El Nido

El Nido is de toegangspoort tot de Bacuit Archipel. Het kleine, maar energieke stadje ligt in het noorden van Palawan ingeklemd tussen kalkstenen kliffen en de Bacuit Bay. Het is niet zo mooi als het erboven gelegen Coron maar is zeker een prima uitvalsbasis voor tochten richting de Bacuit Archipel.

De kans is groot dat je naar El Nido gaat als je in de Filipijnen bent. Lees daarom deze pagina goed door. We leren je op deze pagina het volgende over deze schitterende highlight;

El Nido

Het strand hier is zeker niet het mooiste strand van het land en de grote betonnen hotels in het centrum zorgen niet voor een goede eerste indruk. De stad is gelukkig ook niet de reden dat je naar El Nido komt. De indrukwekkende omgeving is dat wel. El Nido ligt in de Bacuit Bay die omringd wordt door kristal helder water en met jungle bedekte kliffen.

TIP – Het Art Café (Sirena St.) is de beste plek voor algemene informatie of om tours te boeken. Je kunt hier ook vluchten boeken van El Nido naar Cebu. Vluchten die op internet vaak niet te vinden zijn.

El Nido zelf is nu nog een klein stadje met voldoende budget accommodatie en restaurants, winkels en bars. Het is er wel behoorlijk druk, zeker in het hoogseizoen. Je bent in ieder geval niet de enige. Calle Hama en Calle Real zijn de belangrijkste straten waar het meest te doen is.

Pinnen

In de tijd dat wij er waren (2016) was er in El Nido maar één pinautomaat. En deze deed het niet.

Zorg daarom dat je van te voren genoeg cash mee neemt naar El Nido.

Je kunt bij het benzinestation (vlakbij het Art Cafe) tegen 6% geld opnemen met je creditcard.

El Nido

Eilandjes rondom El Nido

De Bacuit Archipel

De Bacuit Archipel is een archipel met tientallen tropische eilandjes waarvan de meeste onbewoond zijn. Met een dagtour kan je langs deze eilanden varen om te genieten van de schitterende omgeving. De archipel is zelfs het grootste Marine Sanctuary in de Filippijnen.

De bizarre schoonheid van de omgeving is helaas ook opgevallen bij ontwikkelaars, die een aantal exclusieve resorts op een aantal van de eilanden hebben gevestigd. Voor zo’n $200 per nacht kun je hier slapen.

Tour A, B, C of D

El Nido zelf heeft niet de mooiste stranden. Sommige ervaren het zelfs als druk. Als je wel wil genieten van de prachtige omgeving raden we aan om een tour te boeken. Je hebt verschillende tours die allen naar de andere eilandjes en baaien gaan in de omgeving. Je hebt vier tours, tour A, B, C en D.

TIP – de meest populaire tours zijn tour A en C. Die brengen je naar de mooiste regio’s maar zijn ook iets drukker.

Als je met meer dan 4 personen bent kun je overwegen een priveboot te huren. Bij elk hotel kun je wel een tour boeken, en als dat niet het geval is kun je het boeken bij een van de vele touroperators op straat.

♥ TIP – Tours variëren in prijs van 700 Peso tot 1.500 Peso. Wij betaalde in 2016 voor tour A 1.400 peso p.p.

El Nido

Een voorbeeld van de eilandjes die je ziet

Sunset Lovers Beach & Nacpan Beach

Het uitzicht bij het strand van El Nido is schitterend maar het strand zelf stelt niet zo veel voor. Dit omdat je er niet kan zwemmen vanwege het aantal bangkas (boten) die er komen en gaan. Daarnaast is de kustlijn volgebouwd staat met hotels. Als je een moois stukje strand wilt zien kan he het beste naar Sunset Lovers Beach gaan. Het is maar een korte wandeling langs de kust richting het noorden.

Een andere (en misschien wel betere) optie is Nacpan Beach, een enorme strook wit zand op zo’n 35-40 minuten rijden met de TukTuk. Het strand hier is een stuk minder ontwikkeld zonder hotels en resorts.

Een leuke trip is de klim naar Mount Taraw of het viewpoint. Het is een flinke klim maar het uitzicht is prachtig. Verder is een dagtour naar de Bacuit Archipel natuurlijk een must.

El Nido

Nacpan Beach vlak bij El Nido

Geen cash? Dan kun je bij het benzine station in de straat van Art Café tegen 6% geld opnemen met je creditcard.

Overnachten El Nido

El Nido is geen klein stadje meer. Het is er behoorlijk druk en het centrum staat vol met restaurantjes, hotels, hostels, touroperators en zelfs een sportschool. Een slaapplek vinden is dan ook niet zo lastig. Er zijn er namelijk genoeg. Je kunt er voor kiezen om in het centrum te slapen of aan het strand maar hier betaal je ook voor.

Wij raden aan om iets buiten het centrum te overnachten. Je loopt immers in minder dan 5 minuten naar het centrum en het scheelt best wat Peso’s.

♥ TIP – wij betaalde voor een tweepersoons privekamer inclusief ontbijt 1.400 peso. Dat is €25, per persoon dus €12,50.

Spin Designer Hostel

El nido

He Spint Designer Hostel is misschien wel het leukste en mooiste hostel in heel de Filipijnen. Super gaaf ingericht een heel gezellig!

Viewdeck Cottages

Viewdeck Cottages is populair vanwege het schitterende uitzicht dat je hebt. Vanaf de veranda kijk je zo de baai in! Ligtop 10 minuten lopen van het centrum. 

Garnet Hotel

Het Garnet Hotel ligt op 2 minuten lopen van het strand van El Nido en biedt eenvoudige en comfortabele accommodatie met een warme douche.

Bij het Art Cafe kun je vluchten boeken vanaf El Nido Airport naar Cebu. Deze vluchten zijn niet op internet te vinden maar bestaan dus wel! Je hoeft dus niet terug naar Puerto Princesa of naar Coron. Kosten voor een vlucht zijn zo’n €130 per persoon.

Locatie El Nido

Wat wij vinden:
  • Azië Expert

Samenvatting

El Nido is zonder twijfel een van de grootste highlights in de Filipijnen, misschien wel de grootste. Het stadje zelf is niet eens zo bijzonder, de omliggende eilanden en stranden zijn dat echter wel. Er zijn weinig plekken op aarde die mooier zijn dat dit stukje natuur.

4.7

Door de vele vragen kunnen we helaas niet iedereen meer persoonlijk beantwoorden. We doen ons uiterste best.

Je email adres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.