Jaipur

Jaipur is een interessante historische stad en de toegangspoort tot India’s meest flamboyante staat; Rajasthan. Jaipur is tevens de hoofdstad van deze staat. Het is één van de meest energieke steden in India met kleurrijke, chaotische straten en combinaties van historie en modern. Je ontwijkt bussen en treuzelende kamelen en auto rickshaws ergeren zich aan de ontspannen fiets riksja’s. Middelpunt van deze drukte in Jaipur is het majestueuze verleden.

Jaipur

Jaipur is een stad in het noordwesten van India met zo’n drie miljoen inwoners. Het is een belangrijke trekpleister.  Belangrijke bezienswaardigheden in de stad zijn het City Palace die vandaag de dag nog steeds de voormalige koninklijke familie huisvest. Daarnaast heb je nog het sprookjesachtige Amber Fort, Jaipurs topattractie.

Jaipur staat model voor de Rajasthani architectuur en staat in Gouden Driehoek van India. In het centrum van de stad ligt Pink City, de oude ommuurde wijk waar de bazaars tot de levendigste in heel Azië horen en bekend staan om de textiel en sieraden. Jaipur is niet bepaald een stad waar je heen gaat als eerste ontmoeting met Azië. Het chaotische verkeer, dichte mensenmassa’s en opdringerige verkopers maken het een moeilijke plek om te verkennen. Als je echter overweg kan met  de stress ontdek je een mooie stad die anders is dan elke andere plek in India.

De bezienswaardigheden van Jaipur zijn onder te verdelen in drie gebieden. In het hart van de stad ligt het oude centrum, ook wel Pink City. Hier vind je de City Palace en de Hawa Mahal samen met veel bazaars waar ze Rajasthani handwerk verkopen. Het groenere en minder drukke gebied ligt ten zuiden van Pink City. Dit is de thuisbasis van de Ram Niwas Gardens en Central Museum terwijl je aan de rand van de stad overblijfselen van het Nahargarh Fort vindt evenals de Royal Gaitor en de tempels van Galta.

Geschiedenis Jaipur

Jaipur is opgericht in 1727 en is daarmee één van de jongste steden van Rajasthan. De stad is opgericht door Jai Singh II van de Kachchwaha familie. Zij heerste over een groot gedeelte van het noorden van Rajasthan vanuit hun fort dicht bij Amber. De Kachchwaha familie waren één van de eerste die zich verbonden met de Mongolen in 1561. Door de vrije handel werd de familie bijzonder rijk. Succes heeft altijd zijn keerzijde en na 43 jaar succesvol te zijn wilde andere het overnemen van Jai Singh II wat roering in de stad bracht. Een groot deel van het grondgebied werd verloren aan de Marathas en Jats.

Vandaag de dag wonen er ruim drie miljoen mensen in Jaipur en is het één van de snelst groeiende steden. Zowel qua economie als populatie met een jaarlijkse bevolkingsgroei van bijna 4%.  De nieuwbouw verraad de voorspoed van de stad. Dit heeft echter ook gevolgen voor het oude centrum met kleine, versleten wegen en oude gebouwen.

Locatie Jaipur