Als je de traditie en cultuur van Japan zoekt is Kyoto de stad waar je moet zijn. Kyoto heeft een rijke geschiedenis en is één van ’s werelds meest cultuur rijke steden. Het telt niet voor niets 17 (!) bezienswaardigheden die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan, 1.600 boeddhistische tempels en meer dan 400 Shinto heiligdommen. Een bezoek hier is een feest voor alles en iedereen die cultuur zoekt. Kyoto is een stad die je minimaal één keer in je leven gezien moet hebben!

De kans is groot dat je naar Kyoto gaat, het is immers een van de mooiste steden in Japan. Lees daarom deze pagina goed door. We leren je op deze pagina het volgende over deze indrukwekkende stad;

Kyoto, de stad van de tempels

Kyoto is altijd de Keizerlijke hoofdstad geweest van Japan. Gezien alle prachtige bezienswaardigheden hebben de keizers flink hun best gedaan om de stad een Keizerlijke status te geven. Overal vindt je tempels, paleizen en schitterende tuinen. Dit in combinatie met de schitterende locatie van Kyoto (het ligt in een dal) geven de stad een spectaculair uitzicht.

TIP –  in Kyoto kun je mooie routes lopen. Een bekende is de 30 minuten durende Daimonji-yama die je naar het viewpoint brengt. Hier heb je een prachtig uitzicht.

Typ Japan in op Google en je komt de bekende plaatjes tegen; roze bloemen, traditioneel geklede vrouwen (geisha’s), prachtige tuinen, oude tempels, sfeervolle restaurants etc. Grote kans dat deze plaatjes uit Kyoto en omstreken komen. De stad heeft zo veel te bieden dat het onmogelijk is alles te zien! Het laat ieders hart sneller kloppen en laat onuitwisbare indrukken achter.

Kyoto

Een van de schitterende tempels in Kyoto

Onze ervaringen in Kyoto

Wij waren in 2009 en 2017 in Kyoto en de stad heeft nog altijd dezelfde aantrekkingskracht. De indrukwekkende tempels, de omliggende bergen, de restaurantjes en het sfeervolle Gion district zorgen er voor dat deze stad hoog op het lijstje stad van iedereen die naar Japan komt. In 2017 plande wij 3 dagen in Kyoto, maar zijn we er uiteindelijk 5 gebleven. Zo relaxed vonden wij het. Er is altijd wat te doen. Of je nu tempels gaat bezoeken (en dat zijn er veel!), gaat shoppen, een massage neemt of een van de wandelingen doet. Je verveelt je nooit.

TIP – draag in Kyoto schoenen die je makkelijk aan en uit doet. Als je tempels bezoekt moet je namelijk je schoenen uit

Als je de stad in stapt verwacht je niet gelijk in één van ’s werelds meest cultuurrijke steden te komen. Het eerste wat je ziet is betonnen muren en de neon reclameborden. Voor het authentieke Kyoto moet je echter buiten het hypermoderne centrum zijn. Als je wat verder kijkt vind je die schitterende bouwwerken die Kyoto zo bekend maakt. Het is verstandig om minimaal 3 dagen uit te trekken voor deze stad.

TIP ♥ – als je meer over onze avonturen in Kyoto wil weten kun je dit op ons blog lezen.

8x doen in Kyoto

Zoals gezegd is er heel erg veel te doen in deze stad. En dan hebben we het niet alleen over tempels bekijken. We zullen hier ook niet de 17 (!) UNESCO bezienswaardigheden, 1.600 boeddhistische tempels en meer dan 400 Shinto heiligdommen benoemen. De kans dat je deze allemaal bezoekt tijdens je bezoek aan Kyoto is bijzonder klein. Onderstaande highlights mag je volgens ons niet missen bij een bezoek aan Kyoto.

1. Kinkaku-Ji

We beginnen gelijk maar met de bekendste tempel van de stad, misschien wel van heel Japan. Dit paviljoen wordt ook wel Het Gouden Paviljoen genoemd. Het heeft zijn naam te danken aan het feit dat de muren, pilaren en het dak bedekt zijn met bladgoud. Het gebouw is een replica van het oorspronkelijke paviljoen uit de 12de eeuw. Het oorspronkelijke gebouw werd in 1950 in brand gestoken door monnik Hayashi Shoken.

Het paviljoen werd herbouwd en behalve de bovenste verdieping werden ook de muren en pilaren op de eerste etage voorzien van bladgoud. De Kinkaku-Ji staat sinds 1994 op de Wereldergoedlijst van UNESCO. Deze tempel diende ook als inspiratie voor de later gebouwde Ginkaku-ji (Silver Pavilion).

