Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Red Fort – Delhi

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

Het Red Fort is het grootste monument van Old Delhi. Lal Qila staat in het Engels bekend als Red Fort vanwege de rode zandsteen waaruit het gebouwd is. In 1638 gaf Shah Jahan opdracht voor het bouwen van het fort wat moest dienen als zijn huis. Pas 10 jaar na het begin van de bouw verhuisde de keizer naar zijn fort.

Het voldoet aan alle verwachtingen die je zou hebben als het hoofd van het bekende Mogolrijk. Zalen voor het publiek, gewelfd en gebogen marmeren paleizen, sjieke prive-verblijven, een moskee en mooi ontworpen tuinen.

Red Fort; paradepaardje van het Mogolrijk

Het Red Fort is misschien wel het bekendste bouwwerk van Delhi. De muren, die meer dan twee kilometer lang en 18 meter hoog zijn en alleen onderbroken worden door twee poorten; de Lahori Gate in het westen en de Delhi Gate in het zuiden.

Op deze manier kon Shah Jahan zijn nieuwe hoofdstad van Shahjahanabad te beschermen. Het treurige is wel dat Shah Jahan nooit echt gebruik heeft kunnen maken van zijn fort nadat zijn ontrouwe zoon Aurangzeb hem gevangen hield in het Agra Fort.

TIP ♥ – entree is 250 roepie. Voor Indiërs id het overigens 10 roepie. Het is open van dinsdag tot zondag van 9:00 uur tot 18:00 uur.

Red Fort

De beste manier om het te zien

Dat is natuurlijk lopend. Je kunt alleen door het fort lopen, wat prima te doen is, of je kunt een gids inhuren. Dat raden we niet aan omdat alles prima aangegeven staat. Als je een mooi beeld van het fort wil moet je ‘s avonds komen, tijdens de Sound & Light Show.

TIP ♥ – er is een audioguide in het Engels beschikbaar voor 100 roepie.

Wat is er te zien?

De hoofdingang van het fort is de Lahori Gate. Zodra je door deze poort het fort uitloopt kom je op Chatta Chowk. Een overdekte straat geflankeerd door gebogen. Vroeger zaten hier getalenteerde juweliers, tapijt – makers, goudsmeden en zijde – wevers, maar vandaag de dag komen er alleen souvenir verkopers.

Aan het einde van het pad, aan de linkerkant, kan je naar het Museum of the Struggle for Independence wat het verzet tegen de Britten verteld.

Als je verder loopt kom je bij het Naubat Khana, een rood gebouw waar je de Hathi Pol vind (Elephant Gate). Dit noemen ze zo omdat bezoekers hier vroeger van hun olifant of paard moesten stappen (echt waar!).

Vanaf hier loop je verder naar het Diwan-i-Am en hierachter vind je de prive paleizen van Khas Mahal en de Diwan-i-Khais. Vroeger mochten hier alle de hoogst geplaatste mensen van het rijk komen.

Om de hoek vind je nog de Moti Masjid (Pearl Mosque) en de Mumtaz Mahal.

Kom hier zo vroeg of laat mogelijk om de drukte te ontlopen.

Red Fort

Stukje geschiedenis

De zoon van Shah Jahan, Aurangzeb, bouwde later nog verschillende wachttorens bij de muur. Vroeger liep de Yamuna rivier langs de oostelijke muur die daarmee tevens de gracht voedde. Toen het Mogolrijk aan macht verloor raakte ook het Red Fort verval. Het werd aangevallen en geplunderd door de Perzische keizer Nadir Shah in 1739 en door de Britten in 1857.

De Britten hebben het in de tijd van de bezetting tot een kazerne veranderd. De laatste keizer van het Mogolrijk, Bahadur Shah Zafar, werd in 1857 het fort uitgezet en verbannen naar Myanmar voor zijn rol in de Eerste Onafhankelijkheidsoorlog.

De veroveraars haalde alle gebouwen leeg en zijn ook niet meer terug gevonden. Hoewel het geplunderd is blijft het Red Fort nog steeds indrukwekkend.

Hoe kom je er?

Vanuit de stad is lokaal vervoer richting het Red Fort overal beschikbaar. Het dichtstbijzijnde metrostation van het Red Fort is Chandni Chowk. Vanaf hier is het nog zo’n 10 minuten lopen. Vanaf de luchthaven van Delhi bereik je het fort binnen 30-35 minuten met de taxi.

Locatie Red Fort

Meer lezen over India?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU