Kalimantan

Als je op zoek bent naar een afwisselende trip op een eiland met oogverblindende natuur, ver weg van het massatoerisme, dan is een bezoek aan Kalimantan zeker de moeite waard. Kalimantan is de benaming voor het Indonesische deel van Borneo. Kalimantan is het grootste eiland van het land en als je het ons vraagt een van de mooiste.

Kalimantan wordt niet heel veel bezocht door toeristen. Speciaal voor degene die wel naar dit prachtige eiland willen hebben we een aantal handige tips op een rijtje gezet. Zo kom je het volgende te weten over Kalimantan;

Kalimantan; intro

De evenaar loopt dwars door Kalimantan waardoor het eiland altijd samen valt met de tropische zon. Het klimaat zorgt voor een uniek landschap met bizarre regenwouden. In tegenstelling tot de rest van Indonesië zijn er geen vulkanen en is het eiland beschermd tegen tsunami’s. Dit heeft er toe geleid dat hier eeuwenoude bossen groeien met torenhoge bomen en een aantal van ’s werelds meest bijzondere diersoorten.

TIP – een enkeltje Jakarta – Balikpapan kost nog geen €50

De bevolking, ook wel bekend als Dayak, hebben lang geleefd in dit rijke en uitdagende landschap. Hun longhouse huisjes liggen nog altijd aan de oevers van de vele rivieren in Kalimantan. Door de bijzondere planten, bomen en dieren is Kalimantan wel doelwit van illegale praktijken. Slechts drie kwart van de oorspronkelijke bossen staan nog, en de overvloed aan wilde dieren en traditionele culturen zijn snel aan het verdwijnen. Bezoek het schitterende Kalimantan dus nu het nog kan.

Hoe kom je er

Sepinggan International Airport is het grootste vliegveld op het eiland. Het ligt vlak bij Balikpapan. Er zijn dagelijks vluchten tussen Kuala Lumpur, Singapore en tal van Indonesische steden.

Je kunt ook met de bus. Vanuit Kuching kun je naar Pontianak (230,000Rp, negen uur). Zelfs vanuit Brunei (650,000Rp, 25 uur) kun je naar Kalimantan.

De bevolking, ook wel bekend als Dayak, hebben

Bezienswaardigheden

Meer dan genoeg! Kalimantan is het op drie na grootste eiland ter wereld dus je kunt hier makkelijk een maand verblijven zonder je een dag te vervelen. De meeste mensen komen hier vanwege de prachtige natuur. Er zijn veel nationale parken en eilanden die je kunt bezoeken. Degene die mooie wandelingen willen maken zitten op Kalimantan goed. Hier een overzicht met de mooiste bezienswaardigheden.

Tanjung Puting National Park

In het zuiden van Kalimantan ligt het prachtige Tanjung Puting National Park. In dit park kun je genieten van een prachtige flora en fauna. Het landschap in het nationale park is zeer divers. Zo zijn er mangrovebossen en grote moerassen. Het park staat vooral bekend om de grote hoeveelheid orang-oetangs die er leven. Daarnaast leeft ook de neusaap in dit gebied.

TIP – meer hierover vind je op onze pagina Tanjung National Park

Kayan Mentarang National Park

Het Kayan Mentarang National Park ligt in het oosten van Kalimantan. In dit park ligt het grootste regenwoud van het eiland. In het park leven veel wilde dieren, waaronder enkele soorten die nergens anders ter wereld leven. In het Kayan Mentarang National Park wonen diverse soorten apen zoals orang-oetangs en neusapen. Daarnaast telt het park meer dan 300 soorten vogels. Naast flora en fauna zijn er ook archeologische overblijfselen te bewonderen. De Dayaks hebben hier namelijk lange tijd geleefd.

Tanjung National Park

Traditionele bootjes in het Tanjung Puting National Park

Loksado

Loksado ligt aan de voet van de Meratus bergen. Het is een stukje paradijs op aarde. Het belangrijkste dorp ligt aan een river die tevens fungeert als een soort gracht en de regio beschermt tegen de moderne wereld. Tal van routes – de meeste over water – verbinden de afgelegen dorpen met nog meer afgelegen dorpen. Het gebied is daardoor ideaal voor avonturiers.

De regio ziet nog weinig teoristen en je kunt er zelfs geen mountainbike huren. Het is de ideale plek voor tochten naar bergtoppen, watervallen, of Dayak dorpen.

Sungai Mahakam

De Mahakam is de op twee na grootste rivier van Indonesië. Het is niet alleen van levensbelang voor het klimaat maar ook voor de inwoners van Kalimantan. De rivier dient namelijk ook als een soort snelweg. Alles wordt op de river vervoerd. Een leuk uitje is om op de river dieren te spotten. Je bent helemaal weg van de bewoonde wereld en echt diep in de jungle. Je hebt verschillende tours die je kunt boeken. Meestal is dat in de plaats Samarinda.

Jungletocht

Kalimantan staat bekend om de schitterende bussen en eeuwenoude regenwouden. Je kunt deze ook bezoeken. Een leuke manier is om met een bootje over de rivier te dobberen.

De beste rivieren om dat te doen zijn Sungai (rivier) Bungan, Makaham en Sekonyer.

Kalimantan

De indrukwekkende Mahakam rivier

Wehea Forest

Wehea Forest is een bijzonder stukje natuur. Het is een regenwoud zoals het hoort te zijn met grote bomen en dichte – vaak met mist bedekte – bossen. Dit bos is tevens de woonplek van veel bijzondere diersoorten zoals luipaarden, beren en orang-oetans. Het is geen national park maar het gebied is ‘protected by law‘. Het bos wordt bewaakt door zogenaamde forest guardians. Het is niet gemakkelijk om er te komen. Je zult naar het kleine dorpje Nehas Liah Bing moeten reizen, de toegangspoort tot het bos.

Cross-Borneo Trek

Als er een plek op aarde is waar je indrukwekkende trekkings kunt lopen dan is het wel in Borneo. Oost en west Kalimantan worden gescheiden oor de Muller bergen. Je kunt hier de Cross-Borneo Trek lopen. Bij de Muller bergen stromen namelijk ook de grootste rivieren van Indonesië. De Mahakam naar het oosten en de Kapuas naar het westen. Door over de Mahakam te reizen, de Muller bergen te bedwingen en aan de andere kant de Kapuas river over te steken kun je dus het op drie na grootste eiland ter wereld bewandelen.

Kalimantan

De Cross-Borneo Trek in Borneo – foto by Lano Lan / Shutterstock.com

Tanjung Isuy

In het binnenland van Kalimantan wonen de Dayak. Dit is een verzamelnaam voor meer dan 200 volkeren die nog op traditionele wijze leven. Je kunt zelf kennis maken met de Dayakcultuur door een bezoek te brengen aan Tanjung Isuy. In het dorpje Tanjung Isuy ligt een traditioneel Dayak longhouse.

Hier kun je als bezoeker van het dorp verblijven, wat echt een unieke ervaring is. Daarnaast kun je in de omgeving genieten van de prachtige natuur.

Traditionele longhouse bootjes aan de oever van de rivier

Banjarmasin

In het zuiden van Kalimantan ligt het de stad Banjarmasin. Banjarmasin is de grootse stad van het eiland en de hoofdstad van Zuid-Kalimantan. In deze stad kun je de indrukwekkende Sabilal Muhtadin moskee bezoeken. Dit gebouw is dé trekpleister van de stad en biedt aan duizenden gelovigen plaats. Daarnaast is het erg leuk om de drijvende markt van Banjarmasin te bezoeken. Kopers en verkopers handelen hier vanaf hun boot. Je kunt hier heerlijke lokale etenswaren kopen.

Stranden op Kalimantan

Kalimantan heeft veel tropische zandstranden op diverse plekken langs de kust. Op deze stranden kun je even lekker ontspannen en genieten van het uitzicht over de zee. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om wat actiever bezig te zijn en gaan duiken of snorkelen.

Een van de mooiste en meest bekende stranden van Kalimantan is Kijing Beach. Kijing Beach is zeer goed bereikbaar en een echt paradijsje. Je kunt met een speedboot vanaf het strand een bezoek brengen aan het nabijgelegen eiland Temajo. Hier kun je genieten van een geweldige zonsondergang en een wijds uitzicht over de kust.

TIP – Balikpapan is een grote stad in Kalimantan aan het strand met hotels en resorts

Derawan

Check ook Derawan Islands. Prachtig tropische eilanden met een paar van de mooiste stranden van Indonesië. Daarnaast is het erg populair onder duikers.

Kalimantan

Het strand bij Pulau Kakaban nabij Kalimantan

Beste reistijd Kalimantan

Kalimantan heeft een tropisch klimaat en daarom ook een droog en een nat seizoen. De beste periode om naar Kalimantan te reizen is van juni tot en met oktober. In die periode is het relatief droog. De gemiddelde temperatuur blijft het hele jaar constant rond de 28 graden Celsius.

Locatie Kalimantan

Wat wij vinden:
 • Azië Expert
4.2

Vragen, opmerkingen en antwoorden

2
 1. Bram

  Hoi,

  Zou mei ook een goede maand zijn om Kalimantan te bezoeken denken jullie?

  Groeten,
  Bram

  Beantwoorden
  • Sjoerd

   Hoi Bram,

   zoals je kan zien in het schema is de kans groot dat er iets meer regen valt in die maand. Verder is het een prima maand om te reizen. De regen zorgt er voor dat alles mooi groen is, het minder druk is qua toeristen en mocht het regenen dan regent het maar een uurtje of soms 2 per dag. Ligt er dus een beetje aan wat je zelf prettig vindt.

   Groeten,
   Sjoerd

   Beantwoorden

Door de vele vragen kunnen we helaas niet iedereen meer persoonlijk beantwoorden. We doen ons uiterste best.

Je email adres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.