Ga je reizen of op vakantie naar Indonesië? Denk dan eerst goed na over je budget Indonesië. Een budget is in alle gevallen een persoonlijke kwestie. Waar de één wil slapen in hostels en geen probleem heeft met het delen van een kamer slaapt de ander liever in duurdere hotels met alle comfort. Als je low-budget kan, en wil, reizen kun je met zo’n €30 tot €35 per dag rondkomen.

Wil je weten wat je budget Indonesië moet zijn? Lees dan verder op deze pagina. Hier geven we je namelijk tips en informatie over het budget met onder andere:

Dagbudget Indonesië

Het is moeilijk om een specifiek budget Indonesië aan te geven. Je kunt in vijf sterren restaurants eten, maar ook low-budget op een night market. Hetzelfde geldt voor slapen en vervoer. Hou er in ieder geval rekening mee dat de prijzen enorm kunnen verschillen per eiland in Indonesië.

Slapen in Yogyakarta op Java is bijvoorbeeld veel goedkoper dan slapen in Bingin, Bali.

TIP – de low-budget reizigers kunnen met €30 tot €35 per dag per persoon goed rondkomen.

Die €30 tot €35 is wel voor mensen die genoegen nemen met het slapen in hostels, en dan met name in dorms (gedeelte slaapkamer), het eten in budget restaurantjes en zo veel mogelijk reizen met openbaar vervoer. Dat kan, maar is niet voor iedereen weggelegd. Wij geven zelf zo’n €40 tot €45 per persoon uit. Dan reis je net wat comfortabeler.

Realistisch

Je hoort nog wel eens van mensen die als budget Indonesië €20 per dag aan hebben gehouden. Als je rekent op €20 per dag slaap je altijd in dormitories, eet je altijd op straat en reis je alleen met lokaal vervoer.

Dit kan, maar is niet realistisch. Iedereen neemt een keer de minivan i.p.v de lokale bus en we eten allemaal een keer in restaurants i.p.v. op straat.

Kosten per persoon per dag

budget indonesie

Een ritje in een rickshaw neemt maar een paar euro uit je budget Indonesië.

Wat kost het reizen?

In een land waar je in staat bent om te ontspannen op ongerepte eilanden, Orang-oetans in het wild kunt zien, vulkanen kunt klimmen en oude, historische tempels kunt bezoeken voor zo’n €40 per dag is het een fascinerende en toegankelijke bestemming voor bijna iedereen. Maar wat kost het reizen nu precies per dag? Waar moet je je budget Indonesië op afstellen? En waar geef je het zoal aan uit? Je leest het hier.

Kosten voor accommodatie

Accommodatie is over het algemeen goed betaalbaar. Het ligt er een beetje aan war je naar toe gaat en in welk seizoen je reist. In het hoogseizoen gaan de prijzen namelijk rap omhoog. Daarnaast ligt het aan wat voor kamer je zoekt. Sommige tweepersoonskamers hebben een eigen badkamer, terwijl je bij andere hebben de badkamer moet delen.

TIP – op toeristische plekken, dank aan Bali, Yogyakarta, Gili eilanden etc. liggen de kosten voor accommodatie hoger

Voor een hostel betaal je zo rond de 135,000 Indonesische Rupiah (IDR) per nacht voor een gedeelde slaapkamer. Dat is ongeveer €9. Dit noemen ze een dormitory. of dorm. Als je liever een prive kamer met eigen badkamer in een hostel wil, ga je richting de 300.0000 IDR (€20) per nacht per persoon. het kan ook goedkoper, wij hebben in Pandangaran op Java geslapen voor 35.000 IDR per persoon per nacht inclusief ontbijt, aan het strand. Dat is €2,50 per persoon!

De meeste hotels beginnen bij 435.000 IDR per nacht voor een tweepersoonskamer. Zo’n €30.

Kosten voor eten en drinken

Het eten in Indonesië is erg lekker en ook nog eens goedkoop. Op night markets kun je voor 6.500 IDR (€0,50) een kleine snack halen en voor €2 (30.000 IDS) heb je een volledige maaltijd.

Als je uit gaat van een lokale maaltijd waar je een avondje op door kunt betaal je zo’n 3500-40.000 IDR. Dan praat je over €2 tot €3 voor noedels, gegrilde vis of andere bekende Indonesische gerechten. Westers eten is duurder, maar is nog steeds betaalbaar met prijzen rond 120.000 IDR (€8,25) voor een maaltijd en een drankje.

