Hoofdmenu
Onze Tours

AZIË

reis expert header

Backpacken in Indonesië

Door: Ties - Reis Expert    |    Reacties: 30

Bijgewerkt op 21 februari, 2020

Backpacken in Indonesië is op dit moment razend populair. Backpacken is namelijk een geweldige manier om dit mooie land te leren kennen. Het grote voordeel van backpacken is dat je volledige vrijheid hebt en vaak op een goedkoop budget reist. Hierdoor kun je langer wegblijven. Je bepaalt zelf waar, wanneer en hoe je reist. Maar backpacken betekent wel vaker de lokale bus, lokaal eten en als het even kan ook lokaal overnachten.

Backpacken Indonesië is de ideale manier om het land te verkennen. Je reist en slaapt vaker samen met locals waardoor je meer van het land ziet. Je moet er wel de tijd voor nemen. Indonesië is behoorlijk groot. Alles bezoeken is bijna onmogelijk maar in een paar weken kun je een hoop zien.

Backpacken in Indonesië

Backpacken in Indonesië is behoorlijk populair. Daar zijn een aantal redenen voor (die je hieronder leest). Het land heeft ook ontzettend veel te bieden. Van prachtige stranden tot eeuwenoude tempels en van indrukwekkende vulkanen tot heerlijk eten. Als je gaat backpacken door Indonesië boek je vaak niks van te voren. Maar dat betekent niet dat je niks hoeft te plannen of uit hoeft te zoeken. Op deze pagina geven we je wat tips voor het backpacken in Indonesië.

Waarom backpacken in Indonesië

Indonesië is een van de grootste landen ter wereld. Maar het is niet zo zeer de grote die de aandacht trekt. Dat is de natuur. Met duizenden kilometer strand, een spectaculair binnenland, gigantische vulkanen, prachtige rijstvelden, indrukwekkende tempels en bijzondere planten en dieren heeft Indonesië meer dan genoeg te bieden.

TIP ♥ – huur een brommer waar dat kan. Er is geen betere manier om plekken te ontdekken dan op de brommer!

Helaas hebben de meeste reizigers niet de tijd om heel Indonesië te zien want het land is werkelijk schitterend! Als je gaat backpacken door Indonesië ontdek je mooie plekjes, leer je leuke mensen kennen en beleef je een avontuur dat je nooit meer vergeet!

Sumatra

Rijstvelden in Sumatra

Budget backpacken

Hoeveel geld je nodig hebt voor je reis door Indonesië, hangt af van de manier waarop je reist. Je kunt bijvoorbeeld in vijf-sterren-restaurants eten, maar je kunt ook low-budget eten bij  lokale restaurantjes. Hetzelfde geldt voor slapen en vervoer. Houd er in elk geval rekening mee dat de prijzen per eiland enorm kunnen verschillen.

 Reken op zo’n €35 tot €45 per dag

Slapen in Yogyakarta op Java is bijvoorbeeld veel goedkoper dan slapen in Bingin op Bali. Bali is het meest ontwikkelde eiland en daarom relatief ook iets duurder. Je betaalt in de grotere steden daarom ook net iets meer dan in de kleinere dorpjes.

TIP ♥ – meer over het budget voor Indonesië lees je hier

Visum Indonesië

Sinds juni 2015 krijgen alle Nederlanders en Belgen gratis een 30-dagen-visum bij aankomst in Indonesië. Dit visum is niet ter plekke verlengbaar, dus na 30 dagen moet je het land uit.

Als je langer dan 30 dagen in Indonesië bent, dien je wel een visum aan te vragen. Dit kan door middel van een Visa On Arrival of online.

TIP ♥ – meer over dit onderwerp lees je op de pagina visum Indonesië.

Backpacken in Indonesië

Rijstvelden in Sumatra

De mooiste highlights

Vulkanen, stranden, nationale parken, tempels, rijstvelden, eilanden en een oogverblindend mooie onderwaterwereld. Er zijn nogal wat redenen om naar Indonesië te gaan. Alle highlights van Indonesië vind je op de pagina highlights Indonesië. Hier alvast een voorproefje!

Vliegtickets Indonesië

Wanneer je vanaf Amsterdam naar Indonesië wilt vliegen, kun je alleen landen in de hoofdstad Jakarta. Wanneer je een vliegticket naar Indonesië gaat boeken moet je op een aantal zaken letten.

Zo gaan er directe vluchten en vluchten met een overstap naar Indonesië. Een vlucht met overstap duurt vanzelfsprekend langer dan een directe vlucht, maar is soms wel goedkoper. Wanneer je kiest voor een vlucht met overstap kun je er ook voor kiezen om te landen in Bali.

TIP ♥ – alle tips over het boeken van vliegtickets naar Indonesië vind je hier

Beste reistijd Indonesië

Het weer en klimaat in Indonesië zijn sterk afhankelijk van de locatie waarop je op een bepaald moment bent. Over het algemeen geldt dat oktober tot mei geldt als de natte periode.

