Met 2.392 meter is de Gunung Bromo zeker niet de hoogste vulkaan in Indonesië. Het is echter wel de bekendste op de het eiland Java. Het is ook niet zozeer de vulkaan die de aandacht trekt maar het immens grote van de Tengger krater en de schoonheid van het landschap.

Veel mensen brengen een bezoek aan de Gunung Bromo als ze op Java zijn. Lees daarom deze pagina goed door. We leren je op deze pagina het volgende over deze schitterende highlight;

Bromo Vulkaan; intro

De Gunung Bromo, zoals de Bromo vulkaan heet, ligt in een zandzee van acht bij tien kilometer. Hierdoor lijkt het alsof je op een andere planeet loopt! De vulkanen maken deel uit van het Bromo-Tenggermassief, dit ligt in het National Park Bromo Tengger Semeru.

TIP – de Bromo vulkaan is een actieve vulkaan. Het kan zijn dat beklimmen verboden worden door vulkanische activiteiten.

De meeste mensen gaan de Bromo Vulkaan op voor de zonsopkomst. Dit is namelijk ook wanneer de grote krater op zijn best is. De kleuren en het omliggende landschap zorgen ervoor dat het lijkt alsof je op een andere planeet rondloopt. Hoewel je in de ochtend de beste kans hebt op een heldere lucht zijn de uitzichten in het droge seizoen bijna altijd goed. Voor deze uitzichten moet je echter wel om vier uur je bed uit. Niet voor de mensen met een ochtend humeurtje dus 😉

De Bromo vulkaan vanaf het uitzicht punt

Beklimmen Gunung Bromo Vulkaan

Voor de mensen met een ochtendhumeurtje is het gelukkig ook mogelijk om de zonsondergang te aanschouwen. De zonsondergang is minstens net zo indrukwekkend als de zonsopkomst. Daarnaast is het bij de zonsopkomst helemaal bezaaid met toeristen, de zonsondergang wordt door minder mensen bezocht.

TIP – een zaklamp en warme kleren zijn geen overbodige luxe. Als je een redelijke conditie heb bereik je na een uurtje de trap naar de krater. De trap telt overigens 253 treden (we hebben het niet nageteld) en voert je langs de dampende, zwavelhoudende inhoud van de vulkaan.

Je kan zelf redelijk eenvoudig naar de Bromo Vulkaan vanaf Cemoro Lawang. Dit is een wandeling van drie kilometer die je tevens langs het Laotian Pasir (Sea of Sand) brengt. De witte markeringen langs de kant van de weg zorgen ervoor dat de route makkelijk te volgen is. Let er wel op dat je de trap beklimt, anders kom je namelijk niet op de top van de Bromo Vulkaan maar ergens anders uit!

Bromo Vulkaan uitzicht

je kan er ook voor kiezen om over dag de krater van de vulkaan te bezoeken om vervolgens de volgende ochtend het view point te bezoeken. Ga dan ’s avonds vooral vroeg slapen zodat je, wanneer je wekker gaat om 4 uur ’s nachts, je nog enigszins uitgeslapen bent. De meeste mensen boeken een tour naar het uitzichtpunt maar ook deze is eenvoudig zelf te bereiken.

Als je met een tour gaat brengen ze je vaak het eerste stuk met een jeep zodat je minder hoeft te lopen en wat later kan opstaan. Wij zijn zelf gewoon redelijk op tijd, pas rond 5 uur op gestaan en zijn gaan lopen richting het view point. De zon was al op toen we er kwamen maar we hebben onderweg schitterende plaatjes kunnen schieten over het landschap (zie hier boven).

Gunung Semeru

Naast de Gunung Bromo ligt in het Tengger Massif ook nog de vulkaan Gunung Semeru, ook wel bekend als Great Mountain. En met 3.676 meter is het inderdaad een flinke berg. Het is een van de meest actieve vulkanen van het land met elke 10 jaar een uitbarsting.

Je kunt de Gunung Semeru ook beklimmen

De Bromo vulkaan bij zonsopkomst

Tenggervolk

Het Tenggervolk gelooft dat de god Brahma hier woont. Elk jaar wordt er op de veertiende dag van de laatste maandjaarkalender het Karo (of Kesada) feest gevierd. Dit is niet voor de dierenliefhebbers. Er worden namelijk offers gebracht in de vorm van geiten en kippen die in de krater worden gegooid.

De vulkanen hier zijn nog actief. Dat bleek nog in de zomer van 2004 toen er twee toeristen omkwamen toen de Bromo Vulkaan plotseling uitbarstte. Houd alle voorspellingen dus goed in de gaten! Gelukkig is de top van de Bromo Vulkaan niet bezaaid met commerciële activiteiten.

De top wordt door het Tenggervolk nog altijd als heilig beschouwd waardoor er weinig verkoop plaatsvind. Als je daarnaast weg loopt van de bekende uitkijkplek en rustige gedeeltes op zoekt vind je een prachtige highlight.

TIP – hou er rekening mee dat het tijdens het hoogseizoen (juli en augustus) en tijdens feestdagen behoorlijk druk kan worden

Onderweg tijdens de beklimming

Beste reistijd Bromo vulkaan

De beste tijd om de Bromo Vulkaan te bezoeken is tussen juni en augustus. In deze periode regent het het minste maar zijn er ook de meeste toeristen. In Augustus wordt ook het Kesodo festival gehouden.

Je hoeft je niet per se te houden aan de maanden juni tot en met augustus. Je kunt de Bromo Vulkaan het hele jaar door bezoeken en beklimmen. Als je een mooie zonsondergang wilt zien kun je het beste gaan tijdens helder weer. Probeer de weekenden te mijden omdat het dan erg druk kan worden met locals.

Gunung Bromo

Op weg naar de top

Hoe kom je er?

Je kunt vanuit heel Java tours boeken naar Gunung Bromo. Probolinggo is de belangrijkste toegangspoort tot Bromo. Hotels in de regio van de de Bromo vulkaan bieden minivans naar Probolinggo vanaf 35.000 Rp, twee uur.

Vanuit Yogyakarta kun je ook naar de Gunung Bromo reizen. Dit kost 90.000 tot 150.000 Rp en duurt zo’n 10 tot 11 uur. Het kan zelfs vanuit Denpasar in Bali. Dit kost je ongeveer 125.000 tot 150.000 Rp en duurt ruim 11 uur. Zowel vanuit Yogyakarta als vanuit Bali zijn het lange, oncomfortabele reizen.

De meest comfortabele (en snelste) manier om naar Bromo te komen vanuit Yogyakarta door naar Surabaya te reizen met de trein, dan een trein of bus naar Probolinggo te nemen en vervolgens een minibus tot Cemoro Lawang.

Locatie Gunung Bromo

Wat wij vinden;
  • Azië Expert

Samenvatting

Met 2.392 meter is de Bromo vulkaan zeker niet de hoogste vulkaan in Indonesië. Het is wel de bekendste vulkaan van het (ei)land. De beklimming is relatief eenvoudig en het uitzicht is schitterend. Ben je op Java? Dan is een bezoek aan de Bromo Vulkaan zeker aan te raden.

5.0
User Rating 5 (1 vote)
Sending

Door de vele vragen kunnen we helaas niet meer zo snel reageren als dat we graag zouden willen. We doen ons uiterste best.

Je email adres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.