Voor een 1,5 liter fles water betaal je zo’n 5.000 IDR. Ongeveer 35 cent.

TIP – benieuwd naar wat ze hier eten? Check onze pagina Eten en Drinken Indonesië.

Kraanwater

Kraanwater in Indonesië is niet drinkbaar! Dit kan lijden tot buikgriep en diarree. Je kunt overal op straat en in supermarktjes waterflessen lopen.

Let er op dat deze nog dicht zitten als je ze kopt en dat ze niet opnieuw gevuld zijn!

Je kunt je budget Indonesië lager houden door in lokale supermarktjes boodschappen te doen

Kosten voor vervoer

Indonesië bestaat uit meer dan 17.000 eilanden. Het vervoer is dus een hele uitdaging. Voor het reizen van eiland naar eiland, heb je keuzen tussen de veerboot of een vlucht. De boot is vaak een leuke en goedkope maar redelijk trage manier van reizen. Een ferrie vaart soms al voor 7.000 IDR tussen Java en Bali. Maar een speedboat van Bali naar de Gili’s kost je al snel 450.000 IDR.

Een vliegticket voor een vlucht van Bali naar Flores betaalde we maar €30 per persoon. En als je in tijdsnood zit is dat een prima optie.

Voor een busrit zijn de prijzen heel erg afhankelijk van het eiland, het seizoen en de busmaatschappij. Zo reden wij van Jakarta naar Pangandaran, een rit van 10 uur, voor 60.000 IDR per persoon. Dat is zo’n €4! Maar voor een nachtbus richting toeristische plekken betaal je al snel 130.000 IDR.

Indonesische Rupiah

De munteenheid in Indonesië is de Indonesische Rupiah (IDR). 100.000 IDR is ongeveer €7 (2017). Op www.xe.com kun je de meest recente koers bekijken. Er zijn briefjes van 2.000, 5.000, 10.000, 20.000 en 100.000 IDR. Munten komen in 50, 100, 200, 500 en 1.000 IDR hoewel je die niet zo veel zult gebruiken.

Probeer een paar van de 20.000 biljetten bij je te hebben. Van 100.000 IDR hebben ze vaak niet terug, zeker in de minder toeristische plekken niet. Amerikaanse Dollars zijn altijd handig om mee te hebben. Deze kun je omwisselen tegen een goede koers.

Pinautomaat

ATM’s vind je in heel Indonesië behalve op afgelegen gebieden. Je kunt maximaal 2.000.000 IDR pinnen. Er worden kosten gerekend per transactie. Neem altijd voldoende cash mee. ATM’s werken niet altijd.

Reserve Budget Indonesië

Op reis of vakantie heb je altijd meer uitgave dan je van te voren in plant. Een highlight is misschien duurder, of je vliegt naar een bestemming in plaats van een busreis etc. Zorg er daarom voor dat je een reserve budget Indonesië hebt waar je makkelijk bij kan voor de gebruikelijke noodgevallen. Een goed streven is om naast je ‘normale’ budget nog eens 30% tot 40% extra te plannen voor noodgevallen. Zorg er daarnaast voor dat je een creditcard hebt. In het buitenland is dat geen overbodige luxe voor het boeken van vliegtickets of het betalen van hostels!

Zoek je meer informatie over het reizen door Indonesië? Kijk dan eens op de volgende pagina’s, je vind de mooiste bezienswaardigheden op de highlights Indonesië pagina, reisinformatie Indonesië staat vol met informatie over het reizen zelf, mooie reizen naar Indonesië zoek je op reizen Indonesië en op de pagina vliegtickets Indonesië vind je informatie over hoe en waar je het goedkoopste vliegticket boekt.

Wat wij vinden:
  • Azië Expert - 8.5/10
    8.5/10

Samenvatting

Een budget is in alle gevallen een persoonlijke kwestie. Waar de één wil slapen in hostels en geen probleem heeft met het delen van een kamer slaapt de ander liever in duurdere hotels met alle comfort. Als je low-budget kan, en wil, reizen kun je met zo'n €30 tot €35 per dag rondkomen.

8.5/10