De naam Hong Kong stamt af van het plaatselijke dialect Heung Kôong wat ‘geurige haven’ betekent. De oorsprong is niet precies bekend maar historici gaan er van uit dat de naam Hong Kong, of ‘geurige haven’ voort komt uit de handel in wierook die toen in Hong Kong plaatsvond.

De stad heeft een oppervlakte van 1.104 vierkante kilometer en is daarmee ongeveer twee keer kleiner dan Luxemburg! Het bestaat uit ongeveer 236 eilanden en er wonen ongeveer 7.153.519 (2012) mensen! Een enorm aantal gezien de grote van het land. Er zijn drie grote eilanden te onderscheiden. Het eiland Lantau is met 146 vierkante kilometer het grootste eiland. Verder heb je uiteraard het gelijknamige eiland Hong Kong met 78 vierkante kilometer en Kowloon met 47 vierkante kilometer. Verder heb je nog de New Territories wat een gebied is grenzend aan China en de tal van onbewoonde eilandjes.

In 1557 waren de Portugezen de eerste die het toenmalige Hong Kong bereikte. Van de Chinezen die er toen woonde mochten de Portugezen hun basis aanleggen in Macau, vlakbij Hong Kong. Iets wat overigens nog goed terug te zien is in de gebouwen.

Het Hong Kong van nu!

Het Hong Kong zoals wij dat kennen kwam pas ter wereld in 1842 toen de regering van de Qing Dynastie werd verslagen en ze het eiland Hong Kong moesten afstaan aan Groot Brittannië. Binnen enkele jaren werden ook Kowloon, de New Territories en de 235 ‘losse’ eilandjes verpacht aan Groot Brittannië. Het huidige Hong Kong is een enorme economische kracht. Dit komt mede door de vele vluchtelingen uit de vroege 20e eeuw vanuit China en de vele immigranten.

Op 1 juli 1997 werd het ‘Één Land, Twee Systemen’ principe gelanceerd door Hong Kong en China. Officieel is Hong Kong dan ook een Speciale Administratieve Regio van de Volksrepubliek China. Hierdoor hebben de inwoners veel meer vrijheid en behoudt Hong Kong het kapitalistische systeem en vrije handel en vrijheid van meningsuiting.

Hoewel de stad op geen enkele manier te vergelijken is met andere landen in Azië qua mensen, sfeer, cultuur en landschap is een bezoek aan Hong Kong een hele bijzondere ervaring!