Port Barton is een plaatsje op het eiland Palawan tussen Puerto Princesa en El Nido. Port Barton is een rustige plek met onverharde wegen, geen hordes toeristen en het ritme van het Filippijnse leven gaat hier grotendeels ongestoord door. Slechts een een kleine groep reizigers loungen in een van de budget hotels aan het strand.

Relaxen in Port Barton

In 2016 bezochten wij Port Barton, het bleek een van de leukste plekken in de Filipijnen te zijn. Het is een rustig vissersdorp op Palawan. Het ligt in een mooie baai, omgeven door bossen en mooi helder blauw water. Veel is er, op snorkelen, eiland tours en duiken niet te doen. En dat is juist de kracht van deze relaxte plek. Het is een ideale plek om gewoon lekker aan het strand te liggen en te genieten van al het moois om je heen.

Port Barton is zo’n plek waar je twee dagen plant en uiteindelijk langer blijft omdat er zo’n heerlijke sfeer hangt. Het ligt in de indrukwekkende Pagdanan Bay met kristal helder water, hagelwitte zandstranden, sprookjesachtige zonsondergangen en veertien tropische (onbewoonde) eilanden niet ver van de kust. Door de prachtige onderwaterwereld rondom de eilanden is snorkelen en duiken is hier een populaire dagbesteding.

TIP – Port Barton is misschien niet zo mooi als El Nido en Coron, het is er wel veel relaxter en leuker!

Port Barton

Uitzicht op het stadje

Waarom wij het zo fijn vonden

Het klinkt cliché, maar Port Barton is een ongerept, licht onontwikkeld paradijs in het anders zo drukke Palawan. Hier komen is een avontuur op zich. Wij kwamen met de boot van Sabang, een heerlijke tocht! Elke reiziger die hier is, geeft toe dat de reis de moeite waard is. Port Barton beschikt over een 1.500 meter schoon, wit zandstrand omringd door kokospalmen. De beschermde baai, met een panoramisch uitzicht op meerdere eilanden maken het geheel alleen maar beter.

Het stadje is niet groot. En juist dat maakt het tot een leuke bestemming. Er zijn weinig hotels en het voelt er veel relaxter dan de bekende plekken als El Nido en Coron. De omgeving wordt niet gedomineerd met rotsen die uit het water rijzen zoals El Nido of Coron maar er zijn weinig mensen die daar over klagen.

De mensen in kleine stadje leven nog zoals ze dat voor het toerisme deden. Er zijn er maar weinig die van het toerisme leven op degene met een hotel/hostel en bar na. En de locals hier zijn ontzettend vriendelijk en laid-back, precies zoals het stadje aan voelt. Er komen hier ook geen reizigers die luxe zoeken maar vooral budget reizigers.

TIP ♥ – in ons blog Route Filipijnen lees je hoe wij Port Barton in onze route plaatste.

Onze kosten in Port Barton

Het grote voordeel van Port Barton is niet alleen dat het er zo relaxed is, het is ook nog eens vrij goedkoop. Wij waren er in maart 2016 en het was een van de leukste plekken in de Filipijnen. Onze uitgaven waren als volgt;

 • Boot Sabang naar Port Barton – 850 peso p.p. (boot kost 4.500 dus hoe meer mensen hoe beter). De bus kost overigens 600 peso p.p.
 • Overnachten in tweepersoons huisje aan strand incl. airco – 1.000 peso per nacht
 • Eten en drinken per dag – 600 peso p.p.
 • Slapen op een onbewoond eiland + snorkelen – 1.500 peso p.p.
Port Barton

Zonsondergang

Te doen in Port Barton

Port Barton moet het vooral hebben van de mooie zee en de omliggende tropische eilandjes. Je kunt er snorkel- en duiktrips boeken. Ook kun je naar de tropische eilanden om daar te snorkelen. Je kunt zelfs overnachten op een van de onbewoonde eilanden. Een aanrader! Je maakt ’s avonds je eigen eten klaar en overnacht in een tentje. De volgende ochtend rits je je tentje open en het eerste wat je ziet is het witte zandstrand en het heldere blauwe water!

1. Ga snorkelen

Uiteraard kun je hier snorkelen. Er liggen 8 eilanden rondom Port Barton die allemaal geschikt zijn om te snorkelen. Het water is hier niet alleen heel helder, het is ook lekker warm. Hierdoor kun je de hele dag snorkelen. Elke accommodatie verhuurt wel snorkelspullen, maar als je echt bij de eilanden wilt snorkelen dien je een tourtje te boeken. Ook dit kan vaak bij je accommodatie. En anders hoef je alleen even nar het strand te lopen waar genoeg tentjes zitten die snorkeltours aanbieden.

Je gaat/kunt snorkelen bij de volgende punten, Aquarium 1 & 2, Sanctuary, Twin Reef, Wide Reef, Small Lagoon Reef, Fantastic Reef, Manta Ray Reef en Oyster Point.

TIP ♥ – een dag snorkelen rondom de eilanden kost 1.000 peso p.p. Slapen op een onbewoond eiland + de hele snorkelen bij dezelfde eilanden kost 1.500 peso p.p.. Makkelijke keuze toch?

2. Slapen op een onbewoond eiland

Altijd al in een tentje wakker willen worden op een tropisch eiland? Dit is je kans! Je kunt bij Port Barton namelijk overnachten op één van de onbewoonde eilandjes in de buurt. Zo sliepen wij op Paradise Island. Je vertrekt vanuit Port Barton en gaat eerst de hele dag snorkelen en andere onbewoonde eilandjes bezoeken.

Aan het eind van de dag kom je aan op het onbewoonde eiland (waar overigens wel 2 ‘bewaarders’ wonen). Vervolgens kun je kiezen of je je guide naar ‘huis’ stuurt of dat hij mag blijven. Als je hem terug stuurt komt hij de volgende ochtend weer terug, maar dien je wel je eigen eten te maken. Als je hem laat blijven kookt hij voor je. En hij kookt echt heerlijk! De hele avond kun je invullen zoals je wil.

TIP ♥ – op Paradise Island zwommen wij ‘s nachts tussen het lichtgevende plankton! Een onvergetelijke ervaring.

Een overnachting op een onbewoond eiland + de hele dag snorkelen kost 1.500 peso p.p (incl eten, excl. drinken).

Budget Filipijnen

Wie wil er nou niet zo wakker worden?

3. Bezoek Pamoayan Falls

Rondom Port Barton liggen best watervallen. Mocht je genoeg zee hebben gezien kun je ook een aantal kleine trekkings lopen door het regenwoud. Pamoayan Falls is een kleine waterval waar je kunt zwemmen op 4,5 kilometer van Port Barton. Vraag bij je accommodatie voor de route.

Het is misschien niet de grootste waterval die je ooit hebt gezien, maar het is een leuke afwisseling als je het strandleven even zat bent. Iets wat overigens moeilijk voor te stellen is hier. Neem wel genoeg water mee als je naar de waterval gaat. Het is geen pittige wandeling, maar zeker in het hoogseizoen (januari tm/ mei) kan het behoorlijk heet worden. Een andere waterval die je kunt bezoeken is Bigaho Waterfall.

4. Ga Eiland Hoppen

Zoals eerder gezegd liggen hier acht tropische eilandjes in de baai. Je kunt ze allemaal bezoeken als je wil. De makkelijkste manier om dit te doen is een tour te boeken. Het zijn onbewoonde eilanden. Sommige best groot, met een opzichter, terwijl andere niet meer zijn dan een zandbank met wat palmbomen. Ek eiland kun je ook op en rondom de eilanden kun je heel goed snorkelen.

Wij hebben niet alle eilanden gezien, maar de beste manier om het meeste te zien en het leukste te ervaren is door de Camping Tour te boeken (zie hierboven). Dit kost je 1.500 peso en dan mag je ook nog slapen op het eiland.

TIP ♥ – een eiland-hop tour kost je al snel 1.000 peso en dan moet je aan het eind van de dag weer terug. De eilanden die je kunt bezoeken zijn;

 • German Island
 • Exotic Island
 • Paradise Island
 • Double Island
 • Capsalay Island
 • Smart Island
 • Luli Island
 • Albaguen Island
Port Barton
Port Barton

Een van de onbewoonde eilanden

Handige tips

Wij reizen altijd zonder enige vorm van planning. Dit is leuk, maar soms lopen we ook tegen kleine probleempjes aan. We willen voorkomen dat jullie dezelfde problemen ondervinden. Daarom een paar kleine tips want Port Barton is geen grote plaats en zeker niet zo ontwikkeld als andere plekken op Palawan. 

 • Er zijn hier dan ook geen ATM’s. Dus als je hier komt doe je er goed aan om genoeg cash mee te nemen.
 • Eer overdag geen stroom (2016). Toen wij in Port Barton waren was er alleen stroom tussen 18:00 uur en 6:00 uur. Houd hier rekening mee met het opladen van telefoons, laptops en camera’s.
 • Er is een ‘supermarkt’ in de buurt van het Tourist Assistance Centre. Zij verkopen de meeste dingen heeft die je nodig hebt tijdens je verblijf.
 • Spullen zijn hier best duur. Handdoeken, zwembroeken, opladers etc. kun je beter in Puerto Princessa kopen.

Neem genoeg cash mee naar Port Barton, er zijn geen ATM’s.

Hoe kom je er

Nog niet zo lang geleden was er maar een weg naar dit stadje. Een onverhard zandweggetje. Daar is sinds kort verandering in gekomen met de aanleg van een nieuwe weg (2016). Er zijn een aantal mogelijkheden om in Port Barton te komen.

Vanaf El Nido

Er gaan elke dag minivans direct tussen Port Barton en El Nido. Prijzen kunnen heel erg variëren. Wij betaalde 650 Peso per persoon maar er worden prijzen gevraagd tussen de 600 en 800 Peso. Afdingen kan dus geen kwaad. Je kunt ook met de lokale bus. Je neemt dan vanaf El Nido de bus naar Roxes (100 Peso) en dan de Jeepney naar Port Barton (150 Peso). Andersom kan natuurlijk ook.

Vanaf Puerto Princessa

Sinds kort kun je direct tussen Puerto Princessa en Port Barton reizen. Van Puerto Princessa naar Port Barton kost ongeveer 300 Peso. De omgekeerde route kost 350 Peso. Bussen vetrekken vanaf het San Jose Bus Station in Puerto Princessa. In Port Barton wordt je afgezet op de ‘hoofdweg’.

Vanaf Sabang

Wij reisde hier heen vanaf Sabang. Sabang is de plek waar de bekende Underground River is. Vanaf hier kun je een boot boeken. Je betaald een x-bedrag voor de boot. Bij ons vroegen ze 6.000 Peso (€115) voor een eigen bangka (lokale visserboot). Dit is echter vrij prijzig. Er gaat gelukkig nog een grotere bangka die pas vertrekt als er 10 mensen een ticket hebben gekocht.

TIP ♥ – wij betaalde 600 Peso per persoon voor die boot. Je moet wel andere mensen zo ver zien te krijgen om met de boot te gaan 🙂 De trip was overigens ontzettend mooi!

Port Barton

Reisgids Filipijnen

Ken jij onze reisgidsen al? Wij hebben al onze kennis, ervaringen, routes, kosten en andere reistips verwerkt in super handige digitale reisgidsen. Deze reisgidsen heb je daarom altijd bij de hand en ze zijn altijd up-to-date.

In de reisgids van de Filipijnen vind je naast heel veel handige tips ook 2 uitgewerkte routes (waaronder Port Barton). Makkelijk als je nog niet precies weet hoe je door de Filipijnen wil reizen!

Locatie Port Barton

Wat wij vinden:
 • Azië Expert - 9/10
  9/10

Samenvatting

Port Barton is een plaatsje op het eiland Palawan tussen Puerto Princesa en El Nido. Port Barton is een rustige plek met onverharde wegen, geen hordes toeristen en het ritme van het Filippijnse leven gaat hier grotendeels ongestoord door. Slechts een een kleine groep reizigers loungen in een van de budget hotels aan het strand.

9.0/10

Vragen, opmerkingen en antwoorden

5
 1. Maxime

  Klinkt super! Wij gaan over 3 weken, hebben jullie nog tips voor accommodaties in Port Barton? Waar moet je zitten? Kun je beter vooraf of ter plekke iets boeken? Hoe zijn de prijzen hier? Ik vond El Nido vrij prijzig!

  Beantwoorden
  • Azië Expert

   Hoi Maxime,

   Port Barton is inderdaad heel erg gaaf! Een van de leukste plekken in de Filipijnen waar we zijn geweest.
   In Port Barton zou ik aan het strand verblijven. Dat is het leukste, en je hoeft niet van tevoren te boeken. Je kunt gewoon de accommodatie aflopen en vragen of er plek is. Voor een privekamer in een niet al te luxe hostel betaal je zo’n €20 per nacht. Dus dat valt best mee.

   Groeten,
   Ties

   Beantwoorden
 2. Jay

  Wij zouden ook graag op zo’n onbewoond eiland slapen. Welk eilandje hebben jullie geslapen of regelt het tourbedrijf dat?

  Bedankt!
  Jay

  Beantwoorden
  • Sjoerd

   Hoi Jay, wij konden niet kiezen, maar het schijnt dat verschillen operators naar verschillenden eilanden gaat. Dit kun je bij de operator even navragen. Wij sliepen op Paradise Island (aanrader!).

   Groeten,
   Ties

   Beantwoorden
 3. LUC

  waar boek je een boot naar Secret Paradise Resort

  Beantwoorden

Door de vele vragen kunnen we helaas niet meer zo snel reageren als dat we graag zouden willen. We doen ons uiterste best.

Je email adres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.