Een visum regelen voor China is een ‘heerlijke’ klus. Het is een mooie kennismaking met de bureaucratie van het land. Het is allemaal vrij omslachtig en best veel werk om een visum China aan te vragen. En je moet het wel goed doen want zonder visum kom je het land absoluut niet in. We gaan er van uit dat je op zoek bent naar een toeristen visum. Dat hopen we in dit hoofdstuk zo goed mogelijk uit te leggen.

Visum China

Alle Nederlanders hebben een visum nodig om China te bezoeken. De meeste kiezen voor een toeristenvisum. Helaas kan dat niet meer bij de Chinese Ambassade in Den Haag. Je moet nu je visum China regelen bij het Chinese Visa Application Service Center (CVASC). Je kan op drie verschillende manieren een visum aanvragen;

CVASC

Als je in Den Haag of omstreken woont is dit de makkelijkste en snelste optie om je visum China aan te vragen. Om bij het CVASC een visum aan te vragen dien je de volgende punten gereed te hebben.

  • Je Nederlands paspoort moet minstens zes maanden geldig zijn na de datum van de aanvraag
  • Je hebt een volledig ingevuld visumformulier met een recente paspoortfoto van 48 bij 33 millimeter. Je kunt het visumformulier hier downloaden.
  • Je hebt een kopie van je (e-) ticket naar China. Je moet kunnen laten zien dat je het land weer verlaat. Je hoeft niet per se terug naar Nederland te vliegen.
  • Je moet één of meerdere hotelreserveringen kunnen laten zien. Het makkelijkste is om deze via internet te boeken. Een telefoonnummer en adres van het hotel is daarbij belangrijk. LET OP; je hoeft hier niet te verblijven. Je kan dus een goedkoop hostel boeken en deze annuleren.
  • Je hebt een reisschema waarop je van dag tot dag vermeldt wat je in China gaat doen.

Naar CVASC

Als je alles wat hierboven staat gereed hebt kun je je visum aanvragen. Houd er wel rekening mee dat je hiervoor ALTIJD een afspraak moet maken. Zonder afspraak helpen ze je niet. Het adres van het CVASC Rijswijkseweg 60, 2516 EH, Den Haag (het Ortel Mobile-gebouw). Als je een afspraak hebt gemaakt duurt het vervolgens 4 werkdagen voordat je je visum hebt.

Je kan het aanvraag formulier, inclusief je paspoort, ook (aangetekend) versturen. As je je aanvraag met de post verstuurd duurt het 10 werkdagen voordat je je visum hebt.

Nadat je je visum hebt gekregen heb je 90 dagen om China binnen te komen! Vraag je visum dus niet eerder dan 3 maanden voor vetrek aan.

Kosten CVASC

De kosten van je visum China zijn afhankelijk van het visum dat je aanvraagt. De meest gebruikelijke visum is een ‘Singe Entry‘ visum. Deze kost €191,55. Voor een compleet overzicht van alle visa’s kan je dit overzicht bekijken.

Online aanvragen

Je kan er ook voor kiezen om je visum online aan te vragen bij een gespecialiseerd visumbureau. Denk bijvoorbeeld aan E-visums.nl. Zo kan je bij hen al voor €126,55 je visum aanvragen. Visum China aanvragen via E-visums.nl. Let op voor het online aanvragen van een visum via e-visums.nl gelden wat regels:

  • Belangrijk: u dient met minimaal twee personen tegelijk het land te betreden en verlaten
  • U dient ons te voorzien van een kopie van uw paspoort, vlucht- en hotelreservering. U dient een hotelreservering te hebben voor uw gehele verblijf.
  • Het visum is geldig voor toerisme. Zakenreizigers komen niet in aanmerking voor het e-visum.
  • U kunt maximaal 21 dagen in China verblijven
  • U dient het visum minimaal 10 dagen van te voren aan te vragen.
  • Het visum is slechts geldig voor één inreis (single entry)

Visum aanvragen in het buitenland

Een visum China dien je volgens de Chinese overheid aan te vragen in je eigen land. Stal dat je in Thailand bent en je wilt graag naar China is het geen optie om eerst terug te reizen naar Nederland.

De enige optie is om je visum aan te vragen bij de Chinese Ambassade in het land waar je bent (mits die er is). In (Zuidoost-)Azië heeft China ambassades in de volgende landen (check hier de complete lijst);

  • Chinese Ambassade in Brunei
  • Chinese Ambassade in Cambodja
  • Chinese Ambassade in India
  • Chinese Ambassade in Indonesië
  • Chinese Ambassade in Japan
  • Chinese Ambassade in Laos
  • Chinese Ambassade in Maleisië
  • Chinese Ambassade in Malediven
  • Chinese Ambassade in Myanmar
  • Chinese Ambassade in Nepal
  • Chinese Ambassade in Singapore
  • Chinese Ambassade in Sri Lanka
  • Chinese Ambassade in Thailand
  • Chinese Ambassade in de Filipijnen
  • Chinese Ambassade in Vietnam

Mocht je in geen van deze landen zijn dan is het Chinese Visumkantoor in Hong Kong of Macau nog een optie.

De eisen voor je visum zullen hetzelfde zijn alleen het formulier kan iets afwijken maar hier attenderen ze je waarschijnlijk op bij de ambassade.

Visum Hong Kong

Alle Nederlanders en Belgen die maximaal 90 dagen in Hong Kong blijven hebben geen visum nodig. Als je langer dan 90 dagen in Hong Kong wil blijven (wat voor toerisme niet nodig is) raden we aan contact op te nemen met de de ambassade.

