Een visum regelen voor China is een ‘heerlijke’ klus. Het is een mooie kennismaking met de bureaucratie van het land. Het is allemaal vrij omslachtig en best veel werk om een visum China aan te vragen. En je moet het wel goed doen want zonder visum kom je het land absoluut niet in. We gaan er van uit dat je op zoek bent naar een toeristen visum. Dat hopen we in dit hoofdstuk zo goed mogelijk uit te leggen.

Visum China

Alle Nederlanders hebben een visum nodig om China te bezoeken. De meeste kiezen voor een toeristenvisum. Helaas kan je vandaag de dat niet meer terecht bij de Chinese Ambassade in Den Haag. Je moet nu je visum China regelen bij het Chinese Visa Application Service Center (CVASC). Je kan op drie verschillende manieren een visum aanvragen;

  • CVASC
  • online
  • een visum aanvragen buiten Nederland

CVASC

Als je in Den Haag of omstreken woont is dit de makkelijkste en snelste optie om je visum China aan te vragen. Om bij het CVASC een visum aan te vragen dien je de volgende punten gereed te hebben.

  • Je Nederlands paspoort moet minstens zes maanden geldig zijn na de datum van de aanvraag
  • Je hebt een volledig ingevuld visumformulier met een recente paspoortfoto van 48 bij 33 millimeter. Je kunt het visumformulier hier downloaden.
  • Je hebt een kopie van je (e-) ticket naar China. Je moet kunnen laten zien dat je het land weer verlaat. Je hoeft niet per se terug naar Nederland te vliegen.
  • Je moet één of meerdere hotelreserveringen kunnen laten zien. Het makkelijkste is om deze via internet te boeken. Een telefoonnummer en adres van het hotel is daarbij belangrijk. LET OP; je hoeft hier niet te verblijven. Je kan dus een goedkoop hostel boeken en deze annuleren.
  • Je hebt een reisschema waarop je van dag tot dag vermeldt wat je in China gaat doen.

Naar CVASC

Als je alles wat hierboven staat gereed hebt kun je je visum aanvragen. Houd er wel rekening mee dat je hiervoor ALTIJD een afspraak moet maken. Zonder afspraak helpen ze je niet. Het adres van het CVASC Rijswijkseweg 60, 2516 EH, Den Haag (het Ortel Mobile-gebouw). Als je een afspraak hebt gemaakt duurt het vervolgens 4 werkdagen voordat je je visum hebt.

Je kan het aanvraag formulier, inclusief je paspoort, ook (aangetekend) versturen. As je je aanvraag met de post verstuurd duurt het 10 werkdagen voordat je je visum hebt.

Nadat je je visum hebt gekregen heb je 90 dagen om China binnen te komen! Vraag je visum dus niet eerder dan 3 maanden voor vetrek aan.

Kosten CVASC

De kosten van je visum China zijn afhankelijk van het visum dat je aanvraagt. De meest gebruikelijke visum is een ‘Singe Entry‘ visum. Deze kost €191,55. Voor een compleet overzicht van alle visa’s kan je dit overzicht bekijken.

Online aanvragen

Je kan er ook voor kiezen om je visum online aan te vragen bij een gespecialiseerd visumbureau. Denk bijvoorbeeld aan E-visums.nl. Zo kan je bij hen al voor €126,55 je visum aanvragen. Visum China aanvragen via E-visums.nl. Let op voor het online aanvragen van een visum via e-visums.nl gelden wat regels:

  • Belangrijk: u dient met minimaal twee personen tegelijk het land te betreden en verlaten
  • U dient ons te voorzien van een kopie van uw paspoort, vlucht- en hotelreservering. U dient een hotelreservering te hebben voor uw gehele verblijf.
  • Het visum is geldig voor toerisme. Zakenreizigers komen niet in aanmerking voor het e-visum.
  • U kunt maximaal 21 dagen in China verblijven
  • U dient het visum minimaal 10 dagen van te voren aan te vragen.
  • Het visum is slechts geldig voor één inreis (single entry)

Visum aanvragen in het buitenland

Een visum China dien je volgens de Chinese overheid aan te vragen in je eigen land. Stal dat je in Thailand bent en je wilt graag naar China is het geen optie om eerst terug te reizen naar Nederland.

De enige optie is om je visum aan te vragen bij de Chinese Ambassade in het land waar je bent (mits die er is). In (Zuidoost-)Azië heeft China ambassades in de volgende landen (check hier de complete lijst);

  • Chinese Ambassade in Brunei
  • Chinese Ambassade in Cambodja
  • Chinese Ambassade in India
  • Chinese Ambassade in Indonesië
  • Chinese Ambassade in Japan
  • Chinese Ambassade in Laos
  • Chinese Ambassade in Maleisië
  • Chinese Ambassade in Malediven
  • Chinese Ambassade in Myanmar
  • Chinese Ambassade in Nepal
  • Chinese Ambassade in Singapore
  • Chinese Ambassade in Sri Lanka
  • Chinese Ambassade in Thailand
  • Chinese Ambassade in de Filipijnen
  • Chinese Ambassade in Vietnam

Mocht je in geen van deze landen zijn dan is het Chinese Visumkantoor in Hong Kong of Macau nog een optie.

De eisen voor je visum zullen hetzelfde zijn alleen het formulier kan iets afwijken maar hier attenderen ze je waarschijnlijk op bij de ambassade.

Tijdsduur

Hoe lang je reis in China duurt is afhankelijk van jouw wensen en tijdschema. Duidelijk is wel dat China niet in één week te zien is. Er zijn genoeg reizen te boeken van twee, vier of zes weken. Of dit genoeg is ligt aan je reisdoelen. Als je de Chinese Muur en het Terracottaleger wilt bezoeken kan dat in twee weken. Wil je meerdere dingen bezoeken in China of wellicht wel het hele land dan heb je wel meer dan twee weken nodig! Wij adviseren minimaal één maand in China te blijven, dit geeft je de kans om meerdere highlights te zien.

Wat wij vinden:
  • Azië Expert - 8/10
    8/10

Samenvatting

Een visum regelen voor China is een 'heerlijke' klus. Het is een mooie kennismaking met de bureaucratie van het land. Het is allemaal vrij omslachtig en best veel werk om een visum China aan te vragen. En je moet het wel goed doen want zonder visum kom je het land absoluut niet in.

8.0/10

Door de vele vragen kunnen we helaas niet meer zo snel reageren als dat we graag zouden willen. We doen ons uiterste best.

Je email adres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.