswaardigheden geven de stad meer dan alleen wolkenkrabbers, smog en 19 miljoen mensen!

TIP – als je langer in Beijing blijft en veel tempels wilt bezoeken, schaf dan de Beijing Museum Pass aan. Je betaald 120 Yuan en krijgt gratis toegang (of flinke korting) voor 65 tempels, musea en andere toeristische attracties.

De naam Beijing

China, en andere landen in Azië, barst van tradities. Zo ook met de namen van steden. eD naamgeving ‘hoofdstad’ moet bijvoorbeeld in het woord voorkomen. Beijing betekend letterlijk ‘Noordelijke Hoofdstad’.

Běi’ betekend noorden; ‘jīng’ betekend grote stad. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor Nanjing dat ‘Zuidelijke Hoofdstad’ betekend. Mocht Beijing geen hoofdstad zijn zou de naam dus Peking zijn.

Er zijn in de loop der jaren veel verschillende namen geweest voor Beijing. Zo stond het tussen 1911 en 1949 bekend als Beiping of “Noordelijke Vrede”. Toen de regering de hoofdstad verplaatste naar Nanking werd de naam Beijping weer veranderd.

De ingang van de Verboden Stad

7x doen in Beijing

Deze gigantische stad kent enorm veel bezienswaardigheden. Je kan makkelijk twee weken in de stad verblijven en elke dag een highlight bezoeken. Het is bijna niet te doen om alle tempels, pagodes, kerken, marktjes, parken en gebouwen op te noemen. Daarom hebben wij de mooiste, leukste en bekendste bezienswaardigheden op een rij gezet.

1. Bezoek het Summer Palace

Deze voormalige speelplaats van de keizers ligt ongeveer 15 kilometer buiten Beijing en is een prachtig, typisch Chinees park. Het Summer Palace (Zomerpaleis) word ook wel Yiheyuan of Qingyi Garden genoemd. Je kan er zonder moeite een dag doorbrengen rond tempels, tuinen, paviljoens, meren, bruggen, torens en paden.

TIP ♥ – Meer info vind je op onze pagina Summer Palace

2. Ontdek de Verboden Stad

De bekendste highlight van Beijing is de Verboden Stad, of Forbidden City. De Verboden Stad is gebouwd tussen 1406 en 1420 gevolgd door de Tempel van de Hemel. In China wordt de Verboden Stad ook wel aangeduid als Gugong (Keizerlijk Paleis) of Zijin Cheng, vroeger heette het Zi Jin Cheng.

TIP ♥ – Meer info vind je op onze pagina Verboden Stad

Beijing
Verboden Stad, China

De grachten rondom de Verboden Stad

3. Loop over het Plein v/d Hemelse Vrede

Het Plein van de Hemelse Vrede wordt ook wel het Tiananmen-plein genoemd. Het is samen met de Verboden Stad, Chinese Muur en Tempel van de Hemel één van de bekendste trekpleisters in of rondom Beijing. Op het Plein van de Hemelse Vrede vindt je onder meer de Tiananmen-toren, Mao’s Mausoleum, het Monument van de Volkshelden en de Grote Hal van het Volk.

TIP ♥ – Meer info vind je op onze pagina Plein v/d Hemelse Vrede

4. Ga naar de Tempel van de Hemel

De Tempel van de Hemel (Temple of Heaven) word gezien als één van de mooiste tempels van China. Het is tevens één van de grootste. Het maakt samen met de Tempel van de Zon, de Tempel van de Maan en de Tempel van de Aarde deel uit van de vier belangrijkste tempels van Beijing. De Tempel van de Hemel is echter de bekendste. Je kunt hier makkelijk een dag rondlopen.

TIP ♥ – Meer info vind je op onze pagina Tempel van de Hemel

Plein van de Hemelse Vrede
Tempel van de Hemel

5. Verken de grotten in Zhoukoudian

Dit dorpje ligt niet direct in Beijing maar 50 kilometer verder. Het is bekend vanwege het feit dat hier in 1921 in een grottenstelsel de Peking Man werd gevonden. Dit is een mensachtig soort die zo’n 500.000 tot 700.000 jaar geleden geleefd heeft. Daarnaast zijn er resten gevonden van een gigantisme hyena (Pachycrocuta). Het is dus een belangrijke archeologische plek! Mocht je geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van de mens is dit zeker een aanrader.

TIP ♥ – je betaald 30 yuan entree en 30 yuan voor het museum. Bus 917 vanaf Tianqiao Bus Station brengt je naar Zhoukoucun Lukou. Daar stap je over op Bus 38 naar Yuanren Yizhi (Peking Man Site in Zhoukoudian).

6. Shoppen in Wangfujing Street

Als je de tempels en hoge gebouwen wel gezien hebt kan je kiezen om eens te kijken in de beste winkelstraat en markten van Beijing. Wangfujing Street is wel één van de drukste straten dus bereid je hier goed op voor! De sfeer is de afgelopen jaren veranderd van grauw naar een ontspannen winkelstraat waar allerlei warenhuizen te vinden zijn. Wij raden aan de (avond) markten te bezoeken, je vindt hier veel bijzondere lokale producten.

7. Relaxen in Beihai Park

Beihai Park is één van de mooiste, oudste en best bewaarde parken in China. De naam Beihai staat voor ‘Northern Sea’ en het is sinds 1925 open voor publiek. Dit park is een heerlijke ‘get-away’ voor de drukte in en rondom Beijing. Als het weer goed is kan je hier prima een middag doorbrengen. Je vindt er schitterende tuinen, Chinezen die Tai Chi oefenen, dansende en zingende mensen etc. De omgeving is prachtig met heuvels en het meren.

TIP ♥ – entree is gratis

hotel china
Beijing

Beste reistijd Beijing

Beijing kan het hele jaar door bezocht worden. Om een specifiek moment aan te wijzen zouden we voor de herfst (van september tot november) kunnen kiezen. Dit vanwege de aangename temperaturen. In de zomer kan het er bijzonder warm worden. Deze stad heeft, net als iedere andere stad in Azië, zo af en toe last van een tegenbui. Maar over het algemeen genomen is het hele jaar door prima te bezoeken, ook omdat er het hele jaar door vele festivals gehouden worden. Dit zijn uitgelezen mogelijkheden om met de bewoners en hun cultuur in contact te komen.

Beste reistijd Beijing

Locatie Beijing

Wat wij vinden:
  • 7/10
    Azië Expert - 7/10
7/10

Samenvatting

Beijing, of Peking, is de hoofdstad van China sinds de Mongoolse Yuan-dynastie en daarmee één van de oudste steden van China. Beijing telt bijna 20 miljoen inwoners en staat daarmee qua inwoners achter Shanghai als grootste stad van China.

Heb je een vraag voor ons Team van Reis Experts? Dan kan je deze vraag, na het doneren van een Kop Koffie, hier stellen.

Je email adres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.