Het vaststellen van je budget is één de eerste dingen die je doet tijdens het plannen van je reis. Hoewel het budget China altijd afhankelijk is van je eigen wensen en voorkeuren is het altijd goed om vooraf informatie te verzamelen. Want hoewel China in Azië ligt zal je budget China hoger moeten zijn dan andere landen in Zuidoost-Azië.

Budget China

Je kunt een verblijf in China zo duur of goedkoop mogelijk maken als je zelf wilt. Sommige nemen genoegen met het slapen in dorms, samen met andere backpackers waar andere liever in hotels verblijven. Gemiddeld betaal je zo’n 45-65 Yuan (€5-€8) voor een overnachting op een dorm in een hostel.

Een privé kamer in een hostel kost ongeveer 125-165 Yuan (€15-€22). Dan hebben we het wel over de grote steden. In het binnenland zal dit nog wat goedkoper zijn. In hotels kun je al terecht vanaf 160 Yuan (€20).

TIP – reken als budget China op minimaal 200 tot 260 Yuan per dag per persoon. Zo’n €25 tot €35 per dag.

Per dag moet je rekenen op zo’n 200 tot 250 Yuan. Dat is ongeveer €26 tot €33 per dag. Het kan ook goedkoper. Maar je moet dan echt low-budget reizen. Je slaapt in low-low-budget hostels, eet alleen op straat en je kunt heel weinig tours boeken. Dat is zonde, want je bent niet elke dag in China. Het kan ook duurder als je in luxere hotels wil slapen en in duurdere restaurants wil eten.

Realistisch

Je hoort nog wel eens van mensen die als budget China €15 per dag aanhouden.

Als je rekent op €15 per dag slaap je altijd in dormitories, eet je altijd op straat en reis je alleen met lokaal vervoer.

Dit kan, maar is niet realistisch. Iedereen neemt een keer de minivan i.p.v de lokale bus en we eten allemaal een keer in restaurants i.p.v. op straat

Kosten per persoon per dag

Budget China

Wat kost het reizen?

Dat is voor iedereen anders. Backpackers kunnen voor €20 per dag rondkomen, maar zullen altijd op dorms slapen en weinig betaalde activiteiten ondernemen terwijl andere reizigers makkelijk €50 per dag uitgeven en alles doen wat ze willen doen. Om je toch een beeld te geven hebben we een aantal kosten op een rijtje gezet.

Accommodatie

Prijzen voor accommodatie beginnen rond de 35 Yuan (€5) per nacht voor een dorm in veel van de kleinere steden. In groteren steden als Shanghai en Beijing betaal je al snel 90 Yen voor dezelfde kamer. Voor een prive kamer, ben je al snel meer dan 150 Yuan kwijt, terwijl je in de grotere steden makkelijk het dubbele kan betalen.

Low-budget hotels beginnen ongeveer bij 75 Yuan (€10) per nacht voor basic kamers, met wederom hogere prijzen in grote steden. Reken daar op zo’n 250 tot 700 (€35 tot €95) Yen voor een goede kamer, afhankelijk van de stad.

ATM

ATM’s zijn er genoeg in China. De Bank of China en Industrial & Commercial Bank of China hebben ATM’s die 24 uur per dag werken. Visa, MasterCard, Cirrus en Maestro worden overal geaccepteerd.

Houd er wel rekening mee dat elke pintransactie geld kost. Zorg er daarnaast voor dat je je pinpas in stelt op ‘pinnen wereldwijd‘. Als je dat vergeet kun je niet pinnen.

Suzhou

Eten en drinken

Eten in China is goedkoop. Een maaltijd van een straatverkoper kost je nog geen 10 Yuan (€1,35). Hiervoor krijg je noedels, rijst, varkensvlees broodjes of een soep. Een volledige maaltijd in een restaurant kost tussen de 15 en 50 Yuan (€2 – €6,50). Het eten in China zal geen gat slaan in je budget China. voor 50 Yuan, dat is zo’n €6,50, kun je de hele dag eten.

In het westen, zuidwesten en het binnenland is het eten veel goedkoper dan in de grote steden. Hier kun je voor de helft (25 Yuan) de hele dag eten scoren bij een van de street food verkopers.

Voor Westers eten betaal je veel hogere prijzen en vaak is de kwaliteit teleurstellend. Een westerse maaltijd kan zomaar 60 Yuan kosten.

TIP – meer info over het eten en drinken in China vind je hier.

Transport

China is een groot land, maar het is gemakkelijk en goedkoop om van A naar B te komen. Bussen zijn de meest populaire manier om te reizen en kosten in de stad nog geen 3 Yuan. Grote steden hebben ook een uitgebreid metro-systeem die je voor minder dan 5 Yuan per rit naar je bestemming brengt.

Trein – Een kaartje voor de hogesnelheidstrein van Beijing naar Shanghai kost ongeveer 550 Yuan voor de 2e klas, 950 Yuan voor de 1e klasse en rond 1.800 Yuan voor een VIP zitplaats. Hou in gedachten dat in de nachttreinen, het onderste bed meestal goedkoper is omdat je dichter bij het lawaai ligt.

Bussen – Bussen zijn over het algemeen goedkoper dan de trein. Zo kost de 2 uur durende rit van Beijing naar Tianjin tussen de 30 en 40 Yuan, terwijl de hogesnelheidstrein ongeveer 65 Yen kost. De reis van Shanghai naar Hanghzou is 2,5 uur met de bus (75 Yuan) en de trein kost 100 Yuan.

Eten China

Chinese Yuan

De munteenheid in China is de Chinese Yuan. Als je gaat pinnen kun je briefjes krijgen van 1, 2, 5, 10, 20, 50 en 100 Yuan. Vergeet niet dat ze in Hong Kong betalen met de Hong Kong Dollar en niet met de Chinese Yuan. In China kun je op veel euro’s wisselen tegen de Chinese Yuan.

De dagen dat China extreem goedkoop was zijn wel een beetje voorbij. Het land is met veel dingen duurder dan landen als Thailand of Vietnam. Toch kun je nog vrij goedkoop reizen in China als je goed zoekt. Zeker het transport is best goedkoop als je kijkt naar de afstanden die je aflegt.

Wat wij vinden:
  • Azië Expert

Samenvatting

Een budget is altijd iets persoonlijks. Niemand reist op dezelfde manier. De een wil liever zo veel mogelijk lokaal eten en op de meest budget plekken slapen terwijl de ander liever iets luxer reist. Reken op zo'n €25 tot €35 per dag als budget China.

4.7