Van mei tot oktober is de gunstigste reisperiode voor backpacken door Indonesië. Let er wel op dat het in de zomermaanden soms tegen de 40 graden Celsius kan worden in sommige stukken van het land.

beste reistijd indonesie
Sulawesi

Het prachtige Sulawesi

Overnachten in Indonesië

Wanneer je gaat backpacken door Indonesië moet er natuurlijk elke nacht een slaapplaats gevonden worden. Uiteraard is het ook mogelijk om de reis thuis al helemaal te plannen. Je kunt dan een schema maken waar dag voor dag in staat waar je heen wilt.

Op die manier kun je vanuit Nederland ook al accommodaties boeken, zodat je de hele reis voorzien bent van een slaapplek. Een van de charmes van backpacken is echter de vrijheid en het avontuur. Het is veel leuker om ter plaatse pas op zoek te gaan naar een slaapplek!

Indonesië leent zich zo goed voor backpacken omdat ervoldoende mogelijkheden zijn voor een goed hotel of hostel. Daarnaast is de bevolking zeer vriendelijk en behulpzaam. Wanneer je echt geen slaapplek kunt vinden, zullen zij jou in veel gevallen graag helpen.

Reisgids


Aangezien we ontzettend veel vragen kregen over reizen in Indonesië hebben we onze eigen reisgids gemaakt voor Indonesië. Hierin hebben we zo veel mogelijk kennis en ervaring in verwerkt. Niet alleen van ons maar ook van andere reizigers!

Zo vind je onder andere info over de budget, visum, highlights, geldzaken, veilig op reis, leuke routes en nog veel meer!

landengids
Wat wij vinden:
 • 8.7/10
  Azië-Expert - 8.7/10
8.7/10

Samenvatting

Backpacken in Indonesië is een geweldige manier om dit mooie land te leren kennen. Het grote voordeel van backpacken is dat je volledige vrijheid hebt en vaak op een goedkoop budget reist. Hierdoor kun je langer wegblijven!

Verzenden
User Review
0 (0 votes)

30 comments

 1. Emma

  Hallo Sjoerd en Ties,

  Een vriendin en ik willen van 3 weken naar Indonesië om te backpacken. Half juli tot begin augustus.

  Welke route zouden jullie aanraden? We houden van snorkelen, natuur, goed eten, rust (strand), wandelen. En zouden een combinatie willen van populaire bestemming maar ook zeker wat minder ondekte plekken.

  Flores en Sulawesi spreken ons aan van wat we op de site zien.
  Bv Bali, Flores en Sulawesi is dat te doen in 3 weken of raad je een andere route aan.

  1. Ties - Reis Expert Post author

   Hoi Emma,

   leuk dat jullie naar Indonesië gaan! Indonesië is echt een gigantisch land en er is zoveel te zien!
   In drie weken zou ik maximaal 2 eilanden bezoeken. Vergeet niet dat de afstanden ontzettend lang zijn. Daarnaast zou ik eilanden zoeken die redelijk makkelijk te combineren zijn. Bali en Lombok, Sulawesi en Bali, Lombok en Flores, Sumatra en Java… genoeg opties :)

   Wat je zou kunnen doen is op Bali vliegen, een paar dagen op Bali blijven. Daarna de boot pakken naar Lombok, ook hier een aantal dagen verblijven en vanaf hier de boot naar Flores nemen. Dit was een van de tofste ervaringen van ons in Indonesië.

   Sulawesi is behoorlijk groot dus dat wordt krap, tenzij je alleen het zuiden pakt met bijv. Tana Toraja en omstreken.

   Veel plezier alvast!

   Groeten,
   Ties

 2. Gilles B

  Dag Sjoerd & Ties,

  wij zouden dit jaar graag 3 weken reizen door Indonesië. Wat kunnen jullie aanraden voor ons? Waar starten we best, welke eilanden doen we het best?

  Alvast bedankt voor je antwoord.

  Groeten

 3. Irene

  Hallo,

  Zomer 2018 wil ik zo’n 7 a weken reizen. Mijn eerste plan was om juist niet naar Azië te gaan, omdat alle studenten daar al naartoe gaan. Maar aangezien het wel goedkoop is en ik ook nog op wintersport wil, denk ik erover om toch voor Azië te kiezen. Welke eilanden zou ik dan het best kunnen bezoeken? Ik wil dus het liefst niet naar de meest bekende plekken, maar wel veel natuur en cultuur zien! Hebben jullie tips?

  Groetjes,
  Irene

  1. Azië Expert Post author

   Hoi Irene,

   dat klinkt als een mooie reis! Als je niet naar de toeristische gebieden wil raad ik je aan om eilanden als Java, Bali (de Gili’s) en Lombok over te slaan. Dat zijn de wat meer bekendere eilanden.

