Jakarta

Veel toeristen die Indonesië bezoeken slaan Jakarta liever over. Voor velen is de stad veel te druk en te massaal. Er is echter heel veel moois te zien in de stad, als je weet waar je moet zoeken. Het is geen Bangkok of Hanoi maar Jakarta heeft zeker de charme, zeker het oude gedeelte van de stad! Wij hebben voor jou de grootste trekpleisters van de stad op een rijtje gezet.

Over Jakarta

Jakarta is de hoofdstad van Indonesië en telt meer dan 8 miljoen inwoners. De Nederlanders hebben een grote rol gespeeld in de geschiedenis van de stad. Vandaag de dag is dat nog steeds te zien aan de bouwstijl in de stad en in de namen van straten en gebouwen.

Aan het begin van de 17e eeuw veroverde Jan Pieterszoon Coen de stad en maakte deze met de grond gelijk. Op de overblijfselen van de stad liet hij een fort en een compleet nieuwe stad bouwen. Hij doopte de stad om tot Batavia, de stad zou deze naam tot 1942 dragen. De Japanse bezetters doopten Batavia om tot Djakarta. In 1972 kreeg de stad pas de huidige naam Jakarta, na de onafhankelijkheid van Indonesië.

Er is in Jakarta enorm veel te zien en te beleven. Er zijn vele bezienswaardigheden die een bezoek meer dan waard zijn. Daarnaast is de bevolking over het algemeen zeer vriendelijk. Ook kun je voor weinig geld genieten van de heerlijke Indonesische keuken.

Nationaal Monument

In het centrum van Jakarta ligt het Medan Merdeka, oftewel het Vrijheidsplein. Dit plein is al honderden jaren oud en wordt omringd door overheidsgebouwen. De grote trekpleister van het Merdeka plein is echter het Nationaal Monument, ook wel de Monas genoemd.

Het Nationaal Monument is een toren van meer dan 130 meter hoog. Het werd gebouwd in opdracht van Soekarno en in 1975 voltooid. De top van het Nationaal Monument bestaat uit een bronzen vlam die is bedekt met maar liefst 25 kilo goud. Je kunt tegen een kleine entreeprijs naar boven met de lift. Dit biedt een schitterend uitzicht over de stad.

Oude stadsdeel Kota

Kota is een klein deel van Jakarta dat ook wel Oud Batavia wordt genoemd. Het is het oudste deel van de stad en stamt uit de tijd van de Nederlandse overheersing van de stad. In Kota ligt het Taman Fatahillah plein. Vroeger was dit plein het hart van het koloniale bestuur. Veel gebouwen uit deze periode worden vandaag de dag nog steeds gebruikt. Zo zijn er drie musea gevestigd in drie verschillende koloniale gebouwen. Deze musea zijn vaak gratis en zeker een bezoek waard.

Dat Kota het oudste deel van Jakarta is, is goed te zien. Veel gebouwen staan er in uiterst slechte staat bij. Dit is echter ook juist weer de charme van Kota. Alles is ongeordend en overal gebeurd wel iets. Je kijkt werkelijk je ogen uit in dit deel van de stad. In Kota kun je heerlijk eten en drinken onder de lokale bevolking. Het vooral de sfeer dat Kota zo bijzonder maakt.

Istiqlal moskee

In Jakarta staat een van de grootste moskeeën van de wereld. De Istiqlal moskee biedt namelijk plaats aan 120.000 mensen. Er zijn maar twee andere moskeeën op de wereld waar meer mensen tegelijk kunnen samenkomen. Het enorme gebouw werd in 1978 voltooid na een bouwperiode van bijna 18 jaar.

Istiqlal staat voor onafhankelijkheid. De moskee werd dan ook gebouwd nadat Indonesië onafhankelijk van Nederland werd verklaard. Als toerist ben je meer dan welkom om de moskee te bezoeken. Ga echter wel gepast gekleed en laat je schoenen achter bij de ingang. Een bezoek aan de moskee is zeker de moeite waard. Het is een van de grootste bezienswaardigheden van Jakarta en een indrukwekkende staaltje architectuur.

Sunda Kelapa

Sunda Kelapa is de oude haven van Jakarta en ligt aan de rivier Ciliwung. De haven was in de 16e eeuw zeer belangrijk voor de Portugezen. Er zijn in de haven nog steeds overblijfselen te vinden van het oude Fort Batavia.
Sunda Kelapa is niet alleen erg mooi maar heeft ook een praktisch nut. Er vertrekken vanuit hier namelijk dagelijks boten naar andere Indonesische eilanden. Vaak liggen in de haven traditionele boten, schoeners genoemd.

Winkelen in Jakarta

Naast genieten van cultuur en geschiedenis, kun je in Jakarta ook geweldig winkelen. Er zijn meer dan 100 grote overdekte winkelcentra in de stad. In deze malls vind je vaak alle grote merken die wij in Nederland ook kennen. Vaak zijn er meerdere restaurants en de bekende fastfoodketens. Een groot voordeel van deze malls is dat ze vaak gekoeld worden en beschutting bieden wanneer het regent.

Wanneer je écht leuk wilt winkelen in Jakarta moet je zeker een van de vele markten bezoeken. Op deze zogenaamde pasars worden verse producten als vis, vlees, groente en fruit verkocht tegen zeer schappelijke prijzen.

Er is dus voor iedereen voldoende te beleven in het bruisende Jakarta. Naast indrukwekkende gebouwen bekijken, kun je er ook veel leren over het verleden van de stad. Daarnaast is Jakarta de ideale uitvalsbasis tot andere steden en eilanden in Indonesië.

Locatie Jakarta

Wat wij vinden:
  • Azië Expert
4.5