Hoofdmenu
Onze Tours

AZIË

Port Barton

Door: Ties - Reis Expert    |    Reacties: 13

Bijgewerkt op 9 september, 2019

Port Barton is een plaatsje op het eiland Palawan tussen Puerto Princesa en El Nido. Port Barton is een rustige plek met onverharde wegen, geen hordes toeristen en het ritme van het Filippijnse leven gaat hier grotendeels ongestoord door. Slechts een een kleine groep reizigers loungen in een van de budget hotels aan het strand.

Relaxen in Port Barton

Wij hadden geen idee over Port Barton, maar het bleek een van de leukste plekken in de Filipijnen te zijn. Het is een rustig vissersdorp op Palawan. Het ligt in een mooie baai, omgeven door bossen en mooi helder blauw water.

Veel is er, op snorkelen, eiland tours en duiken niet te doen. En dat is juist de kracht van deze relaxte plek. Het is een ideale plek om gewoon lekker aan het strand te liggen en te genieten van al het moois om je heen.

Port Barton is misschien niet zo mooi als El Nido en Coron, het is er wel veel relaxter en leuker!

Port Barton is zo’n plek waar je twee dagen plant en uiteindelijk langer blijft omdat er zo’n heerlijke sfeer hangt. Het ligt in de indrukwekkende Pagdanan Bay met kristal helder water, hagelwitte zandstranden, sprookjesachtige zonsondergangen en veertien tropische (onbewoonde) eilanden niet ver van de kust.

Door de prachtige onderwaterwereld rondom de eilanden is snorkelen en duiken is hier een populaire dagbesteding.

Port Barton

Uitzicht op het stadje

Waarom wij het zo fijn vonden

Het klinkt cliché, maar Port Barton is een ongerept, licht onontwikkeld paradijs in het anders zo drukke Palawan. Hier komen is een avontuur op zich. Wij kwamen met de boot van Sabang, een heerlijke tocht!

Elke reiziger die hier is, geeft toe dat de reis de moeite waard is. Port Barton beschikt over een 1.500 meter schoon, wit zandstrand omringd door kokospalmen. De beschermde baai, met een panoramisch uitzicht op meerdere eilanden maken het geheel alleen maar beter.

Het stadje is niet groot. En juist dat maakt het tot een leuke bestemming. Er zijn weinig hotels en het voelt er veel relaxter dan de bekende plekken als El Nido en Coron.

De omgeving wordt niet gedomineerd met rotsen die uit het water rijzen zoals El Nido of Coron maar er zijn weinig mensen die daar over klagen.

De mensen in kleine stadje leven nog zoals ze dat voor het toerisme deden. Er zijn er maar weinig die van het toerisme leven op degene met een hotel/hostel en bar na. En de locals hier zijn ontzettend vriendelijk en laid-back, precies zoals het stadje aan voelt.

Er komen hier ook geen reizigers die luxe zoeken maar vooral budget reizigers.

TIP ♥ – in ons blog route Filipijnen lees je hoe wij Port Barton in onze route plaatste.

Onze kosten in Port Barton

Het grote voordeel van Port Barton is niet alleen dat het er zo relaxed is, het is ook nog eens vrij goedkoop. Wij waren er in maart 2016 en het was een van de leukste plekken in de Filipijnen. Onze uitgaven waren als volgt;

 • Boot Sabang naar Port Barton – 850 peso p.p. (boot kost 4.500 dus hoe meer mensen hoe beter). De bus kost overigens 600 peso p.p.
 • Overnachten in tweepersoons huisje aan strand incl. airco – 1.000 peso per nacht (Greenview Beach)
 • Eten en drinken per dag – 600 peso p.p.
 • Slapen op een onbewoond eiland + snorkelen – 1.500 peso p.p.
Port Barton

Zonsondergang is altijd magisch

Port Barton

Zonsondergang

Leuke dingen om te doen in Port Barton

Port Barton moet het vooral hebben van de mooie zee en de omliggende tropische eilandjes. Je kunt er snorkel- en duiktrips boeken. Ook kun je naar de tropische eilanden om daar te snorkelen.

Je kunt zelfs overnachten op een van de onbewoonde eilanden. Een aanrader! Je maakt ’s avonds je eigen eten klaar en overnacht in een tentje. De volgende ochtend rits je je tentje open en het eerste wat je ziet is het witte zandstrand en het heldere blauwe water!

#1 Ga snorkelen

Uiteraard kun je hier snorkelen. Er liggen 8 eilanden rondom Port Barton die allemaal geschikt zijn om te snorkelen. Het water is hier niet alleen heel helder, het is ook lekker warm. Hierdoor kun je de hele dag snorkelen.

Elke accommodatie verhuurt wel snorkelspullen, maar als je echt bij de eilanden wilt snorkelen dien je een tourtje te boeken. Ook dit kan vaak bij je accommodatie. En anders hoef je alleen even nar het strand te lopen waar genoeg tentjes zitten die snorkeltours aanbieden.

Je gaat/kunt snorkelen bij de volgende punten, Aquarium 1 & 2, Sanctuary, Twin Reef, Wide Reef, Small Lagoon Reef, Fantastic Reef, Manta Ray Reef en Oyster Point.

TIP ♥ – een dag snorkelen rondom de eilanden kost 1.000 peso p.p. Slapen op een onbewoond eiland + de hele snorkelen bij dezelfde eilanden kost 1.500 peso p.p.. Makkelijke keuze toch?

#2 Slapen op een onbewoond eiland

Altijd al in een tentje wakker willen worden op een tropisch eiland? Dit is je kans! Je kunt bij Port Barton namelijk overnachten op één van de onbewoonde eilandjes in de buurt. Zo sliepen wij op Paradise Island.

Je vertrekt vanuit Port Barton en gaat eerst de hele dag snorkelen en andere onbewoonde eilandjes bezoeken.

Op Paradise Island zwommen wij ’s nachts tussen het lichtgevende plankton! Een onvergetelijke ervaring.

Aan het eind van de dag kom je aan op het onbewoonde eiland (waar overigens wel 2 ‘bewakers’ wonen). Vervolgens kun je kiezen of je je guide naar ‘huis’ stuurt of dat hij mag blijven.

Als je hem terug stuurt komt hij de volgende ochtend weer terug, maar dien je wel je eigen eten te maken. Als je hem laat blijven kookt hij voor je. En hij kookt echt heerlijk! De hele avond kun je invullen zoals je wil.

TIP ♥ – een overnachting op een onbewoond eiland + de hele dag snorkelen kost €62 p.p (incl eten, snorkelen, gids en vervoer).

Reserveer je plekje bij Reis-Expert!

De Island Camping tour in Port Barton is een van de leukste tours die wij hebben gedaan in Azië (echt waar!). Het is zo’n toffe ervaring dat we deze graag met iedereen willen delen. Daarom hebben we een samenwerking opgezet met een lokale touroperator in Port Barton.

Je kunt bij onze deze 2-daagse Island Camping boeken. Het kost slechts €60 p.p en het is elke cent meer dan waard. Daarnaast betaal je bij alleen 10% aan om je plek te reserveren. De rest betaal je in Port Barton!

 • je reserveert de tour via ons;
 • je betaalt dezelfde prijs als in de Filipijnen;
 • de tour is met een Engels- of Nederlandstalige gids;
 • inclusief island fee(s);
 • inclusief snorkelset;
 • inclusief ontbijt, lunch en diner (vis, kip, groende, salade, rijst en fruit);
 • inclusief rum en cola voor wie wil 😉 ;
 • inclusief kampeeruitrusting (tent, slaapzak, kussen, deken, matras);
 • inclusief vervoer in bangka (traditionele Filipijnse boot).
Budget Filipijnen

Wie wil er nou niet zo wakker worden?

#3 Bezoek Pamoayan Falls

Rondom Port Barton liggen best watervallen. Mocht je genoeg zee hebben gezien kun je ook een aantal kleine trekkings lopen door het regenwoud. Pamoayan Falls is een kleine waterval waar je kunt zwemmen op 4,5 kilometer van Port Barton. Vraag bij je accommodatie voor de route.

Het is misschien niet de grootste waterval die je ooit hebt gezien, maar het is een leuke afwisseling als je het strandleven even zat bent. Iets wat overigens moeilijk voor te stellen is hier.

Neem wel genoeg water mee als je naar de waterval gaat. Het is geen pittige wandeling, maar zeker in het hoogseizoen (januari tm/ mei) kan het behoorlijk heet worden.

Bigaho Waterfall

Een andere waterval die kje kunt bezoeken is de Bigaho waterval. Een kleine waterval bij het dorp Bigaho, 13 kilometer ten noorden van Port Barton. Je kunt hier op de scooter naar toe of per boot. Vaak kom je hier ook met een van de standaard boottochten vanuit Port Barton.

TIP ♥ – van maart tot begin mei zijn de watervallen niet op hun grootst i.v.n. het regenseizoen

#4 Ga Eiland Hoppen

Zoals eerder gezegd liggen hier acht tropische eilandjes in de baai. Je kunt ze allemaal bezoeken als je wil. De makkelijkste manier om dit te doen is een tour te boeken. Het zijn onbewoonde eilanden.

Sommige best groot, met een opzichter, terwijl andere niet meer zijn dan een zandbank met wat palmbomen. Ek eiland kun je ook op en rondom de eilanden kun je heel goed snorkelen.