   Wij vonden Sulawesi erg mooi (wordt wel iets drukker de laatste tijd). Daarnaast vonden we Sumbawa super mooi, dat is nog redelijk onontwikkeld. Wij vonden het mooi omdat je er goed kunt surfen. Dat moet een beetje je dingen zijn :) Andere plekken waar je aan kunt denken zijn Sumatra, West-Timor (heel bijzonder) of Raja Ampat (paradijs op aarde!). Ligt er net aan wat je zoekt ;)

   Fijne reis!

   Groeten,
   Ties

 4. José

  Hoi! Leuke website hebben jullie! Ik heb ook jullie gids gekocht, ook erg handig. Ik ga vanaf half januari voor drie maanden naar Indonesie, eerst drie weken met een vriendin naar Bali, daarna acht weken in mijn eentje rondtrekken. Ik ben 62 jaar, heb de indruk dat er vooral jonge backpackers zijn in Azië. Ik hou erg van jonge mensen, maar of die nou graag contact zoeken met een veel oudere vrouw? Ik ben benieuwd of jullie ook wat oudere backpackers (nou ja, ik ga met een koffertje:-)) hebben ontmoet in Azië. Jonge mensen ontmoeten elkaar vaak in hostels, waarvan ik het idee heb dat er vooral jonge mensen zitten en ik uit de toon zal vallen. Ik ga denk ik meer voor Homestays of Bed and Breakfasts… Of moet ik toch voor hostels kiezen om ook andere reizigers tegen te komen? hartelijke groet José

 5. Luuk

  Wij gaan van 22 juni tot 14 juli naar indonesie, onze reis begint in jakarta vanaf daar hebben we al een vlucht geboekt naar Jogjakarta. Vanaf Jogjakarta hebben we nog geen reis geboekt naar Denpasar de vraag is nog even hoe we dit willen aanpakken. Heb hierover wat vragen:

  – Wat zal jij ons aanraden om van Jogjakarta naar Bali te gaan (Qua vervoer)?
  – Mochten we voor vliegtuig kiezen is het dan handig van te voren te boeken i.v.m. het suikerfeest?
  – Hoeveel dagen in Jogjakarta is ongeveer genoeg om veel te kunnen zien?
  – Is Nusa Lembongan ook aan te raden om heen te gaan? of alleen als er tijd over is?

  1. Sjoerd

   Hoi Luuk,

   Dank voor je reactie. Leuk dat jullie op reis gaan naar Indonesië.
   Ik denk dat je het vervoer vanaf Jogjakarta naar Bali prima geregeld is. Je kunt dit boeken op elke hoek van de straat in Jogja zelf.
   Mocht je met het vliegtuig willen lijkt het me zeker verstandig om dit iets van te voren te boeken als dit in de tijd van het suikerfeest valt. Veel van de locals gaan dan zelf ook op pad om familie te bezoeken.

   – Ik zou het vervoer zelf in Yogya regelen. Dit kan snel, eenvoudig en goedkoop bij verschillende reisbureautjes op straat. Je zit dan wel enige tijd in een minivan, wat niet altijd even comfortabel is.
   – Ja als je wil vliegen zou ik dit via tiket.com of een andere site vlak voor of aan het begint van de vakantie boeken.
   – Dat is voor iedereen anders maar ik zou het op ongeveer 3 dagen houden.
   – Nusa Lembongan is zeker erg leuk. Ik ken de rest van jullie schema helaas niet dus het is lastig in te schatten of ik dit moet aanraden.

   Groeten,
   Sjoerd

 6. Liese

  Hey,

  Eind juni tot ongeveer eind juli gaan we (eindelijk) backpacken in Indonesië, kijk ik al lang naar uit! Nu hebben we een mooie route uitgeschreven die op ons lijf geschreven is. We eindigen in Lombok, maar onze terugvlucht vliegt vanaf Jakarta. Nu heb ik al wat zitten proberen om een binnenlandse vlucht te boeken vanaf Lombok naar Jakarta, maar dit lukt niet. Als ik het goed begrepen heb kan je enkel via AirAsia boeken op voorhand boeken vanuit Europa, maar zij vliegen niet vanaf Lombok. Hebben jullie misschien een oplossing? Is het een optie om bij aankomst in Jakarta deze binnenlandse vlucht te boeken? Het is natuurlijk wel hoogseizoen en ik wil liefst niet het risico lopen om niet terug te geraken…

  Heel erg bedankt!
  Liese

  1. Sjoerd

   Hoi Liese,

   Ik denk niet dat het nodig is om op voorhand al een ticket terug te boeken. Je zou eens op tiket.com kunnen kijken, daar moet het wel lukken dacht ik. Maar zoals ik al zei, als je in Indonesië bent kun je altijd nog een ticket ter plekke boeken.

   Groeten,
   Sjoerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder