Mount Fuji is de meest gefotografeerde highlight van Japan. Deze vulkaan ligt op het eiland Hoshnu en is met 3.776 meter het hoogst gelegen punt van Japan. Mount Fuji is gelukkig een slapende vulkaan. Kans op uitbarsting is daarom erg gering tijdens je bezoek!

Op deze pagina vertellen we je het volgende over deze veel bezochte vulkaan;

Een van de Three Holy Mountains

Wat meteen opvalt is de symmetrie van de vulkaan. Samen met Mount Tate en Mount Haku vormen deze bergen de ‘Three Holy Mountains’. Veel Japanners beklimmen Mount Fuji daardoor. Mount Fuji ligt op ongeveer 100 kilometer van Tokyo en is op een heldere dag dan ook te zien vanaf de hoofdstad van Japan. Een gedeelte van het jaar is de top ondergesneeuwd wat het een perfect ‘Kodak-momentje’ maakt.

TICKET – een retourtje Tokyo kost vandaag de dag ‘slechts’ €365

UNESCO

Mount Fuji is in 2013 zelfs aan de Wereldergoedlijst van UNESCO toegevoegd! Gek genoeg niet in de categorie Natuur maar de categorie Cultuur. Dit omdat Mount Fuji kunstenaars en dichters inspireert en het al eeuwen een bedevaartsoord is voor pelgrims.

De oorsprong van de naam Fuji is niet helemaal duidelijk. Meningen lopen uiteen van Onsterfelijk tot Soldaat of Neverending. In Japan wordt deze berg ook wel Fujiyama of Fuji-san genoemd. Wij raden aan om Mount Fuji te bezoeken in de ochtend. Dan is er de beste kans op helder weer, in de middag neemt de bewolking snel toe wat het zicht vertroebeld.

Mount Fuji

 Mount Fuji in de verte

Mt. Fuji beklimmen

Aangezien Mount Fuji één van de drie heilige bergen is in Japan is het enorm populair om de berg te beklimmen. Hou er wel rekening mee dat je in het hoogseizoen niet de enige bent. Je bent ook niet de eerste, dit was een (helaas naamloze) monnik in het jaar 663. Tegenwoordig komen er per jaar zo’n 200.000 mensen de berg beklimmen! Om de beklimmers enigszins tegemoet te zien zijn er op de berg 10 rustplekken waar je tijdens je beklimming even bij kan komen.

Mount Fuji beklimmen is geen makkelijke opgave. Vergelijk het niet met het beklimmen van de Bromo in Indonesië. Fuji is echt een stuk pittiger en vereist een serieuze conditie. Als je het wel gaat doen neem dan deze tips mee.

Officieel klimseizoen

Begin juli tot half september is het officiele klimseizoen waarin de paden en faciliteiten geopend zijn. In deze periode is de berg meestal vrij van sneeuw, het weer is relatief mild, het openbaar vervoer naar Fuji is frequenter en de berghutten zijn open. Iedereen zonder veel wandelervaring wordt geadviseerd de berg te beklimmen tijdens het officiele klimseizoen. De specifieke data zijn afhankelijk van het jaar en de route. In 2017 worden ze als volgt ingesteld:

 • Yoshida Trail: 1 juli tot 10 september 2017
 • Subashiri, Gotemba en Fujinomiya Trails: 10 juli tot 10 september 2017

Uiteraard maak je de mooiste foto van de top met zonsopkomst. De meeste toeristen en Japanners klimmen daardoor tot het 7e of 8e rustplaats. Hier kan je overnachten in hutjes en de volgende morgen richting de top klimmen om vervolgens je SD kaart vol te schieten met prachtige plaatjes!

Mount Fuji

Met sneeuw bedekte top van Mount Fuji

Buiten het seizoen

We raden het beklimmen van Fuji buiten het seizoen niet aan. Veel berghutten zijn dicht en het openbaar vervoer is aanzienlijk minder frequent of gaat zelfs helemaal niet buiten het officiele klimseizoen.

Terwijl er meestal geen sneeuw ligt op Mount Fuji, kunnen temperaturen op de top tot onder de nul dalen in het laagseizoen. Alleen ervaren wandelaars moeten tussen eind juni of september overwegen deze vulkaan te beklimmen. Als er sneeuw op de berg ligt, is een passende uitrusting en ervaring nodig.

TIP – van oktober tot half juni is klimmen naar de top zeer gevaarlijk door extreme wind- en weersomstandigheden, sneeuw, ijs en risico’s op lawines.

