Van alle steden in Japan zijn Nagasaki en Hiroshima misschien wel de bekendste. Beide zijn in de Tweede Wereldoorlog zwaar getroffen door een atoombom van de Amerikanen. De Amerikanen voerde deze historische bombardementen uit als reactie op de aanval van de Japanners op Pearl Harbour.

Gebombardeerde steden

De beelden van de met atoombommen gebombardeerde steden zijn de hele wereld over gegaan en de impact was enorm. Beide steden werden compleet weggevaagd en er stierven ongeveer 250,000 (!) mensen, niet alleen direct maar ook jaren later als gevolg van de gevaarlijke straling.

Het Hiroshima Peace Memorial Park geeft een dagelijkse herinnering aan die ene vreselijke dag; 6 augustus 1945.

TIP – bezoek de Atomic Bomb Dome (foto hieronder). 

Sandan Gorge

Zo’n 50 kilometer buiten Hiroshima ligt het 11 kilometer lang ravijn. Hier kun je de Sandan Gorge lopen waar je watervallen, rivieren en bossen tegen komt.

Hiroshima

Atoombommen

De atoombommen zijn door de Amerikanen in eerste instantie niet speciaal voor Japan gemaakt. Dit was meer omdat Duitsland ook bezig was met het ontwikkelen van een atoombom. Toen Duitsland in 1945 echter capituleerde had het geen atoombom maar Amerika had er nu twee. Deze twee bommen waren een uraniumbom, genaamd Little Boy, en een plutoniumbom, ook wel Fat Man. De Amerikanen besloten om deze bommen te gebruiken in de oorlog tegen Japan. Ze hadden al vele soldaten verloren in de Slag om Okinawa en wilde de oorlog snel beëindigen. Op 6 augustus 1945 werd Little Boy op Hiroshima gegooid. Drie dagen later, op 9 augustus 1945 volgde Fat Man (4.545 kilo) op Nagasaki.

TIP – de beste tijd om Hiroshima te bezoeken zijn de maanden maart tot en met mei en september tot en met november

De gevolgen

De gevolgen van de atoombommen waren enorm. De beelden gingen de hele wereld over en zelfs jaren later stierven er nog mensen aan de bombardementen als gevolg van kanker. In 2004 werd er een onderzoek afgerond. Hieruit kwam naar voren dat Little Boy in totaal 237.062 levens heeft gekost. Fat Man zou nog eens 70.000 mensen hebben omgebracht. De overlevende van beide bombardementen worden in Japan Hibakusha genoemd.

Hiroshima

Hiroshima vandaag de dag

Dat Hiroshima ruim 65 jaar geleden compleet is weggevaagd zou je vandaag de dag niet zeggen. Het is een energieke, moderne en mooie stad met veel groen. Je hebt er verschillende parken zoals Shukkeien Garden en het Hiroshima’s Hijiyama Park. Hetgeen wat de meeste toeristen trekt zijn echter de monumenten die opgericht zijn ter herinnering van de vreselijke oorlog.

De bekendste bezienswaardigheden zijn dan ook het Peace Memorial Park waar veel standbeelden en monumenten staan. Verder heb je nog de The Hiroshima Peace Memorial, ook wel de Genbaku Dome. Dit is het enige gebouw wat tijdens de inslag van de atoombom is blijven staan wat sinds 1996 ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Daarnaast is het Hiroshima Peace Memorial Museum een absolute aanrader. Het museum bevat verschillende foto’s en persoonlijke verhalen van slachtoffers wat een diepe indruk achter laat!

Hiroshima

Nagasaki

Ook Nagasaki is na de Tweede Wereldoorlog gelukkig weer hersteld. Deze oude havenstad is de op twee na grootste stad van het eiland Kyushu. Ook in Nagasaki zijn veel bezienswaardigheden te vinden die te maken hebben met de bombardementen. Zo heb je het Park van de Vrede wat speciaal is aangelegd als herinnering aan de vreselijke aanslag op 9 augustus 1945.

Daarnaast heb je nog het Atomic Bomb Museum waar je foto’s, informatie en verhalen vindt over de zwaarste dag in de geschiedenis van Nagasaki. Naast bezienswaardigheden die in het teken staan van de bombardementen heb je ook nog het Kasteel Hirado wat een prachtig Japans kasteel is. Daarnaast zijn ze in Nagasaki dol op Nederlands, dit blijkt wel uit de replica van het Huis ten Bosch wat je in Nagasaki kan bezoeken!

Nagasaki
Wat wij vinden:
  • Azië Expert - 7.8/10
    7.8/10

Samenvatting

Van alle steden in Japan zijn Nagasaki en Hiroshima misschien wel de bekendste. Beide zijn in de Tweede Wereldoorlog zwaar getroffen door een atoombom van de Amerikanen.

7.8/10

Heb je een vraag voor ons Team van Reis Experts? Dan kan je deze vraag, na het doneren van een Kop Koffie, hier stellen.

Je email adres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.