Hoofdmenu
Onze Tours

AZIË

Budget Indonesië

Door: Sjoerd - Reis Expert    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 15 januari, 2020

Reizen in Indonesië is niet heel duur. Reizigers kunnen voor €30 per dag een hoop zien en doen. Het prijsniveau is vergelijkbaar met bijvoorbeeld Thailand of landen als Guatemala als je het buiten Azië wil zoeken. Ga je reizen of op vakantie naar Indonesië en wil je weten wat dat ongeveer kost? Check dan deze pagina met onze tips en ervaringen over het budget Indonesië.

Wil je weten wat je budget Indonesië moet zijn? Lees dan verder op deze pagina. Hier geven we je namelijk tips en informatie over het budget met onder andere:

Ons budget Indonesië

Het is moeilijk om een specifiek budget Indonesië aan te geven. Je kunt in vijf sterren restaurants eten, maar ook low-budget op een night market. Hetzelfde geldt voor slapen en vervoer. Hou er in ieder geval rekening mee dat de prijzen enorm kunnen verschillen per eiland in Indonesië.

TIP ♥ – backpackers kunnen met €25 tot €30 per dag p.p goed rondkomen. Wij gaven zelf €35 tot €40 p.p per dag uit

Je kunt voor €25 per dag reizen. Je slaapt dan in hostels en dan met name in dorms (gedeelte slaapkamer), reist zo veel mogelijk met het openbaar vervoer en eet voordelig. Dat kan, maar is niet voor iedereen weggelegd.

Wat gaven wij uit?

Wij zijn geen low-budget backpackers, maar ook geen luxe paardjes. Wij slapen altijd in privekamers in hostels (wat met twee personen net zo voordelig is als een dorm), reizen soms met een minivan i.p.v. de lokale bus en eten niet altijd street food :)

Togian

Wat kost het reizen?

In een land waar je in staat bent om te ontspannen op ongerepte eilanden, Orang-oetans in het wild kunt zien, vulkanen kunt klimmen en oude, historische tempels kunt bezoeken voor zo’n €40 per dag is het een fascinerende en toegankelijke bestemming voor bijna iedereen.

Maar wat kost het reizen nu precies per dag? Waar moet je je budget Indonesië op afstellen? En waar geef je het zoal aan uit? Je leest het hier.

Kosten voor accommodatie

Accommodatie is over het algemeen goed betaalbaar. Het ligt er een beetje aan waar je naar toe gaat en in welk seizoen je reist. In het hoogseizoen gaan de prijzen namelijk omhoog. Daarnaast ligt het aan wat voor kamer je zoekt. Sommige tweepersoonskamers hebben een eigen badkamer, terwijl je bij andere de badkamer moet delen.

Voor een gedeelde slaapkamer in een hostel betaal je zo’n 80.000 IDR (€5) per. Als je liever een privékamer met eigen badkamer in een hostel wil, ga je richting de 250.000 IDR (€15) per nacht per persoon.

Het kan ook goedkoper, wij hebben in Pangandaran geslapen voor 80.000 IDR p.p per nacht inclusief ontbijt, aan het strand. Dat is €2,50 per persoon!

Een voorbeeld van onze kosten per nacht (allemaal tweepersoonskamers);

 • Hostel in Jakarta  €15 per nacht
 • Hostel in Pangandaran €5 per nacht
 • Overnachting in Yogyakarta  €13 per nacht
 • Hotel in Tana Toraja  €23 per nacht
 • Overnachting op Togean eilanden  €32 per nacht
 • Hostel met zwembad Ubud  €21 per nacht
 • Bungalow aan strand Gili Meno  €36 per nacht (was het waard!)
 • Budget hostel Sengigi  €11 per nacht

Kosten per dag

Gemiddeld waren wij ongeveer €19 per nacht kwijt. Dat is voor een tweepersoonskamer, dus eigenlijk is het €9,50 p.p per nacht. Als je in dorms slaapt kun je dat bedrag verlagen, maar je kunt ook vrij makkelijk meer uitgeven. €10 per nacht p.p. is een prima bedrag. Als je voor hotels gaat ben je wel wat duurder uit, zeker als je alleen reist.

Gili meno

Onze bungalow in Gili Meno

Kosten voor eten en drinken

Het eten in Indonesië is erg lekker en ook nog eens goedkoop. Op night markets kun je voor €0,40 een kleine snack halen en voor €2 heb je een volledige maaltijd.

Als je uit gaat van een lokale maaltijd betaal je zo’n 3500-40.000 IDR. Dan praat je over €2 tot €3 voor noedels, gegrilde vis of andere bekende Indonesische gerechten. Westers eten is duurder, maar nog steeds betaalbaar met prijzen rond 120.000 IDR (€8) voor een maaltijd en een drankje.

Een voorbeeld van onze kosten voor eten (p.p.);

 • Vers fruit €0,60)
 • Lunch in warung (gado gado) €1,50
 • Ontbijt in Ubud  €3
 • Westerse maaltijd in restaurant €5
 • Snack op night market €1

Kosten voor drinken (p.p.);

 • Lokaal biertje  €1,30
 • Koffie  €1,50
 • Water (0,5L)  €0,40
 • Verse smoothie €2

TIP ♥ – benieuwd naar wat ze hier eten? Check onze pagina Eten en Drinken Indonesië.

Kosten per dag

Kosten voor eten en drinken zijn per persoon verschillend. De een eet en drinkt nu eenmaal meer dan een ander. Daarnaast zit er bij sommige accommodatie ontbijt bij je kamerprijs. Dat heeft allemaal invloed op je budget Indonesië. Wij gaven gemiddeld €8,90 p.p. per dag uit aan eten en drinken. Dan hebben we het over ontbijt, lunch, maaltijden op markten of lokale restaurants, 2 liter water per dag en zo nu en dan een biertje ;)

Je kunt je budget Indonesië lager houden door in lokale supermarktjes boodschappen te doen

budget Indonesië

Lekkere koffie

Kosten voor vervoer

Indonesië bestaat uit meer dan 17.000 eilanden. Het vervoer is dus een hele uitdaging. Voor het reizen van eiland naar eiland, heb je keuzen tussen de veerboot of een vlucht.

De boot is vaak een leuke en goedkope, maar redelijk trage manier van reizen. Een ferrie vaart soms al voor 7.000 IDR tussen Java en Bali. Maar een speedboat van Bali naar de Gili’s kost je al snel 450.000 IDR kwijt.

Een vliegticket voor een vlucht van Bali naar Flores betaalde we maar €30 per persoon. En als je in tijdsnood zit is dat een prima optie.

Voor een busrit zijn de prijzen heel erg afhankelijk van het eiland, het seizoen en de busmaatschappij. Zo reden wij van Jakarta naar Pangandaran, een rit van 10 uur, voor 90.000 IDR per persoon. Dat is zo’n €5,50!

Voorbeelden van onze kosten voor vervoer p.p.:

 • Bus Jakarta naar Pangandaran €5,40
 • Minivan Pangandaran naar Yogya €8
 • Makassar naar Rantepao €8
 • Van Rantepao naar Togian eilanden  €14
 • Vlucht Yogya naar Bali  €27
 • Scooter huren Bali  €5 per dag
 • Scooter huren Labuan Bajo  €3 per dag

Kosten per dag

De kosten voor vervoer zullen voor iedereen anders liggen. Het is afhankelijk van hoe vaak je reist, waar heen, in welk seizoen en zelfs met welke bus of boot je reist. Er valt daarom ook moeilijk een bedrag te hangen aan kosten voor vervoer. Wij gaven gemiddeld ongeveer €7 p.p. per dag uit. Wij huren vaak een scooter en hebben in Indonesië binnenlandse vluchten geboekt van Yogyakarta naar Bali, van Labuan Bajo naar Sulawesi en van Sulawesi naar Bali. Dat drijft de kosten natuurlijk een beetje omhoog. Het kan ook zeker goedkoper!

budget Indonesië

Kosten voor activiteiten

Over het algemeen zijn activiteiten in Indonesië vrij goedkoop, maar het zal naast accommodatie wel de grootste impact hebben op je budget. Er is ontzettend veel te doen in dit land, ook gratis. Je kunt bijvoorbeeld een scooter huren voor €5 per dag en lekker zelf rondrijden.

De bekendste activiteiten in Indonesië zijn vulkanen beklimmen en surfen. Beide kun je zo prijzig maken als je zelf wil, maar vaak betaal je zo’n US$30 per dag. Een PADI-cursus kost al snel €350 terwijl je voor €3 per dag snorkelspullen kunt huren.

Voorbeelden van onze kosten voor activiteiten p.p.:

 • 3-daagse klim Gunung Rinjani  €85
 • Entree Borobudur + Prambanan  €34
 • Surfboard verhuur Sulawesi  €5
 • 4-daagse boottocht van Lombok naar Flores €104
 • Snorkelspullen huren Gili’s  €3
 • Entree rijstvelden Tegallalang (Ubud)  €1

Kosten per dag

Gemiddeld gaven wij ongeveer €10 tot €12 p.p per dag uit aan activiteiten. Dar zit wel een 4-daagse boottocht tussen die al ruim €100 p.p. kost dus dat drijft het gemiddelde aardig omhoog. Als je geen meerdaagse tours doet moet je rekenen op maximaal €5 per dag.

Backpacken in Indonesië

Zonsondergang tijdens de boottocht naar Flores 

Indonesische Rupiah

De munteenheid in Indonesië is de Indonesische Rupiah (IDR). 100.000 IDR is ongeveer €7 (2017). Op www.xe.com kun je de meest recente koers bekijken. Er zijn briefjes van 2.000, 5.000, 10.000, 20.000 en 100.000 IDR. Munten komen in 50, 100, 200, 500 en 1.000 IDR hoewel je die niet zo veel zult gebruiken.

Probeer een paar van de 20.000 biljetten bij je te hebben. Van 100.000 IDR hebben ze vaak niet terug, zeker in de minder toeristische plekken niet. Amerikaanse Dollars zijn altijd handig om mee te hebben. Deze kun je omwisselen tegen een goede koers.

Pinnen

ATM’s vind je in heel Indonesië behalve op afgelegen gebieden. Je kunt maximaal 2.000.000 IDR pinnen. Er worden kosten gerekend per transactie. Neem altijd voldoende cash mee. ATM’s werken niet altijd.

Wat wij vinden:
 • Azië Expert - 8.5/10
  8.5/10
8.5/10

Samenvatting

Een budget is in alle gevallen een persoonlijke kwestie. Waar de één wil slapen in hostels en geen probleem heeft met het delen van een kamer slaapt de ander liever in duurdere hotels met alle comfort. Als je low-budget kan, en wil, reizen kun je met zo’n €30 tot €35 per dag rondkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

Tickets boeken