De routes

Mount Fuji is verdeeld in tien stations met het eerste station aan de voet van de berg en het tiende station op de top. Enigszins begaanbare paden liggen tot het vijfde station halverwege de berg. De routes die je kunt lopen zijn de volgende;

 • Fuji Subaru Line 5 Station – Yoshida Trail. Tijd naar de top: 5-7 uur – Tijd naar beneden: 3-5 uur. Dit is de populairste route voor de klim naar de top, en het gemakkelijkst bereikbaar vanaf het 5e station van het Fuji Five Lake-gebied.
 • Subashiri 5e Station – Subashiri Trail. Tijd naar de top: 5-8 uur – Tijd naar beneden: 3-5 uur.
 • Gotemba 5e Station – Gotemba Trail. Tijd naar de top: 7-10 uur – Tijd naar beneden: 3-6 uur.  Dit de laagste van de vier 5e Station, en de weg naar de top is dus veel langer dan van de andere 5 stations.
 • Fujinomiya 5e Station – Fujinomiya Trail. Tijd naar de top: 4-7 uur – Tijd naar beneden: 2-4 uur. Dit 5e station ligt het dichtst bij de top. Het is gemakkelijk bereikbaar vanaf stations langs de Tokaido Shinkansen.

Heb je een gids nodig?

Omdat de wandeling technisch gezien niet moeilijk is (fysiek wel) en er tijdens de klimtijd veel andere wandelaars zijn, heb je eigenlijk geen gids nodig. Echter, onervaren wandelaars of mensen die de planning liever aan iemand anders over laten kunnen overwegen om een gids te huren. Er zijn verschillende bedrijven die groeps- of privéreizen aanbieden. Ze hebben bijna allemaal Engelstalige gidsen. Dit is zelfs te boeken vanuit Tokyo.

Mount Fuj

Hoe laat moet je gaan klimmen?

De meeste mensen proberen de zonsopgang vanaf de top te kunnen zien. Een andere reden dat mensen ’s ochtends vroeg gaan is omdat ze de berg vroeg in de ochtend meestal vrij van wolken is. De beste manier om de zonsopgang zonder wolken te kunnen zien is om op de eerste dag naar een berghut rond het 7e of 8e station te klimmen en daar enkele uren te slapen. Dan kun je de 2e dag vroeg op en naar de top klimmen. De zonsopgang is meestal rond 4:30 uur tot 5:00 uur in de zomer.

Een andere manier is om de late avond naar het 5e station te beklimmen en de hele nacht door te wandelen naar de top. Dit is een vermoeiende manier om de berg te beklimmen en wordt niet aangeraden door de lokale overheden, omdat het een verhoogd risico op hoogteziekte en letsel veroorzaakt.

De meren van Fuji

Bij Mount Fuji vindt je nog vijf meren; Lake Kawaguchi, Motosu, Yamanaka, Shojiko en Saiko. Van deze meren is Lake Kawaguchi de bekendste en hier worden zeer waarschijnlijk ook de meeste foto’s genomen.Op een heldere dag heb je hier namelijk een prachtig uitzicht op Mount Fuji en weerspiegelt de berg in het stille water. Dit levert ongekend mooie foto’s op!

Ben je niet sportief aangelegd, maar wil je toch graag de berg te beklimmen? Dit kan! Google biedt namelijk sinds kort de mogelijkheid om met Google Streetview naar de top te klimmen! Ideaal voor de niet sportieve mensen onder ons.

Mount Fuji

Uitzicht van een van de meren

Hakone Free Pass

De Hakone Free Pass is een pas waarmee je ongelimiteerd gebruik kunt maken van de treinen, de kabelbaan, de boten en de bussen in de Hakone en Lake Fuji regio. Je kunt met zo’n pas dus makkelijk in het Hakone-gebied reizen en korting krijgen op geselecteerde toeristische attracties. Je hebt passen voor twee of drie opeenvolgende dagen.

Verkooppunt2-daagse pas3-daagse pas
Tokyo5.140 yen5.640 yen
Odawara4.000 yen4.500 yen

Losse prijzen

Als je de regio wil verkennen zonder zo’n pas ben je aanzienlijk duurder uit. Reken op minimaal 7.000 yen als je alle kaartjes los moet kopen. Als je van plan bent om veel van de omgeving te zien is zo’n Hakone Free Pass dus zeker een goede investering. Als je bijvoorbeeld van Shinjuku naar het Ashinoko-meer (Moto-Hakone) gaat en terug ben je al zo’n 4.200 yen kwijt.

Mount Fuji

Hoe kom je er?

De Japan Rail Pass dekt niet de hele route naar Fuji. De Railpass brengt je tot Odawara. Er zijn verschillende manieren om naar de berg te komen. De makkelijkste en meest voorkomende is een tour. Een trip naar deze heilige berg is bijna overal in Tokyo te boeken. Als je langer dan een dag wilt verblijven is dit ook geen probleem. In Tokyo kan je meerdaagse trips boeken naar Fuji.

Odawara

Als je zelf naar Fuji gaat om de berg te bekijken kun je het beste richting Odawara te reizen. Odawara is de toegangspoort tot de Hakone regio waar je Mount Fuji vindt. Vanaf hier kun je doorreizen naar verschillende plekken bij Mount Fuji.

