Danau Toba

Voordat je feestende Engelsen had op Kuta had in Indonesië of de Full Moon party’s op Koh Samui in Thailand was daar Danau Toba in Indonesië. Danau Toba wordt ook wel Toba Lake of het Tobameer genoemd en is een groot kratermeer in het noorden van Sumatra.

Danau Toba

Danau Toba is al jaren onderdeel van de ‘reizigers-scene’ in Azië. Dit grote meer, gevuld met blauw water vindt je hoog tussen de vulkanische toppen van Sumatra. Het geheim van dit, bijna mythische eiland, werd jaren geleden ontdekt door reizigers die het dorp TukTuk wisten te vinden wat op het midden eiland van het meer ligt. Niet lang daarna werd Danau Toba één van de meest populaire bestemmingen in Zuid-Oost Azië met wilde Full Moon party’s en reizigers die maanden bleven hangen op het eiland. Vandaag de dag is dat niet meer het geval en hoewel het toerisme nog steeds aanwezig is, is Danau Toba een stuk rustiger en zijn de Full Moon party’s iets uit het verleden. Tegenwoordig vindt je een rustig eiland waar de lokale bevolking, de Batak, iedere reiziger met open armen ontvangt. Je kan er verblijven in sfeervolle huisje aan het meer en genieten van de oogverblindend mooie omgeving. Zodra je aankomt hoor je iedereen ‘horas’ roepen (welkom) en zie je locals ontspannen en relaxen, af en toe op een gitaartje spelen.

Danau Toba is met zo’n 1.700 vierkante kilometer het grootste meer in Zuid-Oost Azië. Het diepste punt is niet precies bekend maar het wordt op meer dan 450 meter geschat. In het midden van het meer ligt het eiland Palau Samosir wat net zo groot is als Singapore. Dit eiland is zo’n 30.000 jaar geleden ontstaan door een vulkaanuitbarsting. Het is bijzonder populair bij backpackers en de sfeer op het eiland is fantastisch. TukTuk (niet te verwarren met de TukTuk uit Thailand) is het grootste dorp van het eiland en hier vindt je ook de meeste accommodatie en restaurants. Andere dorpjes op het eiland zijn Ambarita, Tomok en Simanindo.

Wil jij binnenkort naar Indonesië? Lees dan meer over de prachtige highlights van Indonesië, waar je het beste kunt overnachten in Indonesië of hoe je een goedkoop vliegticket boekt.

Landschap Danau Toba

Hoewel Danau Toba niet meer zo bekend is als in de gloriedagen trekt het nog altijd genoeg toeristen. En terecht; het water rondom het eiland is bizar blauw, de natuur blijft je elke keer weer verbazen en de lokale bevolking is ontzettend vriendelijk. Tel daar nog eens de laid-back eiland sfeer en het mooie weer bij op en je hebt één van de mooiste highlights van Indonesië, die helaas nog te vaak wordt overgeslagen. Als je op Sumatra bent is Danau Toba, het Tobameer of het Toba Lake een absolute must.

Locatie Danau Toba