Wij hebben niet alle eilanden gezien, maar de beste manier om het meeste te zien en het leukste te ervaren is door de Camping Tour te boeken (zie hierboven). Dit kost je 1.500 peso en dan mag je ook nog slapen op het eiland.

TIP ♥ – een eiland-hop tour kost je al snel 1.200 peso (2.5000 voor privé tours) en dan moet je aan het eind van de dag weer terug. De eilanden die je kunt bezoeken zijn;

 • German Island
 • Exotic Island
 • Paradise Island
 • Double Island
 • Capsalay Island
 • Smart Island
 • Luli Island
 • Albaguen Island

Een van de bekendste en mooiste boottochten in de Filipijnen is de TAO Experience. Wij hebben er een blog over geschreven waar we alle tips over de TAO Experience delen!

Port Barton
Port Barton

Een van de onbewoonde eilanden

Overnachten in Port Barton

Er is aan accommodatie geen gebrek in Port Barton. Je hebt in principe twee opties; slapen aan het strand of in het ‘stadje’ achter het strand. Stadje is een groot woord aangezien het niet meer is dan één hoofdweg.

Wij sliepen aan het strand en we raden aan om dat ook te doen. Je bent immers niet elke dag aan een tropisch strand.

Reserveren is niet nodig als je geen specifieke wensen hebt qua accommodatie. Wij kwamen aan met de boot, hebben onze backpacks gedropt bij een bar en zijn op zoek gegaan naar leuke accommodatie. Als je wel een hotel vast wil leggen kan dat natuurlijk ook.

El Dorado Sunset Garden

Wij sliepen in El Dorado Sunset Garden. Helaas staan ze niet op Booking.com, maar je kunt op hun eigen website kijken. Je hebt hier dorms, privekamers en bungalows en het is een van de gezelligste ho(s)tels in Port Barton. Ze regelen ook tours en vervoer, wel zo makkelijk!

El Dorado

Handige tips

Wij reizen altijd zonder enige vorm van planning. Dit is leuk, maar soms lopen we ook tegen kleine probleempjes aan. We willen voorkomen dat jullie dezelfde problemen ondervinden. Daarom een paar kleine tips want Port Barton is geen grote plaats en zeker niet zo ontwikkeld als andere plekken op Palawan. 

 • Er zijn hier dan ook geen ATM’s. Dus als je hier komt doe je er goed aan om genoeg cash mee te nemen.
 • Eer overdag geen stroom (2016). Toen wij in Port Barton waren was er alleen stroom tussen 18:00 uur en 6:00 uur. Houd hier rekening mee met het opladen van telefoons, laptops en camera’s.
 • Er is een ‘supermarkt’ in de buurt van het Tourist Assistance Centre. Zij verkopen de meeste dingen heeft die je nodig hebt tijdens je verblijf.
 • Spullen zijn hier best duur. Handdoeken, zwembroeken, opladers etc. kun je beter in Puerto Princessa kopen.

Neem genoeg cash mee naar Port Barton, er zijn geen ATM’s.

Port Barton

Uitzicht vanaf Greenview

Hoe kom je er

Nog niet zo lang geleden was er maar een weg naar dit stadje. Een onverhard zandweggetje. Daar is sinds kort verandering in gekomen met de aanleg van een nieuwe weg (2016). Er zijn een aantal mogelijkheden om in Port Barton te komen.

Vanaf El Nido

Er gaan elke dag minivans direct tussen Port Barton en El Nido. Prijzen kunnen heel erg variëren. Wij betaalde 650 Peso per persoon maar er worden prijzen gevraagd tussen de 600 en 800 Peso.

Afdingen kan dus geen kwaad. Je kunt ook met de lokale bus. Je neemt dan vanaf El Nido de bus naar Roxes (100 Peso) en dan de Jeepney naar Port Barton (150 Peso). Andersom kan natuurlijk ook.

Vanaf Puerto Princessa

Sinds kort kun je direct tussen Puerto Princessa en Port Barton reizen. Van Puerto Princessa naar Port Barton kost ongeveer 300 Peso. De omgekeerde route kost 350 Peso. Bussen vetrekken vanaf het San Jose Bus Station in Puerto Princessa. In Port Barton wordt je afgezet op de ‘hoofdweg’.

Vanaf Sabang

Wij reisde hier heen vanaf Sabang. Sabang is de plek waar de bekende Underground River is. Vanaf hier kun je een boot boeken. Je betaald een x-bedrag voor de boot. Bij ons vroegen ze 6.000 Peso (€115) voor een eigen bangka (lokale visserboot).

Dit is echter vrij prijzig. Er gaat gelukkig nog een grotere bangka die pas vertrekt als er 10 mensen een ticket hebben gekocht.

TIP ♥ – wij betaalde 600 Peso per persoon voor die boot. Je moet wel andere mensen zo ver zien te krijgen om met de boot te gaan :) De trip was overigens ontzettend mooi!

Powered by 12Go Asia system

Reisgids Filipijnen

Ken jij onze reisgidsen al? Wij hebben al onze kennis, ervaringen, routes, kosten en andere reistips verwerkt in super handige digitale reisgidsen. Deze reisgidsen heb je daarom altijd bij de hand en ze zijn altijd up-to-date.

In de reisgids van de Filipijnen vind je naast heel veel handige tips ook 2 uitgewerkte routes (waaronder Port Barton). Makkelijk als je nog niet precies weet hoe je door de Filipijnen wil reizen!

Locatie Port Barton

Wat wij vinden:
 • 9/10
  Azië Expert - 9/10
9/10

Samenvatting

Port Barton is een plaatsje op het eiland Palawan tussen Puerto Princesa en El Nido. Port Barton is een rustige plek met onverharde wegen, geen hordes toeristen en het ritme van het Filippijnse leven gaat hier grotendeels ongestoord door. Slechts een een kleine groep reizigers loungen in een van de budget hotels aan het strand.

13 comments

 1. Romeo

  Hallo,

  Wij zouden ook graag de tour doen met overnachting op een onbewoond eiland. Wij gaan in April naar Port barton. Moeten wij dit op voorhand booken of is het makkelijk daar te regelen en de dag zelf meteen te vertrekken?

  1. Ties - Reis Expert Post author

   Hoi Romeo,

   dit hoef je niet van tevoren te boeken. Er zijn genoeg bedrijfjes die dit voor je kunnen regelen. Ik zou niet wachten tot de dag zelf, maar een of twee dagen voordat je de tour wil doen even informeren bij je accommodatie. Zij kunnen je daar mee helpen.

   Groeten,
   Ties

 2. Danielle

  Dat hotel Greenview Beach is niet in port barton? Als ik dat opzoek is het in el nido?

  1. Ties - Reis Expert Post author

   Hoi Danielle,

   foutje van mijn kant :) Wij sliepen in El Dorado Sunset Garden! Thnx, ik heb het gelijk aangepast. Helaas staat ze niet op Booking.com, maar wel op Agoda.

   Groeten,
   Ties

 3. Katya

  Hoe lang duurt de reis vanaf het vliegveld van puerto princessa naar port barton? Of beter, wat is de snelste manier?

  Groetjes!
  Katya

  1. Ties Post author

   Hoi Katya,

   dat is afhankelijk van hoe je er heen reist. Je kunt met de lokale bussen rijden maar ook met minivans. Je kunt ook met de boot vanaf Sabang. De minivan doet er zeker wel 4 uur over. De bus minimaal 6 tot 8 uur. Ik zou daarom voor de minivan gaab.

   Groeten,
   Ties

 4. Kenneth

  Hoi Ties,

  Allereerst complimenten voor de fijne tips.
  Bij welke operator heb jij het geboekt? Kan ik die op internet vinden of moet ik ze terplekke contacten? Zo ja, waar zijn ze te vinden? Ik kan zelf niks er over vinden.

  Groeten,

  Kenneth

  1. Ties Post author

   Hoi Kenneth,

   wij hebben alles in Port Barton zelf geboekt. De touroperators die hier actief zijn, zijn bijna niet op internet te vinden. Je kan alles een dag, of op dezelfde dag, nog boeken.
   Fijne reis alvast!

   Groeten,
   Ties

 5. LUC

  waar boek je een boot naar Secret Paradise Resort

 6. Jay

  Wij zouden ook graag op zo’n onbewoond eiland slapen. Welk eilandje hebben jullie geslapen of regelt het tourbedrijf dat?

  Bedankt!
  Jay

  1. Sjoerd

   Hoi Jay, wij konden niet kiezen, maar het schijnt dat verschillen operators naar verschillenden eilanden gaat. Dit kun je bij de operator even navragen. Wij sliepen op Paradise Island (aanrader!).

   Groeten,
   Ties

 7. Maxime

  Klinkt super! Wij gaan over 3 weken, hebben jullie nog tips voor accommodaties in Port Barton? Waar moet je zitten? Kun je beter vooraf of ter plekke iets boeken? Hoe zijn de prijzen hier? Ik vond El Nido vrij prijzig!

  1. Azië Expert Post author

   Hoi Maxime,

   Port Barton is inderdaad heel erg gaaf! Een van de leukste plekken in de Filipijnen waar we zijn geweest.
   In Port Barton zou ik aan het strand verblijven. Dat is het leukste, en je hoeft niet van tevoren te boeken. Je kunt gewoon de accommodatie aflopen en vragen of er plek is. Voor een privekamer in een niet al te luxe hostel betaal je zo’n €20 per nacht. Dus dat valt best mee.

   Groeten,
   Ties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK TOUR

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van handige tips en weetjes.