Jodhpur

Het machtige Mehrangarh fort steekt hoog boven Jodhpur uit, een prachtige stad en een kunststukje wat betreft de architectuur. Jodhpur wordt ook wel de Blue City genoemd en daar is niks aan gelogen. De stad is een wirwar van middeleeuwse straatjes die je door de stad leiden en versierd worden met rozen, wierook oude huizen met blauwe daken,  winkels en bazaars waar je werkelijk alles kan kopen. Gelegen aan de rand van de Tharwoestijn is het één van India’s meest sfeervolle steden.

Boek hier voordelige vliegtickets naar India!

Jodhpur

De oude stad van Jodhpur ligt binnen een 16e eeuwse stadsmuur. De blauwe huizen geven de stad een bijzondere look. Oorspronkelijk werden de huizen blauw gemaakt om aan te duiden dat het van de high-class Brahmaan hoorde. Dit toverde de hele stad om tot een blauw spektakel. Er werd gedacht dat de blauwe huizen ook insecten buiten hielden en de inwoners beschermde tegen de hitte van de zon in de zomer. ’s avonds flikkeren de daken mooi in het licht van de stad. In combinatie met de kleine kronkelende straatjes en de vele winkeltjes en restaurants maakt het Jodhpur een sfeervolle stad. Het moderne Jodhpur strekt zich ver buiten de middeleeuwse stadsmuren maar het is het oude centrum, de échte Blue City en het Mehrangarh fort  die de reiziger trekt.

odphur is een gezellige stad met bazaars zoals de Sardar Markt met zijn hoge klokkentoren die niet te missen is in de stad. Vroeger was de stad de belangrijkste stad van Marwar, een grote provincie in India. Vandaag de dag heeft Jodhpur zo’n miljoen inwoners. En hoewel de meeste toeristen hier komen voor het Mehrangarh fort is er genoeg te doen in de stad. Eindeloos dwalen door de oude straatjes (waar je zonder twijfel gaat verdwalen) waar je traditionele ververijen, marionet-makers, en leuke markten vindt. De blauwe daken bij zonsondergang is een must voor de fanatieke fotograven onder ons. Het levert een spectaculaire foto op!

Mehrangarh fort

Het Mehrangarh fort is een van de mooiste forten in India. Het steekt 120 meter boven Jodhpur uit gebouwd op een rotsachtige berg. De muren torens in het fort zijn maximaal 36 meter hoog en ze zijn gebouwd door stenen die die uit de rots werden gebeiteld. Het fort wordt vandaag de dag nog gerund door de koninklijke familie van Jodhpur (niet de leiders van India). Het is van de stad ongeveer 300 meter lopen naar de ingang. Je kan ook met een rickshaw

De hoofdingang (Jai Pol) vindt je bij de port in het noordoosten. Jai Pol is gebouwd door Maharaja Man Singh in 1808. Dit deed hij omdat hij was verslagen door de binnenvallende troepen van Jaipur. Als je de port door gaat kom je langs nog een port; de Dodh Kangra Pol. Deze port stond er al voor de Jai Pol en je ziet nog steeds de gaten van de kanonskogels. Nog verder vindt je de 16e – eeuwse Imritia Pol en Loha Pol, oorspronkelijke ingang van het fort. Hier vindt je ook twee kleine handafdrukken van koninklijke weduwen te vinden die sati (zelfverbranding) pleegde door zichzelf op de brandstapel van hun Maharadja (oude heersers) te gooien. De laatste die dat deden waren de weduwen van Maharadja Man Singh in 1843.

Locatie Jodhpur