TIP – Kinkakuji is bereikbaar vanaf het Kyoto Station met bus 101 of 205 in ongeveer 40 minuten voor 230 yen. Als alternatief (en sneller) kun je de Karasuma Subway Line naar het Kitaoji station (15 minuten, 260 yen) en vanaf daar bus 101, 102, 204 of 205 (10 minuten, 230 yen). Entree is 400 yen p.p.

Kyoto
Kyoto

2. Kiyomizu dera

Qua ligging misschien wel de mooiste tempel van Kyoto. Om deze tempel te bezoeken heb je wel een goede conditie nodig. De tempel ligt namelijk op een berg. De Kiyomizudera Tempel noemen ze ook wel ‘De Tempel Van Het Pure Water‘. In het voor en najaar geven de kleuren van de omliggende bossen de tempel een nog mooier beeld.

Het meest indrukwekkende is het houten geraamte waarop het balkon van kersenbomen en esdoorns de tempel nog een mooier aanzicht. Voor de mooiste plaatjes moet je echter ‘s avonds bij deze tempel zijn! Hou er wel rekening mee dat deze tempel erg populair is. Als je niet al te veel mensen om je heen wil ga dan vroeg in de morgen of tegen sluitingstijd.

LET OP – de tempel wordt gerenoveerd van februari 2017 tot en met maart 2020. Dit betekent dat een groot deel van de tempel bedekt is met steigers en zeilen. Ook toen wij er waren was dit het geval. Overigens zijn ze in heel Japan bezig met renoveren. Ook in bijv. Nikko.

TIP – Kiyomizudera is bereikbaar vanaf het Kyoto Station met bus 100 of 206 in ongeveer 15 minuten voor 230 yen. Stap uit bij de Gojo-zaka of Kiyomizu-michi bushalte en volg  de weg omhoog naar de tempel (of de mensenmassa). Entree is 400 yen.

Kyoto

3. Yasaka Shrine

De Yasaka Shrine, ook wel bekend als de Gion Shrine, is een van de beroemdste heiligdommen in Kyoto. Het heiligdom werd meer dan 1350 jaar geleden gebouwd en ligt in het populaire district Gion District. Het is een verzameling van tempels, poorten en andere heiligdommen. Dat de tempel inj het Gion district ligt maakt het een makkelijke tempel om te bezoeken. Je kunt er makkelijk lopend heen.

De Yasaka Shrine is ook bekend om het zomer festival, de Gion Matsuri, dat elke juli wordt gevierd. Het is waarschijnlijk het beroemdste festival in het hele land en is al meer dan duizend jaar oud. Het kan dan extreem druk worden met honderden deelnemers.

TIP – de shrine is bereikbaar vanaf het Kyoto Station met bus 100 of 206 in ongeveer 20 minuten voor 230 yen. Stap uit bij de Gion. Entree is gratis.

Kyoto

4. Fushimi Inari Taisha

Ken je die bekende foto van Japan met die rode palen? Dat is de Fushimi Inari Taisha, een van Japan’s bekendste en mooiste heiligdommen. Die duizenden palen noemen ze torii poorten. Deze poorten aan elkaar vormen een pad van ruim vier kilometer land die leiden naar de heilige berg Inari. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht over Kyoto. De Fushimi Inari Shrine heiligdom behoort tot de oudste en bekendste shintoïstische heiligdommen in Kyoto. Alle (rode) poorten die je hier vindt zijn gedoneerd door personen, families of bedrijven. Het totale complex bestaat uit meer dan 5 tempels. Het is tevens de tempel die het verst uit de stad ligt. Je moet er de trein (of taxi) voor nemen, maar het is het zeker waard. Zeker in de avond is dit heiligdom prachtig.

Fushimi Inari is de belangrijkste van enkele duizenden heiligdommen die gewijd zijn aan Inari, de Shinto god van rijst. Vossen worden beschouwd als Inari’s boodschappers, wat resulteert in vele vossenbeelden bij het heiligdom. Het is een populaire bezienswaardigheid in de stad wat betekent dat je niet de enige zult zijn. Als je een rustig moment zoekt, ga dan na 18:00 uur. Het heiligdom is 24/7 open en veel mensen bezoeken de stad als dagtrip waardoor het rond de avond een stuk rustiger wordt.

TIP – Fushimi Inari Shrine ligt net buiten het stadscentrum. Je kunt er niet met de JR Rail Pass heen. Neem de trein richting Inari Station of de Keihan Main Line (230 yen). Entree is gratis.

Kyoto

5. Nijo Castle

Het Nijo Castle werd in 1603 gebouwd als de residentie van Tokugawa Ieyasu, de eerste shogun van de Edo-periode. Zijn kleinzoon Iemitsu voltooide 23 jaar later het paleisgebouw van het kasteel door een kasteelverblijf toe te voegen. Nadat de Tokugawa Shogunate in 1867 viel, werd het Nijo Castle voor een tijdje als Imperial paleis gebruikt. Deze paleizen zijn waarschijnlijk de beste voorbeelden van kasteelpaleisarchitectuur. Sinds 1994 staat het op de lijst van UNESCO.

TIP ♥ – het is open van 8:45 uur tot 17:00 uur. In januari, juli, augustus en december is het op dinsdag gesloten. Entree is 600 yen p.p.

6. Imperial Palace

Het keizerlijk paleis van Kyoto was de woonplaats van de keizerlijke familie van Japan tot 1868, toen de keizer en de hoofdstad van Kyoto naar Tokyo werden verhuisd. Het is gelegen in het ruime Kyoto Imperial Park, een mooi park in het centrum van de stad. Het huidige paleis werd in 1855 gereconstrueerd nadat het in de loop der eeuwen herhaaldelijk was verbrand. Het complex is omringd door lange muren en bestaat uit meerdere poorten, hallen en tuinen.

TIP ♥ – het is open van april t/m augustus van 9:00 uur tot 17:00 uur, in september en maart van 9:00 uur tot 16:30 uur en in van oktober tot en met februari van 9:00 tot 16:00 uur. Entree is gratis.

7. Nishiki Market

Er is keuze genoeg om te winkelen in Kyoto, maar de Nishiki Market is de bekendste en leukste markt van de stad. Het is een smalle, vijf blok lange winkelstraat met meer dan honderd winkels en restaurants. Het staat bekend als ‘Kyoto’s Kitchen’, vanwege het vele eten wat je hier kunt kopen. Denk aan verse zeevruchten, Japanse snoep, sushi messen en kookgerei.

Nishiki Market is een aangename maar drukke markt. Je moet sterk in je schoenen staan om niet een van de culinaire lekkernijen te proeven. De winkels die je hier vindt variëren van kleine smalle stalletjes naar grotere winkels.

8. Ginkaku-ji Tempel

Niet te verwarren met de Kinkaku-ji tempel die hierboven is beschreven. Hoewel ze qua uiterlijk en naam behoorlijk op elkaar lijken zijn het toch echt twee verschillende tempels. Deze tempel wordt ook wel de Silver Pavilion genoemd en is een Zen tempel aan de oostelijke bergen van Kyoto. In 1482 bouwde Shogun Ashikaga Yoshimasa zijn pensioenvilla op grond van de tempel van vandaag. Als inspiratie gebruikte hij de Kinkanu-ji, de opofferingsvilla van zijn grootvader.

TIP ♥ – Ginkaku-ji is bereikbaar met bus 5, 17 of 100 vanaf Kyoto Station in ongeveer 35-40 minuten voor 230 yen. Entree is 500 yen p.p.

9. Gion District

Het Gion district is het hart van Kyoto, het oude centrum. Het is het beroemdste geisha district van Kyoto, gelegen rond de Shijo Avenue vlak bij de Yasaka Shrine en de Kamo River. Je vindt hier winkels, restaurants en ochaya (theehuizen). Daarnaast is het de plek om geisha’s en maiko (geisha leerlingen) te zien.

Deze regio trekt toeristen uit de hele wereld en dat komt met name door de vele traditionele houten machiya koopjeshuizen. De huisjes zijn slechts vijf tot zes meter breed met smalle gevels. Mocht je de mogelijkheid hebben bezoek deze regio dan in de avond. Het is dan extra sfeervol!

Kyoto

Een geisha in het Gion district

10. Bamboo Forest

Bamboo Forest ligt niet in Kyoto maar in Arashiyama. Kyoto is echter wel de plek waar vandan de meeste toeristen dit schitterende bos bezoeken. Het Bamboo Forest is een veel bezochte plek. Het is niet bijzonder groot maar zal wel een bijzondere indruk op je achter laten! Het is er heerlijk rustig en je kan er schitterende foto’s maken. Bij het Bamboo Forest kan je workshops volgen waar je mandjes, chopsticks, bekertjes en nog veel meer dingen kan maken die de Japanners dagelijks gebruiken.

Hoe kom je er?

De stad is makkelijk te bereiken vanuit heel Japan. Het is een grote stad en de infrastructuur in Japan is bijzonder goed geregeld. De makkelijkste manier om er te komen is met de trein. Die rijden door heel Japan en rijden vaak op tijd en zijn niet heel erg duur. Hieronder de alle opties;

Vliegtuig – je kunt naar Kyoto vliegen aangezien er twee vliegvelden in de buurt liggen. Het Osaka Itami Airport (alleen binnenlandse vluchten) en het Kansai International Airport (internationale vluchten). Een ticket vanuit deze stad kost al snel €200 waardoor de trein of bus veel goedkoper is.

Bus – Tussen Tokyo en Kyoto rijden nachtbussen. De rit duurt zo’n 8 uur en vertrekt meestal ‘s avonds om 22:10 uur, 22:30 uur en 23:00 uur. Reken op zo’n 5.400 Yen (€45). Andere opties zijn Kanazawa (3.800 Yen) en Hiroshima (4.450 Yen).

JR Pass

Als je in Japan bent kan het handig zijn om een JR Pass aan ge schaffen. Zo’n pas is een soort OV kaart waarmee je makkelijk en goedkoper op bepaalde trein- en bustrajecten kunt reizen. Check deze site voor meer info!

Trein – Kyoto ligt op de Tokaido-San lijn. Deze lijn brengt je onder andere naar Kyushu, Nagoya, Osaka, Kobe, Himeji en Hiroshima. Treinen vertrekken vanaf het Kyoto Station. Bekende routes zijn onder andere:

 • Tokyo – dit kost je zo’n 8.210 Yen en je zult een aantal keren moeten overstappen. Je doet er minimaal 8 uur over;
 • Osaka – hier rijdt een JR shinkaisoku (snelle trein). De rit duur maar een half uur en kost 560 Yen;
 • Nara – met de Kintetse lijn ben je binnen 30 minuten in Kyoto. Je bent dan 1.110 Yen lichter. De langzamere trein kost 610 Yen en doet er 40 minuten over.
Kyoto

Het Bamboo Forest in Kyoto

Beste reistijd

Kyoto kun je in principe het hele jaar door bezoeken door de aangename temperaturen. Toch zijn de maanden oktober, november (herfst) en maart tot en met mei (lente) de beste maanden om de stad te bezoeken. In deze maanden zijn de bekende Japanse bloesems namelijk volop in bloei.

De zomermaanden, juni tot en met augustus, kunnen behoorlijk warm zijn terwijl de winters (december tot en met februari) best fris kunnen worden. Het regenseizoen loopt van midden juni tot eind juli. Het is niet te vergelijken met het regenseizoen in Thailand, het regent niet elke dag.

Beste reistijd Kyoto

Locatie Kyoto

Wat wij vinden:
 • Azië Expert - 9/10
  9/10

Samenvatting

Als je de traditie en cultuur van Japan zoekt is Kyoto de stad waar je moet zijn. Kyoto heeft een rijke geschiedenis en is één van ’s werelds meest cultuur rijke steden. Het telt niet voor niets 17 (!) bezienswaardigheden die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan, 1.600 boeddhistische tempels en meer dan 400 Shinto heiligdommen. Een bezoek hier is een feest voor alles en iedereen die cultuur zoekt. Kyoto is, meer dan Tokyo, een stad die je minimaal één keer in je leven gezien moet hebben!

9.0/10

Vragen, opmerkingen en antwoorden

5
 1. Jeroen

  Ontzettend leuk

  Kyoto was zo ontzettend leuk. Nog authentiek en leuke bezienswaardigheden. Wel veel Japanse toeristen die er rondlopen maar dat maakt het ook wel erg leuk.

  Did you find this review helpful? Yes No

  Beantwoorden
 2. Novella

  Kyoto was echt zo ontzettend gaaf. Ik zou iedereen die naar Japan wil aanraden om naar Kyoto te gaan. Wij vinden dit één van de hoogtepunten van onze reis 🙂 Overigens dank voor alle informatie heren Azië Expert.

  Beantwoorden
 3. Didi

  Wat vonden jullie zelf van Kyoto? Wij willen eind dit jaar naar Japan en twijfelen of we deze stad moeten aandoen.

  Beantwoorden
  • Azië Expert

   Hoi Didi,

   we zijn net 2 weken terug uit Japan en hebben in totaal 4 dagen in Kyoto doorgebracht (inc. 1 dag Nara). Kyoto is een geweldige stad, een van de leukste in Japan. Daarnaast is er ontzettend veel te zien. IK zou deze stad zeker op je lijstje zetten. Een van de hoogtepunten van Japan 🙂

   Groeten,
   Ties

   Beantwoorden

Door de vele vragen kunnen we helaas niet meer zo snel reageren als dat we graag zouden willen. We doen ons uiterste best.

Je email adres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.