Benodigdheden Visum Hong Kong

Voor een visum voor Hong Kong moet je het één en ander geregeld hebben. Hier wat tips;

  • een Nederlands paspoort dat bij vertrek nog tenminste één maand geldig is
  • bij doorreis naar China een paspoort dat minimaal 6 maanden geldig is
  • een bewijs van een retourvlucht, of vlucht naar een volgende bestemming.
Wat wij vinden:
  • Azië Expert - 8/10
    8/10

Samenvatting

Een visum regelen voor China is een 'heerlijke' klus. Het is een mooie kennismaking met de bureaucratie van het land. Het is allemaal vrij omslachtig en best veel werk om een visum China aan te vragen. En je moet het wel goed doen want zonder visum kom je het land absoluut niet in.

8.0/10

Heb je een vraag voor ons Team van Reis Experts? Dan kan je deze vraag, na het doneren van een Kop Koffie, hier stellen.

7
  1. Nicole van weenen

    Hoii,
    Ik wil samen met een vriendin vanaf Japan naar Hongkong om in Hongkong een stedentrip van ongeveer 5 dagen te doen. Na deze stedentrip vliegen we verder naar Indonesie. Nu is mijn vraag of je voor Hongkong ook een visum nodig hebt, wij beide zijn in het bezit van een Nederlands paspoort.

    Beantwoorden
  2. Maria de Mol

    Vraagje, ik wil graag naar Shanghai in november, mijn (nederlansde) broer werkt daar.

    1) Doen ze “ ingewikkeld” als ik als “ vrouw”. alleen een visum aanvraag?
    2) Moet ik vermelden dat ik naar mijn broer ga daar, of maakt het dat misschien nog meer ingewikkeld?
    Uiteindelijk werkt mijn broer alleen maar, dus ga ik vooral zelf dingen ondernemen…..
    (ik ga 2 weken, als het lukt tenminste)

    Weet niet wat het meest makkelijk is?
    alvast dank!!!!!!!

    maria

    Beantwoorden
    • Sjoerd

      Hoi Maria,

      Ik zou geen reden zien waarom het consulaat “ingewikkeld” zou gaan doen. Hoewel ze in China soms wel eens een tijdelijk stops op visa willen doen om andere reden zullen ze je niet afwijzen omdat je alleen of als vrouw reist.
      Je moet op je visum aanvraag vermelden wat je gaat doen (vakantie) waar je verblijft (adres van je broer) en nog wat andere zaken. Ik zou er niet teveel over nadenken en/of zenuwachtig van worden.

      Moet over het algemeen geen probleem zijn.
      Succes en alvast veel plezier.

      Reisgroet,
      Sjoerd

      Beantwoorden
  3. Maria

    Hai Sjoerd,

    Dank voor je antwoord, gaat vast lukken.
    Vind je reactie wel wat vreemd, dat ik daar “zenuwachtig” van zou worden, (van het visum aanvragen) ik stelde mijn vraag, dat moet toch kunnen zonder dat soort dingen te zeggen, het zou mij in elk geval er van weerhouden om wéér een vraag te stellen hier.

    Maar, toch: dank je wel, ik ga er mee aan de slag.

    Mara.

    Beantwoorden
    • Sjoerd

      Hoi Maria,

      dank voor je reactie. Eigenlijk heb ik geen zin om hier een discussie aan te gaan maar ik wil dit toch even rechtzetten.
      Mijn antwoord was uitgebreider dan wat je nu aanhaalt. Daarnaast was de opmerking “Ik zou er niet teveel over nadenken en/of zenuwachtig van worden.” positief en ter geruststelling bedoelt. Ik ga er vanuit dat wanneer je een vraag stelt, er toch een soort van onzekerheid is over het onderwerp. Er zat in ieder geval geen greintje negativiteit in, het feit dat jij dit zo leest en/of oppakt zegt misschien meer over jou.

      Overigens vragen wij nergens aan mensen of ze aub hun vragen hier willen stellen. Wij geven mensen de mogelijkheid om hun vragen hier te stellen. We doen dit puur uit liefde voor het reizen en om mensen te helpen. Er is bijna geen enkele andere informatie reiswebsite waar je gratis vragen kan stellen en antwoord krijgt, anders dan wat reis fora.

      Wens ik je nogmaals heel veel reisplezier in China.

      Groeten,
      Sjoerd

      Beantwoorden
  4. Maaike

    Wij vragen ons af in hoeverre het nadelige gevolgen heeft om een e-visa aan te vragen. We wonen helemaal in het Noorden van het land en we hebben al twee keer een trip naar Den Haag gemaakt voor onze visa. Nu is ons reisplan veranderd en komen we 2 dagen na de “enter before date” aan. Volgens mij is onze enige optie om opnieuw een visum aan te vragen, maar we hebben geen tijd om in de komende weken nog naar Den Haag te gaan. Digitaal is dus een super uitkomst, maar we begrijpen niet waar deze site dan aan verdiend, omdat de consulaire kosten al ongeveer hetzelfde zijn als de kosten die zij vragen. Zijn ze wel geautoriseerd om de visa uit te geven? En ons visa is in ons paspoort geplakt, hoe gaat dit bij een e-visa, doen ze daar in China niet moeilijk over?
    We hopen dat jullie ons verder kunnen helpen.

    Groetjes,
    Maaike en Antoine

    Beantwoorden

Heb je een vraag voor ons Team van Reis Experts? Dan kan je deze vraag, na het doneren van een Kop Koffie, hier stellen.

Je email adres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.