Shinjuku Highway Busstation –  vanaf hier rijden bussen direct naar Kawagushi-ko en Fuji-Yoshida. Kosten zijn 1.750 Yen en de rit duur bijna 2 uur. Vanaf hier moet je de bus nemen naar Mount Fuji zelf.

Je kunt ook met de bus direct naar Mount Fuji. De maatschappij Keio Dentetsu Bus heeft directe bussen van Tokyo’s Shinjuku Highway Busstation. Een kaartje kost 2.700 Yen en de rit duurt 2,5 uur. Deze bussen rijden niet in de winter!

Locatie Mount Fuji

Wat wij vinden:
 • Azië Expert - 9.4/10
  9.4/10

Samenvatting

Mount Fuji is de meest gefotografeerde highlight van Japan. Deze vulkaan ligt op het eiland Hoshnu en is met 3.776 meter het hoogst gelegen punt van Japan. Mount Fuji is gelukkig een slapende vulkaan. Kans op uitbarsting is daarom erg gering tijdens je bezoek!

9.4/10

Vragen, opmerkingen en antwoorden

5
 1. Jolijn

  Hoi,

  wij willen graag Mount Fuji beklimmen maar we hebben geen ervaring met het beklimmen van bergen. Is het dan te doen of moet je echt een ervaren klimmer zijn? Alvast bedankt.

  Groetjes Jolijn

  Beantwoorden
  • Ties

   Hoi Jolijn,

   Mount Fuji is best een pittige berg! We raden je aan om sowieso in het klimseizoen te gaan (1 juli tot 31 augustus). Daarbuiten wordt het afgeraden. Zeker voor onervaren klimmers. Daarnaast moet je wel een goede basisconditie hebben want het kan best zwaar worden. Zorg ook dat je warme kleding meeneemt want op de top wordt het best fris.
   Veel plezier alvast!

   Groeten,
   Ties

   Beantwoorden
 2. Joke

  Hey,

  Mijn zus en ik gaan midden september twee weken naar Tokyo. Mount Fuji staat natuurlijk ook op onze todo-lijst.
  Uit eerdere reiservaringen weet ik dat het soms voordeliger is om tickets voor dagtrips of uitstapjes ter plaatse te boeken, is dit in Tokyo ook het geval?
  Uit uw artikel heb ik begrepen dat de berg beklimmen uit den boze is, maar wat houdt een bezoek aan Mount Fuji dan precies in? Foto’s van op een afstand? Is er daar zelf nog kans op leuke activiteiten?

  Mvg
  Joke

  Beantwoorden
  • Sjoerd

   Hoi Joke,

   Super gaaf dat jullie naar Tokyo gaan. Over het algemeen is het voordeliger om ter plekken te boeken. Dan kan je nog onderhandelen over de prijs en kijken hoe het weer is ;).
   Het beklimmen van de berg is niet direct uit den boze. Je moet er alleen rekening mee houden dat jullie buiten het klim seizoen gaan. Hierdoor raden de authoriteiten af om de berg te beklimmen omdat het weer onvoorstelbaarder wordt en medische stations gesloten zijn. Hebben jullie al eerder iets dergelijks beklommen? Veel mensen klimmen namelijk buiten het seizoen om de drukte te ontlopen en vaak blijven de berghutten waar uitgerust kan worden nog wel open tot half / eind september. Je kunt op http://www.snow-forecast.com/resorts/Mount-Fuji/6day/top het weer in de gaten houden. Daarnaast is een gids (ik dacht zelfs verplicht) en goede uitrusting aan te raden.

   Ik zou zeker aanraden om, als jullie er zijn, te informeren naar de mogelijkheden. Ga sowieso niet alleen de berg op. Er zullen vast en zeker meer mensen de berg op willen (mits het goed weer is) tegen die tijd en je kan altijd met mensen uit jullie hotel of hostel afspreken.

   Alvast heel erg veel reisplezier en als jullie nog vragen hebben horen we dat graag.

   Met vriendelijke groet,
   Sjoerd

   Beantwoorden
 3. Nora

  Hi!

  In april gaan we met onze dochter (3 jaar) naar japan en mount fuji/national park staat ook bij ons op het lijstje… maar weet je of dan de kabel banen open zijn? we hoeven niet perse naar de top, ik begrijp dat dat afgeraden wordt maar we zouden wel graag wat trekkingen willen doen in de omgeving. Alle tips zijn welkom, want tot nu toe kan ik alleen info vinden over het beklimmen en over de mogelijkheden in het hoogseizoen…

  Groetjes!

  Beantwoorden

Door de vele vragen kunnen we helaas niet meer zo snel reageren als dat we graag zouden willen. We doen ons uiterste best.

Je email adres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.