Het Gunung Leuser National Park op Sumatra is één van de laatste plekken waar luipaarden, tijgers, neushoorns, olifanten en orang-oetans nog in het wild leven. Dit park heeft lang niet op de lijstjes van reizigers gestaan. De meeste vetrokken voornamelijk naar het dorp Bukit Lawang wat meer toeristisch is. Gunung Leuser National Park is echter de plek zonder massa toerisme of platgereden bospaden en met échte wilde dieren. Hier vindt je de jungle zoals je die verwacht in Indonesië.

Het unieke Gunung Leuser

Sinds het in de regio wat rustiger is (er waren veel conflicten hier) kan je er makkelijker komen. Langzaam aan begint het park de status te krijgen die het verdiend resulterend in de toelating op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het park wordt gezien als één van de belangrijkste plekken op aarde als het aankomt op biologische diversiteit. In het park leven ook een paar van ’s werelds meest bedreigde diersoorten zoals tijgers, neushoorns, olifanten en orang-oetans.

WIST JE DAT – de top van de Gunung Leuser 3.404 meter hoog is?

Dit natuurreservaat op Sumatra is meer dan 8.000 vierkante kilometer groot en is sinds 1634 een bescherm natuurgebied en sinds 1980 een nationaal park. Het Gunung Leuser National Park is vernoemd naar het hoogste punt in het park; de Leuser vulkaan. Deze vulkaan is 3.381 meter hoog en domineert grotendeels het landschap en klimaat in het park.

Gunung Leuser

De orang-oetans leven in het national park

Wat is er te zien

Het Gunung Leuser National Park blinkt uit in natuurlijk schoon. Grote delen van het park bestaat uit steile bergbossen, moerasbossen, regenwouden, strandbossen en mangrovebossen. Boven de 1.500 meter heeft mist een magisch landschap gecreëerd met mos bossen. Het park word gevoed door de Alas rivier die dwars door het Gunung Leuser National Park loopt.

In het park leven ook nog eens 300 vogelsoorten waaronder de neushoornvogel en spechten. Ondanks dat hetGunung Leuser National Park een beschermd natuurgebied is heeft het te kampen met stropers, illegale boskap en de aanleg van wegen. Stropers hebben de krokodillen populatie grotendeels uitgeroeid en het aantal tijgers en neushoorns is sterk verminderd.

TIP ♥ – wil je een leuke tour door de jungle boeken? Check dan Bukit Lawang Trekking

Bukit Lawang

De meeste reizigers komen het Gunung Leuser National Park binnen via Bukit Lawang. Vanaf dit dorp worden veel jungletochten georganiseerd. Je vindt hier ook een orang-oetan rehabilitatiecentrum waar orang-oetans geleerd wordt weer in de natuur te leven. Veel van deze mensapen leven hier omdat hun moeder gedood is door stropers of omdat ze verjaagd zijn door illegale houtkap.

Er zijn in Bukit Lawang geen ATM’s. Neem dus genoeg cash mee als je hier komt!

De jungletochten die je hier kan boeken variëren van weken tot dagen en zijn een onvergetelijke ervaring! Tijdens deze tochten beklim je bergen, vaar je over rivieren (raften) en kom je bijzondere dieren en planten tegen. De beklimming naar de top van de Leuser vulkaan is natuurlijk de grootste uitdaging!

TIP ♥ – als je Bukit Lawang te toeristisch vindt kan je ook nog naar Ketambe. Dit is minder druk maar net zo indrukwekkend!

Bukit Lawang

De natuur en kleine dorpjes gaan prima samen

Hoe kom je er?

De belangrijkste toegangspoort tot het Gunung Leuser National Park is Bukit Lawang. Vanaf hier kun je tours boeken naar het park. Bukit Lawang is het makkelijkste te bereiken vanuit Medan.

Medan heeft een vliegveld en is bereikbaar vanuit heel Indonesië en zelfs Kuala Lumpur en Singapore. Als je eenmaal in Medan bent kun je de bus of minivan nemen naar Bukit Lawang. Bussen vertrekken vanaf het Pinang Baris Bus Terminal.

TIP ♥ – de bus doet er zo’b 3 tot 4 uur over. Prijzen variëren maar reken op zo’n 20.000 Roepie.

Beste reistijd

De best tijd  om het park te bezoeken zijn de maanden januari en maart tot en met juli. In deze maanden regent het het minst. Het regenseizoen op Sumatra loopt namelijk van september tot en met januari. Hoewel januari al snel droger begint te worden.

Dit zijn wel de ‘droge’ maanden. Dat betekent niet dat het nooit regent maar wel dat het minder regen. Watervallen en regenwouden zijn dus iets minder spectaculair. Als je dus bereid bent om in de regen te lopen om mooie natuur te zien zijn de maanden oktober en november goede maanden.

Locatie Gunung Leuser National Park

Wat wij vinden:
  • Azië Expert - 8/10
    8/10

Samenvatting

Het Gunung Leuser National Park op Sumatra is één van de laatste plekken waar luipaarden, tijgers, neushoorns, olifanten en orang-oetans nog in het wild leven. Dit park heeft lang niet op de lijstjes van reizigers gestaan. De meeste vetrokken voornamelijk naar het dorp Bukit Lawang wat meer toeristisch is.

8.0/10

Stel hieronder je vraag aan onze Reis Experts. Ben je tevreden met ons antwoord? Dan zou je ons hier kunnen trakteren op een lekkere kop koffie.

Je email adres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.