Huay Xai

Huay Xai is een klein, rustig stadje in het noorden van Laos wat grenst aan Thailand. Het ligt ingeklemd tussen de bergketens en wordt afgescheiden van Thailand door de Mekong Delta, de machtige rivier die dwars door Zuid-Oost Azië stroomt en in de Himalaya begint. Vroeger schijnen de Amerikanen hier heroïne verhandeld te hebben maar tegenwoordig komen hier alleen nog toeristen.

Huay Xai

Omdat de overgang van Thailand naar Huay Xai alleen bestaat uit het oversteken van de Mekong is Huay Xai vaak de eerste plek in Laos die reizigers zien. Huay Xai is nu niet bepaald een Vang Vieng of Luang Prabang maar don’t worry (zoals men in heel Laos doet), het land wordt alleen maar mooier naar mate je verder reist! Huay Xai is een slaperig grensstadje maar heeft wel zijn charme. Zo vindt je er markten, genoeg guesthouses en cafés. Daarnaast is Huay Xai de toegangsport tot de Gibbon Experience, het meest spraakmakende en duurzame avontuur in de jungle van Laos.

Huay Xai is lang verborgen gebleven voor toeristen en werd eigenlijk alleen aangedaan door Chinese handelaren die op wer waren naar Chiang Mai. Vandaag de dag vindt je hier en daar nog wat Chinese aspecten maar zijn het vooral de Gibbon Experience en de slowboat naar Luang Prabang waar toeristen voor komen.

The Gibbon Experience Laos

In Laos één van de meest bezochte en bekendste jungle ervaringen. In The Gibbon Experience verblijf je een aantal dagen in de jungle van het Bokeo natuurreservaat in Noord Laos. Nu wordt dit in heel Azië wel gedaan. Hetgeen wat de The Gibbon Experience zo bijzonder maakt is het feit dat je in boomhutten slaapt op zo’n 40 meter hoogte die alleen bereikbaar zijn met ziplines. Dit zijn een soort kabelbanen om van de ene boom naar de andere te gaan en dus zo de boomhutten met elkaar verbinden. Dit betekent dat je voor je overnachting flink moet klimmen en ook geen hoogtevrees moet hebben. Dit is werkelijk een unieke ervaring en een absolute aanrader tijdens je verblijf in Laos!

Je slaapt op 40 meter hoogte midden in de jungle waardoor je ook alle geluiden hoort. De omgeving is oogverblindend mooi en de rust zeer indrukwekkend. Dat je dan ook nog eens tussen de bomen door mag slingeren is een aardige bonus! Het mooiste van The Gibbon Experience is echter dat een deel van de opbrengsten naar het natuurreservaat gaan. Met dit onvergetelijke avontuur steun je ook nog eens een goed doel!

Slowboat naar Luang Prabang

Iets wat veel toeristen doen in Huay Xai is de slowboat nemen richting het zuiden waar Luang Prabang de eindbestemming is. De route die je aflegt is werkelijk schitterend en een hoogtepunt van veel reizigers tijdens hun reis door Laos. De reis duurt twee dagen en onderweg slaap je in Beng of Pak Tha. Heel veel is er niet te doen tijdens deze reis, het is vooral toekijken hoe de ongekend mooie natuur aan je voorbij trekt. Hoewel mensen het niet direct verwachten is Laos wel degelijk een land met een indrukwekkend mooi natuurlandschap.

Op de boot reizen geen locals, wat als enige nadeel gezien kan worden. Reizigers die echt in contact willen komen met de lokale bevolking zullen deze bootreis wellicht overslaan. Aan de andere kant; als je alleen reist is deze bootreis een ideale gelegenheid om andere reizigers te ontmoeten.

Locatie Huay Xai